Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Холісал (Cholisal) (272408) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Холісал (Cholisal)
Ціна в місті Київ
від 191,32 до  266,36 грн
Без рецепта
Інструкція із застосування Холісал гель для ротової порожнини туба 10 г, №1
Форма випуску
Гель для ротової порожнини
Вага
10 г
Виробник
ATC-група
Сертифікат
UA/7298/01/01 від 21.11.2017

Холісал інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарат чинить протизапальну, знеболювальну та антисептичну дії. Основна діюча речовина у препараті — холіну саліцилат — проявляє місцевий протизапальний і слабкий знеболювальний ефекти. Механізм знеболювальної, жарознижувальної та протизапальної дії саліцилатів пов’язаний з пригніченням активності ЦОГ, а також з активністю тромбоксансинтетази. Як результат цієї дії пригнічується синтез простаноїдів, у першу чергу простагландинів Е та Р у змінених запаленням тканинах, у стінці травного тракту та в нирках. Застосовувати місцево, у звичайних дозах не чинить системної дії. Хлорид цеталконію посилює знеболювальний та протизапальний ефекти лікарського засобу. Антисептики, що входять до складу гелевої основи, метилпарабен та пропілпарабен (у концентраціях відповідно 0,15 та 0,08%), чинять антибактеріальну дію.
Фармакокінетика. Холіну саліцилат швидко всмоктується зі слизових оболонок (приблизно в 2 рази швидше за ацетилсаліцилову кислоту). Саліцилати легко проникають у більшість тканин та рідин організму. Мають високу спорідненість з білками крові та тканинами, зв’язуючись у межах від 50–80% з альбумінами плазми крові. Т½ саліцилатів становить 2–4 год. Біотрансформація саліцилатів відбувається у тканинах, переважно вони трансформуються в печінці до саліцилової кислоти, з якої утворюються саліцилосечова кислота, глюкуроніди, ацеталь, а також гентизинова кислота. Продукти біотрансформації, що утворюються, виводяться із сечею (75% становить саліцилсечова кислота). Близько 10% саліцилатів виводяться в незмінному стані із сечею. Виведення відбувається повільно, до 24 год виводиться приблизно 50% дози.

Показання Холісал

запальні процеси слизової оболонки порожнини рота;
— ерозії та виразки ротової порожнини;
— гінгівіти;
— пародонтити.

Застосування Холісал

нанести невелику кількість гелю на уражену ділянку та обережно втирати протягом 2 хв. Застосовувати 2–3 рази на добу. Смужку гелю довжиною 1 см для дорослих і 0,5 см для дітей видавити на чистий палець і обережно втирати протягом кількох хвилин в уражену ділянку слизової оболонки. При лікуванні хвороб пародонта 1–2 рази на добу гель слід закладати в ясеневі кишені, а також застосовувати у вигляді компресів або обережно втирати у ясна 1–2 рази на добу. Тривалість лікування встановлюється залежно від клінічної ситуації. Не пити і не їсти протягом близько пів години після нанесення гелю.
Діти. Не застосовувати у дітей віком до 3 років.

Протипоказання

підвищена чутливість до холіну саліцилату, інших саліцилатів, цеталконію хлориду або до будь-яких інших компонентів лікарського засобу.

Побічна дія

у місці нанесення може виникнути короткочасне відчуття печіння, яке згодом минає. Через наявність у складі метилпарабену та пропілпарабену можливий розвиток алергічних реакцій.

Особливості застосування

препарат містить метилпарабен та пропілпарабен, що може спричинити подразнення. У разі виникнення будь-яких небажаних реакцій слід припинити застосування препарату та обов’язково звернутися до лікаря.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не проводили досліджень щодо тривалості та ступеня всмоктування холіну саліцилату в організмі після місцевого застосування гелю на слизових оболонках ротової порожнини. У I–II триместрах вагітності препарат застосовувати з обережністю, з урахуванням співвідношення ризик/користь. Похідні саліцилової кислоти протипоказані у III триместр вагітності. Діючі речовини проникають у грудне молоко, тому не рекомендується застосовувати препарат у період годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Лікарський засіб не порушує психофізичну працездатність і не впливає на здатність керувати транспортними засобами або працювати з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при місцевому застосуванні препарату відповідно до рекомендованих дозувань відсутній ризик виникнення взаємодії.
Лише у разі значного передозування і розвитку симптомів системної дії холіну саліцилату слід враховувати, що він діє синергічно з іншими протизапальними, жарознижувальними і болезаспокійливими лікарськими засобами.

Передозування

теоретично передозування лікарського засобу неможливе. Однак, якщо це відбудеться, пацієнтові слід прополоскати порожнину рота великою кількістю води і, якщо необхідно, викликати блювання. У разі підвищеної чутливості до саліцилатів, після передозування гелю і всмоктування в організм значної кількості холіну саліцилату можуть виникнути симптоми системної дії саліцилатів: підвищене потовиділення, шум у вухах, нудота, блювання, запаморочення, шкірні висипання (еритема та кропив’янка). Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С. Не заморожувати. Зберігати в недоступному для дітей місці.