Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Пиона настойка (Пиона tincture) (273700) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Пиона <I>настойка</I> (Пиона <I>tincture</I>)
Форма випуску
Настоянка
Дозування
100 мл
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
ООО "ДКП "Фармацевтическая фабрика"
Сертифікат
UA/8490/01/01 від 13.07.2018

Пиона настойка інструкція із застосування

Актуальна інформація

Півонії настойка згідно з АТС-класифікацією належить до лікарських засобів, що діють на нервову систему, а саме до снодійних та седативних препаратів. Для її виготовлення використовуються кореневища із коренями та трава півонії незвичайної/ухильної (Paeonia anomala, P. anomala ssp). У якості екстрагента використовується етиловий спирт. Півонії настойка застосовується як у монотерапії, так і в комплексній терапії функціональних порушень ЦНС (інструкція МОЗ України). Так, показаннями до її застосування є невротичні стани та нейроциркуляторна дистонія за гіпертонічним типом. Даний препарат виявляє спазмолітичну, протисудомну, антигіпоксичну активність. У той же час його слід із обережністю застосовувати в осіб із гіперацидними захворюваннями, оскільки півонії настойка підвищує кислотність шлункового соку. Окрім того, у комплексній терапії захворювань нервової системи слід мати на увазі, що даний препарат може потенціювати дію інших нейротропних засобів (інструкція МОЗ України).

Півонії настойка: півонія незвичайна — традиційний лікарський засіб, що не втратив своєї актуальності сьогодні

Півонія незвичайна належить до родини півонієвих (Paeoniaceae), що складається із 33 видів, розповсюджених у помірному кліматичному поясі Євразії, на північному заході Африки та у західній частині Північної Америки. У Китаї рослини родини Paeoniaceae культивуються більше 3900 років. Рослини родини Paeoniaceae не лише мають високу декоративну цінність, але й застосовуються у медицині. Застосування рослин родини півонієвих у якості лікарських рослин описане у медичній книзі ранньої Східної династії Хань (25–220 рр. н.е.) (Zhang X. et al., 2019). У народній медицині препарати P. аnomala завдяки їх спазмолітичним та бактерицидним властивостям застосовують при захворюваннях ШКТ, у тому числі при діареї, болю у животі, тріщинах заднього проходу. У тибетській народній медицині дана рослина рекомендується також при захворюваннях нервової системи на ГРВІ, лихоманці, малярії, захворюваннях нирок, а також як засіб, що посилює скорочення м’язів матки. У традиційній китайській медицині Paeonia anomala застосовується у складі протипухлинних сборів (Пастушенков Л.В., 1989). P. аnomala протягом тривалого періоду застосовується для лікування багатьох захворювань у традиційній монгольській медицині (Oidovsambuu S. et al., 2013).
Півонія незвичайна (народна назва Мар’їн корінь) являє собою багаторічну трав’янисту рослину, яка виростає у висоту 40 см–1 м. У неї потужні кореневища із веретеноподібними кореневими клубнями, товстими густо вкритими листям стеблами із одиничною верхівковою квіткою. Листя черешкові, листова пластина розділена на ланцетоподібні сегменти. Період цвітіння — з травня до кінця червня. Квітки півонії незвичайної зазвичай великі, пурпурного або рожевого кольору. Розмножується ця рослина як вегетативно (діленням кореневих клубнів), так і насінням. У якості лікарської рослинної сировини застосовується уся рослина (Пастушенков Л.В., 1989).

Півонії настойка: чим пояснюються біологічні ефекти півонії незвичайної?

У коренях півонії незвичайної містяться наступні хімічні речовини: цукри, таніни, органічні кислоти (саліцилова, бензойна), ефірна олія, монотерпеноїди, стероїди, алкалоїди у невеликій кількості, вітамін С, ароматичні сполуки, фенолкарбонові кислоти та їх похідні (саліцилова кислота, метилсаліцилат), дубильні речовини та флавоноїди. Також у коренях рослини міститься біологічно активна речовина антоціан пеонін (Хитров Н.А., 2012). Корені P. anomala містять до 1,8% пеоніфлорину. У надземній частині рослини визначається більш високий вміст цієї речовини (Zhang X. et al., 2019). Окрім того, у надземних частинах рослини містяться дубильні речовини, вітамін С, флавоноїди, алкалоїди, вони багаті на мікроелементи (залізо, мідь, марганець, магній, кальцій, стронцій, хром, вісмут та ін.) (Пастушенков Л.В., 1989). Дана рослина містить токоферол (вітамін Е) у високій концентрації (Yan. Z. et al., 2020). Пеоніфлорин, що міститься у півонії незвичайній, є монотерпеновим глікозидом (Zhang X. et al., 2019). Дана сполука покращує мікроциркуляцію за рахунок зниження агрегації тромбоцитів та згортання крові (Kim K., Iрark K., 2019). У дослідженнях встановлено, що пеоніфлорин виявляє антипроліферативну активність при різних видах раку (Yue М. et al., 2018). Пеоніфлорин також виявляє нейропротекторну активність. Дана сполука попереджає зниження рівня дофамінергічного транспортера та тирозингідроксилази, інгібує активацію ферментів каспази-3 та каспази-9 у головному мозку та, таким чином, попереджає загибель нейронів. Ведуться дослідження щодо можливості застосування даної речовини в терапії хвороби Паркінсона (Zheng M. et al., 2017). Препарати півонії виявляють седативний, протисудомний, анальгезивний, протизапальний, бактерицидний та тонізуючий ефекти. Окрім того, діючі речовини, що входять до складу півонії, чинять помірну стимулюючу дію на секрецію шлункового соку (Пастушенков Л.В., 1989). У дослідженнях продемонстрований антиоксидантний, цитопротекторний ефект екстракту P. anomala (екстракт рослини має концентрацію 1:1, 1:2, в той час як півонії настойка — 1:10) (Oidovsambuu S. et al., 2013).

Півонії настойка: у яких випадках застосовувати?

Поширеність психічних захворювань за останні роки значно зросла та продовжує підвищуватися. Поширеність психічних розладів та розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, збільшилася на 37,6% у період 1990–2010 рр. За даними популяційних досліджень, пацієнтів із неврологічними розладами у 5 разів більше, ніж із тяжкими психотичними розладами (наприклад шизофренією, біполярним розладом). Серед хворих, що звернулися за первинною медичною амбулаторною допомогою, у 20–40% пацієнтів виявляють симптоми невротичних розладів. Невротичні розлади здебільшого виникають у осіб працездатного віку. Ризик невротичного розладу вище у жінок, осіб без освіти, а також у вдівців та осіб, що нещодавно пережили розлучення (Ni S. et al., 2015). Невротичні розлади включають цілу групу психічних розладів, таких як різноманітні фобії (у тому числі агарофобія, соціальна фобія), панічні розлади, обсесивно-компульсивний розлад, генералізований тривожний розлад. Важливо, що дані розлади впливають на якість життя не лише самого пацієнта, але й на членів його родини та осіб, що належать до близьких контактів (Ni S. et al., 2014). Півонії настойка застосовується у лікуванні неврозів та неврозоподібних станів, безсоння, головного болю, астенічного синдрому. У результаті терапії півонії настоянкою покращується сон, зменшується вираженість головного болю, внаслідок чого підвищується працездатність (Пастушенков Л.В., 1989). Описано успішний досвід застосування півонії настоянки у комплексній терапії істериформних станів, що розвиваються на фоні резидуально-органічної недостатності головного мозку (Обеснюк О.А., Обеснюк В.В., 2012), а також астеноневротичного синдрому (Скворцов В.В., Скворцова Е.М., 2016). Седативні препарати рослинного походження, у тому числі півонії настойка, застосовуються у комплексній терапії червоного плоского лишаю (Чуйкин С.В., Акмалова Г.М., 2014).

Півонії настойка: висновки

Півонії настойка застосовується у терапії невротичних розладів та нейроциркуляторної дистонії за гіпертонічним типом. У той же час ведуться активні дослідження потенційних можливостей застосування препаратів півонії незвичайної у сфері онкології, а також у терапії таких захворювань нервової системи, як хвороба Паркінсона.