Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Цитеал (Cyteal®) (271411) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Цитеал (Cyteal<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Розчин для зовнішнього застосування
Об'єм
250 мл
Сертифікат
UA/6404/01/01 від 05.01.2017

Цитеал інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Піноутворюючий розчин для антисептичної обробки шкіри і слизових оболонок, який містить:
— хлоргексидин (катіонний антисептик, що належить до класу бігуанідів);
— гексамідин (катіонний антисептик, що належить до класу діамідинів);
— хлоркрезол (належить до класу галогенофенолів).
Препарат є м’яким антисептиком із бактеріостатичною (але не бактерицидною), протигрибковою і трихомонадоцидною дією. Органічні матеріали можуть частково інгібувати препарат.
Він утворює комплексні сполуки з корком, гумою та іншими полімерами, макромолекулами, аніонними (мило) та неіонними поверхнево-активними речовинами.
Фармакокінетика. Фармакокінетичні дослідження Цитеалу не проводилися.
Оскільки хлоргексидин є катіонним антисептиком, він сильно зв’язується зі шкірою, при цьому дуже погано абсорбується через шкіру.
Черезшкірна резорбція гексамідину здоровою шкірою відбувається дуже повільно.
Дані щодо дії хлоркрезолу у людей відсутні. Проте у літературі зазначено, що проникність епідермісу людини для багатьох фенольних сполук може бути пов’язана з коефіцієнтами розподілу октанол/вода.

Показання Цитеал

антисептична обробка шкіри і слизових оболонок при бактеріальних і грибкових ураженнях, а також при схильності до розвитку суперінфекцій.

Застосування Цитеал

спосіб застосування. Препарат призначений лише для зовнішнього застосування.
Забороняється застосовувати препарат парентерально або внутрішньо.
Дозування. Препарат використовують як рідке мило нерозведеним або після розведення водою у співвідношенні 1:10. Після аплікації оброблену ділянку промивають великою кількістю води. Розведений розчин не підлягає зберіганню.
Діти. Цитеал застосовують для антисептичної обробки шкіри дітей, зокрема немовлят.

Протипоказання

гіперчутливість до діючих речовин або до будь-якої допоміжної речовини лікарського засобу.
Лікарський засіб не можна застосовувати:
— для антисептичної обробки шкіри перед пункціями та ін’єкціями;
— для будь-якої інвазійної процедури, що вимагає хірургічної антисептики (наприклад спинномозкова пункція, встановлення центрального венозного катетера тощо);
— для дезінфекції медичних і хірургічних інструментів.
Не можна допускати контакту лікарського засобу з очима.
Не можна допускати потрапляння лікарського засобу у вуха, особливо у випадку перфорації барабанної перетинки, а також контакту з нервовою тканиною, мозком і мозковими оболонками.

Побічна дія

побічні реакції представлені відповідно до класифікації MedDRA: дуже часто (≥1/10), часто (≥1/100 до <1/10), нечасто (≥1/1 000 до <1/100), рідко (≥1/10 000 до <1/1 000), дуже рідко (<1/10 000), частота невідома.
Частота невідома:
— з боку імунної системи: анафілактичний шок1, гіперчутливість1, контактний дерматит2;
— з боку шкіри та підшкірних тканин: місцеві реакції4;
— з боку органа зору: подразнення очей3.
1 Існує ризик генералізованої алергічної реакції на хлоргексидин, що може призвести до анафілактичного шоку. Проявами є утруднене дихання, набряк обличчя, тяжкий шкірний висип. Якщо у пацієнта виникає алергічна реакція на хлоргексидин, йому необхідно негайно припинити застосування препарату та звернутися за медичною допомогою.
2 Контактний дерматит, спричинений гексамідином, асоціюється зі специфічною реакцією Артюса, що може свідчити про участь гуморальних імунологічних механізмів.
Гексамідин може спричинити сенсибілізацію, імовірність виникнення якої зростає з посиленням тяжкості епідермальних уражень. Клінічні симптоми у таких випадках здебільшого відрізняються від класичної контактної екземи: висипання зазвичай з інфільтратами, спостерігаються папульозні або папуло-везикульозні напівсферичні утворення, ізольовані або згруповані. Вони є більш численними, зливаються у місцях застосування антисептика та поширюються на ізольовані елементи. Часто ці ураження зникають повільно.
Контактний дерматит може бути викликаний допоміжними речовинами (кокамідопропілбетаїн та діетаноламід жирних кислот кокосового горіха), що було зафіксовано у післяреєстраційний період (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
Контактна екзема (ризик місцевої алергічної реакції на хлоргексидин, особливо при обробці пошкодженої шкіри, слизових оболонок і виразок на ногах). Можливе загострення суперінфікованого ураження.
3 Подразнення очей: при випадковому потраплянні.
4 Місцеві реакції: відчуття сильного болю, свербіж, печіння, сухість шкіри, почервоніння, особливо при багаторазовому використанні.

Особливості застосування

враховуючи відсутність інформації щодо черезшкірної абсорбції, не можна виключати появи системних ефектів. Імовірність їх виникнення зростає при багаторазових аплікаціях, особливо коли обробляється велика ділянка, слизові оболонки, поверхня під оклюзійною пов’язкою, за наявності пошкоджень на шкірі (зокрема опіків), при обробці шкіри недоношених дітей або немовлят (враховуючи співвідношення площі поверхні та маси тіла, а також оклюзійну дію підгузків на сідницях дитини).
Повідомлялося про випадки контактного дерматиту (включаючи алергічний дерматит), що пов’язано з наявністю гексамідину та деяких допоміжних речовин у складі лікарського засобу (див. ПОБІЧНА ДІЯ). Застосування Цитеалу необхідно припинити при виникненні серйозних симптомів, і перш ніж застосовувати Цитеал знову, пацієнт повинен звернутися до лікаря.
Через вміст хлоргексидину лікарський засіб може спричиняти генералізовані алергічні реакції, які можуть виникати протягом декількох хвилин після застосування.
Після відкриття флакона існує ризик мікробного забруднення препарату (для флаконів більше ніж 250 мл).
Як і після застосування будь-яких миючих засобів, оброблену ділянку необхідно ретельно промити водою.
Примітка. Антисептичні засоби не є стерилізуючими засобами. Вони лише тимчасово зменшують кількість мікроорганізмів.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Вагітність. Даних щодо застосування Цитеалу вагітними недостатньо. Доклінічні дослідження хлоргексидину не виявили прямої чи непрямої шкідливої дії.
Доступні доклінічні дані не вказують на якийсь особливий ризик для людей при дотриманні рекомендацій щодо застосування, включаючи ополіскування після застосування.
Як виявили дослідження, хлоргексидин подразнює очі й не подразнює шкіру та слизову піхви.
Однак відсутні дані щодо гексамідину та хлоркрезолу. Тому як запобіжний захід краще уникати застосування лікарського засобу в період вагітності.
Годування груддю. Невідомо, чи виділяються метаболіти у грудне молоко. Не можна виключати ризик для новонароджених/немовлят. Цитеал не слід застосовувати під час годування груддю.
Фертильність. Хлоргексидин не впливає на фертильність. Відсутні дані щодо впливу гексамідину та хлоркрезолу на фертильність.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

дослідження щодо взаємодії не проводилися.
Враховуючи можливість взаємодії (антагонізм, інактивація тощо), Цитеал не слід застосовувати одночасно або послідовно з іншими засобами для обробки шкіри. Цитеал не слід застосовувати одночасно зі звичайним милом. Не використовувати коркову пробку для флакона.
Несумісність. Дослідження щодо сумісності відсутні. Цитеал не застосовують з іншими місцевими засобами.
Хлоргексидин інгібується органічними речовинами (сироватками та ін.), фосфоліпідами і в присутності аніонних сполук (хлориди, борати, бікарбонати, карбонати, цитрати, нітрати, фосфати, сульфати). Лужні мила та будь-який аніонний матеріал несумісні з хлоргексидином.

Передозування

про випадки передозування не повідомлялося.
Не слід промивати шлунок при випадковому проковтуванні Цитеалу, оскільки препарат є піноутворюючим.
Лікар повинен вжити загальні заходи допомоги.

Умови зберігання

у недоступному для дітей і захищеному від світла місці при температурі не вище 25 °С.