Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Ривастигмін ІС (Rivastigmin IC) (338725) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Ривастигмін ІС (Rivastigmin IC)

Ривастигмін ІС інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ривастигмін є інгібітором ацетилхолінестерази і бутирилхолінестерази карбаматного типу, який сприяє холінергічній нейротрансмісії, уповільнюючи деградацію ацетилхоліну, який вивільняється функціонально інтактними холінергічними нейронами. Таким чином, ривастигмін чинить сприятливий ефект на когнітивний дефіцит, обумовлений порушеннями холінергічної нейротрансмісії, при деменції, асоційованій із хворобою Альцгеймера або хворобою Паркінсона.
Ривастигмін взаємодіє з ферментами-мішенями з утворенням ковалентних комплексів, що тимчасово інактивує ферменти-мішені. У здорових молодих чоловіків пероральний прийом дози 3 мг знижує активність ацетилхолінестерази в спинномозковій рідині приблизно на 40% протягом перших 1,5 год після прийому препарату. Після досягнення максимального інгібуючого ефекту активність ферменту повертається до початкового рівня приблизно через 9 год. У пацієнтів із хворобою Альцгеймера пригнічення активності ацетилхолінестерази ривастигміном в спинномозковій рідині мало дозозалежний характер (у досліджуваному діапазоні доз до найвищої дози 6 мг 2 рази на добу). Пригнічення активності бутирилхолінестерази в спинномозковій рідині пацієнтів із хворобою Альцгеймера, які отримували ривастигмін, було подібним до пригнічення активності ацетилхолінестерази.
Фармакокінетика
Абсорбція. Ривастигмін швидко і повністю абсорбується. Cmax в плазмі крові досягається приблизно через 1 год. Через взаємодію ривастигміну з ферментом-мішенню при підвищенні дози біодоступність зростає у 1,5 раза вище, ніж можна було б очікувати. Абсолютна біодоступність ривастигміну після його прийому у дозі 3 мг — близько 36 ± 13%. При прийомі ривастигміну з їжею уповільнюється його абсорбція (час досягнення максимальної концентрації (tmax) збільшується на 90 хв), знижується Cmax, збільшується AUC приблизно на 30%.
Розподіл. Зв’язування ривастигміну з білками становить близько 40%. Він легко перетинає ГЕБ. Уявний об’єм розподілу становить 1,8–2,7 л/кг.
Метаболізм. Ривастигмін швидко та інтенсивно метаболізується (Т½ з плазми крові — близько 1 год) в основному шляхом гідролізу за участю холінестерази з утворенням декарбамільованого метаболіту. In vitro цей метаболіт незначно інгібує ацетилхолінестеразу (<10%).
За даними, отриманими в дослідженнях in vitro, не очікується фармакокінетичної взаємодії з лікарськими засобами, які метаболізуються наступними ізоформами цитохрому Р450 (CYP): CYP 1A2, CYP 2D6, CYP 3A4/5, CYP 2E1, CYP 2C9, CYP 2C8, CYP 2C19 або CYP 2B6. За даними досліджень на тваринах, основні ізоферменти цитохрому Р450 беруть участь у метаболізмі ривастигміну мінімальною мірою. Загальний плазмовий кліренс ривастигміну після в/в введення в дозі 0,2 мг становив близько 130 л/год, після в/в введення в дозі 2,7 мг знизився до 70 л/год.
Елімінація. Ривастигмін у незміненому вигляді в сечі не виявлений; основним шляхом виведення є виділення нирками у формі метаболітів. Після введення l4C-ривастигміну виділення нирками було швидким та майже повним (>90%) протягом 24 год. Менше 1% введеної дози виводиться з калом. У пацієнтів із хворобою Альцгеймера не виявлено акумуляції ривастигміну або його декарбамільованого метаболіту.
За даними популяційного фармакокінетичного аналізу, у пацієнтів із хворобою Альцгеймера прийом нікотину підвищує кліренс ривастигміну при пероральному застосуванні в дозі до 12 мг/добу на 23%.
Особливі групи пацієнтів
Пацієнти літнього віку. Хоча біодоступність ривастигміну в осіб літнього віку вища, ніж у молодих здорових добровольців, проте дослідження за участю пацієнтів із хворобою Альцгеймера віком 50–92 років не виявили жодних змін біодоступності, пов’язаних з віком.
Пацієнти з порушенням функції печінки. У пацієнтів з порушенням функції печінки легкого або помірного ступеня тяжкості Сmax ривастигміну була вищою приблизно на 60%, а AUC — більшою у ≥2 рази порівняно зі здоровими добровольцями.
Пацієнти з порушенням функції нирок. У пацієнтів з порушенням функції нирок помірного ступеня тяжкості значення Cmax і AUC ривастигміну були вище у ≥2 рази, ніж у здорових добровольців; проте змін значень Cmax і AUC ривастигміну у пацієнтів з порушенням функції нирок тяжкого ступеня не виявлено.

Показання Ривастигмін ІС

симптоматичне лікування деменції від легкого до помірного ступеня тяжкості, зумовленої хворобою Альцгеймера.
Симптоматичне лікування деменції від легкого до помірного ступеня тяжкості у пацієнтів з ідіопатичною хворобою Паркінсона.

Застосування Ривастигмін ІС

лікування повинно починатися і проводитися під наглядом лікаря, який має досвід діагностики та лікування деменції при хворобі Альцгеймера або деменції, обумовленої хворобою Паркінсона, та під наглядом осіб, які будуть регулярно контролювати прийом лікарського засобу пацієнтом.
Спосіб застосування. Препарат приймати внутрішньо, під час прийому їжі, 2 рази на добу — вранці та ввечері. Капсулу слід ковтати цілою, не розжовуючи.
Рекомендований режим дозування
Початкова доза та титрування дози. Початкова доза — 1,5 мг 2 рази на добу.
Якщо через мінімум 2 тиж лікування відзначається добра переносимість початкової дози, дозу препарату можна підвищити до 3 мг 2 рази на добу. Можливе подальше підвищення дози до 4,5 мг 2 рази на добу і потім до 6 мг 2 рази на добу при добрій переносимості попередньої дози з інтервалом не менше ніж 2 тиж після кожного попереднього підвищення дози.
Якщо у пацієнтів з деменцією, обумовленою хворобою Паркінсона, виявлено побічні реакції (наприклад нудота, блювання, абдомінальний біль або втрата апетиту), зменшення маси тіла або збільшення вираженості екстрапірамідних розладів (наприклад тремору), можна спробувати пропустити прийом однієї або декількох доз. Якщо побічні реакції не зникають, слід тимчасово знизити добову дозу до попередньої дози, яка добре переносилася, або припинити лікування.
Підтримувальна доза та припинення лікування. Рекомендована ефективна доза становить 3–6 мг 2 рази на добу. Для досягнення максимальної користі від лікування слід застосовувати найвищу дозу, яка добре переноситься пацієнтом. Рекомендована максимальна доза — 6 мг 2 рази на добу.
Підтримувальне лікування можна продовжувати до тих пір, поки існує користь від лікування для пацієнта. Отже, слід регулярно проводити оцінку користі від лікування ривастигміном, особливо у пацієнтів, які отримують дозу нижче 3 мг 2 рази на добу. Якщо через 3 міс підтримувальної терапії не відмічено покращання стану пацієнта, лікування слід припинити. Крім того, необхідно розглянути можливість припинення лікування, якщо ознак терапевтичного ефекту більше не спостерігається.
Індивідуальну реакцію на ривастигмін передбачити неможливо. Проте кращий ефект від лікування виявлено у пацієнтів з деменцією помірного ступеня, асоційованою з хворобою Паркінсона. Також кращий ефект відмічено у пацієнтів із хворобою Паркінсона, які мали зорові галюцинації.
Плацебо-контрольованих досліджень тривалістю більше 6 міс з метою вивчення ефективності ривастигміну не проводилося.
Відновлення терапії після перерви. Якщо перерва в застосуванні препарату становила більше 3 днів, поновлювати лікування необхідно з дози 1,5 мг 2 рази на добу. Потім необхідно провести титрування дози, як описано вище.
Особливі групи пацієнтів
Пацієнти з порушенням функції нирок/печінки. Пацієнтам з порушенням функції нирок/печінки легкого або помірного ступеня тяжкості коригування дози ривастигміну не потребується. Проте через збільшення експозиції ривастигміну у пацієнтів цієї групи слід ретельно титрувати дозу лікарського засобу з урахуванням індивідуальної переносимості лікування, оскільки у пацієнтів з клінічно вираженим порушенням функції нирок/печінки може спостерігатися більш часте виникнення дозозалежних побічних реакцій. Застосування ривастигміну пацієнтам з порушенням функції печінки тяжкого ступеня не досліджували, проте лікарський засіб Ривастигмін ІС можна застосовувати пацієнтам цієї популяції за умови проведення ретельного моніторингу стану пацієнтів (див. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ та ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
Діти. Препарат не застосовують у дітей (віком до 18 років) через відсутність даних щодо застосування ривастигміну у пацієнтів цієї вікової групи.

Протипоказання

гіперчутливість до ривастигміну, інших похідних карбамату або до будь-якого іншого компонента лікарського засобу.
Контактний алергічний дерматит в анамнезі, що виник на тлі застосування препарату ривастигміну у формі трансдермального пластиру.
Період годування груддю. Дитячий вік (до 18 років).

Побічна дія

до побічних реакцій, які виникають найчастіше, відносяться розлади з боку шлунково-кишкового тракту, включаючи нудоту (38%) та блювання (23%), особливо у період титрування дози. За даними клінічних досліджень побічні реакції з боку ШКТ та зниження маси тіла частіше спостерігали у жінок, ніж у чоловіків.
Побічні реакції, які наведено нижче, класифіковано за системами органів та частотою. За частотою побічні реакції розподілено таким чином: дуже часто (≥1/10), часто (від ≥1/100 до <1/10), нечасто (від ≥1/1000 до <1/100), рідко (від ≥1/10 000 до <1/1000), дуже рідко (<1/10 000), частота невідома (неможливо оцінити за наявними даними).
Побічні реакції, які спостерігали у пацієнтів з деменцією, зумовленою хворобою Альцгеймера, при лікуванні ривастигміном
З боку нервової системи: дуже часто — запаморочення; часто — головний біль, сонливість, тремор; нечасто — синкопе; рідко — судоми; дуже рідко — екстрапірамідні порушення (включаючи погіршення перебігу супутньої хвороби Паркінсона).
З боку психіки: часто — кошмарні сновидіння, ажитація, сплутаність свідомості, почуття тривоги; нечасто — безсоння, депресія; дуже рідко—– галюцинації; частота невідома — агресія, занепокоєння.
З боку ШКТ: дуже часто — нудота, блювання, діарея; часто — біль у животі, диспепсія; рідко — виразки шлунку та дванадцятипалої кишки; дуже рідко — шлунково-кишкова кровотеча, панкреатит; частота невідома — деякі випадки тяжкого блювання були пов’язані з розривом стравоходу (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
З боку гепатобіліарної системи: нечасто — підвищення лабораторних показників функції печінки; частота невідома — гепатит.
Порушення харчування та обміну речовин: дуже часто — анорексія; часто — зниження апетиту; частота невідома — дегідратація.
З боку серцево-судинної системи: рідко — стенокардія; дуже рідко — аритмії (у т. ч. брадикардія, атріовентрикулярна блокада, фібриляція передсердь, тахікардія), АГ; частота невідома — синдром слабкості синусового вузла.
З боку шкіри і підшкірної клітковини: часто — гіпергідроз; рідко — висип; частота невідома — свербіж, алергічний дерматит (дисемінований).
Інфекційні та паразитарні захворювання: дуже рідко — інфекції сечовивідних шляхів.
Загальні порушення: часто — підвищена втомлюваність, астенія, нездужання; нечасто — випадкове падіння.
Результати досліджень: часто — зниження маси тіла.
Побічні реакції, які спостерігали у пацієнтів з деменцією, асоційованою з хворобою Паркінсона, при лікуванні ривастигміном
З боку нервової системи: дуже часто — тремор; часто — запаморочення, сонливість, головний біль, погіршення перебігу хвороби Паркінсона, брадикінезія, дискінезія, гіпокінезія, ригідність за типом «зубчастого колеса»; нечасто — дистонія.
З боку психіки: часто — безсоння, почуття тривоги, занепокоєння, зорові галюцинації, депресія; частота невідома – агресія.
З боку ШКТ: дуже часто — нудота, блювання; часто — діарея, біль у животі, диспепсія, гіперсалівація.
З боку гепатобіліарної системи: частота невідома — гепатит.
Порушення харчування та обміну речовин: часто — зниження апетиту, дегідратація.
З боку серцево-судинної системи: часто — брадикардія, АГ; нечасто — фібриляція передсердь, атріовентрикулярна блокада, артеріальна гіпотензія; частота невідома — синдром слабкості синусового вузла.
З боку шкіри і підшкірної клітковини: часто — гіпергідроз; частота невідома – алергічний дерматит (дисемінований).
Загальні порушення: дуже часто — випадкове падіння; часто — підвищена втомлюваність, астенія, порушення ходи, паркінсонічна хода.
У 24-тижневому клінічному дослідженні за участю 541 пацієнта з деменцією, асоційованою з хворобою Паркінсона, які отримували ривастигмін, спостерігали побічні реакції, які, можливо, вказували на погіршення перебігу хвороби Паркінсона (порівняно з плацебо): тремор — 10,2% (3,9% у групі плацебо), випадкове падіння — 5,8% (6,1% у групі плацебо), посилення вираженості симптомів хвороби Паркінсона — 3,3% (1,1% у групі плацебо), брадикінезія — 2,5% (1,7% у групі плацебо), паркінсонізм — 2,2% (0,6% у групі плацебо), гіперсалівація — 1,4% (не виявлено у групі плацебо), дискінезія — 1,4% (0,6% у групі плацебо), порушення ходи — 1,4% (не виявлено у групі плацебо), дистонія — 0,8% (0,6% у групі плацебо), порушення рівноваги — 0,8% (1,1% у групі плацебо), кістково-м’язова скутість — 0,8% (не виявлено у групі плацебо), гіпокінезія — 0,3% (не виявлено у групі плацебо), рухові порушення — 0,3% (не виявлено у групі плацебо), ригідність м’язів — 0,3% (не виявлено у групі плацебо), тремтіння — 0,3% (не виявлено у групі плацебо), порушення координації рухів — 0,3% (не виявлено у групі плацебо).

Особливості застосування

частота розвитку та тяжкість побічних реакцій зазвичай зростають з підвищенням дози ривастигміну. Якщо перерва у прийомі лікарського засобу становила більше 3-х днів, поновлювати лікування необхідно з дози 1,5 мг 2 рази на добу для зниження ризику виникнення побічних реакцій (наприклад, блювання) (див. ЗАСТОСУВАННЯ).
Титрування дози. Невдовзі після підвищення дози ривастигміну спостерігали розвиток побічних реакцій (наприклад, розвиток артеріальної гіпертензії та галюцинацій у пацієнтів з деменцією, зумовленою хворобою Альцгеймера, та посилення вираженості екстрапірамідних порушень, особливо тремору, у пацієнтів з деменцією при хворобі Паркінсона). Якщо при зниженні дози вираженість побічних реакцій не зменшувалася, лікування ривастигміном було припинено.
У після реєстраційному періоді повідомляли про рідкісні випадки розвитку у деяких пацієнтів алергічного дерматиту (дисемінованого) при застосуванні ривастигміну незалежно від способу застосування (всередину або трансдермально). У цих випадках лікування ривастигміном слід відмінити (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ). Пацієнти та особи, які доглядають за ними, повинні бути проінформовані про можливість розвитку відповідних шкірних реакцій при застосуванні ривастигміну.
Побічні реакції з боку ШКТ, такі як нудота, блювання та діарея, є дозозалежними та можуть виникати особливо на початку лікування та/або при підвищенні дози (див. ПОБІЧНА ДІЯ). Ці побічні реакції частіше виникають у жінок. Пацієнтам, у яких розвинулися симптоми дегідратації внаслідок тривалого блювання або діареї, рекомендовано внутрішньовенне введення рідини та зниження дози або припинення терапії ривастигміном. Дегідратація може бути пов’язана з серйозними наслідками.
При тяжкому блюванні, пов’язаному з лікуванням ривастигміном, необхідно провести відповідну корекцію дози (див. ЗАСТОСУВАННЯ). Деякі випадки тяжкого блювання були пов’язані з розривом стравоходу (див. ПОБІЧНА ДІЯ). Такі випадки спостерігали особливо після підвищення дози або застосування високих доз ривастигміну.
Ривастигмін може посилювати секрецію шлункового соку. Необхідно дотримуватися обережності при призначенні ривастигміну пацієнтам із виразкою шлунку/дванадцятипалої кишки у фазі загострення або пацієнтам, які схильні до цих станів.
У пацієнтів із хворобою Альцгеймера можливе зниження маси тіла. Оскільки у таких пацієнтів при застосуванні інгібіторів холінестерази, включаючи ривастигмін, може спостерігатися зниження маси тіла, слід контролювати масу тіла пацієнта під час терапії.
Ривастигмін може спричинити брадикардію, яка є чинником ризику виникнення шлуночкової тахікардії типу «пірует» (torsade de pointes), переважно у пацієнтів з факторами ризику. Слід дотримуватися обережності при застосуванні ривастигміну пацієнтам із високим ризиком розвитку шлуночкової тахікардії типу «пірует», зокрема пацієнтам із декомпенсованою серцевою недостатністю, нещодавно перенесеним інфарктом міокарда, брадиаримією, схильністю до гіпокаліємії або гіпомагніємії, пацієнтам, які супутньо приймають лікарські засоби, що спричиняють подовження інтервалу QT та/або torsade de pointes (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ та ПОБІЧНА ДІЯ).
Слід дотримуватися обережності при застосуванні ривастигміну пацієнтам із синдромом слабкості синусового вузла або порушеннями провідності (синоатріальна блокада, атріовентрикулярна блокада) (див. ПОБІЧНА ДІЯ).
Інгібітори холінестерази слід призначати з обережністю пацієнтам з астмою або обструктивним захворюванням легень в анамнезі.
Холіноміметики можуть індукувати або посилювати обструкцію сечовивідних шляхів і судоми. При лікуванні пацієнтів, схильних до цих патологій, необхідно дотримуватися обережності.
Застосування ривастигміну пацієнтам із тяжкою деменцією, зумовленою хворобою Альцгеймера або хворобою Паркінсона, а також пацієнтам з іншими типами деменції або іншими типами порушень пам’яті (наприклад, віковим зниженням когнітивної функції) не досліджували, тому не рекомендовано застосувати ривастигмін пацієнтам цих груп.
Як і інші холіноміметики, ривастигмін може посилити або індукувати екстрапірамідні порушення. У пацієнтів із деменцією при хворобі Паркінсона спостерігали посилення вираженості рухових порушень (включаючи брадикінезію, дискінезію, порушення ходи, тремор) та збільшення частоти тремору (див. ПОБІЧНА ДІЯ). В деяких випадках через ці явища довелося припинити терапію ривастигміном (а саме: частота випадків припинення лікування через тремор була 1,7% у групі ривастигміну і 0% ‒ у групі плацебо). Слід регулярно оцінювати клінічний стан пацієнтів для виявлення цих небажаних явищ.
Особливі групи пацієнтів
У пацієнтів з клінічно вираженим порушенням функції нирок або печінки може спостерігатися більш часте виникнення дозозалежних небажаних реакцій (див. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ та ЗАСТОСУВАННЯ). Слід ретельно титрувати дозу ривастигміну з урахуванням індивідуальної переносимості лікування пацієнтами цієї групи. Застосування ривастигміну пацієнтам із тяжким порушенням функції печінки не досліджували. Проте лікарський засіб Ривастигмін ІС можна застосовувати пацієнтам цієї популяції за умови проведення ретельного моніторингу стану пацієнтів.
Пацієнти з масою тіла менше 50 кг більш схильні до розвитку побічних реакцій, тому є більша імовірність припинення лікування ривастигміном у таких пацієнтів.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Вагітність. За результатами проведених досліджень на вагітних тваринах ривастигмін та/або його метаболіти перетинали плацентарний бар’єр. Потенційний ризик для людини невідомий. Клінічні дані щодо застосування ривастигміну вагітним жінкам відсутні. У дослідженнях пери- і постнатального розвитку потомства щурів спостерігали подовження періоду вагітності у тварин. Ривастигмін не слід застосовувати у період вагітності, якщо немає гострої необхідності.
Годування груддю. За даними проведених досліджень ривастигмін проникав у грудне молоко тварин у період лактації. Дані щодо проникнення ривастигміну у грудне молоко людини відсутні. Отже, жінкам, які застосовують ривастигмін, не слід годувати груддю.
Фертильність. Дослідження на щурах не показали небажаного впливу на фертильність або репродуктивну функцію тварин. Вплив ривастигміну на фертильність людини невідомий.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Хвороба Альцгеймера може призвести до поступового погіршення здатності керувати транспортними засобами і працювати з механізмами. Крім того, ривастигмін може спричиняти запаморочення та сонливість, особливо на початку лікування або при підвищенні дози. Отже, ривастигмін незначно або помірно впливає на здатність керувати транспортними засобами або іншими механізмами. Здатність пацієнтів з деменцією, які приймають ривастигмін, керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами повинна регулярно оцінюватися лікарем.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

як інгібітор холінестерази ривастигмін може посилювати ефекти м’язових релаксантів сукцинілхолінового типу під час анестезії. Слід дотримуватися обережності при виборі анестетика. За необхідності можна розглянути питання корекції дози або тимчасового припинення лікування.
З огляду на фармакодинамічні ефекти ривастигміну та можливі адитивні ефекти ривастигмін не слід застосовувати одночасно з іншими холіноміметиками. Ривастигмін може знижувати терапевтичний ефект антихолінергічних лікарських засобів (наприклад оксибутиніну, тольтеродину).
Повідомлялося про адитивні ефекти, що призвели до брадикардії (з ризиком розвитку синкопе), при комбінованому застосуванні ривастигміну та різних блокаторів β-адренорецепторів (у тому числі атенололу). Незважаючи на те що застосування ривастигміну з кардіоселективними блокаторами β-адренорецепторів пов’язано з найвищим ризиком розвитку таких ефектів, дані небажані ефекти виявляли також у пацієнтів, які отримували інші лікарські засоби групи блокаторів β-адренорецепторів. Отже, слід дотримуватися обережності при застосуванні ривастигміну в комбінації з блокаторами β-адренорецепторів та іншими лікарськими засобами, які можуть спричинити брадикардію (наприклад антиаритмічними препаратами класу III, антагоністами кальцієвих каналів, глікозидами наперстянки, пілокарпіном).
Оскільки брадикардія є фактором ризику розвитку шлуночкової тахікардії типу пірует (torsades de pointes), слід дотримуватися обережності, також необхідний ретельний моніторинг стану пацієнта (ЕКГ) при застосуванні ривастигміну у комбінації з лікарськими засобами, які можуть спровокувати піруетну тахікардію, такими як антипсихотичні засоби, наприклад, деякі фенотіазини (хлорпромазин, левомепромазин), бензаміди (сульпірид, сультоприд, амісульприд, тіаприд, вераліприд), пімозид, галоперидол, дроперидол; цизаприд; циталопрам; дифеманіл; еритроміцин (в/в), моксифлоксацин; галофантрин, пентамідин; мізоластин; метадон.
Фармакокінетичної взаємодії між ривастигміном і дигоксином, варфарином, діазепамом або флуоксетином під час досліджень за участю здорових добровольців не виявлено. Ривастигмін не впливає на спричинене варфарином збільшення протромбінового часу. При супутньому застосуванні дигоксину та ривастигміну небажаного впливу на провідну систему серця не виявлено.
З огляду на те що метаболізм ривастигміну за участю основних ізоферментів цитохрому Р450 (CYP) здійснюється мінімальною мірою, фармакокінетичні взаємодії ривастигміну з іншими лікарськими засобами, які метаболізуються за участю CYP, є малоймовірними. Хоча ривастигмін може пригнічувати метаболізм лікарських засобів, які біотрансформуються за участю бутирилхолінестерази.

Передозування

симптоми. Випадкове передозування в більшості випадків не супроводжувалося будь-якими клінічними проявами та майже всі пацієнти продовжували лікування ривастигміном через 24 год після передозування.
При отруєннях помірного ступеня інгібіторами холінестерази відмічали мускаринові ефекти, такі як міоз, почервоніння обличчя, порушення травлення (включаючи абдомінальний біль, нудоту, блювання та діарею), брадикардія, бронхоспазм та підвищення бронхіальної секреції, гіпергідроз, мимовільне сечовипускання та/або дефекація, сльозотеча, артеріальна гіпотензія, гіперсалівація.
У разі більш тяжких отруєнь інгібіторами холінестерази можливий розвиток нікотинових ефектів, таких як м’язова слабкість, фасцикуляції, судоми, зупинка дихання з можливим летальним наслідком.
Також повідомлялося про випадки запаморочення, тремору, головного болю, сонливості, психозу, артеріальної гіпертензії, галюцинацій та нездужання.
Лікування. Оскільки Т½ ривастигміну з плазми крові становить близько 1 год, а тривалість інгібування ацетилхолінестерази — близько 9 год, у разі безсимптомного передозування не рекомендується прийом наступної дози ривастигміну протягом наступних 24 год. Якщо передозування супроводжується вираженою нудотою та блюванням, слід розглянути можливість застосування протиблювотних засобів. При виникненні інших небажаних явищ за необхідності слід застосовувати відповідну симптоматичну терапію.
При вираженому передозуванні можна застосовувати атропін. Рекомендується початкова доза атропіну сульфату 0,03 мг/кг в/в з подальшим підвищенням залежно від клінічної відповіді. Застосування скополаміну як антидоту не рекомендується.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.