Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Мікофін® (Mycofin) (270209) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Мікофін<sup>®</sup> (Mycofin)

Мікофін ® інструкція із застосування

Склад

1 таблетка містить тербінафіну гідрохлориду еквівалентно тербінафіну 125 мг або 250 мг;

допоміжні речовини: гідроксипропілметилцелюлоза, натрію кроскармелоза, целюлоза мікрокристалічна (РН 101), целюлоза мікрокристалічна (РН 102), кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат.

Форма випуску

Таблетки.

Фармакотерапевтична група

Протигрибкові засоби для системного застосування.

Фармакологічні властивості

Тербінафін — активна речовина, має широкий спектр протигрибкової дії. Активний відносно таких дерматофітів, як Trichophyton (T.rubrum, T.mentagrophytes, T.tonsurans, T.verrucosum, Tviolaceum), Microsporum canis, Epidermophyton floccosum. У низьких концентраціях чинить фунгіцидну дію відносно дерматофітів, цвільових грибів (Aspergillus, Cladosporium, Scopulariopsis brevicaulis і ін.) і деяких диморфних грибів. Дія на дріжджові гриби роду Candida і його форми може бути фунгіцидною чи фунгістатичною, залежно від виду гриба. Тербінафін активний також відносно Pityrosporum — збудника різнобарвного лишаю.

Тербінафін порушує біосинтез ергостеролу, що відбувається в грибах, шляхом інгібування ферменту скваленепоксидази, розташованої на клітинній мембрані гриба. Це призводить до дефіциту ергостеролу і внутрішньоклітинного нагромадження сквалену, що викликає загибель клітини гриба.

Фармакокінетика. Після одноразового прийому тербінафіну внутрішньо в дозі 250 мг максимальна концентрація препарату у плазмі крові досягається через 2 год і становить 0,97 мкг/мл. Препарат добре абсорбується при пероральному прийомі (близько 70%), біодоступність становить 40%. Тербінафін добре зв'язується з білками плазми крові (99%), швидко проникає в термальний шар шкіри і накопичується в роговому шарі шкіри і нігтьових пластинках, забезпечуючи фунгіцидну дію. Швидко проникає в секрет сальних залоз, призводячи до створення високої концентрації у волосяних фолікулах, волоссі, шкірі, підшкірній клітковині.

Біотрансформується в печінці з утворенням неактивних метаболітів; приблизно 70% прийнятої дози виводиться із сечею.

Період напіввиведення препарату становить приблизно 17 год. Не кумулюється в організмі. Не виявлено змін рівноважної концентрації тербінафіну залежно від віку, однак у хворих з нирковою недостатністю (при КК £ 50 мл/хв) або у хворих з цирозом печінки швидкість виведення препарату може бути уповільнена, що призводить до більш високих концентрацій тербінафіну в плазмі крові.

Спосіб застосування та дози

Тривалість курсу лікування і режим дозування встановлюються індивідуально і залежать від локалізації пр оцесу і тяжкості захворювання.

Дорослим звичайно призначають Мікофін по 1 таблетці (250 мг) один раз на добу.

Застосування препарату для дітей. Дітям препарат призначають з 2-х років. Доза залежить від маси тіла дитини і становить для дітей з масою тіла до 20 кг — 62,5 мг/добу 1 раз на добу; від 20 кг до 40 кг — 125 мг/добу 1 раз на добу; більше 40 кг — 250 мг/добу 1 раз на добу.

Тривалість лікування, що рекомендується:

  • дерматомікоз стопи (міжпальцевий, підошовний або по типу «шкарпеток») — від 2 до 6 тижнів;
  • дерматомікоз тулуба, кінцівок — від 2 до 4 тижнів;
  • кандидоз шкіри і слизової оболонки — від 2 до 4 тижнів;
  • мікози волосистої частини голови — близько 4 тижнів.

Повне зникнення клінічних проявів захворювання спостерігається, як правило, через декілька тижнів після лікування.

Оніхомікози.

Тривалість курсу лікування Мікофіном у більшості хворих становить 6 — 12 тижнів. При оніхомікозі верхніх кінцівок у більшості випадків курс лікування становить 6 тижнів, а при оніхомікозі нижніх кінцівок — 12 тижнів. Деяким хворим, які мають знижену швидкість росту нігтів, може бути потрібне триваліше лікування. Оптимальний клінічний ефект спостерігається через кілька місяців після мікологічного лікування і припинення терапії. Це визначається тим періодом часу, який необхідний для відростання здорового нігтя.

Протипоказання

Підвищена чутливість до тербінафіну чи будь-якого іншого компонента, що входить до складу препарату. Хронічна серцева недостатність. Період вагітності і годування груддю. Дитячий вік до 2 років.

Передозування

При передозуванні (прийом 4 г і більше препарату) можлива нудота, біль в епігастральній ділянці, запаморочення. Лікування симптоматичне, промивання шлунка.

Особливості застосування

Слід з обережністю призначати Мікофін хворим з порушеннями функції печінки чи нирок. Хворим з хронічними порушеннями функції печінки і нирок слід призначати половину звичайної дози препарату, що рекомендується, і контролювати показники функцій печінки і нирок у процесі лікування.

Даних про застосування препарату у дітей віком до 2 років (з масою тіла менш 12 кг) немає.

Вагітність і годування груддю. Досвід застосування препарату у період вагітності обмежений, тому не слід застосовувати препарат у період вагітності та годування груддю.

Упаковка

По 14 таблеток у блістері, по 1 або 2 блістери в картонній упаковці.

По 4 таблетки у блістері та в картонній упаковці (250 мг).

Виробник

NOBEL İLAC SANAYII VE TİCARET A.S.

НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш.