Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Дермазол® шампунь (Dermazol® shampoo) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Дермазол<sup>&reg;</sup> <I>шампунь</I> (Dermazol<sup>&reg;</sup> <I>shampoo</I>)

Дермазол шампунь інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Кетоконазол − це синтетична похідна імідазолдіоксолану, що виявляє фунгіцидну та фунгістатичну активність щодо дерматофітів, таких як Trichophyton sp., Epidermophyton sp., Microsporum sp., і дріжджів, таких як Candida sp. та Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). Шампунь із кетоконазолом швидко зменшує лущення та свербіж, які часто асоціюються з лупою, себорейною екземою та висівкоподібним лишаєм.
Фармакокінетика. Після місцевого застосування шампуню Дермазол вміст кетоконазолу у плазмі крові не визначається. Плазмові рівні після місцевого застосування шампуню із кетоконазолом визначалися після його нанесення на всю поверхню тіла.

Показання Дермазол шампунь

лікування та профілактика уражень шкіри та волосся, що спричинені дріжджовими мікроорганізмами Malassezia (попередня назва Pityrosporum), таких як лупа, висівкоподібний лишай (локальний), себорейний дерматит.

Застосування Дермазол шампунь

на уражені ділянки нанести шампунь Дермазол на 3–5 хв, після чого змити водою.
Лікування:
- лупа та себорейний дерматит (себорейна екзема): 2 рази на тиждень впродовж 2–4 тиж;
- висівкоподібний лишай: щоденно впродовж 5 днів.
Профілактика:
- лупа та себорейні дерматити (себорейна екзема): кожного тижня або 1 раз на 2 тиж;
- висівкоподібний лишай: щоденно впродовж 3 днів (разовий курс лікування) перед початком літнього сезону.

Протипоказання

протипоказаний за наявності гіперчутливості до будь-якого з його компонентів.

Побічна дія

з боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк та кропив’янку.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: алопеція, сухість шкіри, зміна структури волосся, висип, відчуття печіння шкіри, акне, контактний дерматит, сухість шкіри, зміни з боку шкіри, посилення лущення шкіри, підвищена жирність або сухість волосся, зміна кольору волосся (в основному у пацієнтів з хімічно ушкодженим або сивим волоссям).
З боку органа зору: підвищена сльозотеча, подразнення очей.
З боку нервової системи: дисгевзія (порушення смакової чутливості).
Інфекції та інвазії: фолікуліт.
Загальні порушення та реакції у місці застосування: еритема, подразнення, свербіж, відчуття дискомфорту, гіперчутливість, пустульозний висип у місці нанесення.

Особливості застосування

для запобігання синдрому відміни при тривалому місцевому лікуванні кортикостероїдами рекомендується продовжувати місцеве застосування кортикостероїдів у поєднанні з шампунем Дермазол з подальшою поступовою відміною кортикостероїдів протягом 2–3 тиж.
Уникати контакту шампуню з очима. Якщо шампунь потрапив в очі, необхідно промити їх водою.
Препарат містить бутилгідрокситолуол (Е321), тому може спричинити місцеві шкірні реакції (наприклад контактний дерматит) або подразнення очей та слизових оболонок.
Препарат містить пропіленгліколь, тому може спричинити подразнення шкіри.
Застосування у період вагітності та годування грудьми. Належні та добре контрольовані дослідження за участю вагітних та матерів у період годування грудьми не проводилися. Після місцевого застосування на шкірі шампуню з кетоконазолом у невагітних концентрація кетоконазолу у плазмі крові не визначалася. Плазмові рівні після місцевого застосування шампуню з кетоконазолом визначалися після нанесення на всю поверхню тіла. У зв’язку з відсутністю відомих факторів ризику застосування препарату у період вагітності або годування грудьми не протипоказано.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Не впливає.
Діти. Безпека та ефективність застосування лікарського засобу у дітей віком до 12 років не встановлені.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

невідома.

Передозування

оскільки препарат призначається тільки для зовнішнього застосування, розвиток передозування не передбачається.
При випадковому проковтуванні лікування полягає у застосуванні підтримувальних та симптоматичних заходів. Для запобігання аспірації забороняється спричиняти блювання або промивати шлунок.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці.