Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Томовіст® (Tomovist) (273361) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
Томовіст<sup>&reg;</sup> (Tomovist)

Аналоги Томовіст® (Tomovist)

Мультіханс розчин  для ін'єкцій, 529 мг/мл, флакон, 15 мл, № 1; Дельта Медікел
Мультіханс розчин  для ін'єкцій, 529 мг/мл, флакон, 10 мл, № 1; Дельта Медікел
Мультіханс розчин  для ін'єкцій, 529 мг/мл, флакон, 20 мл, № 1; Бракко Імеджінг
Форма випуску
Розчин для ін'єкцій
Дозування
469 мг/мл
Об'єм
20 мл
Виробник
Фармак

Томовіст інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Томовіст – контрастний парамагнітний засіб для МРТ. Контрастуючий ефект зумовлений ді-N-метилглюкаміновою сіллю гадопентетату – комплексу гадолінію з пентетовою кислотою (діетилентриамінпентаоцтовою кислотою – ДТПА). При використанні відповідної послідовності сканування для отримання протонної магнітно-резонансної візуалізації гадолінієвий іон скорочує час спін-ґраткової релаксації збуджених ядер атомів, що збільшує інтенсивність сигналу та підвищує контрастність зображення певних тканин. Димеглюмін гадопентетової кислоти являє собою сполуку з вираженими парамагнітними властивостями, яка значно скорочує час релаксації навіть у низьких концентраціях. Парамагнітна ефективність або релаксаційна здатність визначається за впливом на час спін-ґраткової релаксації протонів плазми. ДТПА утворює міцний комплекс з парамагнітним іоном гадолінію з надзвичайно високою стабільністю. Гадопентетату димеглюмін характеризується високою гідрофільністю. Ця речовина практично не зв’язується з білками і не інгібує активність ферментів (наприклад, міокардіальну Nа/К-АТФазу), не активує систему комплементу і, відповідно, має дуже низьку потенційну спроможність спричиняти анафілактоїдні реакції. Препарат добре переноситься хворими і тільки у поодиноких випадках може викликати місцеві або загальні побічні прояви (зазвичай у легкій формі). У великих концентраціях гадопентетату димеглюмін незначною мірою впливає на морфологію еритроцитів, може викликати незначний внутрішньосудинний гемоліз. Введення препарату надає можливість контрастувати ділянки з порушеним гематоенцефалічним бар’єром (наприклад, гліобластома), а також інші позамозкові внутрішньочерепні або внутрішньоспинномозкові утворення, що підвищує діагностичну цінність дослідження порівняно з нативним скануванням.
Фармакокінетика. Після внутрішньовенного введення препарат швидко, протягом кількох хвилин розподіляється у позаклітинному просторі. Не кумулюється у здорових тканинах і не проникає через інтактні гематоенцефалічний та гістогематичний бар’єри, але накопичується у змінених ділянках (кіста, рубець, порушення судинної сітки), сприяє виявленню пухлин, абсцесів, підгострих інфарктів. Незначна кількість гадопентетату димеглюміну проникає через плацентарний бар’єр, швидко елімінується. Період напіввиведення – 90 хвилин. Основна частина гадопентетату димеглюміну виводиться шляхом клубочкової фільтрації у незміненому стані, незначна кількість виділяється через шлунково-кишковий тракт (менше 1% від введеної дози) та з грудним молоком (до 0,04% від введеної дози). 83% виводиться протягом 6 годин після введення, 91% препарату – протягом 24 годин. Нирковий кліренс гадопентетату димеглюміну становить приблизно 120 мл/хв, нормований для 1,73 м2.

Показання Томовіст

магнітно-резонансна томографія (МРТ) головного та спинного мозку
Здійснюється у першу чергу для виявлення пухлин та наступної диференційної діагностики при підозрі на менінгіому, невриному, у тому числі слухового нерва, інвазивні пухлини (наприклад, гліома) та метастази; для виявлення невеликих пухлин та/або пухлин, які погано візуалізуються; при підозрі на рецидив пухлини після операції або променевої терапії; для диференційованого зображення таких рідкісних новоутворень як гемангіобластоми, епендимоми та невеликі аденоми гіпофіза; для поліпшення визначення розповсюдження пухлин немозкового походження.
Додатково при спінальній МРТ: диференційна діагностика інтрамедулярних та екстрамедулярних пухлин, виявлення у патологічно змінених ділянках солідних пухлин, оцінка розповсюдження інтрамедулярних пухлин.
МРТ усього тіла
Включаючи лицьовий череп, ділянку шиї, грудну та черевну порожнини, молочні залози, органи таза, опорно-руховий апарат, а також візуалізацію судин усього тіла.
За допомогою препарату Томовіст можна отримати діагностичну інформацію, що дозволяє, зокрема:
– виявити або виключити наявність пухлин, запалень та судинних ушкоджень;
– визначити поширеність та межі цих процесів;
– диференціювати внутрішню структуру цих ушкоджень;
– оцінити кровопостачання нормальних та патологічно змінених тканин;
– відрізнити пухлинні тканини від рубцевих після терапії;
– виявити рецидив грижі міжхребцевого диска після операції;
– здійснити напівкількісну оцінку функції нирок у поєднанні із зональною анатомічною діагностикою.

Застосування Томовіст

препарат застосовувати тільки для внутрішньовенного введення.
МРТ не можна проводити пацієнтам з кардіо- та нейростимуляторами, феромагнітними імплантатами, з інсуліновими насосами.
Препарат слід набирати у шприц безпосередньо перед застосуванням. Невикористані при дослідженні залишки контрастної речовини до подальшого застосування не допускаються.
Загальні вимоги: за 2 години до обстеження з метою зменшення ризику аспірації пацієнт повинен утримуватися від прийому їжі. При наявності в анамнезі алергічних реакцій можливе проведення премедикації з використанням антигістамінних та/або глюкокортикоїдних засобів. Необхідну дозу препарату вводити струминно внутрішньовенно у вигляді болюсної ін’єкції вручну або за допомогою інжектора. Під час проведення ін’єкції контрастного засобу пацієнт повинен знаходитись у горизонтальному положенні. МРТ-обстеження слід починати одразу після ін’єкції.
Найпридатнішими для контрастних досліджень є імпульсні послідовності з Т1-зваженими зображеннями. У діапазоні від 0,14 Тл до 1,5 Тл рекомендації щодо застосування Томовісту не залежать від напруженості магнітного поля.
Краніальна та спінальна томографія. Рекомендована доза для дорослих та дітей (у т. ч. новонароджених, немовлят та підлітків) становить 0,2 мл Томовісту на 1 кг маси тіла пацієнта. У випадках, коли залишається серйозна клінічна підозра на наявність патологічного вогнища, можливе проведення повторного дослідження у тій самій дозі; у дорослих вона може бути збільшена до 0,4 мл/кг маси тіла. Для точнішої діагностики при метастатичних ураженнях або рецидивах пухлин дорослим пацієнтам може бути введена доза 0,6 мл/кг маси тіла. Залежно від методу і ділянки дослідження максимальна доза може бути необхідна для візуалізації кровоносних судин (наприклад, ангіографія).
Максимальна разова доза для дорослих – 0,6 мл/кг маси тіла.
Максимальна разова доза для дітей – 0,4 мл/кг маси тіла.
При МРТ усього тіла у дорослих та дітей рекомендована доза становить 0,2 мл/кг маси тіла. В особливих випадках, наприклад, при патологічних утвореннях з незначним ступенем васкуляризації і/або незначним ступенем проникнення в екстрацелюлярний простір, для досягнення оптимального контрастування може бути необхідним введення Томовісту у дозі 0,4 мл/кг маси тіла, особливо при застосуванні відносно слабких Т1-зважених послідовностей сканування. Для виключення ураження або рецидиву пухлини у дорослих можна збільшити дозу до 0,6 мл/кг маси тіла. Для візуалізації судин залежно від ділянки дослідження та використаної методики МРТ можливе збільшення дози Томовісту дорослим до 0,6 мл/кг маси тіла.
Максимальна разова доза для дорослих – 0,6 мл/кг маси тіла.
Максимальна разова доза для дітей – 0,4 мл/кг маси тіла.
Досвід застосування препарату для МРТ усього тіла дітей віком до 2 років дотепер обмежений. Дітям віком до 2 років необхідну дозу слід вводити вручну, не використовуючи аутоінжектор, для запобігання пошкоджень.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату.

Побічна дія

більшість побічних реакцій, пов’язаних із застосуванням Томовісту®, були легкого або середнього ступеня тяжкості. Найчастіше вказувалося на такі реакції як нудота, блювання, головний біль, запаморочення та реакції у місці ін’єкції (наприклад відчуття болю, холоду, тепла).
Найбільш серйозними побічними реакціями при застосуванні препарату були нефрогенний системний фіброз (НСФ) та анафілактоїдні реакції/анафілактичний шок.
Відстрочені реакції гіперчутливості/анафілактоїдні реакції (від 1 години поспіль та до кількох днів) реєструвалися рідко.
З боку крові та лімфатичної системи: підвищення рівня сироваткового заліза*.
З боку імунної системи: реакції гіперчутливості/анафілактоїдні реакції (наприклад анафілактичний шок*, анафілактоїдні реакції, реакції гіперчутливості, шок, артеріальна гіпотензія, кон’юнктивіт, втрата свідомості, відчуття стиснення у горлі*, чхання, кропив’янка, свербіж, висипання, еритема, диспное*, зупинка дихання, бронхоспазм, хрипи, ларингоспазм, набряк гортані, набряк глотки, ціаноз*§, риніт*§, ангіоедема, набряк обличчя*, рефлекторна тахікардія§)
З боку психіки: дезорієнтація, збудження, занепокоєння.
З боку нервової системи: запаморочення, головний біль, дисгевзія, судоми*, парестезія, відчуття жару, тремор, кома*, сонливість, сомноленція*, порушення мовлення, порушення нюху.
З боку органів зору: візуальні порушення, сльозотеча, біль в очах.
З боку органів слуху: порушення слуху, вушний біль.
З боку серця: тахікардія*, аритмія*, зупинка серця*, зниження частоти серцевих скорочень/брадикардія*.
З боку судин: тромбофлебіт, припливи, вазодилатація, синкопальні стани*, вазовагальні реакції, підвищення артеріального тиску.
Респіраторні, медіастинальні розлади, патологія грудної клітки: відчуття подразнення у горлі/біль у глотці та гортані/відчуття дискомфорту у глотці, кашель, задишка, дихальний дистрес, збільшення чи зменшення частоти дихання, набряк легень*, дихальна недостатність.
З боку шлунково-кишкового тракту: блювання, нудота, абдомінальний біль, шлунковий дискомфорт, діарея, зубний біль, відчуття сухості у роті, відчуття парестезії та болю в м’яких тканиних порожнини рота, слинотеча.
З боку гепатобіліарної системи: підвищення рівня білірубіну в крові, підвищення рівня печінкових ферментів.
З боку шкіри та підшкірно-жирової клітковини: нефрогенний системний фіброз (НСФ).
З боку кістково-мязової системи та сполучної тканини: біль у кінцівках, біль у спині, артралгії.
З боку нирок та сечовидільної системи: гостра ниркова недостатність*,**, підвищення рівня креатиніну в сироватці**, нетримання сечі, раптові позиви до сечовипускання.
Загальні розлади та порушення у місці введення: біль, відчуття холоду, реакція у ділянці введення (наприклад, відчуття холоду у ділянці введення, парестезія, припухлість, відчуття тепла, біль, набряк, подразнення, геморагії, еритема, дискомфорт, некроз§, тромбофлебіт§, флебіт§, запалення§, екстравазія§, біль у грудній клітці, гіпертермія, периферичні набряки, відчуття нездужання§, відчуття втоми, спрага, астенія, озноб, пітливість, підвищення температури тіла, зниження температури тіла.
У пацієнтів з нирковою недостатністю, яким показаний діаліз, при застосуванні препарату спостерігалися відстрочені і транзиторні реакції, подібні на запальні, такі як, наприклад, гарячка, озноб та підвищення рівня С-реактивного білка. У цих пацієнтів МРТ дослідження із застосуванням препарату проводилося за день перед гемодіалізом.
Примітки:
*Можливі повідомлення про загрозливі для життя та/чи летальні випадки.
** У пацієнтів на тлі попередньо діагностованої ниркової недостатності.
§Реакції, виявлені під час постмаркетингового спостереження гадопентетату.

Особливості застосування

гіперчутливість. Введення препарату Томовіст®, як і інших внутрішньовенних контрастних засобів, може супроводжуватись анафілактоїдними реакціями/реакціями гіперчутливості або іншими реакціями ідіосинкразії у вигляді серцево-судинних, респіраторних і шкірних симптомів, аж до реакцій тяжкого ступеня, включаючи шок.
Ризик розвитку реакцій гіперчутливості є вищим при наявності зазначених нижче станів та захворювань:
– реакція на попередні введення контрастних засобів;
– бронхіальна астма в анамнезі;
– алергічні захворювання в анамнезі.
У пацієнтів з алергічною готовністю (особливо з алергічними захворюваннями в анамнезі) рішення про використання Томовісту® має бути прийнято після особливо ретельної оцінки співвідношення ризик/користь.
Більшість цих реакцій виникає упродовж 30 хвилин після введення препарату. Отже, після дослідження рекомендується нагляд за пацієнтом.
У пацієнтів з алергічною готовністю можна розглянути питання про проведення премедикації антигістамінними препаратами і/або глюкокортикоїдами.
Завжди повинні бути напоготові відповідні медикаменти для лікування реакцій гіперчутливості, а також засоби невідкладної допомоги.
Можуть спостерігатися відстрочені реакції (що виникають через кілька годин або днів після введення).
Пацієнти, які приймають β-блокатори і в яких виникли реакції гіперчутливості, можуть бути нечутливими до терапії β-агоністами.
У пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання, більша імовірність розвитку серйозних або навіть летальних наслідків реакцій гіперчутливості тяжкого ступеня.
Зниження функції нирок. Перед застосуванням препарату Томовіст® усіх пацієнтів слід обстежити на наявність дисфункції нирок шляхом збору анамнезу і/або проведення лабораторних аналізів.
При призначенні препарату пацієнтам зі значно порушеною функцією нирок слід особливо ретельно зважати співвідношення ризик/користь, оскільки у цих пацієнтів значно знижена швидкість виведення препарату. У цих пацієнтів у поодиноких випадках може виникати гостра ниркова недостатність, що потребує діалізу, або подальше зниження функції нирок. Ризик виникнення таких явищ є вищим при збільшенні дози препарату. Оскільки гадопентетат виводиться нирками, у пацієнтів з порушеною функцією нирок має пройти достатній проміжок часу для виведення перед будь-яким наступним введенням препарату. Період напіввиведення у хворих із нирковою недостатністю легкого та середнього ступеня тяжкості становить 3-4 години. Період напіввиведення у хворих із тяжкою нирковою недостатністю становить приблизно 11 годин, близько 75 % призначеної дози визначається у сечі протягом 2 днів.
Томовіст може бути виведений з організму шляхом гемодіалізу. Після трьох епізодів гемодіалізу по 3 години кожен близько 97 % призначеної дози виводиться з організму (близько 70% з кожним епізодом гемодіалізу).
Для пацієнтів, які вже перебувають на гемодіалізі, слід розглянути можливість швидкого проведення сеансу гемодіалізу одразу ж після введення препарату Томовіст® з метою прискорення виведення контрастного засобу з організму.
Є повідомлення про випадки розвитку нефрогенного системного фіброзу (НСФ), пов’язаного із застосуванням гадолінійвмісних контрастних препаратів, включаючи Томовіст® у пацієнтів з:
– гострим або хронічним порушенням функції нирок тяжкого ступеня (швидкість клубочкової фільтрації (ШКФ) <30 мл/хв/1,73 м2) або гострою нирковою недостатністю будь-якого ступеня тяжкості внаслідок гепаторенального синдрому або в періопераційному періоді при трансплантації печінки.
Цій категорії пацієнтів препарат слід застосувати тільки після ретельної оцінки співвідношення ризику і користі, включаючи розгляд можливих альтернативних методів візуальної діагностики, і при застосуванні доз, що не перевищують 0,2 мл/кг маси тіла.
Геронтологічні пацієнти (віком від 65 років). Не виявлено необхідності у зміні доз у даної категорії пацієнтів. Не встановлено різниці у показниках безпеки та ефективності між пацієнтами віком від 65 років та молодшими пацієнтами. Клінічні спостереження не виявили різниці у відповіді між геронтологічними пацієнтами та молодшими хворими.
Пацієнти з печінковою недостатністю. Оскільки гадопентетат виводиться лише у незміненому вигляді нирками, немає потреби у зміні доз для пацієнтів з помірно печінковою недостатністю. Дані щодо застосування препарату пацієнтам з тяжкою печінковою недостатністю дотепер відсутні.
Судоми. У пацієнтів, схильних до виникнення судом, або пацієнтів з внутрішньочерепними ураженнями може бути підвищена судомна активність, про що повідомлялося у поодиноких випадках із введенням препарату. За станом пацієнтів, які мають схильність до виникнення судом, слід ретельно спостерігати, необхідно заздалегідь підготувати обладнання і медикаменти, необхідні для припинення судом у разі їх виникнення.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами
Невідома.
Особливі заходи безпеки
Препарат є чутливим до світла. Необхідно зберігати ємкість з препаратом у картонній коробці для захисту від світла. Безпосередньо перед застосуванням під час роботи з флаконом немає потреби в захисті від світла.
Препарат не можна використовувати у випадках значної зміни кольру розчину, появи часточок чи порушення цілісності упаковки.
Томовіст треба набирати у шприц безпосередньо перед застосуванням. Гумову пробку ніколи не слід проколювати більше одного разу. Невикористані при обстеженні залишки контрастного засобу для подальшого застосування непридатні, їх слід утилізувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

невідомі будь-які взаємодії з іншими лікарськими засобами.
Взаємодія з діагностичними тестами. При визначенні вмісту заліза у сироватці крові комплексонометричними методами (наприклад, за допомогою батофенантроліну) протягом першої доби після введення препарату Томовіст® кількісний показник може бути хибно зниженим, що пояснюється наявністю у препараті вільної ДТПК (діетилентриамінпентаоцтової кислоти).

Передозування

досі не спостерігалося і не повідомлялося про будь-яку ознаку інтоксикації внаслідок ненавмисного передозування під час клінічного застосування.
При ненавмисному передозуванні у пацієнтів з нирковою недостатністю необхідно контролювати ниркову функцію. Препарат можна вивести з організму шляхом гемодіалізу.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці. Не заморожувати.