Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Саліцилова кислота (Salicylic acid) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Саліцилова кислота (Salicylic acid)
Ціна в місті Київ
від 12,30 до  27,00 грн
Без рецепта
Форма випуску
Розчин спиртовий для зовнішнього застосування
Дозування
1 %
Об'єм
40 мл
Виробник
Віола
Сертифікат
UA/6683/02/01 від 29.03.2017

Саліцилова кислота інструкція із застосування

Актуальна інформація

Саліцилова кислота згідно з АТС-класифікацією належить до протигрибкових препаратів, що застосовуються для місцевого лікування в дерматології. При місцевому застосуванні чинить протимікробну, подразнювальну, відволікаючу дію. Її застосовують при інфекційних ураженнях шкіри: звичайних вуграх, піодермії (змащуючи або розтираючи уражені ділянки шкіри ватним тампоном, просоченим препаратом, 2–3 рази на добу) (інструкція МОЗ України).

Вульгарні вугри (акне). Актуальність проблеми. Місце саліцилової кислоти в терапії захворювання

Вульгарні вугри — це поширене шкірне захворювання, що характеризується багатофакторним патогенним процесом (Lu J. et al., 2019).
Вульгарні вугри (акне, звичайні вугри) — це хронічне захворювання волосистої частини тіла, викликане аномальною десквамацією фолікулярного епітелію. Це призводить до обструкції пілосебаціального каналу, розвитку запального процесу і, як наслідок, утворення папул, пустул, вузликів, комедонів і рубців. Вульгарні вугри можуть сильно вплинути на якість життя людини, тому необхідно лікувати дане захворювання, щоб запобігти емоційним наслідкам і стійким ускладненням. Вульгарні вугри — найбільш поширене шкірне захворювання серед підлітків у США. Близько 85% населення відзначають наявність у себе вульгарних вугрів, в основному на обличчі, верхній частині спини і грудей. Вульгарні вугри утворюються через надмірну активність сальних залоз і закупорювання проток, що призводить до утворення комедонів (Al-Talib H. et al. 2017). Саліцилова кислота, бета-гідроксикислота, часто застосовується при лікуванні акне. Виявлено, що саліцилова кислота значно знижує утворення комедонів шкіри і має протизапальні властивості (Lu J. et al., 2019).

Саліцилова кислота. Дослідження

Як вже було описано вище, вульгарні вугри — хронічне запальне захворювання волосяних фолікулів і одне з найпоширеніших шкірних захворювань. Зовсім недавно встановлено, що метод пілінгу ефективний при лікуванні акне. А вже сьогодні хімічний пілінг став популярним методом лікування вульгарних вугрів.
Одне з досліджень у цій сфері було спрямоване на порівняння ефективності пілінгу 50% піровиноградною кислотою і 30% саліциловою кислотою при лікуванні акне легкого та середнього ступеня тяжкості.
У проспективному сліпому клінічному дослідженні 86 пацієнтів з акне були випадковим чином розділені на дві групи. В обох групах призначалося стандартне лікування акне (4% р-н еритроміцину для місцевого застосування, трихлоркарбонове мило і сонцезахисний крем) 2 р/добу протягом 8 тиж. Крім цього, застосовували 30% саліцилову кислоту в контрольній групі і 50% піровиноградну кислоту в експериментальній групі. В обох групах індекс тяжкості акне розраховувався до дослідження і на 2-й, 4-й, 6-й і 8-й тиждень терапії. Задоволеність пацієнтів результатом лікування оцінювалася наприкінці терапії. Побічні ефекти реєструвалися за допомогою контрольного списку.
У результаті дослідження дійшли висновків, що ефективність додавання 50% піровиноградної кислоти і 30% саліцилової кислоти до стандартної схеми лікування акне легкого та середнього ступеня тяжкості практично ідентична з точки зору зменшення кількості запальних і незапальних уражень акне. Побічні ефекти обох пілінгів також значною мірою схожі, за винятком лущення шкіри на 5-му сеансі терапії, яке було значно нижче у пацієнтів, що отримували саліцилову кислоту. Рекомендуються подальші клінічні дослідження з меншою кількістю сеансів пілінгу і великою кількістю періодів спостереження для оцінки найкращого ефективного інтервалу між процедурами пілінгу і тривалістю поліпшення стану акне після терапії захворювання (Jaffary F. et al., 2016).
Викликає інтерес ще одне дослідження. У більшості випадків вульгарні вугри мають легкий або середній ступінь тяжкості і добре піддаються терапії безпечними, ефективними та зручними в застосуванні лікарськими засобами, що відпускаються без рецепта. Огляд 4 клінічних досліджень і комедолітичного аналізу підтверджує ефективність і безпеку 0,5% і 2% р-нів саліцилової кислоти для лікування вульгарних вугрів. У трьох плацебо-контрольованих дослідженнях і в комедолітичному тесті було встановлено, що в результаті застосування ватних тампонів, просочених саліциловою кислотою, відзначено зменшення кількості первинних уражень шкіри і, таким чином, кількість і тяжкість всіх уражень, пов’язаних з акне. У результаті порівняльних досліджень саліцилової кислоти з іншими препаратами аналогічної дії було встановлено, що вона перевершує бензоїлпероксид в зменшенні загальної кількості уражень акне. Побічні реакції на саліцилову кислоту зазвичай обмежуються легким місцевим подразненням, що виникає у незначної кількості пацієнтів (Zander E., Weisman S., 1992).
Останнім часом в схемах лікування стали популярні комбінації безрецептурних препаратів для лікування акне.
Однією з таких схем є поєднане застосування трьох препаратів на основі саліцилової кислоти для місцевого лікування акне.
Щоб надати нові докази клінічної ефективності та переносимості трьох препаратів на основі саліцилової кислоти для місцевого лікування акне в повсякденній клінічній практиці, було проведено багатоцентрове проспективне обсерваційне дослідження за участю пацієнтів з діагнозом акне обличчя легкої комедонально-папульозної форми. Клінічна ефективність щодо зменшення вираженості уражень, оцінка особистого дискомфорту, пов’язаного з акне, і оцінка загального клінічного результату були первинними і кінцевими точками дослідження. Також оцінювалися прийнятність і переносимість лікування.
У результаті дослідження було зафіксовано, що лікування трьома препаратами на основі саліцилової кислоти було пов’язане зі значним поліпшенням стану протягом 8 тиж лікування поряд зі зменшенням особистого дискомфорту, пов’язаного із захворюванням, і поліпшенням зовнішнього вигляду уражень. Також була зафіксована хороша переносимість схеми лікування.
Результати цього обсерваційного дослідження підтверджують ефективність і добру переносимість застосування комбінованого лікування з трьома препаратами на основі саліцилової кислоти для місцевого лікування акне (Bettoli V. et al., 2020).

Саліцилова кислота: висновок.

Таким чином, звичайні вугри — хронічне рецидивуюче захворювання. Сьогодні для пацієнтів важливо мати можливість вибору в терапії захворювання серед величезної кількості препаратів і комплексу терапевтичних процедур, особливо для тих, яким може знадобитися більш агресивний варіант лікування, або коли пацієнтам не підходять схеми терапії, що часто призначаються (Al-Talib H. et al., 2017) .
Необхідно пам’ятати, що вульгарні вугри — поширене шкірне захворювання, яке уражує молодих і літніх людей і відрізняється за типами і ступенями тяжкості. Однак акне — це виліковне ураження шкіри (Al-Talib H. et al., 2017). Методи його лікування, що ґрунтуються на ступені тяжкості акне, добре відомі. Усе більше досліджень з’ясовують механізми дії препаратів у патогенезі акне (Araviiskaia E., Dréno B., 2016). Тому сьогодні дуже важливо підібрати відповідну схему лікування і запобігти розвитку рецидиву цього захворювання. І, як свідчать дані наукових досліджень, препарати на основі саліцилової кислоти мають ряд переваг, і, як і раніше, займають свою нішу в комплексних схемах лікування акне.