Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Паста саліцилово-цинкова (Salicylic-zinc paste) (271406) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Паста саліцилово-цинкова (Salicylic-zinc paste)

Паста саліцилово-цинкова інструкція із застосування

Актуальна інформація

Саліцилово-цинкова паста — комбінований дерматологічний препарат, що застосовується переважно зовнішньо при дерматитах, попрілостях, виразках із переважанням ексудації, а також при піодермії та вугровому висипу (інструкція МОЗ України). Лікувальний ефект зумовлений поєднанням антисептичної, подразнювальної, відволікаючої та кератолітичної дії саліцилової кислоти (Фармацевтична енциклопедія) із в’яжучою, підсушувальною, адсорбуючою та антисептичною дією оксиду цинку (Фармацевтична енциклопедія).

Практичне застосування саліцилово-цинкової пасти

Саліцилово-цинкова паста є традиційним засобом для лікування сверблячих дерматозів, особливо якщо при них відмічається підвищена ексудація (Тлиш М.М., 2011).
Рекомендовано застосовувати саліцилово-цинкову пасту при тяжкому герпетичному ураженні шкіри. Препарат чинить підсушувальну дію, а також попереджає таке ускладнення, як стрепто-стафілококова піодермія (Тидген К.В., 2013).
Комбінація саліцилово-цинкової пасти із маззю Вількіксона може застосовуватися в якості протикоростяного засобу (Молдавер Б.Л., 2004).
Саліцилово-цинкова паста виявляє хороший підсушувальний ефект при попрілостях легкого ступеня у дітей раннього віку, зокрема при пелюшковому дерматиті (Кешишян Е.С., 2019). Саліцилово-цинкова паста захищає шкіру від постійного зрошення сечею та попереджає мацерацію шкіри промежини та стегон, так що цей препарат застосовується навіть при патології розвитку сечовивідних шляхів, що супроводжується нетриманням сечі (Ахунзянов А.А., 2002).
Підсушувальні властивості саліцилово-цинкової пасти застосовуються для лікування хворих із синдромом діабетичної стопи. При цьому в комплекс заходів також входять розвантаження пошкодженої кінцівки, носіння ортезів, щоденний туалет ранової поверхні (Умеров Э.Э., 2018).
Припустимо також застосовувати саліцилово-цинкову пасту для лікування легких сонячних та термічних опіків, порізів та подряпин, оскільки в такій ситуації рекомендовано застосовувати обидві діючих речовини нарізно (Фармацевтична енциклопедія).

Саліцилово-цинкова паста: висновок

Саліцилово-цинкова паста — препарат з антисептичною, протизапальною (інструкція МОЗ України) та помірною місцево-подразнювальною (протисвербіжною) дією. Вона сприяє зменшенню локальної вираженості запального процесу, підсушує шкіру при різних захворюваннях та станах, причому вона може застосовуватися як у монорежимі, так і поєднано з іншими лікарськими засобами.