Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

УРОГРАФІН (UROGRAPHIN) (268255) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
УРОГРАФІН (UROGRAPHIN)
Відсутній у продажу Підібрати аналоги

Аналоги УРОГРАФІН (UROGRAPHIN)

Тріомбраст® розчин  для ін'єкцій, 76 %, ампула, 20 мл, в пачці, в пачці, № 5; Фармак
Тразограф® 76% розчин  для ін'єкцій, 76 %, ампула, 20 мл, № 5; Юнік Фармасьютикал Лабораторіз
Тріомбраст® розчин  для ін'єкцій, 60 %, ампула, 20 мл, в пачці, в пачці, № 5; Фармак
Форма випуску
Розчин для ін'єкцій
Дозування
76 %
Кількість штук в упаковці
10 шт.
Виробник
Байєр Фарма

УРОГРАФІН інструкція із застосування

Склад

діючі речовини: натрій амідотризоат та меглумін амідотризоат;

1 мл розчину Урографіну 76% містить 100 мг натрію амідотризоату та 660 мг меглуміну амідотризоату;

1 мл розчину Урографіну 60% містить 80 мг натрію амідотризоату та 520 мг меглуміну амідотризоату;

допоміжні речовини: натрію кальцію едетат, вода для ін'єкцій.

Лікарська форма

Розчин для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група

Йодовмісні рентгеноконтрастні засоби.

Показання

Внутрішньовенна та ретроградна урографія.

Окрім того, ангіографія, а також артрографія, інтраопераційна холангіографія, ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ), сіалографія, фістулографія, гістеросальпінгографія та інші дослідження.

Протипоказання

Доведена або підозрювана чутливість до йодовмісних контрастних засобів.

Наявний гіпертиреоз, декомпенсована серцева недостатність.

Під час вагітності, а також при гострих запальних процесах у порожнині таза не можна проводити гістеросальпінгографію.

ЕРХПГ протипоказана при гострому панкреатиті.

Урографін не можна застосовувати для мієлографії, вентрикулографії та цистернографії через можливе провокування нейротоксичних явищ (біль, конвульсії та кома, часто з летальним кінцем) при проведенні цих досліджень.

Спосіб застосування та дози

Загальні правила

Для полегшення діагностики проводити ангіографію черевної порожнини та урографію рекомендується при випорожненому кишечнику. Зважаючи на це, протягом двох днів напередодні обстеження слід уникати їжі, яка спричиняє метеоризм, зокрема, бобових, салатів, фруктів, чорного та свіжого хліба, а також будь-яких овочів у сирому вигляді. Останній прийом їжі має бути не пізніше 18 години вечора. Крім того, доцільно прийняти ввечері проносний засіб. Однак новонародженим та дітям молодшого віку не можна робити великий інтервал у прийманні їжі, а також не слід давати їм проносне.

  • Гідратація

Перед внутрішньосудинним та інтратекальним введенням контрастної речовини, а також після нього необхідно забезпечити відповідну гідратацію. Це особливо стосується пацієнтів із множинною мієломою, цукровим діабетом, поліурією, олігурією, гіперурикемією, а також новонароджених, дітей грудного і молодшого віку та пацієнтів літнього віку. Необхідно усунути порушення водно-електролітного обміну.

  • Новонароджені та діти до 2 років.

Діти до 1 року і особливо новонароджені сприйнятливі до електролітного дисбалансу і гемодинамічних змін. Слід звертати увагу на дозу контрастної речовини, яку необхідно вводити, технічне виконання радіологічної процедури і стан пацієнта.

  • Стан стурбованості

Виражені стани збудження, стурбованості і біль можуть збільшити ризик виникнення побічних ефектів і посилити пов'язані з введенням контрастної речовини реакції організму. Цим пацієнтам можна призначити заспокійливий засіб.

  • Проба на переносимість

Не рекомендується проводити пробу на переносимість з використанням малої дози контрастної речовини, оскільки вона не має прогностичного значення. Більш того, проба на переносимість сама по собі іноді призводила до виникнення реакцій гіперчутливості тяжкого ступеня, навіть із летальним кінцем.

Дозування для внутрішньосудинного введення

Внутрішньосудинне введення контрастної речовини бажано проводити, коли пацієнт знаходиться у положенні лежачи. Після її введення необхідно проводити спостереження за пацієнтом протягом не менш ніж 30 хвилин, оскільки більшість ускладнень виникає саме в цей період.

Дозування може відрізнятися залежно від віку, маси тіла, хвилинного об'єму серця і загального стану пацієнта.

Для пацієнтів, які страждають від вираженої ниркової або серцево-судинної недостатності, і пацієнтів із загальним тяжким станом необхідно застосовувати якомога нижчу дозу контрастної речовини. Їм рекомендується контролювати функцію нирок протягом принаймні

3 днів після проведення дослідження.

Між окремими ін'єкціями необхідно надати організму достатньо часу для відтоку інтерстиціальної рідини з метою компенсації підвищення осмоляльності плазми. Для досягнення цього в адекватно гідратованих пацієнтів потрібний період становить

10–15 хвилин. У разі необхідності в окремих випадках перевищити загальну дозу, що становить 300–350 мл контрастного засобу на одне дослідження, у дорослих показане введення додаткової кількості води і, можливо, електролітів.

Рекомендовані дози:

Внутрішньовенна урографія

Урографін 76% і 60% однаково підходять для внутрішньовенної урографії.

Швидкість внутрішньосудинного введення становить зазвичай 20 мл/хв. Для хворих із серцевою недостатністю, котрим призначена доза 100 мл або більше, рекомендується час введення, принаймні, що складає не менше 20–30 хвилин.

Дозування

Для дорослих:

доза Урографіну 76% — 20 мл, Урографіну 60% — 50 мл. Збільшення дози Урографіну 76% до 50 мл суттєво підвищує ймовірність більш точного діагнозу. Подальше її збільшення можливе, якщо це необхідно через особливі показання.

Для дітей:

через знижену фізіологічну концентраційну здатність ще незрілого нефрону нирок дітям необхідні порівняно високі дози Урографіну 76%:

дітям до 1 року — 7–10 мл;

від 1 до 2 років — 10–12 мл;

від 2 до 6 років — 12–15 мл;

від 6 до 12 років — 15–20 мл;

старше 12 років — як для дорослих.

Час виконання знімків

Отримати найкраще контрастне зображення ниркової паренхіми можна в тому разі, якщо робити знімок одразу після закінчення введення контрастного засобу.

Для візуалізації ниркової миски і сечовивідних шляхів перший знімок роблять через 3–5 хвилин, а другий — через 10–12 хвилин після введення контрастного засобу, причому для молодих пацієнтів слід орієнтуватися на нижню, а для пацієнтів літнього віку — верхню межу вказаного проміжку часу Для новонароджених та дітей грудного і молодшого віку перший знімок рекомендується робити вже через 2 хвилини після введення контрастного засобу. Якщо зображення виявляються малоконтрастними, може виникнути необхідність у пізніших знімках Ангіографія

Урографін можна застосовувати також для ангіографічних досліджень. Застосуванню 76% розчину надають перевагу в тих випадках, коли важливе значення має особливо висока концентрація йоду, наприклад, для аортографії, ангіокардіографії або коронарографії. Дозу встановлюють залежно від діагностичного завдання, методики дослідження, природи та обсягу судинної ділянки, що досліджується.

Введення у порожнини тіла

Ретроградна урографія

Можна застосувати Урографін 60%. Незважаючи на його високу концентрацію, симптоми подразнення спостерігаються надзвичайно рідко. З метою уникнення впливу більш низької температури розчину, що викликає спазми сечоводу, рекомендується підігрівати контрастний засіб до температури тіла.

Побічні реакції

Для приблизного позначення частоти застосовують наступні визначення:

часто ≥ 1: 100
нечасто < 1: 100, але > 1: 1000
у поодиноких випадках < 1: 1000.

При внутрішньосудинному введенні

Побічні ефекти, пов'язані з внутрішньосудинним введенням йодовмісних контрастних речовин, зазвичай легкого або помірного ступеня тяжкості і транзиторні за своєю природою. Однак повідомлялося про виникнення тяжких і небезпечних для життя реакцій, а також реакцій із летальним наслідком. Встановлено, що розповсюдженість побічних ефектів у пацієнтів, які отримували іонні контрастні засоби, становить понад 12% порівняно з понад

3% у випадку застосування неіонних контрастних засобів.

Найчастіше при внутрішньосудинному застосуванні спостерігаються такі реакції як нудота, блювання, больові відчуття і загальне відчуття жару.

  • Анафілактичні реакції/гіперчутливість

Найчастіше повідомлялося про такі реакції як ангіоневротичний набряк легкого ступеня, кон'юнктивіт, кашель, свербіж, риніт, чхання і кропив'янка. Ці реакції, що можуть виникнути незалежно від кількості введеного препарату і способу його введення, можуть бути першими ознаками початкової стадії шоку. Введення контрастної речовини слід негайно припинити, у разі необхідності слід провести специфічну терапію, бажано внутрішньовенно (див. розділ «Особливості застосування»).

Тяжкі реакції, які потребують екстреної терапії, можуть мати вигляд порушень кровообігу, що супроводжуються периферичною вазодилятацією і подальшою гіпотензією, рефлекторної тахікардії, задишки, стану збудження, сплутаності свідомості і ціанозу, що можуть призвести до непритомності.

Іноді можуть спостерігатися бронхоспазм, спазм або набряк гортані чи артеріальна гіпотензія.

Відстрочені реакції, пов'язані із введенням контрастних речовин, трапляються в поодиноких випадках (див. розділ «Особливості застосування»).

  • Організм в цілому

Повідомлялося, що частими реакціями є відчуття жару і головний біль. Нездужання, лихоманка, пітливість і вазовагальні реакції є нечастими.

У поодиноких випадках можливе підвищення температури тіла та опухання слинних залоз.

  • Дихальна система

Частими реакціями є транзиторне порушення частоти дихання, задишка та розлад зовнішнього дихання і кашель.

Зупинка дихання і набряк легень трапляються у поодиноких випадках.

  • Серцево-судинна система

Клінічно виражені транзиторні порушення частоти серцевих скорочень (ЧСС), артеріального тиску, порушення серцевого ритму або функції чи зупинка серця є нечастими явищами.

Тяжкі реакції, які потребують екстреної терапії, можуть мати вигляд порушень кровообігу, що супроводжуються периферичною вазодилятацією і подальшою артеріальною гіпотензією, рефлекторної тахікардії, задишки, стану збудження, сплутаності свідомості і ціанозу, що можуть призвести до непритомності.

Повідомлялося про виникнення у поодиноких випадках тяжких тромбоемболічних явищ, що призводять до інфаркту міокарда.

  • Шлунково-кишкова система

Частими реакціями є нудота і блювання. Повідомлялося, що біль у животі є нечастим явищем.

  • Церебрально-васкулярна система

Церебральна ангіографія та інші процедури, у ході яких контрастна речовина надходить до мозку у високих концентраціях з артеріальною кров'ю, можуть супроводжуватися такими нечастими транзиторними неврологічними ускладненнями як запаморочення, головний біль, стан збудження або сплутаності свідомості, амнезія, порушення мовлення, зору, слуху, судоми, тремтіння, парези/параліч, світлобоязнь, тимчасова втрата зору, кома і сонливість.

У поодиноких випадках повідомлялося про виникнення тяжких, в окремих випадках фатальних тромбоемболічних явищ, що призводять до інсульту.

  • Нирки

У поодиноких випадках повідомлялося про порушення функції нирок або виникнення ниркової недостатності.

  • Шкіра

Часто спостерігалися ангіоневротичний набряк легкого ступеня, почервоніння з вазодилатацією, кропив'янка, свербіж та еритема.

У поодиноких випадках можуть розвиватися токсичні шкірні реакції, такі як шкірно-слизовий синдром (наприклад, синдром Стівена-Джонсона або Лайєлла).

  • Локальне подразнення (у місці ін'єкції)

Біль у місці ін'єкції виникає головним чином при периферичній ангіографії. Затікання контрастної речовини, у тому числі Урографіну, збільшує біль у місці ін'єкції і набряк, які зазвичай минають без наслідків. Однак дуже рідко спостерігалися запалення і навіть некроз тканин. Тромбофлебіти і тромбоз вен також зустрічаються у поодиноких випадках.

При введенні в інші порожнини тіла

Після введення контрастної речовини у порожнини тіла побічні реакції виникають рідко. Більшість із них розвивається через кілька годин після введення внаслідок повільної адсорбції з ділянки введення і розподілу по всьому тілу, головним чином шляхом контрольованого процесу дифузії.

Після ЕРХПГ (ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії) частим явищем є незначне підвищення рівня амілази. Доведено, що ацинозне контрастне зображення асоціюється з підвищеним ризиком розвитку панкреатиту після ЕРХПГ. Описані поодинокі випадки виникнення некротизуючого панкреатиту.

Випадки виникнення вазовагальних реакцій, пов'язані з гістеросальпінгографією, є нечастими явищами.

  • Анафілактичні реакції/гіперчутливість

Системна гіперчутливість розвивається рідко, головним чином легкого ступеня і виникає зазвичай у формі шкірних реакцій. Однак не можна цілком виключити можливість розвитку реакції гіперчутливості важкого ступеня. Для ознайомлення з повним описом анафілактичних реакцій див. відповідну інформацію у розділі «Побічні реакції», «При внутрішньосудинному введенні».

Передозування

У разі випадкового передозування при внутрішньосудинному введенні втрату води та електролітів необхідно компенсувати шляхом інфузії. Ниркова функція потребує моніторингу протягом не менш ніж 3 наступних днів.

У разі необхідності для видалення основної маси контрастної речовини із системи кровообігу пацієнта можна використовувати гемодіаліз.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

У пацієнтів, які приймали інтерлейкін, поширеність відстрочених реакцій (наприклад, гарячка, висип, грипоподібні симптоми, біль у суглобах і свербіж) є вищою.

Взаємодія з діагностичними тестами

Після внутрішньосудинного введення йодовмісних контрастних речовин здатність тканини щитовидної залози поглинати радіоізотопи для діагностики захворювань щитоподібної залози знижується на період до 2 тижнів, а в окремих випадках — навіть на довший період.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Рентгеноконтрастний засіб Урографін є сіллю амідотризоєвої кислоти, яка містить зв'язаний йод, що поглинає рентгенівські промені.

Фармакокінетика.

  • Розподіл

Після внутрішньовенного введення кількість препарату, що зв'язується з білками плазми, не перевищує 10%.

Через 5 хвилин після внутрішньовенного болюсного введення Урографіну 60% у дозі 1 мл/кг маси тіла досягається концентрація препарату в плазмі, що відповідає 2–3 г йоду на літр. Протягом 3 годин після введення спостерігається порівняно швидке зниження концентрації протягом перших 30 хвилин, потім поступове зниження з періодом напіввиведення

1–2 години.

Амідотризоєва кислота не проникає в еритроцити, після внутрішньосудинного введення вона дуже швидко розподіляється у міжклітинній речовині, проте не проникає через неушкоджений гематоенцефалічний бар'єр. Препарат лише в мінімальних кількостях проникає у грудне молоко.

  • Метаболізм та елімінація

При введенні в діагностичних дозах амідотризоєва кислота піддається гломерулярній фільтрації в нирках. Близько 15% введеного препарату виводиться у незміненому вигляді з сечею вже протягом 30 хвилин після введення, а понад 50% — протягом 3 годин, жодних метаболітів не виявлено.

Кінетичні властивості щодо розподілу та виведення з організму Урографіну не залежали від дози у межах клінічно значимого діапазону. Це означає, що при введенні подвійної дози або половини дози рівень препарату в крові та кількість контрастного засобу, що виводитиметься з організму, в грамах/одиницю часу відповідно вдвічі збільшиться або зменшиться. Однак через підвищення осмотичного діурезу при подвійній дозі концентрація контрастного засобу в сечі не підвищується до того ж самого ступеня.

  • Характеристики у пацієнтів

У хворих зі зниженою функцією нирок амідотризоат також може елімінуватися екстраренальним шляхом через печінку, хоча із суттєво зниженою швидкістю. Контрастні засоби, що елімінуються нирками, можна легко вивести з організму шляхом екстракорпорального гемодіалізу. Незалежно від місця введення, протягом короткого проміжку часу відбувається повна елімінація навіть із тканин.

Умови зберігання

Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 30º С. Захищати від світла та рентгенівських променів.

Упаковка

Ампули по 20 мл.

Категорія відпуску

За рецептом.

Препарат використовується у клінічних умовах під контролем лікаря.

Місцезнаходження

Полігоно Індустріал Санта Роза, вул. Франсиско Алонсо, 7, п/с 28806, Мадрид, Іспанія/Poligano Industrial Santa Rosa st. Francisko Alonso 7, s/n 28806 Madrid, Spain

Д-13342, Берлін, Мюллєрштрассе, 170–178, Німеччина/D-13342, Berlin, Mullerstrasse, 170–178, Germany.