Зафакол (Zafacol)
1 таблетка містить основні речовини: кальцію бутират — 307,0 мг (що еквівалентно 250,0 мг масляної кислоти), інулін — 100,0 мг (фруктоолігосахарид), Bifidobacterium bifidum — 800 млн, Bifidobacterium lactis — 220 млн (сумарно 1,02•109 КУО) та допоміжні речовини: мікрокристалічну целюлозу, гідроксипропілметилцелюлозу, ампрак 01 (модифікований кукурудзяний крохмаль), ампрак 02 білий (тальк, гліцерин, діоксид титану, калію сорбат), магнію стеарат, шелак, лимонну кислоту, полівінілпіролідон К 30, барвник — патентований синій.
дієтична добавка до раціону харчування — додаткове джерело масляної кислоти, інуліну та біфідобактерій, сприяє нормалізації функціонування товстої кишки при розладах ШКТ.
Дія таблетки Зафакол починається безпосередньо в товстій кишці, сприяючи нормальному функціонуванню клітин слизової оболонки, зменшенню проявів запалення, нормалізації перистальтики, відновленню мікробіоценозу. Завдяки комлексній дії Зафакол сприяє усуненню дискомфорту в ділянці кишечнику (біль, спазми, здуття, відчуття тяжкості), регуляції випорожнень та покращенню якості життя (в тому числі психоемоційного стану) людини.
Масляна кислота належить до жирних кислот з коротким ланцюгом, яка утворюється в товстій кишці у процесі ферментації клітковини мікрофлорою та виконує такі функції:
– забезпечує енергією клітини слизової оболонки товстої кишки, сприяє відновленню енергетичного статусу та покращенню метаболічних процесів у колоноцитах;
– покращує кишковий бар’єр та запобігає проникненню патогенних бактерій з просвіту кишечнику в кровоносне русло за рахунок:
а) стимуляції синтезу муцину та секреції слизу;
б) індукції у колоноцитів та фагоцитів продукції антимікробних субстанцій;
в) зміцненню зв’язків між колоноцитами.
– стимулює процеси фізіологічної проліферації нормальних колоноцитів та сприяє підтриманню цілісності слизової оболонки та її відновленню в разі ураження кишечнику;
– зменшує синтез прозапальних цитокінів та проявляє протизапальну дію;
– регулює водно-електролітний баланс у просвіті товстої кишки;
– знижує вісцеральну гіперчутливість та зменшує вираженість больових відчуттів;
– забезпечує колонізаційну резистентність кишечнику за рахунок пригнічення росту і розмноження патогенних бактерій.
Інулін — фруктоолігосахарид (складний вуглевод рослинного походження), який відноситься до групи пребіотиків та проявляє функціональні властивості в товстій кишці, де повністю засвоюється та гідролізується кишковою мікрофлорою, головним чином біфідобактеріями. У процесі мікробного метаболізму інуліну утворюється ендогенна масляна кислота. Сприяючи розмноженню та активному росту нормальної мікрофлори кишечнику, інулін підсилює колонізаційну резистентність (тобто перешкоджає розмноженню патогенних мікроорганізмів) та детоксикаційну функцію мікрофлори, а також її властивість підтримувати всі види обміну речовин в організмі та всі функції ШКТ (моторну, секреторну, всмоктувальну, екскреторну, імунну).
Біфідобактерії є необхідною складовою нормальної мікрофлори кишечнику та сприяють:
– підтриманню та нормалізації мікробіоценозу кишечнику та захисту від кишечних інфекцій за рахунок високих адгезивних властивостей, антагоністичної активності щодо патогенної та умовно-патогенної флори, продукції органічних кислот (молочної та оцтової) та зниженню рівня pH в кишечнику;
– зменшенню проникливості слизової оболонки кишечнику для патогенів, токсинів та алергенів;
– збільшенню швидкості регенерації слизової оболонки;
– покращенню травлення та всмоктуванню поживних речовин, вітамінів та мінералів;
– синтезу вітамінів групи В, вітаміну К, фолієвої та нікотинової кислот;
– засвоєнню кальцію та вітаміну D;
– підтриманню імунітету;
– нормалізації кишкової перистальтики.
Враховуючи властивості компонентів, Зафакол може використовуватись при:
– диспептичних явищах, які виникають при функціональних порушеннях кишечнику, порушенні регуляції випорожнень, розладах роботи ШКТ, запальних явищах в слизовій оболонці товстої кишки;
– необхідності нормалізації мікробіоценозу кишечнику в результаті прийому антибіотиків; різних соматичних інфекційних захворювань; вікових змін; фізичних навантажень; впливу негативних екологічних, кліматичних, стресових та соціальних факторів.
дорослим та дітям віком від 12 років по 1–2 таблетки на добу після вживання їжі, не розжовуючи. Рекомендований термін споживання не менше 30 днів.
Перед застосуванням потребує консультації з лікарем.
Дієтична добавка. Не є лікарським засобом. Добавки дієтичні не слід використовувати як заміну повноцінного раціону харчування.
діти віком до 12 років, вагітні, жінки у період годування грудьми, індивідуальна непереносимість компонентів, що входять до складу продукту. Не перевищувати рекомендовану дозу.
у віддаленому від тепла та світла, сухому місці за температури 8–25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.