Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Ентерол 250 капсули (Enterol® 250 capsules) (271283) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Ентерол 250 <I>капсули</I> (Enterol<sup>&reg;</sup> 250 <I>capsules</I>)

Ентерол 250 капсули інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ентерол 250 нормалізує мікрофлору кишечнику й зумовлює виражену етіопатогенетичну антидіарейну дію. Під час проходження через ШКТ Saccharomyces boulardii CNCM I-745 чинять біологічну захисну дію відносно нормальної кишкової мікрофлори.
Головні механізми дії Saccharomyces boulardii CNCM I-745:
– прямий антагонізм (антимікробна дія), зумовлений здатністю Saccharomyces boulardii CNCM I-745 пригнічувати ріст патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів і грибів, що порушують біоценоз кишечнику, таких як Clostridium difficile, Clostridium pneumoniae, Staphуlococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida krusei, Candida pseudotropical, Candida albicans, Salmonella typhi, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Klebsiella, Proteus, Vibrio cholerae, а також Enthamoeba hystolitica, Lambliae; Enterovirus, Rotavirus;
– антитоксична дія зумовлена продукуванням протеаз, що розщеплюють токсин і діють на рецептор ентероцита, з яким зв’язується токсин (особливо відносно цитотоксину А Clostridium difficile);
– антисекреторна дія зумовлена зниженням вмісту цАМФ в ентероцитах, що приводить до зниження секреції води та натрію в просвіт кишечнику;
– підсилення неспецифічного імунного захисту за рахунок підвищення продукції IgA та секреторних компонентів інших імуноглобулінів;
– ферментативна дія зумовлена підвищенням активності дисахаридаз тонкої кишки (лактази, сахарази, мальтази);
– трофічний ефект відносно слизової оболонки тонкої кишки спостерігається за рахунок визволення сперміну та спермідину.
Генетично зумовлена стійкість Saccharomyces boulardii CNCM I-745 до антибіотиків обґрунтовує можливість їх одночасного застосування з антибіотиками для захисту нормального біоценозу ШКТ.
Фармакокінетика. Після прийому препарату швидко досягається висока концентрація Saccharomyces boulardii CNCM I-745 у товстій кишці, яка підтримується протягом 24 год. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 не проникають у системний кровотік і мезентеріальні лімфатичні вузли. Після закінчення лікування Saccharomyces boulardii CNCM I-745 повністю виводяться з калом протягом 3–5 днів.

Показання Ентерол 250 капсули

профілактика та лікування колітів і діареї, пов’язаних з прийомом антибіотиків.
Дисбіоз кишечника.
Гостра та хронічна бактеріальна діарея.
Гостра вірусна діарея.
Синдром подразненого кишечника.
Діарея мандрівника.
Псевдомембранозний коліт і захворювання, зумовлені Clostridium difficile.
Діарея, пов’язана з довгостроковим ентеральним харчуванням.

Застосування Ентерол 250 капсули

дорослим і дітям віком від 6 років застосовувати по 1-2 капсули 1-2 рази на добу. Максимальна добова доза — 4 капсули.
Рекомендований термін лікування
– гостра діарея: 3-5 діб;
– лікування дисбіозу, хронічного діарейного синдрому, синдрому подразненого кишечника: 10-14 діб;
– профілактика та лікування антибіотико-асоційованої діареї і псевдомембранозного коліту: Ентерол 250 приймати у схемах разом з антибіотиком з першого дня застосування до кінця лікування антибіотиком;
– діарея мандрівника: початок застосування: за 5 днів до прибуття по 1 капсулі на добу протягом усієї подорожі; закінчення застосування: в день прибуття з країни здійснення подорожі. Препарат слід застосовувати щоранку натщесерце. Максимальний термін застосування — 30 днів.
Капсули рекомендується запивати водою.
Діти. Застосовувати дітям віком від 6 років. Для дітей до 6 років рекомендований прийом Ентеролу 250 у вигляді порошку ліофілізованого для перорального застосування.

Протипоказання

гіперчутливість до будь-якого компонента препарату. Препарат протипоказаний пацієнтам зі встановленим центральним або периферійним венозним катетером; пацієнтам, які перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії; імунокомпрометованим пацієнтам, таким як: ВІЛ-інфіковані, онкологічні хворі, з трансплантованим органом, які отримують хіміо- та/або променеву терапію та/або тривало високі дози кортикостероїдів.

Побічна дія

в осіб з індивідуальною непереносимістю до будь-якого компонента препарату можливі реакції гіперчутливості, включаючи шкірні висипання, свербіж, екзантему, кропив’янку, анафілактичні реакції, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, метеоризм, дискомфорт в епігастрії.
Дуже рідко можливий ризик фунгемії у госпіталізованих пацієнтів із центральним венозним катетером.

Особливості застосування

якщо симптоми захворювання спостерігаються протягом більше 2-х днів лікування при звичайному дозуванні, необхідна консультація лікаря й корекція дозування препарату.
Ентерол 250 містить живу культуру. Отже, препарат не слід змішувати з дуже гарячими (понад 50 °С) або холодними напоями, рідинами, що містять алкоголь, з дуже гарячою або холодною їжею.
Лікування не замінює регідратації, коли вона необхідна. Об’єм регідратації та шляхи введення рідини (пероральний/внутрішньовенний) повинні відповідати тяжкості діареї, віку й загальному стану пацієнта.
Капсули не слід відкривати поряд з пацієнтами; імунокомпрометованими або такими, які перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, або зі встановленими центральним та/чи периферійним венозними катетерами, щоб запобігти колонізації, особливо пов’язаної з механічним переносом при маніпуляціях з катетером. Є дані, що у пацієнтів з центральним венозним катетером, які не отримували препарат S. boulardii CNCM I-745, дуже рідко у випадках фунгемії (проникнення в кров дріжджових грибків), найчастіше виявляється гарячка та позитивна до сахароміцетів культура крові. Результат лікування у всіх цих випадках був задовільним на тлі прийому протигрибкового препарату й, у разі необхідності, видалення катетера. Через ризик забруднення повітрям не відкривати капсули в кімнатах для пацієнтів. Під час приготування пробіотиків для введення медичний персонал повинен користуватися одноразовими медичними рукавичками. Рукавички після їх використання підлягають знищенню. Медичний персонал проводить гігієнічну обробку рук. Препарат містить лактозу, тому пацієнтам з рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, недостатністю лактази або синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції не слід застосовувати препарат.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. На даний час клінічно значущих мальформативних і фетотоксичних ефектів не виявлено.
Моніторинг вагітності у жінок, які приймають цей препарат, не є достатнім, щоб виключити будь–який ризик. Таким чином, як запобіжний захід бажано уникати застосування препарату протягом періоду вагітності.
Протягом періоду годування груддю препарат можна застосовувати під медичним наглядом.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не приймати одночасно з антигрибковими засобами при їх пероральному або комплексному застосуванні.

Передозування

не описане.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.