Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Ренні (Rennie®) (272963) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Ренні (Rennie<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Таблетки жувальні
Кількість штук в упаковці
24 шт.
Виробник
Байєр
Сертифікат
UA/6025/01/01 від 20.10.2021

Ренні інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ренні — це комбінація двох антацидів: кальцію карбонату та магнію карбонату, які діють місцево за рахунок нейтралізації кислоти шлунка, що не залежить від системного всмоктування. Кальцію карбонат має тривалу та сильну нейтралізуючу активність. Цей ефект посилюється завдяки магнію карбонату, який також має потужну нейтралізуючу активність. Загальна нейтралізуюча ємність препарату in vitro становить 16 mEq H+ (титрування до кінцевої точки рН 2,5).
Фармакокінетика. Початок нейтралізації кислоти шлунка достатньо швидкий.
У здорових добровольців застосування 2 таблеток Ренні натще призводило до значного підвищення рН вмісту шлунка вище базової позначки вже протягом перших 2 хв, та загального підвищення рН вмісту шлунка більш ніж на 1 одиницю протягом 5 хв.
У шлунку кальцію карбонат та магнію карбонат реагують зі шлунковим соком та утворюють воду та розчинні мінеральні солі. Кальцій і магній можуть всмоктуватися у вигляді своїх розчинних солей. Рівень абсорбції кальцію та магнію із цих сполук залежить від дози препарату. Максимальний рівень абсорбції — 10% кальцію та 15–20% магнію. У здорових осіб невелика кількість абсорбованого кальцію і магнію виводиться нирками. При порушенні їх функції рівень концентрації кальцію та магнію в плазмі крові може підвищуватися. У кишечнику з розчинних солей утворюються нерозчинні сполуки, які видаляються з калом.

Показання Ренні

дорослим та дітям віком від 15 років для полегшення симптомів, пов’язаних з підвищеною кислотністю шлункового соку (наприклад, печія, шлунково-стравохідний рефлюкс), які призводять до порушення травлення та диспепсії.

Застосування Ренні

препарат для перорального застосування у дорослих та дітей віком від 15 років. Звичайна добова доза становить 1–2 таблетки жувальні в період больових відчуттів або печії; у разі болю дозу можна підвищити на короткий період до 5 таблеток на день. Тривалість лікування не має перевищувати 10 днів.
Діти. Не застосовувати у дітей віком до 15 років.

Протипоказання

— підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату;
— гіперкальціємія та/або стани, що призводять до гіперкальціємії;
— нефролітіаз, зумовлений відкладенням каменів, що містять кальцій;
— виражена ниркова недостатність (кліренс креатиніну нижче 30 мл/хв);
— гіпофосфатемія.

Побічна дія

з боку імунної системи. Дуже рідко повідомлялося про реакції гіперчутливості, які проявлялися у вигляді висипань, кропив’янки, ангіоневротичного набряку та анафілаксії.
Розлади метаболізму та харчування. У хворих, особливо з порушеною функцією нирок, тривале застосування високих доз може призводити до гіпермагніємії (при застосуванні антацидів, що містять магній) або гіперкальціємії та алкалозу, який проявляється у вигляді симптомів з боку шлунка та м’язової слабкості, існує також ризик утворення каменів у нирках та розвитку ниркової недостатності.
З боку ШКТ. Може спостерігатися нудота, блювання, дискомфорт у шлунку та діарея.
З боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини. Можлива м’язова слабкість.
Побічні ефекти, що спостерігаються лише при молочно-лужному синдромі (синдром Бернетта):
– шлунково-кишкові розлади (агевзія);
– загальні розлади (кальциноз та астенія);
– розлади з боку нервової системи (головний біль);
– розлади з боку нирок та сечовивідних шляхів (азотемія).

Особливості застосування

якщо симптоми не зникають, частково зберігаються або посилюються через 10 днів лікування, необхідно провести обстеження, щоб з’ясувати їх природу та переглянути схему лікування. Курс лікування Ренні не повинен перевищувати 10 днів. При одночасному застосуванні з тіазидними діуретиками спостерігалися побічні реакції (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ). Тривале застосування лікарського засобу у високих дозах може призвести до появи таких побічних реакцій, як гіперкальціємія, гіпермагніємія і молочно-лужний синдром, особливо у хворих з нирковою недостатністю. Препарат не слід приймати одночасно із вживанням великої кількості молока або молочних продуктів. Тривале застосування Ренні може підвищувати ризик утворення каменів у нирках. При застосуванні від 4 до 5 таблеток на день курс лікування має бути коротким, лікування слід припинити одразу після зникнення симптомів.
Рекомендується звернутися до лікаря в разі: зменшення маси тіла, проблем з ковтанням або постійним відчуттям дискомфорту у животі, ознаками порушень травлення, якщо вони з’явилися вперше або змінили свій характер, нирковій недостатності (необхідно контролювати рівень кальцію та магнію).
Кальцію карбонат та магнію карбонат не слід застосовувати при гіперкальціурії. Цей лікарський засіб потрібно застосовувати з обережністю у хворих з порушеною функцією нирок. Якщо кальцію карбонат та магнію карбонат необхідно застосовувати у таких хворих, то потрібно регулярно перевіряти рівень кальцію, фосфору та магнію в плазмі крові.
Хворим зі спадковими захворюваннями, що супроводжуються непереносимістю фруктози, при глюкозо-галактозній мальабсорбції або цукрозно-ізомальтозній недостатності не слід застосовувати цей препарат, оскільки він містить 475 мг цукрози. Це також слід враховувати хворим на цукровий діабет.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Не існує надійних даних відносно тератогенезу у тварин. При високих дозах та в разі тривалого застосування карбонату кальцію повідомлялося про порушення формування кісткової тканини.
Дотепер після призначення кальцію карбонату та магнію карбонату протягом вагітності не спостерігалося підвищення ризику вад розвитку плода. Однак моніторинг вагітностей, при яких приймали цю комбінацію, є недостатнім для виключення будь-якого ризику. Ренні можна призначати протягом вагітності та періоду годування груддю, якщо застосовувати препарат згідно з інструкцією, але тривалого застосування високих доз потрібно уникати. Слід також враховувати, що наявність солей магнію може викликати діарею, а наявність кальцію в підвищених дозах, що застосовуються тривалий час, підвищує ризик гіперкальціємії з кальцинозом різних органів, зокрема нирок.
Потрібно враховувати, що протягом вагітності та періоду годування груддю кальцію карбонат та магнію карбонат забезпечують значну кількість кальцію в доповнення до того об’єму, що надходить з їжею. Тому вагітні повинні обмежити застосування Ренні до 1 тиж та під час застосування препарату уникати постійного вживання молока (1 л містить до 1,2 г елементарного кальцію), а також молочних продуктів для попередження надлишку кальцію, який може призводити до так званого молочно-лужного синдрому (синдрому Бернетта), що є рідкісним, але тяжким захворюванням, яке потребує медичної допомоги.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

інші лікарські засоби рекомендується застосовувати за 1–2 год до або після застосування Ренні.
Антациди, що містять кальцій та магній, можуть утворювати комплекси з деякими речовинами. Тому в разі одночасного застосування Ренні і антибіотиків (тетрацикліни, хінолони), серцевих глікозидів (дигоксин), фосфатів, сполук фтору та залізовмісних продуктів, левотироксину та ельтромбопагу знижується всмоктування останніх.
Тіазидні діуретики знижують екскрецію із сечею кальцію та підвищують його рівень у сироватці крові. Через підвищений ризик гіперкальціємії при одночасному застосуванні тіазидних діуретиків необхідно регулярно перевіряти рівень кальцію в сироватці крові.
Солі кальцію зменшують всмоктування фторидів і засобів, які містять залізо, також солі кальцію і солі магнію можуть перешкоджати поглинанню фосфатів.
Потрібно робити перерву 2 год між застосуванням Ренні та такими лікарськими засобами: H2-антисекреторні антигістамінні препарати, атенолол, метопролол або пропанолол, хлорохін, дифлюнізал, дигоксин, дифосфонати, фексофенадин, глюкокортикоїди (преднізолон та дексаметазон, за винятком гідрокортизону при замісній терапії), індометацин, кетоконазол, фенотіазидні нейролептики, пеніциламін, тироксин, етамбутол, ізоніазид, лансопразол, лінкозамід.
Слід брати до уваги, що при одночасному застосуванні спостерігається посилене виведення саліцилатів нирками шляхом підлужування сечі.
Натрію сульфонат — катіонна іонообмінна смола: зменшується здатність смоли зв’язувати калій, що призводить до ризику розвитку метаболічного алкалозу при нирковій недостатності.

Передозування

тривале застосування високих доз кальцію карбонату та магнію карбонату, особливо у хворих з порушенням функції нирок, може призводити до ниркової недостатності, гіпермагніємії, гіперкальціємії та алкалозу, що проявляється у вигляді симптомів з боку ШКТ (нудота, блювання, запор) та м’язової слабкості. У такому разі слід припинити застосування препарату та забезпечити достатнє надходження рідини в організм. У тяжких випадках передозування (наприклад при синдромі Бернетта) необхідно проконсультуватися з лікарем, бо може бути потрібна додаткова регідратація (наприклад шляхом інфузії). У разі передозування можливий також розвиток діареї.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.