Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Дезогестрел (Desogestrel) (351938) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
Дезогестрел (Desogestrel)

Аналоги Дезогестрел (Desogestrel)

Лактинет®-Ріхтер таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, № 28; Гедеон Ріхтер
Дезиретт таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 28; Зентіва
Дезофемоно® 75 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 28; Мібе Україна
Дезофемоно® 75 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 84; Мібе Україна
Дезофемоно® 75 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 168; Мібе Україна
Чарозетта® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 28; Шерінг-Плау Сентрал Іст
Чарозетта® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 84; Шерінг-Плау Сентрал Іст
Чарозетта® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 0,075 мг, блістер, № 168; Шерінг-Плау Сентрал Іст
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
75 мкг
Кількість штук в упаковці
28 шт.
Виробник
Сандоз
Сертифікат
UA/17636/01/01 від 30.08.2019
Міжнародна назва

Дезогестрел інструкція із застосування

Склад

діючі речовини: desogestrel;

1 таблетка містить 75 мкг дезогестрелу;

допоміжні речовини:

лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, повідон, RRR-альфа-токоферол, кремнію діоксид колоїдний водний, кремнію діоксид колоїдний безводний, кислота стеаринова, гіпромелоза, поліетиленгліколь, титану діоксид (Е 171).

Лікарська форма

Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Основні фізико-хімічні властивості:

круглі білі таблетки без надписів.

Фармакотерапевтична група

Гормональні контрацептиви для системного застосування. Гестагени. Дезогестрел. Код АТХ G03A C09.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Дезогестрел Сандоз® є монопрепаратом прогестогену, що містить прогестоген дезогестрел. Як і інші монопрепарати прогестогену, Дезогестрел Сандоз® найкраще підходить для застосування під час годування груддю та для жінок, які не можуть або не хочуть використовувати естрогени. На відміну від традиційних монопрепаратів прогестогену, контрацептивний ефект препарату Дезогестрел Сандоз® досягається, насамперед, за рахунок пригнічення овуляції. Інші ефекти включають збільшення в'язкості цервікального слизу.

У дослідженні протягом 2 циклів, де овуляція визначалась як рівень прогестерону більше 16 нмоль/л протягом 5 днів поспіль, було встановлено, що частота овуляції становить 1% (1/103) з 95% довірчим інтервалом 0,02–5,29% у загальній вибірці (недотримання режиму пацієнтами і неефективність методу). Інгібування овуляції досягалось під час першого циклу застосування. У цьому дослідженні, коли препарат Дезогестрел Сандоз® відміняли через 2 цикли (56 днів без перерви), овуляція наставала в середньому через 17 днів (діапазон 7–30 днів).

У дослідженні порівняльної ефективності (в якому дозволявся максимальний час 3 години після пропуску прийому таблетки), загальний індекс Перля у загальній вибірці для препарату Дезогестрел Сандоз® становив 0,4 ​​(95% довірчий інтервал 0,09–1,20%), в порівнянні з 1,6 (95% довірчий інтервал 0,42–3,96%) при прийомі левоноргестрелу 30 мкг.

Індекс Перля для препарату Дезогестрел Сандоз® порівнянний з тим, що був встановлений для КПК (комбінованих пероральних контрацептивів) у загальній вибірці. Прийом препарату Дезогестрел Сандоз® спричиняє зниження рівнів естрадіолу до рівня, що відповідає ранній фолікулярній фазі. Жодні клінічно значущі впливи на вуглеводний обмін, ліпідний обмін і гемостаз не спостерігалися.

Фармакокінетика.

Всмоктування

Після перорального прийому препарату Дезогестрел Сандоз® дезогестрел (DSG) швидко всмоктується і перетворюється на етоногестрел (ENG). У стані рівноваги пікові рівні у сироватці крові досягаються через 1,8 год після прийому таблетки. Абсолютна біодоступність ENG становить приблизно 70%.

Розподіл

ENG на 95,5–99% зв'язується з білками сироватки, головним чином з альбуміном і меншою мірою з SHBG (глобуліном, зв'язуючим статеві гормони).

Метаболізм

DSG метаболізується шляхом гідроксилювання і дегідрування в активний метаболіт ENG. ENG метаболізується шляхом кон'югування сульфату і глюкуроніду.

Виведення

Середній період напіввиведення ENG становить приблизно 30 годин, без жодної різниці для одноразових і багаторазових доз. Рівноважні рівні в плазмі досягаються через 4–5 днів. Сироватковий кліренс після внутрішньовенного введення ENG становить приблизно 10 л на годину. ENG і його метаболіти виводяться або у вигляді вільного стероїду, або як кон'югати з сечею та калом (співвідношення 1,5:1). У жінок-годувальниць ENG проникає в молоко у співвідношенні молоко/сироватка 0,37–0,55.

Таким чином, якщо виходити з передбачуваного споживання молока 150 мл/кг/д, в організм дитини може проникати 0,01–0,05 мкг етоногестрелу.

Показання

Пероральна контрацепція.

Протипоказання

  • Активне тромбоемболічне захворювання вен.
  • Тяжке захворювання печінки (у тому числі в анамнезі — якщо значення функції печінки не повернулися до норми).
  • Відомі або підозрювані гормонозалежні пухлини.
  • Вагінальна кровотеча нез'ясованої етіології.
  • Підвищена чутливість до активної речовини або до будь-якої з допоміжних речовин.
  • Алергія до арахісу або сої.
  • Встановлена або підозрювана вагітність.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Взаємодія між гормональними контрацептивами та іншими речовинами може спричиняти проривні кровотечі та/або неефективність контрацепції. Нижченаведені взаємодії були зареєстровані в основному при застосуванні комбінованих контрацептивів, а також при застосуванні монопрепаратів прогестогену.

Взаємодія може спостерігатися з лікарськими препаратами, які індукують мікросомальні ферменти, що може призвести до підвищеного метаболізму статевих гормонів. До таких препаратів належать гідантоїн (фенітоїн), барбітурати (фенобарбітал), примідон, карбамазепін, рифампіцин, окскарбазепін, топірамат, фелбамат, ритонавір, нелфінавір, гризеофульвін і препарати, що містять звіробій (Hypericum perforatum).

Максимальна індукція ферментів не спостерігається протягом 2–3 тижнів, але потім може бути стійкою протягом щонайменше 4 тижнів після припинення терапії.

Жінки, які приймають будь-який із зазначених вище препаратів, повинні тимчасово застосовувати бар'єрний метод контрацепції додатково до препарату Дезогестрел Сандоз®. При прийомі препаратів, які стимулюють мікросомальні ферменти, слід використовувати бар'єрний метод протягом усього терміну супутнього застосування і ще протягом 28 днів після припинення прийому. Жінкам, що проходять тривале лікування індукторами печінкових ферментів, слід рекомендувати негормональні методи контрацепції.

Під час лікування активованим вугіллям поглинання стероїду у таблетці може бути зменшеним, що вплине на ефективність контрацепції. У такому випадку застосовуються рекомендації щодо пропуску прийому таблеток.

Гормональні контрацептиви можуть впливати на метаболізм інших препаратів. Таким чином, плазмові і тканинні концентрації можуть або збільшуватись (наприклад, циклоспорин), або зменшуватись.

Примітка: з метою виявлення потенційних взаємодій див. інструкції для застосування супутніх препаратів.

Вплив на лабораторні показники

Дослідження показали, що протизаплідні стероїди можуть впливати на результати деяких лабораторних тестів, включаючи біохімічні параметри печінки, щитовидної залози, надниркових залоз та нирок, рівень у сироватці крові (транспортних) білків, наприклад кортикостероїдів глобуліну і фракції ліпідів/ліпопротеїнів, параметри вуглеводного обміну і параметри коагуляції і фібринолізу. Зміни, як правило, залишаються в межах нормального діапазону. Наскільки це стосується монопрепаратів прогестогену, невідомо.

Особливості застосування

Якщо наявні будь-які із станів або факторів ризику, зазначених нижче, доцільність застосування прогестогену слід зважити для кожної окремої жінки і обговорити з нею до початку прийому препарату Дезогестрел Сандоз®. У разі виникнення загострення або рецидиву будь-якого з цих станів або факторів ризику, жінці слід рекомендувати звернутись до лікаря для визначення доцільності відміни препарату Дезогестрел Сандоз®.

Ризик раку молочної залози з віком в цілому збільшується. Під час використання КПК ризик раку молочної залози трохи підвищується. Цей підвищений ризик поступово зникає протягом 10 років після припинення прийому КПК і пов'язаний не з тривалістю прийому, а з віком жінки. Очікувана кількість випадків раку молочної залози на 10 000 жінок протягом 10 років після припинення прийому КПК у порівнянні з жінками, що ніколи не приймали КПК, розрахована для різних вікових груп і представлена ​​в таблиці нижче.

Вікова групаОчікувана кількість випадків раку молочної залози у жінок, які приймали КПКОчікувана кількість випадків раку молочної залози у жінок, які не приймали КПК
16–19 років4,54
20–24 роки17,516
25–29 років48,744
30–34 роки110100
35–39 років180160
40–44 роки260230

Ризик у осіб, які приймають монопрепарати прогестогену (МПП), такі як Дезогестрел Сандоз®, приблизно відповідає такому, що пов'язаний з КПК. Порівняно з ризиком розвитку раку молочної залози взагалі, ризик, пов'язаний з КПК, є низьким. Випадки раку молочної залози у жінок, які приймали КПК, загалом є менш тяжкими, ніж у осіб, що не приймали КПК. Більша частота випадків раку молочної залози, виявленого у жінок, які приймали КПК, може бути пов'язана з більш ранньою діагностикою.

Оскільки неможливо виключити біологічний вплив прогестогенів на рак печінки, для жінок з раком печінки слід провести індивідуальну оцінку користі та ризику.

При гострих або хронічних порушеннях функції печінки жінку слід направити до фахівця для обстеження і консультації.

Епідеміологічні дослідження пов'язують застосування КПК зі збільшенням частоти венозної тромбоемболії (ВТЕ), тромбозу глибоких вен і легеневої емболії. Хоча клінічна значимість цього факту при використанні дезогестрелу як протизаплідного засобу за відсутності естрогенного компонента невідома, препарат Дезогестрел Сандоз® слід відмінити у разі тромбозу. Необхідність відміни препарату Дезогестрел Сандоз® слід розглянути також у разі довгострокової іммобілізації через операцію або хворобу. Жінок з тромбоемболічними розладами в анамнезі слід повідомити про можливість рецидиву.

Хоча прогестогени можуть мати вплив на периферичну інсулінорезистентність та толерантність до глюкози, немає доказів необхідності змінювати терапевтичний режим у діабетиків, що приймають монопрепарати прогестогену. Однак, хворим на цукровий діабет потрібний ретельний контроль стану протягом перших місяців застосування препарату.

Якщо при застосуванні препарату Дезогестрел Сандоз® розвивається стійка артеріальна гіпертонія або якщо антигіпертензивна терапія не впливає на значне підвищення артеріального тиску, слід розглянути необхідність відміни препарату Дезогестрел Сандоз®.

Застосування препарату Дезогестрел Сандоз® призводить до зниження рівня естрадіолу в сироватці до рівня, що відповідає ранній фолікулярній фазі. Чи має це зниження клінічно значущий вплив на мінеральну щільність кісткової тканини, поки що невідомо.

Захист від позаматкової вагітності, який забезпечують традиційні монопрепарати прогестогену, є не таким ефективним, як при використанні КПК, що пов'язано з підвищенням частоти овуляції в процесі використання монопрепаратів прогестогену. Незважаючи на те, що препарат Дезогестрел Сандоз® стабільно пригнічує овуляцію, імовірність позаматкової вагітності слід брати до уваги при диференціальній діагностиці, якщо у жінки виникає аменорея або біль у животі.

Хлоазма може виникати час від часу, особливо у жінок, у яких вже відзначалася хлоазма вагітних в анамнезі. Жінки з тенденцією до хлоазми повинні уникати впливу сонця або ультрафіолету при прийомі препарату Дезогестрел Сандоз®.

Нижчеперераховані стани були зареєстровані як під час вагітності, так і під час застосування статевих стероїдів, але зв'язок з прогестогенами не встановлений: жовтяниця та/або свербіж, пов'язаний з холестазом; утворення жовчних каменів; порфірія; системний червоний вовчак; гемолітичний уремічний синдром; хорея Сіденгама; гестаційний герпес; отосклероз, пов'язаний з втратою слуху; (спадковий) набряк Квінке.

Кожна таблетка цього лікарського засобу містить 55 мг лактози.

Особам з рідкісною спадковою непереносимістю галактози, дефіцитом лактази Лаппа чи порушенням всмоктування глюкози та галактози не слід приймати цей препарат.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Препарат Дезогестрел Сандоз® протипоказаний для застосування у період вагітності. Необхідно негайно припинити застосування препарату у разі виникнення вагітності під час його прийому.

Дослідження на тваринах показали, що дуже високі дози прогестагенних речовин можуть призвести до маскулінізації плода жіночої статі.

Масштабні епідеміологічні дослідження не виявили ні підвищеного ризику вроджених дефектів у дітей, що народилися у жінок, які використовували КПК до вагітності, ні тератогенного ефекту при випадковому прийомі КПК на ранніх термінах вагітності. Дані фармаконагляду, отримані щодо різних КПК, що містять дезогестрел, також не вказують на підвищений ризик.

Лактація

Препарат Дезогестрел Сандоз® не впливає на вироблення або якість (концентрації білка, лактози або жирів) грудного молока. Невелика кількість етоногестрелу проникає в молоко. Дитина може отримувати 0,01–0,05 мкг етоногестрелу на 1 кг маси тіла на добу (виходячи з передбачуваного споживання молока 150 мл/кг/д).

Дані щодо впливу на дітей, чиї матері починали застосування препарату Дезогестрел Сандоз® на 4–8 тиждень після пологів, обмежені. Дітей годували груддю протягом 7 місяців і спостерігали до 1,5 року (n=32) або 2,5 року (n=14). Оцінка фізичного і психомоторного розвитку не вказує на відмінності в порівнянні з дітьми, чиї матері використовували ВМЗ (внутрішньоматкові засоби) з міді. На підставі наявних даних, препарат Дезогестрел Сандоз® можна застосовувати у період годування груддю. Однак, слід ретельно спостерігати за розвитком і зростанням дитини, чия мати використовує препарат Дезогестрел Сандоз®.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Препарат Дезогестрел Сандоз® не чинить або чинить незначний вплив на здатність керувати транспортними засобами і працювати з іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Препарат призначений для перорального застосування.

Таблетки слід приймати щодня, приблизно в той самий час так, щоб інтервал між двома прийомами завжди становив 24 години. Першу таблетку слід приймати в перший день менструальної кровотечі. Після цього приймають по одній таблетці щодня, постійно, не звертаючи уваги на можливу кровотечу. Новий блістер відкривають безпосередньо на наступний день після попереднього.

Початок застосування препарату

Якщо протягом попереднього місяця гормональна контрацепція не застосовувалась

Жінка повинна прийняти першу таблетку у перший день циклу (це перший день менструальної кровотечі).

Можливо почати прийом у 2–5-й день, але тоді під час першого циклу рекомендується використовувати бар'єрний метод протягом перших 7 днів прийому таблеток.

Після переривання вагітності в першому триместрі

Після переривання вагітності в першому триместрі рекомендується розпочати прийом відразу. В такому разі необхідності в додаткових засобах контрацепції немає.

Після пологів або переривання вагітності в другому триместрі

Прийом препарату для контрацепції після пологів можна розпочати до відновлення менструації. Якщо після пологів минув більш ніж 21 день, слід виключити вагітність і використовувати додатковий метод контрацепції протягом першого тижня. Щодо застосування препарату в період лактації дивись також розділ «Застосування у період вагітності або годування груддю».

Початок застосування препарату Дезогестрел Сандоз® при переході з іншого методу контрацепції

Перехід з іншого комбінованого гормонального контрацептиву (КГК), вагінального кільця або трансдермального пластиру

Жінка повинна прийняти першу таблетку Дезогестрел Сандоз® через один день після прийому останньої активної таблетки попереднього КГК або у день видалення вагінального кільця чи трансдермального пластиру. У цих випадках використання додаткового методу контрацепції не потрібно.

Жінка може також розпочати прийом препарату Дезогестрел Сандоз® не пізніше наступного дня після закінчення періоду, коли не застосовується активна таблетка, пластир, кільце або таблетка плацебо її попереднього КГК, але в такому разі протягом перших 7 днів прийому таблеток рекомендується застосування додаткового бар'єрного методу контрацепції.

Перехід з прогестагенової контрацепції (протизаплідні таблетки, ін'єкції, імплантати) або внутрішньоматкової прогестаген-рилізинг-системи (ВМС)

Жінка може у будь-який день перейти на застосування протизаплідних таблеток: при застосуванні імплантату або ВМС — у день видалення, при застосуванні ін'єкційного препарату — у день, коли має бути зроблена наступна ін'єкція.

Пропуск прийому таблеток

Надійність контрацепції знижується, якщо інтервал між прийомом двох таблеток становить більш ніж 36 годин. Якщо запізнення з прийомом таблетки менше 12 годин, таблетку слід прийняти негайно. Прийом продовжувати в звичайному режимі: наступна таблетка приймається в звичайний час. Якщо жінка пропустила прийом таблетки і пройшло 12 годин і більше, вона повинна використовувати додатковий метод контрацепції протягом наступних 7 днів. Якщо прийом таблеток було пропущено в перший тиждень циклу і статевий акт відбувся протягом цього тижня, слід розглянути імовірність вагітності.

Рекомендації у разі шлунково-кишкових розладів

У випадку серйозного шлунково-кишкового розладу всмоктування може бути неповним, тому слід застосовувати додаткові засоби контрацепції. Якщо протягом 3–4 годин після прийому таблетки відбувається блювота, всмоктування може бути неповним. У такому випадку застосовуються рекомендації щодо пропуску прийому таблеток.

Контроль терапії

Перед призначенням препарату рекомендовано зібрати повний анамнез, провести гінекологічне обстеження для виключення вагітності. Розлади менструації, такі як олігоменорея та аменорея, необхідно дослідити перед призначенням препарату. Інтервали між обстеженнями залежать від індивідуальних факторів. Якщо призначений препарат має вплив на латентну або виявлену хворобу, слід відповідно скоригувати частоту обстежень.

Незважаючи на регулярний прийом препарату Дезогестрел Сандоз®, можуть відбуватись менструальні розлади. Якщо менструація є дуже частою і нерегулярною, слід порадити інший метод контрацепції. Якщо симптоми не минають, слід виключити органічну причину.

У разі вагітності прийом препарату слід припинити.

Жінок слід попереджати, що препарат Дезогестрел Сандоз® не захищає від ВІЛ (СНІД) та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

Діти

Дезогестрел Сандоз® не слід призначати дітям (віком до 18 років), оскільки клінічні дані про ефективність і безпеку для дітей відсутні.

Передозування

Серйозні небажані явища після передозування не спостерігались. При передозуванні може спостерігатися нудота, блювання; у молодих дівчат — легка піхвова кровотеча. Спеціального антидоту не існує, лікування симптоматичне.

Побічні реакції

Найчастішим небажаним явищем, що спостерігалось в ході клінічних досліджень, є розлади менструального циклу. Певні розлади менструального циклу відмічались у майже 50% жінок, що приймали Дезогестрел Сандоз®. Оскільки Дезогестрел Сандоз® майже на 100% пригнічує овуляцію, на відміну від інших монопрепаратів прогестогену, розлади менструального циклу виникали частіше, ніж при застосуванні інших монопрепаратів прогестогену. У 20–30% жінок менструації можуть стати частішими, а у 20% — менш частими або повністю зникнути. Менструації також можуть бути більш тривалими. Через пару місяців прийому менструації, як правило, стають менш частими. Інформування, консультації і ведення щоденника менструацій може покращити сприйняття жінками таких змін.

Найчастішими іншими побічними ефектами в ході клінічних випробувань препарату Дезогестрел Сандоз® (>2,5%) були акне, зміни настрою, біль у грудях, нудота і збільшення ваги. Побічні ефекти, вказані нижче, розцінювались дослідниками як імовірно пов'язані з прийомом препарату.

Побічні реакції, перераховані нижче, класифіковані за частотою відповідно до таких критеріїв:

дуже часто: ≥1/10;

часто: ≥1/100 —<1/10;

нечасто: ≥1/1000 —<1/100;

рідко: ≥1/10000 —<1/1000;

 дуже рідко: <1/10000.

Інфекції та інвазії

Нечасто: вагінальні інфекції.

Психічні розлади

Часто: зміни настрою, зниження лібідо.

Порушення з боку нервової системи

Часто: головний біль.

Порушення з боку органів зору

Нечасто: непереносимість контактних лінз.

Порушення з боку шлунково-кишкового тракту

Часто: нудота.

Нечасто: блювання.

Порушення з боку шкіри та підшкірної жирової клітковини

Часто: акне.

Нечасто: алопеція.

Рідко: шкірний висип, кропив'янка, еритема.

Порушення з боку репродуктивної системи та молочних залоз

Часто: біль у молочних залозах, нерегулярні менструації, аменорея.

Нечасто: дисменорея, кіста яєчника.

Порушення загального характеру та стани у місці введення

Нечасто: втомлюваність.

Дослідження

Часто: збільшення ваги.

Під час використання препарату Дезогестрел Сандоз® можливі виділення з молочних залоз. Рідко повідомлялось про позаматкову вагітність (див. розділ «Особливості застосування»).

У жінок, що приймали (комбіновані) пероральні контрацептиви, були зареєстровані (серйозні) небажані явища. Вони включали венозні тромбоемболічні розлади, артеріальні тромбоемболічні розлади, гормонозалежні пухлини (наприклад, рак печінки, рак молочної залози) і хлоазму. Більш детально див. в розділі «Особливості застосування».

Термін придатності

2 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 30 °С. Зберігати в оригінальній упаковці. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

Картонна коробка, що містить 1 або 3 блістери по 28 таблеток.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

Салютас Фарма ГмбХ/Salutas Pharma GmbH (дозвіл на випуск серії)

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

Отто-вон-Гюріке-Аллеє 1, 39179, Барлебен, Німеччина/

Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Germany.