Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Тинідазол-Тева (Tinidazol-Teva) (271840) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
  • Діагнози
Тинідазол-Тева (Tinidazol-Teva)
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
500 мг
Кількість штук в упаковці
4 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/6782/01/01 від 28.08.2017
Міжнародна назва

Тинідазол-Тева інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Синтетичний препарат групи імідазолу, активний щодо протозойних мікроорганізмів і облігатно-анаеробних бактерій. Спричиняє внутрішньоклітинну редукцію специфічного метаболізму анаеробних мікроорганізмів. Впливає на структуру ДНК мікробної клітини, спричиняючи її руйнування або пригнічення синтезу.
Спектр дії препарату поширюється на Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica та Giardia lamblia. Активний також проти Helicobacter pylori, Gardnerella vaginalis та більшості облігатних анаеробних бактерій, у тому числі Bacteriodes fragilis, Bacteriodes melaninogenicus, Bacteriodes spp., Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. та Veillonella spp.
Helicobacter pylori (H. pylori) пов’язують з виникненням пептичних кислотних захворювань ШКТ, включаючи виразку дванадцятипалої кишки та виразку шлунка, при яких відповідно близько 95% і 80% пацієнтів інфіковані цим мікроорганізмом. H. pylori також є головним чинником у розвитку гастриту та рецидиву виразок у таких пацієнтів. Досвід показує, що існує причинний зв’язок між H. pylori і карциномою шлунка.
Клінічні дані свідчать, що при застосуванні комбінації препаратів тинідазолу, омепразолу і кларитроміцину ерадикується 91–96% ізолятів H. pylori.
Різні режими ерадикації H. pylori показали, що ерадикація H. pylori приводить до загоєння дуоденальних виразок та знижує ризик рецидиву виразок.
Фармакокінетика. Після перорального застосування засіб швидко всмоктується з ШКТ. Cmax у сироватці крові виявляються приблизно через 2 год та утримуються протягом 12 год. З білками плазми крові зв’язується майже 12% препарату. Розподіляється в тканинах у терапевтичних концентраціях. Проникає в грудне молоко та через ГЕБ. Екскретується переважно з сечею та в меншій кількості — з калом (майже 25% у незміненому стані, а 12% — у формі метаболітів).

Показання Тинідазол-Тева

профілактика післяопераційних інфекцій, спричинених анаеробними бактеріями, особливо після операцій на товстій кишці, ШКТ та після гінекологічних операцій.
Лікування. Ерадикація Helicobacter pylori, асоційованої з виразками дванадцятипалої кишки, — разом з антибіотиком та препаратом, що пригнічує продукування кислоти.
Анаеробні інфекції: інтраперитонеальні інфекції (перитоніт, абсцес); гінекологічні інфекції (ендометрит, ендоміометрит, тубооваріальний абсцес); бактеріальна септицемія; післяопераційні інфекції ран; інфекції шкіри та м’яких тканин; інфекції верхніх та нижніх дихальних шляхів (пневмонія, емпієма, абсцес легенів). Неспецифічний вагініт. Гострий виразковий гінгівіт. Урогенітальний трихомоніаз у чоловіків та жінок. Лямбліоз. Кишковий амебіаз. Амебне ураження печінки.

Застосування Тинідазол-Тева

Тинідазол-Тева застосовують перорально під час або після прийому їжі, запиваючи водою.
Таблетку слід ковтати цілою. Схема застосування Тинідазол-Тева залежить від показань.
Ерадикація H. pylori, асоційованої з виразками дванадцятипалої кишки та шлунка (у складі комплексної терапії з антибіотиком та препаратом, що пригнічує продукцію кислоти). Дорослі. Звичайна доза — 500 мг (1 таблетка) 2 рази на добу разом з омепразолом у дозі 20 мг 2 рази на добу та кларитроміцином у дозі 250 мг 2 рази на добу протягом 7 днів. Клінічні дослідження із застосуванням такого 7-денного режиму продемонстрували рівні ерадикації H. pylori, подібні до таких при застосуванні омепразолу 1 раз на добу.
Анаеробні інфекції. Дорослі та діти віком від 12 років. Початкова доза — 2 г у перший день з подальшим застосуванням по 1 г 1 раз на добу або по 500 мг 2 рази на добу протягом 5–6 днів. У разі необхідності продовжувати терапію протягом більше 7 днів рекомендовано проводити стандартне клінічне та лабораторне обстеження.
Діти віком до 12 років: не застосовують.
Неспецифічний вагініт. Дорослі. При неспецифічному вагініті оптимальним є прийом 2 г препарату разово внутрішньо. При більш стійких інфекціях можна прийняти 2 г протягом 2 послідовних днів (загальна доза 4 г).
Гострий виразковий гінгівіт. Дорослі. Рекомендована доза — 2 г перорально, одноразово.
Урогенітальний трихомоніаз (при підтвердженні інфікування Trichomonas vaginalis рекомендовано одночасне лікування партнера). Дорослі. Рекомендована доза — 2 г перорально, одноразово.
Діти віком від 3 років. Рекомендована доза становить 50–75 мг/кг маси тіла одноразово. За необхідності прийом препарату можна повторити в тій самій дозі.
Лямбліоз. Дорослі. Рекомендована доза — 2 г перорально, одноразово.
Діти віком від 3 років. Рекомендована доза становить 50–75 мг/кг маси тіла одноразово. За необхідності прийом препарату можна повторити в тій самій дозі.
Кишковий амебіаз. Дорослі. Добова доза становить 2 г одноразово, протягом 2–3 днів.
Діти віком від 3 років. Добова доза становить 50–60 мг/кг маси тіла одноразово, протягом 3 послідовних днів.
Амебне ураження печінки. Дорослі. Загальна доза варіює від 4,5 до 12 г залежно від вірулентності збудника Entamoeba histolytica. Лікування розпочинають з дози 1,5–2 г 1 раз на добу протягом 3 днів. За відсутності ефективності 3-денного курсу лікування прийом препарату можна продовжувати до 6 днів.
Діти віком від 3 років. 50–60 мг/кг маси тіла 1 раз на добу протягом 5 послідовних днів.
Застосування при порушенні функції нирок. Зазвичай немає необхідності в коригуванні дози у пацієнтів з порушенням функції нирок. Проте, оскільки тинідазол легко виводиться при проведенні гемодіалізу, може виникнути необхідність у прийомі додаткової дози препарату.
Профілактика післяопераційних інфекцій. Дорослі та діти віком від 12 років. Доза становить 2 г одноразово внутрішньо, приблизно за 12 год до проведення оперативного втручання.
Діти до 12 років. Не застосовують з профілактичною метою у дітей віком до 12 років.
Пацієнти літнього віку. Немає спеціальних рекомендацій для пацієнтів цієї групи.

Протипоказання

– гіперчутливість до тинідазолу, інших похідних 5-нітроімідазолу або будь-якого допоміжного компонента препарату.
– Органічні ураження нервової системи.
– Тяжкі порушення функції печінки.
– Захворювання крові, в тому числі в анамнезі (хоча стійкі гематологічні порушення не спостерігалися під час клінічних досліджень або досліджень на тваринах).
– І триместр вагітності та період годування грудьми (див. Застосування у період вагітності або годування грудьми).

Побічна дія

побічні реакції, про які повідомлялося, як правило виникали нечасто, мали легкі прояви та минали самі по собі. Можливе виникнення наступних реакцій.
Порушення загального стану: нечасто — підвищення температури тіла, підвищена втомлюваність, гіперемія шкірних покривів; рідко — алергічні реакції.
Порушення з боку кровоносної та лімфатичної систем: рідко — транзиторна лейкопенія.
Порушення з боку ШКТ: часто — нудота, блювання, анорексія, біль у животі, металевий присмак у роті; нечасті — блювання, діарея, наліт на язиці; рідко — глосит, стоматит.
Порушення з боку нирок та сечовивідних шляхів: рідкі — забарвлення сечі в темний колір.
Порушення з боку нервової системи: нечасто — вертиго (системне запаморочення), головний біль; рідко — атаксія, судоми, несистемне запаморочення, гіпестезія, парестезія, периферична невропатія, порушення чутливості.
Порушення з боку шкіри та підшкірної клітковини: рідко — реакції гіперчутливості, іноді тяжкі, включаючи шкірні висипання, свербіж, кропив’янку, дерматит, ангіоневротичний набряк.

Особливості застосування

препарати з хімічною структурою, подібною до структури тинідазолу, можуть призводити до появи неврологічних реакцій, таких як сплутаність свідомості, запаморочення, відсутність координації та атаксія. При розвитку подібних реакцій лікування препаратом слід припинити та звернутися до лікаря. Застосування при органічних неврологічних та гематологічних захворюваннях можливе лише після ретельної оцінки лікарем користі та ризику лікування.
Як і при застосуванні інших подібних препаратів, не слід приймати алкогольні напої протягом застосування препарату Тинідазол-Тева через можливий розвиток дисульфірамоподібної реакції (почервоніння шкіри обличчя, спазми в животі, коліки, блювання, тахікардія). Не слід приймати алкоголь протягом 72 год після припинення прийому препарату Тинідазол-Тева.
Лікування трихомоніазу слід проводити одночасно в обох партнерів.
Лікарський засіб містить лактозу. Пацієнтам з рідкісною спадковою непереносимістю галактози, дефіцитом лактази Лаппа або глюкозо-галактозною мальабсорбцією не слід приймати цей препарат.
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Тинідазол проникає через плацентарний бар’єр. Оскільки вплив препаратів цього класу на фетальний розвиток невідомий, застосування тинідазолу протягом І триместру вагітності є протипоказаним. Немає доказів того, що тинідазол чинить шкідливий вплив протягом останніх періодів вагітності, але його застосування в ІІ і ІІІ триместр вагітності потребує оцінки потенційної користі і можливого ризику для матері і плоду.
Годування грудьми. Тинідазол проникає в грудне молоко. Його можна виявити в грудному молоці більше ніж через 72 год після застосування. Годування грудьми слід припинити на час лікування і не відновлювати раніше, ніж через 3 дні.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Слід мати на увазі можливість появи в рідкісних випадках таких неврологічних симптомів, як запаморочення, порушення координації, атаксія, периферична невропатія або судоми, що може вплинути на здатність керувати транспортними засобами і працювати з технікою.
Діти. Тинідазол-Тева рекомендовано застосовувати у дітей віком від 3 років відповідно до затверджених показань, як зазначено в розділі ЗАСТОСУВАННЯ.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

антикоагулянти. Препарати з подібною хімічною структурою потенціюють ефекти антикоагулянтів для перорального застосування. Слід часто перевіряти показники протромбінового часу та, в разі необхідності, коригувати дозу антикоагулянту.
Алкоголь. Одночасне застосування тинідазолу з алкоголем або з лікарськими засобами, що містять алкоголь, може призводити до дисульфірамоподібної реакції, тому такої комбінації слід уникати.

Передозування

симптоми. Після застосування високої дози Тинідазол-Тева спостерігається збудження, головний біль, тахікардія. У тяжких випадках можливий шок, гіпотонія, диспное.
Лікування. При передозуванні слід промити шлунок та провести симптоматичну терапію (антигістамінні препарати, глюкокортикоїди), вжити загальних реанімаційних заходів за необхідності.
Специфічного антидоту не існує. Тинідазол легко виводиться з організму під час гемодіалізу.

Умови зберігання

у сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.