Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Сірчана мазь проста (Sulfur ointment is simple) (271721) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Сірчана мазь <I>проста</I> (Sulfur ointment is <I>simple</I>)

Сірчана мазь проста інструкція із застосування

Актуальна інформація

Дерматологи відмічають підвищення захворюваності на коросту — дерматоз паразитарного походження, що викликається коростяним кліщем Sarcoptes scabiei. Деякі дослідники (Молдавер Б.Л., 2004) пов’язують це зростання зі збільшенням кількості пацієнтів з імунодефіцитами різного походження, за яких підвищується сприйнятливість до збудника. Одним із найвідоміших препаратів, що входять до комплексної схеми протикоростяної терапії, є проста сірчана мазь (Лесницкий А.И., 2008).

Механізм дії та призначення сірчаної мазі простої

Основним компонентом простої сірчаної мазі є осаджена сірка, яка міститься у концентрації 33,3%. Сірчана мазь — це дерматологічний препарат. Вона діє виключно місцево, без всмоктування у системний кровотік, завдяки чому припустимо застосовувати її за рекомендацією лікаря у дітей віком старше 3 років. Окрім того, можна застосовувати препарат для лікування вагітних у випадках, коли очікувана користь для матері значно перевищує потенційний ризик для плода (хоча окремі дослідження оцінки безпеки препарату в період вагітності не проводилися). Антисептична дія пов’язана з утворенням сульфідів та пентатіонової кислоти у результаті взаємодії органічних речовин із сіркою. Окрім того, що препарат застосовується у складі комплексної терапії для лікування корости, його також застосовують для симптоматичного лікування себореї, сикозу, псоріазу та деяких шкірних мікозів (інструкція МОЗ України).

Сірчана мазь: практичний досвід застосування

Сірчану мазь застосовують у комплексній терапії норвезької корости, яка викликається тим самим збудником, що й звичайна, однак характеризується атиповими клінічними проявами. Раніше вважалося, що вона відмічається переважно у пацієнтів із тяжкими соматичними та генетичними захворюваннями (хвороба Дауна, лепра, розсіяний склероз та ін.), однак у сучасній клінічній практиці її відмічають у пацієнтів з імунодефіцитними захворюваннями (ВІЛ-інфекція, генералізований кандидоз), а також у тих, хто довготривало приймає цитостатичні та/або кортикостероїдні препарати з приводу таких захворювань та станів: системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, лімфопроліферативні захворювання, після трансплантації органів (Лесницкий А.И., 2006). Цікаво, що атипові прояви корости можуть імітувати псевдолімфому шкіри (Катина М.А., 2018).
У складних клінічних випадках рекомендовано проводити комбіновану протискабіозну терапію, до якої входять сірчана мазь та 20% емульсія бензилбензоату. Видужання визначається після 3-разового дослідження (на виявлення коростяного кліща) з негативним результатом (Дудко В.Ю., 2018). Перед нанесенням етіотропних препаратів рекомендовано очищувати покриті кіркою ділянки шкіри за допомогою кератолітичних засобів (Притуло О.А., 2017). За даними дослідників, при правильному нанесенні 33% сірчаної мазі ефективність лікування досягає 100%, однак у близько 1/3 хворих відмічається розвиток контактного дерматиту. Через подразнювальну дію у дітей віком старше 3 років рекомендовано застосовувати не 33%, а 5% сірчану мазь (Соколова Т.В., 2019).
Описаний (Иванова Ю.А., 2010) досвід успішного лікування абсцедуючого фолікуліту Гофмана із застосуванням сірчаної та гідрокортизонової мазі. Фолікуліт Гофмана — це дерматологічне ураження, частіше волосистої частини голови, пов’язане з мікроспорією — ураженням шкіри міцелієм Microsporum canis.
Описаний також досвід лікування розацеа з включенням у комплексну терапію сірчаної мазі. Причому терапію розпочинають з 5% сірчаної мазі з подальшим поступовим підвищенням концентрації (Арипова М.Л., 2014).
Рекомендовано застосовувати сірчану мазь для лікування демодекозу. У хворих із розацеа демодекс вторинно колонізує шкіру та сальні залози, у результаті чого значно погіршується клінічний перебіг розацеа (Елистратова Е.Л., 2017).
Фунгістатична дія сірчаної мазі застосовується у терапії маласезіозу — ураження шкіри та її похідних, що викликане дріжджоподібними грибами Malassesia. Поняття «маласезіоз» об’єднує різнорідну групу шкірних захворювань, серед яких лупа, комедони, різнокольоровий лишай, себорейний дерматит та ін. (Синица В.И., 2006).

Сірчана мазь проста: висновок

Сірчана мазь проста є класичним протикоростяним засобом. Однак у сучасній медицині знаходяться нові точки її застосування, оскільки з розвитком фундаментальних напрямків медицини (вірусологія, трансплантологія, онкологія) змінюються контингент пацієнтів, структура їх основних та супутніх захворювань, а рідкісні захворювання набувають нових форм та супроводжують тяжкі основні захворювання. Враховуючи, що при цьому пацієнти отримують досить велику кількість препаратів для лікування основного захворювання, у лікуванні супутніх патологічних процесів пріоритет надається таким препаратам, як проста сірчана мазь, через відсутність у них системної дії.