Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Нізорал® (Nizoral®) (275256) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Нізорал<sup>&reg;</sup> (Nizoral<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Шампунь
Дозування
20 мг/г
Об'єм
60 мл
Виробник
Стада
Сертифікат
UA/2753/02/01 від 06.02.2020
Міжнародна назва

Нізорал інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Кетоконазол — це синтетична похідна імідазолдіоксолану, що проявляє фунгіцидну та фунгістатичну активність щодо дерматофітів, таких як Trichophyton spp., Epidermophyton spp., Microsporum spp., і дріжджів, таких як Candida spp. та Malassezia furfur (Pityrosporum ovale).
Шампунь із кетоконазолом швидко зменшує лущення та свербіж, які часто асоціюються з лупою, себорейною екземою та висівкоподібним лишаєм.
Фармакокінетика. Після місцевого застосування шампуню Нізорал® вміст кетоконазолу у плазмі крові не визначається. Плазмові рівні після місцевого застосування шампуню Нізорал® визначалися після нанесення на всю поверхню тіла.

Показання Нізорал

лікування та профілактика уражень шкіри та волосся, що спричинені дріжджовими мікроорганізмами Malassezia (попередня назва Pityrosporum), таких як лупа, висівкоподібний лишай (локальний), себорейний дерматит.

Застосування Нізорал

для місцевого застосування.
Шампунь Нізорал® застосовують у дорослих та підлітків.
На уражені ділянки нанести шампунь Нізорал® на 3–5 хв, після чого змити водою. Зазвичай для однієї процедури достатньо кількості шампуню, що поміщається в долоні.
Лікування:
— лупа та  себорейні дерматити: мити волосся 2 рази на тиждень упродовж 2–4 тиж;
— висівкоподібний лишай: щоденно упродовж 1–5 днів.
Профілактика:
— лупа та себорейні дерматити: кожного тижня або 1 раз на 2 тиж.
Діти. Безпека та ефективність застосування у новонароджених та дітей віком до 12 років не встановлені.

Протипоказання

Нізорал® шампунь протипоказаний особам, у яких відома гіперчутливість до кетоконазолу або до будь-якого з інгредієнтів крему або шампуню.

Побічна дія

безпека застосування шампуню Нізорал® визначалася у 22 клінічних дослідженнях за участю 2890 пацієнтів, яким препарат наносили місцево на шкіру. На основі об’єднаних даних з безпеки цих клінічних досліджень про побічні реакції, що виникали у ≥1% пацієнтів, не повідомлялося.
Перелічені нижче побічні реакції при застосуванні шампуню Нізорал® спостерігалися у клінічних дослідженнях або при постмаркетинговому застосуванні.
Для оцінки частоти побічних реакцій використані такі умовні категорії: дуже часто (≥1/10), часто (від ≥1/100 до <1/10), нечасто (від ≥1/1000 до <1/100), рідко (від ≥1/10 000 до <1/1000), дуже рідко (<1/10 000), невідомо (неможливо оцінити за наявними даними клінічних досліджень).
З боку імунної системи: рідко — гіперчутливість.
З боку нервової системи: рідко — дисгевзія.
Інфекції та інвазії: нечасто — фолікуліт.
З боку органа зору: нечасто — підвищена сльозотеча; рідко — подразнення очей.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: нечасто — алопеція, сухість шкіри, зміна структури волосся, висипання, відчуття печіння шкіри; рідко — акне, контактний дерматит, зміни з боку шкіри, посилення лущення шкіри; невідомо — кропив’янка, ангіоневротичний набряк, зміна кольору волосся.
Загальні порушення та стан місця застосування: нечасто — еритема, подразнення, свербіж, реакція у місці нанесення; рідко — гіперчутливість, пустульозне висипання в місці нанесення.
Звітність щодо підозрюваних побічних реакцій. Звітність щодо підозрюваних побічних реакцій після затвердження лікарського засобу важлива. Це дає змогу продовжити моніторинг співвідношення користь/ризик застосування лікарського засобу. Медичних працівників просять повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції через національну систему звітності.

Особливості застосування

для уникнення будь-якого зворотного ефекту рекомендовано поступово відміняти терапію стероїдами на період 2–3 тиж під час застосування шампуню Нізорал® пацієнтам, які тривалий час місцево застосовували лікування кортикостероїдами.
Уникати контакту з очима. Якщо шампунь або крем потрапив в очі, необхідно промити їх водою.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Належні та добре контрольовані дослідження за участю вагітних та жінок, які годують грудьми, не проводилися. Дані досліджень за участю обмеженої кількості вагітних, у яких застосовували препарат, свідчать про відсутність побічних впливів кетоконазолу на вагітність або на здоров’я плода/новонародженої дитини при його місцевому застосуванні. Дослідження на тваринах продемонстрували репродуктивну токсичність при дозах, які не мають відношення до місцевого застосування кетоконазолу (див. Фармакокінетика).
Після місцевого застосування на шкірі голови шампуню Нізорал® у невагітних жінок концентрація кетоконазолу в плазмі крові не визначалася. Плазмові рівні після місцевого застосування шампуню Нізорал® визначалися після нанесення на всю поверхню тіла.
Відсутні відомі фактори ризику застосування препарату у період вагітності або годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Нізорал® шампунь не впливає на здатність керувати транспортними засобами або працювати з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

дослідження взаємодії не проводилися.

Передозування

при випадковому проковтуванні необхідне лікування полягає у застосуванні підтримувальних та симптоматичних заходів. Для попередження аспірації забороняється викликати блювання або промивати шлунок.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С у недоступному для дітей місці.