Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Калію йодид (Kalium iodide) (263735) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Калію йодид (Kalium iodide)

Калію йодид інструкція із застосування

Актуальна інформація

Зниження гостроти зору, що прогресує з часом, — дуже поширена скарга серед осіб віком старше 40 років. Існує 3 кардинальних причини погіршення зору, які можуть існувати ізольовано чи в комбінації:

  • порушується фокусування зображення на сітківці;
  • порушується прозорість оптичних середовищ очного яблука — відмічається їх помутніння;
  • пошкоджуються (у результаті травми чи захворювання) різні відділи зорового аналізатора — починаючи з сітківки та закінчуючи зоровими центрами.

Із віком також розвивається зниження прозорості кришталика та інших оптичних середовищ ока (рогівка, скловидне тіло, внутрішньоочна рідина), яке може мати частковий чи тотальний характер. За даними статистики, помутніння кришталика різного ступеня в популяції осіб, що досягли 60-річного віку, може коливатися в межах 60–90% (Подгорная Н.Н., 2002). Порушення прозорості оптичних середовищ, як правило, розвиваються повільно, та своєчасно розпочата консервативна терапія дозволяє значно відтермінувати втрату зору чи потребу в його хірургічній корекції.

Як діє калію йодид, очні краплі?

Калію йодид застосовується в офтальмологічній практиці як антисклеротичний та резорбційний лікарський засіб (інструкція МОЗ України). Він сприяє фрагментації муцинових ниток та грудок і в той же час підвищує кількість водорозчинних муцинів, у результаті чого знижується в’язкість муцинового шару слізної плівки. Таким чином, призначається він у тих ситуаціях, коли необхідно створити дефіцит сльозопродукції та при цьому зберегти секрецію муцинів (наприклад за наявності у кон’юнктивальній порожнині «ниток», слизових виділень тощо (Бржеский В.В., 2018). У результаті такої дії при кератиті будь-якої етіології калію йодид застосовують з метою формування більш ніжного рубця (Мошетова Л.К., 2006), а також для розсмоктування можливих помутнінь (Тахчиди Х.П., 2007). Окрім того, калію йодид (за рахунок вмісту йоду) сприяє розширенню кровоносних судин та підвищенню тканинної перфузії, активує процеси метаболізму білків та ліпідів, підвищує фібринолітичну активність (інструкція МОЗ України).

Калію йодид, очні краплі: практичне застосування

Калію йодид у формі 2% р-ну застосовується в якості допоміжного засобу при кератитах різної етіології: інфекційному (у поєднанні з етіотропними антибактеріальними та противірусними препаратами), паренхіматозному кератиті, що супроводжує набутий сифіліс, туберкульозному кератиті, паннозному фліктенульозному кератиті (Тахчиди Х.П., 2007).
У першій половині ХХ ст. калію йодид у формі очних крапель широко застосовувався для терапії вікової катаракти. Окрім того, калію йодид входить до складу багатьох комплексних очних крапель у поєднанні з вітамінами, антиоксидантами та низкою інших речовин, із нестачею яких пов’язаний розвиток катаракти (Мосунова Е.П., 2009). Сьогодні такий метод лікування старечої катаракти придатний для застосування лише на початковій стадії, оскільки на тлі консервативної терапії не відмічається резорбції вогнищ помутніння кришталика, що виникли раніше, однак сповільнюється прогресування захворювання. Така терапія дозволяє зберегти високу гостроту зору відносно довго — іноді на 10 та більше років від початку захворювання (Подгорная Н.Н., 2006).
Окрім того, згідно з інструкцією МОЗ України калію йодид показаний для підтримки процесів резорбції в очному яблуці у випадку крововиливу чи наявності запального ексудату, при помутнінні скловидного тіла різного походження (цукровий діабет, АГ, вікові зміни), при змінах судинної оболонки очного яблука чи судин сітківки (міопічного чи атеросклеротичного генезу), при дегенеративних процесах у сітківці, а також при атрофії зорового нерва.

Калію йодид: висновки

Тривалість застосування очних крапель із калію йодидом в офтальмології налічує більше 100 років, однак препарат як і раніше затребуваний, дозволяє повністю усунути чи сповільнити розвиток дегенеративних захворювань ока.