Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

ФІНПРОС таблетки (272159) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
ФІНПРОС таблетки

Аналоги ФІНПРОС таблетки

Бінфін таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 5 мг, блістер, № 30; Гетеро Лабс
Аденостерид-Здоров'я таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 5 мг, блістер, у картонній коробці, у карт. коробці, № 30; Здоров'я ФК
Финастерид Дженефарм таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 5 мг, блістер, № 30; Дженефарм
Фінаген таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 5 мг, блістер, № 30; Ауробіндо Фарма
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
5 мг
Кількість штук в упаковці
28 шт.
Виробник
КРКА
Сертифікат
UA/7060/01/01 від 16.04.2019
Міжнародна назва

ФІНПРОС таблетки інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: фінастерид;

1 таблетка, вкрита плівковою оболонкою, містить 5 мг фінастериду;

допоміжні речовини: лактоза, моногідрат; мікрокристалічна целюлоза; крохмаль прежелатинізований; лаурилмакроголгліцериди; натрію крохмальгліколят (тип А); магнію стеарат;

плівкова оболонка: гіпромелоза, титану діоксид (Е 171), індигокармін (Е 132), макрогол 600.

Лікарська форма

Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки синього кольору з маркуванням «F5» з одного боку.

Фармакотерапевтична група

Засоби, що застосовуються при доброякісній гіпертрофії передміхурової залози. Інгібітори тестостерон-5-альфа-редуктази. Код АТХ G04C B01.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Фінастерид − це специфічний інгібітор 5-альфа-редуктази типу II, внутрішньоклітинного ферменту, який перетворює тестостерон у більш активний андроген дигідротестостерон (ДГТ). Збільшення передміхурової залози при доброякісній гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ) залежить від перетворення тестостерону у ДГТ у тканинах простати. Фінастерид високоефективно знижує як циркулюючий, так і внутрішньопростатичний ДГТ. Фінастерид не має спорідненості з рецепторами андрогенів.

У пацієнтів, які мали помірні та тяжкі прояви ДГПЗ, збільшену передміхурову залозу та низький залишковий об'єм сечі, препарат зменшував частоту гострої затримки сечі та необхідність хірургічного втручання (трансуретрорезекції передміхурової залози і простатектомії). Це супроводжувалося покращенням на 2 пункти за шкалою оцінки симптомів QUASI-AUA (діапазон 0–34), значною регресією об'єму простати — приблизно на 20% та значним збільшенням швидкості потоку сечі.

Дослідженнями доведено, що порівняно з плацебо лікування фінастеридом, доксазозином або їх комбінацією значно знижує ризик клінічного прогресування ДГПЗ. Ризик розвитку гострої затримки сечовипускання нижчий у групах прийому фінастериду, доксазосину та їх комбінації порівняно з плацебо.

Фармакокінетика.

У чоловіків після одноразового перорального прийому дози фінастериду, міченого ізотопами вуглецю 14С, 39% прийнятої дози виділялося з сечею у формі метаболітів (імовірно, з сечею виділялась також незначна кількість незміненого фінастериду). 57% прийнятої дози виводилось із калом. Дослідженнями також встановлено, що двом метаболітам фінастериду властива менш виражена пригнічувальна дія щодо 5-альфа-редуктази. Біодоступність фінастериду при пероральному прийомі становить приблизно 80%. Прийом їжі не впливає на біодоступність препарату. Максимальна концентрація фінастериду у плазмі крові досягається приблизно через 2 години після перорального прийому. Абсорбція препарату зі шлунково-кишкового тракту закінчується через 6–8 годин після його прийому. Період напіввиведення фінастериду в плазмі крові в середньому становить 6 годин. Зв'язування з білками плазми крові — 93%. Системний кліренс становить приблизно 165 мл/хв, об'єм розподілу — 76,1 літра.

Окремі групи пацієнтів

У літньому віці швидкість виведення фінастериду дещо знижується. У чоловіків віком понад 70 років період напіввиведення фінастериду становить приблизно 8 годин, тоді як в осіб віком від 18 до 60 років — 6 годин. Але зменшення дози препарату для осіб літнього віку не потрібне.

У пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю (кліренс креатиніну від 9 до 55 мл/хв) не виявлено різниці швидкості виведення одноразової дози фінастериду, міченого ізотопами вуглецю 14С, порівняно із здоровими волонтерами. Зв'язування з білками плазми крові у цих груп пацієнтів також не відрізнялось. Це пояснюється тим, що у пацієнтів з нирковою недостатністю частка метаболітів фінастериду, яка за нормальних умов виділяється з сечею, виводиться з калом. Це підтверджується збільшенням у цих пацієнтів кількості метаболітів фінастериду в калі при одночасному зниженні їх концентрації в сечі. Тому для пацієнтів з нирковою недостатністю, яким не показаний гемодіаліз, корекція дози не потрібна.

Дані про фармакокінетику препарату у пацієнтів з печінковою недостатністю відсутні.

Фінастерид проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Невелику кількість фінастериду виявляли в сім'яній рідині.

Показання

Лікування та контроль доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ) у пацієнтів зі збільшеною передміхуровою залозою з метою:

− зменшення розмірів (регресії) збільшеної залози, поліпшення відтоку сечі та зменшення симптомів, пов'язаних з ДГПЗ;

− зниження ризику виникнення гострої затримки сечі та необхідності хірургічного втручання, у тому числі трансуретрорезекції передміхурової залози і простатектомії.

Протипоказання

Фінпрос не призначений для застосування жінкам та дітям.

Фінпрос протипоказаний:

    • при підвищеній чутливості до фінастериду або будь-якого компонента лікарського засобу;
    • вагітним або жінкам, які потенційно можуть завагітніти (див. розділ «Застосування у період вагітності або годування груддю»).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Не виявлено клінічно значущої взаємодії з іншими препаратами. Фінастерид не чинить помітного впливу на ферментну систему, яка метаболізує препарати, пов'язані з цитохромом Р450. Хоча ризик впливу фінастериду на фармакокінетику інших лікарських засобів оцінюється як невеликий, існує імовірність того, що інгібітори та індуктори цитохрому P450 3A4 впливатимуть на концентрацію фінастериду у плазмі крові. Однак, враховуючи встановлені показники безпеки, будь-яке підвищення концентрації фінастериду у зв'язку з одночасним застосуванням інгібіторів цитохрому P450 3A4 навряд чи буде мати клінічне значення. Перевірені на людях сполуки включають пропранолол, дигоксин, глібурид, варфарин, теофілін і антипірин; при цьому не було знайдено клінічно вагомих взаємодій.

Особливості застосування

Загальні заходи

Необхідно здійснювати ретельний контроль за можливим розвитком обструктивної уропатії у пацієнтів з великим залишковим об'ємом сечі і/або різко зниженою течією сечі.

Вплив на простатоспецифічний антиген (ПСА) і діагностику раку передміхурової залози.

Поки що не виявлено жодних клінічних переваг від прийому фінастериду хворих на рак передміхурової залози.

Перед початком лікування та періодично під час лікування препаратом рекомендується перевіряти пацієнтів шляхом ректального дослідження, а також іншими методами на предмет наявності раку передміхурової залози. Визначення сироваткового ПСА також використовується для виявлення раку простати. Загалом, при базисному рівні ПСА понад 10 нг/мл (Hybritech) слід проводити ретельне обстеження пацієнта, включаючи, у разі необхідності, проведення біопсії. При рівні ПСА у межах 4–10 нг/мл рекомендується подальше обстеження пацієнта. Немає великої різниці у рівнях ПСА у чоловіків, які хворіють на рак передміхурової залози і які не мають цього захворювання. Отже, у чоловіків, хворих на аденому передміхурової залози, нормальні значення ПСА не дозволяють виключити рак передміхурової залози, незалежно від лікування препаратом. Базисний рівень ПСА нижче 4 нг/мл не виключає наявності раку простати.

Фінастерид викликає зменшення вмісту сироваткового ПСА приблизно на 50% у пацієнтів, хворих на аденому передміхурової залози, навіть при наявності раку простати. Це зниження рівня сироваткового ПСА у пацієнтів з аденомою передміхурової залози, які отримують лікування фінастеридом, необхідно взяти до уваги при оцінці рівня ПСА, оскільки це зниження не виключає супутнього раку простати. Це зниження передбачуване у всьому діапазоні значень рівня ПСА, хоча може коливатися в окремих пацієнтів. У більшості пацієнтів, які отримують фінастерид протягом 6 місяців і більше, значення ПСА повинні бути подвоєні порівняно з нормальними значеннями в осіб, які не приймають лікування. Така корекція дозволяє зберегти чутливість і специфічність визначення ПСА і підтримує його здатність виявляти рак передміхурової залози.

При будь-якому тривалому підвищенні рівня ПСА у пацієнта, який отримує лікування фінастеридом 5 мг, необхідне ретельне обстеження для з'ясування причин, включаючи недотримання режиму прийому препарату Фінпрос.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Вагітним або жінкам, які потенційно можуть завагітніти протипоказано застосування фінастериду (див. розділ «Протипоказання»). Через здатність інгібіторів 5-альфа-редуктази ІІ типу пригнічувати перетворення тестостерону в дигідротестостерон (ДГТ) ці препарати, включаючи Фінпрос, можуть спричинити порушення розвитку зовнішніх статевих органів плода чоловічої статі.

У дослідженні розвитку плода на тваринах повідомляли про дозозалежний розвиток гіпоспадії у чоловічого потомства щурів, які у період вагітності отримували фінастерид у дозах від 100 мкг/кг до 100 мг/кг на добу, з частотою від 3,6% до 100%. Крім того, при застосуванні фінастериду у дозах нижче рекомендованої дози для людини, щури давали потомство чоловічої статі зі зменшеною сумарною передміхуровою та сім'яною везикулярною вагою, затримкою відділення крайньої плоті, тимчасовим набуханням сосків та зменшенням аногенітальної відстані. Критичний період, протягом якого ці ефекти можуть бути викликані, визначали у щурів як 16–17 днів гестації.

Описані зміни є очікуваним фармакологічним ефектом інгібіторів 5-альфа-редуктази ІІ типу. Багато вад розвитку, які спостерігаються у самців щурів до внутрішньоутробного впливу фінастериду, наприклад гіпоспадія, подібні до тих, що відзначаються у немовлят чоловічої статі з генетичним дефіцитом 5-альфа-редуктази ІІ типу.

Саме з цих причин фінастерид протипоказаний жінкам, які потенційно можуть завагітніти.

У нащадків жіночої статі не виявлено ефектів внутрішньоутробного впливу при будь-якій дозі фінастериду.

Вплив фінастериду ризик для потомства чоловічої статі

Жінки, які потенційно можуть завагітніти або вагітні, повинні уникати контакту з подрібненими або ушкодженими таблетками препарату Фінпрос через можливість проникнення фінастериду в організм та ризик для плода чоловічої статі. Таблетки препарату Фінпрос, вкриті плівковою оболонкою, що попереджує контакт з активним інгредієнтом за умови, що вони не ушкоджені.

Є дані про виділення невеликої кількості фінастериду зі сперми пацієнта, який приймав фінастерид у дозі 5 мг/день. Невідомо, чи може на плід чоловічої статі негативно вплинути те, що на його матір впливала сперма пацієнта, який лікувався фінастеридом. Якщо статева партнерка пацієнта вагітна або потенційно може бути вагітною, рекомендується запобігати впливу сперми на партнерку.

Через здатність інгібіторів 5-альфа-редуктази II типу гальмувати перетворення тестостерону у дигідротестостерон ці препарати, включаючи фінастерид, можуть спричинити порушення у розвитку зовнішніх статевих органів у плода чоловічої статі.

Годування груддю

Фінпрос не призначений для лікування жінок.

Невідомо, чи проникає фінастерид у молоко матері.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Фінпрос не впливає на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Рекомендована доза 1 таблетка на добу незалежно від прийому їжі.

Тривалість лікування визначає лікар.

Препарат можна застосовувати як монотерапію та у комбінації з альфа-блокатором доксазозином (див. розділ «Фармакологічні властивості»).

Незважаючи на те, що покращення симптоматики може спостерігатися раніше, для оцінки ефективності дії необхідно застосовувати лікарський засіб принаймні 6 місяців, після чого необхідно продовжити лікування.

Для пацієнтів літнього віку та пацієнтів з порушеннями функції нирок різного ступеня тяжкості (кліренс креатиніну ≥ 9 мл/хв або 0,15 мл/с) корекція дози не потрібна.

Немає даних щодо застосування препарату пацієнтам з порушеннями функції печінки.

Діти

Фінпрос не призначений для лікування дітей. Безпека та ефективність для застосування препарату дітям не встановлені.

Передозування

У клінічних дослідженнях однократні дози фінастериду до 400 мг та багатократні дози (3 місяці) до 80 мг на добу не викликали жодних побічних дій. Немає жодних специфічних рекомендацій для лікування передозування фінастеридом.

Побічні реакції

Найчастішими побічними реакціями є імпотенція та зниження лібідо. Ці побічні реакції виникають на початку лікування, але при його продовженні зникають у більшості пацієнтів.

Побічні реакції, які спостерігалися під час клінічних або постмаркетингових досліджень, наведені у таблиці нижче.

Система органівПобічна реакція
Порушення з боку імунної системиРеакція підвищеної чутливості, включаючи припухлість губ та обличчя
Психічні порушенняЗниження лібідо, що може продовжуватись після припинення терапії, депресія, тривожність.
Порушення з боку серцяСерцебиття
Порушення з боку системи печінки та жовчовивідних шляхівПідвищення рівнів ферментів печінки
Порушення з боку шкіри та підшкірних тканинПочервоніння, свербіж, кропив'янка
Порушення з боку статевих органів та молочних залозІмпотенція, розлади еякуляції, надмірна чутливість грудей, збільшення грудей, виділення з грудної залози, біль у яєчках, еректильна дисфункція, яка може тривати після припинення лікування; чоловіче безпліддя та/або оборотні порушення якості сперми (про нормалізацію або покращення якості сперми повідомлялося після припинення прийому фінастериду)
ДослідженняЗменшення об'єму еякуляту

Крім того, у клінічних та постмаркетингових дослідженнях повідомлялося про рак грудей у чоловіків (див. розділ «Особливості застосування»).

Медикаментозна терапія симптомів простати

При порівнянні фінастериду 5 мг/день (n = 768), доксазозину 4 або 8 мг/день (n = 756), комбінованої терапії фінастеридом 5 мг/день та доксазозином 4 або 8 мг/день (n = 786), і плацебо (n = 737) звіт з безпеки комбінованої терапії (дослідження MTOPS) відповідав звітам щодо окремих компонентів. Кількість випадків порушення еякуляції у пацієнтів, які отримували комбіновану терапію, дорівнювала сумі випадків цієї небажаної реакції при застосуванні окремих монотерапій.

У плацебо контрольованих дослідженнях, що проводилися протягом 7 років за участю 18882 чоловіків, у 9060 пацієнтів, яким провели біопсію простати, рак простати був виявлений у 803 (18,4%) чоловіків, які отримували 5 мг фінастериду, та у 1147 (24,4%), які отримували плацебо. У 280 (6,4%) чоловіків у групі фінастериду (5 мг) та у 237 (5,1%) чоловіків у групі плацебо за результатами біопсії було виявлено рак простати, оціненого за шкалою Глісона у 7–10 балів. Майже у 98% випадків раку пухлина була інтракапсулярною (клінічна стадія Т1 або Т2).

Лабораторні показники

При оцінці даних лабораторних досліджень простатоспецифічного антигену (ПСА) слід враховувати, що рівень ПСА знижується у пацієнтів, які приймають фінастерид. У більшості пацієнтів швидке зниження ПСА спостерігається протягом перших місяців терапії, після чого рівень ПСА стабілізується. Рівень ПСА після лікування становить приблизно половину значення до лікування. Тому для більшості пацієнтів, які приймають фінастерид протягом 6 місяців або більше, значення ПСА слід подвоювати для порівняння з нормальними діапазонами у чоловіків, які не лікувались.

Результати стандартних лабораторних тестів не відрізнялися у пацієнтів, які отримували фінастерид, та пацієнтів, які отримували плацебо.

Звітування про підозрювані побічні реакції.

Звітування про підозрювані побічні реакції після реєстрації лікарського засобу має велике значення. Це дає змогу проводити моніторинг співвідношення між користю і ризиками, пов'язаними із застосуванням лікарського засобу. Спеціалісти у галузі охорони здоров'я повинні подавати інформацію про будь-які підозрювані побічні реакції за допомогою національної системи звітності.

Термін придатності

3 роки.

Умови зберігання

Лікарський засіб не потребує спеціальних умов зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 14 таблеток, вкритих плівковою оболонкою; по 2 блістери у коробці.

По 10 таблеток, вкритих плівковою оболонкою; по 3 або 9 блістерів у коробці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

КРКА, д.д., Ново место, Словенія/KRKA, d.d., Novo mesto, Slovenia.

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

Шмар'єшка цеста 6, 8501 Ново место, Словенія/Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia.