Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Мурашиний спирт (Formic acid spirit) (273143) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Мурашиний спирт (Formic acid spirit)
Ціна в місті Київ
від 10,50 до  28,10 грн
Без рецепта
1 шт від 10,50 грн 1 шт від 12,70 грн 1 шт, 1 % від 15,21 грн 1 шт від 12,12 грн 1 шт від 14,70 грн 1 шт від 18,50 грн 1 шт від 13,00 грн 1 шт від 14,51 грн 1 шт від 15,50 грн
Показати
ще 7 варіантів
Форма випуску
Розчин спиртовий для зовнішнього застосування
Об'єм
50 мл
Виробник
ООО "ДКП "Фармацевтическая фабрика"
Сертифікат
UA/16944/01/01 від 16.03.2023

Мурашиний спирт інструкція із застосування

Актуальна інформація

Як застосовується мурашиний спирт?

Мурашиний спирт являє собою 1% р-н мурашиної кислоти — речовини з подразнювальною дією (Фармацевтична енциклопедія), яка виявляє відволікаючий та зігріваючий ефект, тому застосовується для розтирання при артралгіях, невралгіях та міозитах (інструкція МОЗ України).

Механізм дії мурашиної кислоти

Мурашина кислота — коротколанцюгова жирна кислота (найпростіша карбонова кислота (Фармацевтична енциклопедія; Сурков А.Н., 2013), яка має сильні відновлювальні властивості (Фармацевтична енциклопедія), пригнічує систему цитохромів, інгібує процеси окиснювального фосфорилювання (що призводить до дефіциту АТФ) та впливає на ланцюг дихальних ферментів шляхом модуляції цитохром-С-редуктази (Самойлов А.Н., 2020), призводячи в кінцевому підсумку до метаболічного ацидозу (Батоциренов Б.В., 2013).
При місцевому нанесенні 1% спиртовий р-н мурашиної кислоти стимулює чутливі закінчення та зменшує вираженість болю за рахунок рефлекторного та загального гуморального впливу (інструкція МОЗ України).

Інші способи застосування мурашиної кислоти в медицині

Мурашина кислота входить до складу дезінфікуючих засобів медичного призначення (Сурсякова К.И., 2018). Класичним дезінфікуючим засобом є первомур (суміш мурашиної кислоти з перекисом водню) — він застосовується для обробки рук медичного персоналу, для обробки операційного поля з огляду на високі бактерицидні та спороцидні характеристики (Лачинов В.Н., 2016). Р-н мурашиної кислоти характеризується задовільною антимікробною активністю, так що може застосовуватися у стаціонарі для знищення внутрішньолікарняних штамів мікроорганізмів (Саъдуллоев Ф.С., 2014).
Р-н мурашиної кислоти застосовується для стерилізації таких пристроїв медичного призначення, як медіастинальні дренажі (Мусабаев Н.Х., 2016).
Р-н мурашиної кислоти також застосовується при проведенні протезування мітрального клапана; р-ном обробляють ділянку фіброзного кільця у разі, якщо причиною дисфункції клапана став інфекційний ендокардит (Шамсиев Г.А., 2019), або санують парааортальні абсцеси у разі інфікування протезу аорти (Баздырев Е.Д., 2016).
Існує також спосіб застосування р-ну мурашиної кислоти в онкології — при операціях з приводу патологічних переломів кісток, викликаних пухлинним процесом. Р-ном мурашиної кислоти обробляють кісткову рану. При цьому маса новоутворення зафарбовується у чорний колір, що дозволяє провести резекцію пухлини в межах здорових тканин (Зоря В.И., 2008).
Цікаво, що 1% р-н мурашиної кислоти поєднано з етиловим спиртом застосовується у фармакологічних дослідженнях, зокрема для аналізу кортикостероїдів методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) (Pisarev D.I., 2015).
Мурашина кислота також застосовується для декальцинації кісткової тканини при її гістологічному дослідженні (Денисова Ю.Л., 2020).

Мурашиний спирт: висновки

Р-н мурашиної кислоти застосовується в медицині в якості допоміжного засобу. А 1% спиртовий р-н чинить легку подразнювальну дію та застосовується як допоміжний засіб при захворюваннях опорно-рухового апарату.