Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Пірантел таблетки (Pyrantel tablets) (271139) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Пірантел <I>таблетки</I> (Pyrantel <I>tablets</I>)
Форма випуску
Таблетки
Дозування
250 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/6151/01/01 від 23.01.2017
Міжнародна назва

Пірантел таблетки інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Пірантел є антигельмінтним засобом. Активний проти Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoіdes, Anсylostoma duodenale та Necator americanus. Пірантел призводить до нейром’язової блокади, паралізуючи гельмінтів, внаслідок чого вони виводяться шляхом кишкової перистальтики разом з каловими масами. Пірантел є активним проти чутливих статевозрілих та статевонезрілих форм гельмінтів. Не впливає на личинки гельмінтів, що мігрують через тканини.
Фармакокінетика. Кишкова резорбція пірантелу є дуже низькою. Після прийому препарату концентрація в плазмі крові є дуже низькою (0,05–0,13 мкг/мл) та досягає максимуму протягом 1–3 год. До 93% препарату виводиться в незміненому вигляді з каловими масами. Менше 7% виявляється в сечі в незміненому стані та у вигляді метаболітів.

Показання Пірантел таблетки

ентеробіоз, аскаридоз, анкілостомоз.

Застосування Пірантел таблетки

препарат можна приймати у будь-який час, немає необхідності у прийомі препарату натще та попередньому застосуванні проносних засобів.
Ентеробіоз та аскаридоз. У разі лікування ентеробіозу та аскаридозу зазвичай доза становить від 10 до 12 мг/кг одноразово.
Дітям віком від 6 років: 1 таблетка на 20 кг маси тіла одноразово.
Дорослим з масою тіла менше 75 кг: 3 таблетки одноразово.
Дорослим з масою тіла більше 75 кг: 4 таблетки одноразово.
У разі ентеробіозу для повного позбавлення від паразитів необхідно дотримуватися суворих гігієнічних заходів та лікувати всіх членів родини одночасно. Для уникнення повторного самозараження рекомендується прийняти повторну дозу через 3 тиж після першого прийому.
Анкілостомоз. В ендемічних районах у разі зараження Necator americanus або масивної інвазії Ancylostoma duodenale доза становить 20 мг/кг на добу (у 1 чи 2 прийоми) протягом 2–3 днів.
Дітям віком від 6 років: 1 таблетка на 10 кг маси тіла на добу.
Дорослим з масою тіла менше 75 кг: 6 таблеток на добу.
Дорослим з масою тіла більше 75 кг: 8 таблеток на добу.
У разі помірного зараження Ancylostoma duodenale (яке зазвичай має місце в неендемічних районах) може бути достатньо прийому 10 мг/кг одноразово.
Діти. Призначати дітям віком від 6 років. Дітям до 6 років бажано застосовувати препарат у вигляді суспензії.

Протипоказання

гіперчутливість до будь-яких компонентів препарату.

Побічна дія

з боку ШКТ: біль в епігастральній ділянці, біль у животі, нудота, блювання, діарея, анорексія; спазми в животі, тенезми.
З боку гепатобіліарної системи: зниження або тимчасове підвищення рівня печінкових трансаміназ.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, сонливість, підвищена втомлюваність, безсоння, астенія.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: шкірні висипання, свербіж, кропив’янка,
З боку імунної системи: реакції гіперчутливості.

Особливості застосування

у разі печінкової недостатності рекомендується знизити дозу.
Ентеробіоз: для запобігання повторному зараженню необхідно вживати суворих гігієнічних заходів: проводити щоденний туалет періанальної ділянки, чистити нігті кілька разів на день. Дітям необхідно коротко обрізати нігті. Регулярно змінювати нижню білизну та піжаму. Запобігати розчісуванню. Рекомендується одночасно лікувати всіх членів родини, оскільки зараження часто протікає безсимптомно.
Застосування у період вагітності та годування грудьми. Через відсутність тератогенного ефекту пірантелу у тварин вроджені вади розвитку у людей не очікуються. На сьогодні клінічно не підтверджено вроджених вад розвитку або фетотоксичних ефектів пірантелу. Проте моніторинг застосування пірантелу в період вагітності недостатній для виключення всіх можливих ризиків. Таким чином, цей препарат можна застосувати у період вагітності лише в разі крайньої необхідності після ретельної оцінки співвідношення користь для жінки/ризик для плода, яке визначає лікар.
У зв’язку з відсутністю опублікованих досліджень щодо небажаної дію пірантелу на дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, а також зважаючи на дуже низьку абсорбцію пірантелу, застосування препарату можливе, у разі необхідності, після консультації з лікарем.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Побічні реакції з боку нервової системи, що можуть іноді спостерігатися при лікуванні пірантелом, можуть впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами та здатність виконувати роботу з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не застосовувати з піперазином, який є антагоністом протигельмінтної дії пірантелу.

Передозування

через невисокий коефіцієнт абсорбції концентрації препарату у плазмі крові є низькими. Передозування спричиняє деякі розлади з боку ШКТ (наприклад нудота, блювання, діарея) та незначні тимчасові розлади з боку ЦНС (наприклад астенія, запаморочення, головний біль). Іноді передозування призводить до підвищення рівня печінкових трансаміназ (АcАТ). Специфічні антидоти невідомі. Рекомендоване негайне промивання шлунка, а також моніторинг функцій дихальної та серцево-судинної систем. Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.