Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Тержинан (Tergynan®) (273277) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Тержинан (Tergynan<sup>&reg;</sup>)

Тержинан інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Фармакологічні властивості зумовлені властивостями компонентів препарату. Тержинан з його полівалентною формулою підходить для повного місцевого лікування вагініту різного походження: інфекційного, паразитарного чи змішаного. Він поєднує у складі:
– тернідазол, який чинить трихомонацидну дію та є активним відносно анаеробних бактерій, у тому числі гарднерел;
– неоміцину сульфат, який є антибіотиком широкого спектра дії, активним проти вагінальних піогенних організмів;
чутливими до неоміцину сульфату є такі мікроорганізми:
Corynebacterium, Listeria monocytogenes, Staphylococcus Meti-S, Acinetobacter baumannii, Brahamella catarrhalis, Campylobacter, Citrobacter freundii, Citrobacter koseri, Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Klebsiella, Morganella morganii, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Providencia rettgeri, Salmonella, Serratia, Shigella, Yersinia;
– ністатин, який є протигрибковим антибіотиком групи полієнів, активним відносно грибів роду Candida;
– преднізолон, який є глюкокортикоїдом, що чинить виражену протизапальну дію.
Склад ексципієнтів дає змогу забезпечити цілісність слизової оболонки вагіни та постійне рН.
Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання Тержинан

лікування вагінітів, спричинених чутливими до препарату мікроорганізмами, таких як:
– бактеріальні вагініти, спричинені банальною піогенною мікрофлорою;
– неспецифічні вагініти, що супроводжуються десквамативними виділеннями;
– трихомоніаз піхви;
– вагініти, спричинені грибами роду Candida;
– вагініти, спричинені змішаною інфекцією (трихомонадами, анаеробною інфекцією та дріжджоподібними грибами).

Застосування Тержинан

дози та тривалість лікування визначає лікар індивідуально.
Призначається дорослим. Застосовується вагінально, по 1 вагінальній таблетці 1–2 рази на добу. Середня тривалість лікування — 10 днів поспіль. У разі підтвердженого мікозу — 20 діб.
Пацієнтам рекомендується після ретельного миття рук змочити таблетки у воді 2–3 с перед введенням їх на максимально комфортну глибину в піхву (це зробити найпростіше, коли пацієнт лежить на спині із зігнутими ногами). Потім потрібно полежати приблизно 15 хв після введення препарату.
Практична порада. Лікування повинно супроводжуватися дотриманням особистої гігієни (носіть бавовняну білизну, уникайте спринцювання та користуйтеся прокладками замість тампонів під час лікування) і, наскільки це можливо, уникати несприятливих факторів.
Не слід переривати курс лікування під час менструації.
Діти. Препарат не застосовують у дітей.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату. Цей лікарський засіб не рекомендується застосовувати в поєднанні з певними дозами ацетилсаліцилової кислоти (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ).

Побічна дія

з боку імунної системи: гіперчутливість.
З боку шкіри та підшкірних тканин: алергічний дерматит, висип, свербіж, кропив’янка.
З боку репродуктивної системи і молочних залоз: реакції у місці застосування у вигляді поколювання або подразнення, ерозії, набряк піхви, відчуття печіння у піхві, вульвовагінальна еритема, вульвовагінальний біль, вульвовагінальний свербіж.

Особливості застосування

необхідне одночасне лікування статевого партнера для запобігання загрозі повторного зараження.
Незважаючи на місцеве застосування, можлива незначна абсорбція різних компонентів (див. ПОБІЧНІ РЕАКЦІЇ).
Підвищена чутливість при місцевому застосуванні може свідчити про небажаність застосування цих або споріднених антибіотиків.
Запобіжні заходи при застосуванні. Тривалість лікування повинна бути обмежена, щоб знизити ризик появи резистентних мікроорганізмів або суперінфекції, спричиненої цими мікроорганізмами.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Застосування можливе за призначенням та під контролем лікаря відповідно до показань до застосування препарату.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Жодних спеціальних попереджень.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

взаємодія, пов’язана з преднізолоном
Небажані комбінації:
– з ацетилсаліциловою кислотою: підвищений ризик кровотечі при одночасному застосуванні з протизапальною дозою ацетилсаліцилової кислоти (≥1 г на прийом або ≥3 г/добу).
Комбінації, які потребують обережного застосування:
– з антиконвульсантами, індукторами синтезу ферментів: зниження в плазмі крові концентрації та дієвості кортикостероїдів шляхом посилення їх метаболізму в печінці. Наслідки цього особливо тяжкі (чи важливі) для пацієнтів із хворобою Аддісона, які лікуються гідрокортизоном, та в разі трансплантації органа. Необхідні моніторинг клінічних та лабораторних досліджень, а також корекція дози кортикостероїдів під час терапії та після припинення лікування індукторами синтезу ферментів;
– з ізоніазидом: зниження в плазмі крові концентрації ізоніазиду шляхом посилення його метаболізму в печінці і зниження метаболізму в печінці глюкокортикостероїдів;
– з рифампіцином: зниження в плазмі крові концентрації та дієвості кортикостероїдів шляхом посилення їх метаболізму в печінці після взаємодії з рифампіцином. Наслідки цього особливо тяжкі (чи важливі) для пацієнтів із хворобою Аддісона, які лікуються гідрокортизоном, та в разі трансплантації органа. Необхідні моніторинг клінічних та лабораторних досліджень, а також корекція дози кортикостероїдів під час терапії та після припинення лікування рифампіцином;
– з іншими гіпокаліємічними препаратами: підвищений ризик гіпокаліємії. Слід проводити моніторинг рівня калію в плазмі крові та коригувати його в разі необхідності;
– з препаратами наперстянки: гіпокаліємія загострює токсичні ефекти препаратів наперстянки. Перед лікуванням препаратом оцінити наявність гіпокаліємії, визначити рівень калію в сироватці крові та провести ЕКГ;
– з лікарськими засобами, що спричиняють поліморфну шлуночкову тахікардію типу пірует: підвищений ризик вертикулярної аритмії, включаючи поліморфну шлуночкову тахікардію типу пірует. Перед лікуванням препаратом оцінити наявність гіпокаліємії, визначити рівень калію в плазмі крові та провести ЕКГ.
Комбінації, що потребують уваги:
– з циклоспорином: посилення ефектів преднізолону, включаючи кушингоподібні стани, зниження толерантності до вуглеводів (зниження кліренсу преднізолону);
– з ацетилсаліциловою кислотою: підвищений ризик кровотеч з антипіретичною чи знеболювальною дозами ≥500 мг на прийом чи <3 г/добу;
– з НПЗП: підвищений ризик виникнення виразкової хвороби та кровотечі у ШКТ;
– з фторхінолонами: можливий підвищений ризик тендинітів або навіть розриву сухожилля (рідко), зокрема у пацієнтів, які тривало лікувалися кортикостероїдами.

Передозування

дані відсутні.

Умови зберігання

в недоступному для дітей місці. Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.