Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Фаниган® Фаст (Fanigan Fast) (272820) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Фаниган<sup>&reg;</sup> Фаст (Fanigan Fast)

Фаниган Фаст інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Дія Фаниган Фаст гелю зумовлена компонентами, які входять до його складу.
Диклофенак є НПЗП із вираженою протиревматичною, знеболювальною, протизапальною та жарознижувальною дією. Основним механізмом дії є пригнічення біосинтезу простагландинів.
При запаленні, спричиненому травмами або ревматичними захворюваннями, застосування диклофенаку зумовлює зменшення вираженості болю, набряку тканин та скорочення періоду поновлення функцій ушкоджених суглобів, зв’язок, сухожиль і м’язів.
Ментол спричиняє подразнення холодових рецепторів. Це супроводжується звуженням та зниженням проникності капілярів у місці його нанесення, відчуттям прохолоди. Ментол спричиняє місцеву відволікаючу та помірно виражену знеболювальну дію.
Метилсаліцилат являє собою похідний саліцилової кислоти та спричиняє місцеву подразнювальну дію. Спричиняючи подразнення рецепторів шкіри, метилсаліцилат призводить до створення та викидання в кров великої кількості біологічно активних речовин, які регулюють больову чутливість. Відбувається вивільнення субстанції Р з нейронів. Зниження акумуляції субстанції Р у нервових закінченнях призводить до зменшення вираженості больового відчуття. Крім того, метилсаліцилат, який належить до групи НПЗП, гальмує синтез простагландинів унаслідок пригнічення ЦОГ, що зменшує набряк та інфільтрацію запалених тканин.
Олія з насіння льону, основним компонентом якої є α-ліноленова кислота (етиловий ефір ненасиченої жирної кислоти), має протизапальний ефект, антиоксидантні властивості, покращує кровообіг у місці нанесення.
Фармакокінетика. Дія Фаниган Фаст гелю розпочинається вже через кілька хвилин після нанесення на шкіру. Через 20–30 хв дія гелю досягає максимуму. При місцевому застосуванні гелю всмоктується <5% дози, таким чином системний вплив препарату мінімальний.

Показання Фаниган Фаст

місцеве лікування міозиту, фіброзиту, ішіасу, розтягнення м’язів і сухожиль, травматичних ушкоджень опорно-рухового апарату, болю у м’язах та суглобах при тяжких фізичних навантаженнях, запальних і дегенеративних захворювань суглобів (остеартрит периферичних суглобів і хребта), ревматичних уражень опорно-рухового апарату (бурсит, артрит, тендосиновіт, тендиніт).

Застосування Фаниган Фаст

дорослим та дітям віком від 14 років 2–4 г гелю (смужка 4–8 см) нанести тонким шаром на шкіру та легко втирати 2–3 рази на добу. Середня добова доза становить 10 г гелю, що відповідає 100 мг диклофенаку натрію. Наносити препарат слід на неушкоджену шкіру, уникати потрапляння в очі та на слизові оболонки. Не можна наносити гель на відкриті рани.
Після аплікації препарату необхідно вимити руки, окрім випадків, коли саме ця ділянка підлягає лікуванню.
Тривалість лікування визначає лікар залежно від характеру та перебігу захворювання, ефективності лікування.
Гель не слід застосовувати більше 14 днів при ушкодженні та ревматизмі м’яких тканин або більше 21 дня у разі болю при артриті, якщо не рекомендовано лікарем інше.
Пацієнти літнього віку не потребують корекції дози.
Діти. Протипоказаний дітям віком до 14 років. При застосуванні лікарського засобу дітям віком від 14 років довше 7 днів або якщо симптоми захворювання посилюються, необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Протипоказання

- підвищена чутливість до диклофенаку або інших компонентів препарату.
- Наявність в анамнезі нападів БА, кропив’янки або гострого риніту, зумовлених прийомом ацетилсаліцилової кислоти або інших НПЗП.
- Ушкодження епідермісу, відкриті рани у ділянці застосування.
- Останній триместр вагітності.

Побічна дія

з боку імунної системи: реакції гіперчутливості (включаючи кропив’янку), ангіоневротичний набряк.
З боку респіраторної системи: БА, бронхоспазм, задишка.
З боку шкіри та сполучних тканин: у місці нанесення можуть виникати подразнення, лущення, набряк шкіри, висип (у тому числі пустульозні), екзема, еритема, дерматит (у тому числі контактний, бульозний), свербіж, реакції світлочутливості, відчуття печіння або пощипування шкіри, сухість шкіри.

Особливості застосування

з обережністю застосовувати одночасно з пероральними НПЗП.
Імовірність розвитку системних побічних ефектів при місцевому застосуванні диклофенаку є незначною порівняно із застосуванням його пероральних форм, але вона не виключається при застосуванні препарату на відносно великих ділянках шкіри протягом тривалого часу.
Не слід застосовувати Фаниган Фаст гель з іншими засобами, що містять диклофенак.
Препарат слід з обережністю застосовувати при пептичній виразці шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення та наявності її в анамнезі, порушенні функцій печінки/нирок, порушенні кровотворення, поліпозі слизової оболонки порожнини носа.
Фаниган Фаст гель рекомендується наносити тільки на неушкоджені ділянки шкіри, запобігаючи потраплянню на запалену, поранену або інфіковану шкіру. Слід уникати контакту препарату з очима та слизовими оболонками. Препарат не можна ковтати.
Препарат містить саліцилати, що є аспіриноподібними речовинами, тому слід дотримуватися тих самих пересторог, що рекомендуються для ацетилсаліцилової кислоти.
Фаниган Фаст гель містить пропіленгліколь, що може спричинити подразнення шкіри.
При появі будь-якого шкірного висипу лікування препаратом необхідно припинити. Не слід застосовувати Фаниган Фаст гель під повітронепроникну оклюзійну пов’язку. У разі розтягування зв’язок уражену ділянку можна перев’язати бинтом.
Застосування у період вагітності та годування грудьми. Клінічний досвід застосування у вагітних обмежений, тому у період вагітності або годування грудьми не рекомендується застосування цього препарату. Фаниган Фаст гель протипоказаний під час ІІІ триместру вагітності у зв’язку з можливістю розвитку слабкості пологової діяльності та/або передчасного закриття артеріальної протоки.
За наявності вагомих підстав для застосування Фаниган Фаст гель у період годування грудьми, коли очікувана користь препарату, на думку лікаря, перевищує потенційний ризик, препарат не слід наносити на молочні залози або великі ділянки шкіри та не слід застосовувати протягом тривалого часу (більше 1 тиж).
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

оскільки системна абсорбція внаслідок місцевого застосування препарату дуже низька, імовірність виникнення взаємодії дуже низька. Однак слід враховувати можливі взаємодії, які є відомими для пероральних форм диклофенаку.
Хоча достатньо контрольовані випробування взаємодії не проводилися, не виключено, що надмірне застосування саліцилатів для місцевого застосування може збільшити вираженість ефекту кумаринових антикоагулянтів та антитромбоцитарних препаратів. У зв’язку з цим пацієнтам, які приймають кумаринові антикоагулянти та антитромбоцитарні препарати, включаючи ацетилсаліцилову кислоту, слід дотримуватися обережності.

Передозування

передозування малоймовірне у зв’язку з низькою абсорбцією диклофенаку у системний кровотік при місцевому застосуванні. У разі випадкового проковтування слід враховувати, що 1 туба препарату по 100 г містить еквівалент 1 г диклофенаку натрію; при цьому можливий розвиток системних побічних реакцій.
У разі випадкового проковтування препарату слід одразу спорожнити шлунок та прийняти адсорбент. Показане симптоматичне лікування із застосуванням терапевтичних заходів, що застосовуються для лікування отруєння НПЗП.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С. Не заморожувати.