Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Ламікон®/Ламікон®Дермгель (Lamicon®/Lamicon®Dermgel) (267407) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Ламікон<sup>&reg;</sup>/Ламікон<sup>&reg;</sup>Дермгель (Lamicon<sup>&reg;</sup>/Lamicon<sup>&reg;</sup>Dermgel)

Ламікон /Ламікон Дермгель інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка.
Тербінафін являє собою аліламін і має широкий спектр протигрибкової дії. Тербінафін у низьких концентраціях проявляє фунгіцидну дію відносно дерматофітів, пліснявих і деяких диморфних грибків. Активність щодо дріжджових грибів, залежно від їх виду, може бути фунгіцидною або фунгістатичною. Препарат має тривалу дію, що дає змогу досягти ефекту за короткий період лікування.
Тербінафін специфічно пригнічує ранній етап біосинтезу стеринів у клітинній мембрані грибка. Це призводить до дефіциту ергостеролу і внутрішньоклітинного накопичення сквалену, що спричиняє загибель клітини грибка. Тербінафін діє шляхом пригнічення ферменту скваленепоксидази у клітинній мембрані грибка. Цей фермент не належить до системи цитохрому Р450. Тербінафін не впливає на метаболізм гормональних засобів або інших лікарських препаратів.
Фармакокінетика.
При зовнішньому застосуванні всмоктується менше 5 % дози, тому абсорбція тербінафіну у системний кровотік незначна.
Тербінафін швидко починає діяти, проявляє ефективність при нетривалому лікуванні (7 днів). Після 7 днів лікування Ламіконом®, крем, концентрації тербінафіну, що перевищують необхідні для фунгіцидної дії, присутні в роговому шарі епідермісу, як мінімум, впродовж 7 днів після припинення лікування.

Показання Ламікон /Ламікон Дермгель

грибкові інфекції шкіри, спричинені такими дерматофітами, як Trichophyton (наприклад, T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis i Epidermophyton
floccosum
, наприклад, дерматофітії стоп; пахова дерматофітія («свербіж жокея»); дерматофітія тулуба («стригучий лишай»); кандидоз шкіри, спричинений грибками роду Candida, зазвичай Candida albicans; різнобарвний лишай (Pityriasis versicolor), спричинений Pityrosporum orbiculare (також відомий як Malassezia furfur).

Застосування Ламікон /Ламікон Дермгель

Ламикон крем. Дорослим та дітям віком від 12 років.
Крем Ламікон® нанoсити на шкіру 1 або 2 рази на добу залежно від захворювання. Перед нанесенням крему необхідно ретельно очистити і підсушити уражені ділянки. Крем наносити тонким шаром на уражену шкіру і прилеглі ділянки, злегка втираючи. При інфекціях, що супроводжуються попрілістю (під молочними залозами, у міжпальцевій зоні, паховій ділянці і між сідницями), місця нанесення можна вкривати марлею, особливо на ніч.
Тривалість та частота лікування.
Тривалість лікування залежить від тяжкості перебігу захворювання:
– міжпальцева дерматофітія стоп, пахова дерматофітія та дерматофітія тулуба: 1 раз на добу впродовж 1 тижня;
– сквамозно-гіперкератотична дерматофітія стоп («мокасинова стопа»): 2 рази на добу впродовж 2 тижнів;
– кандидоз шкіри: 1-2 рази на добу впродовж 1 тижня;
– різнобарвний лишай: 1-2 рази на добу впродовж 2 тижнів.
Для пацієнтів літнього віку коригування дози не потрібне.
Полегшення симптомів зазвичай відбувається впродовж кількох днів. Нерегулярне застосування або передчасне припинення лікування може призвести до рецидиву.
При відсутності ознак покращення стану після 2 тижнів лікування необхідно звернутися до лікаря.
Діти.
Досвід застосування препарату дітям віком до 12 років обмежений, тому препарат не слід застосовувати цій віковій категорії пацієнтів.
Ламикон спрей. Спрей нашкірний Ламікон призначений лише для зовнішнього застосування.
Перед застосуванням препарату необхідно ретельно очистити і підсушити уражені ділянки шкіри. Препарат розпилювати на уражені ділянки шкіри у кількості, достатній для їх ретельного зволоження і, крім того, наносити на прилеглі ділянки здорової шкіри.
Тривалість лікування та кратність застосування встановлювати залежно від показань:
- епідермофітії стоп і трихофітії гладенької шкіри – 1 раз на добу протягом тижня;
- різнобарвний лишай – 2 рази на добу протягом тижня.
Для пацієнтів літнього віку коригування дози не потрібне.
Полегшення симптомів захворювання зазвичай очікується протягом кількох днів.
Несистематичне застосування або передчасне припинення лікування призводить до виникнення рецидивів захворювання. Якщо немає ознак поліпшення через тиждень лікування, необхідно звернутися до лікаря.
Діти.
Безпека та ефективність для дітей не встановлені, тому не рекомендовано застосовувати препарат дітям.
Ламікон дермгель наносити на шкіру 1 раз на добу. Перед нанесенням гелю необхідно ретельно очистити і підсушити уражені ділянки. Гель накладати тонким шаром на уражену шкіру і прилеглі ділянки та злегка втирати. При інфекціях, що супроводжуються опрілістю складок шкіри (під молочними залозами, міжпальцевих, між сідницями, у паховій ділянці), місця з нанесеним гелем можна прикривати марлею, особливо на ніч.
Тривалість та частота лікування.
Дерматофітія стоп (міжпальцева): 1 раз на добу впродовж 1 тижня.
Пахова дерматофітія та дерматофітія тулуба: 1 раз на добу впродовж 1 тижня.
Різнобарвний лишай: 1 раз на добу впродовж 1 тижня.
Для пацієнтів літнього віку коригування дози не потрібне.
Полегшення симптомів зазвичай відбувається протягом кількох днів. Нерегулярне застосування препарату або передчасне припинення лікування може призвести до рецидиву.
Діти. Через недостатність досвіду застосування не рекомендовано застосовувати Ламікон® дермгель дітям.

Протипоказання

підвищена чутливість до тербінафіну або до будь-якого з компонентів препарату.

Побічна дія

місцеві прояви, такі як свербіж, лущення або печіння шкіри, біль та подразнення у місці нанесення, порушення пігментації, еритема, утворення кірки, можуть спостерігатись у місці нанесення. Ці незначні прояви слід відрізняти від реакцій підвищеної чутливості, включаючи висипання, які зафіксовані у поодиноких випадках і які потребують припинення лікування. При випадковому контакті з очима тербінафін може спричиняти подразнення очей. Наявність бутилгідрокситолуолу може обумовлювати подразнення слизових оболонок.
У рідкісних випадках прихована грибкова інфекція може загостритись.
Можливі побічні ефекти:
З боку імунної системи:
Частота невідома (неможливо оцінити за допомогою існуючих даних): реакції підвищеної чутливості*.
З боку органів зору:
Рідко (≥1/10000, <1/1000): подразнення очей.
З боку шкіри та сполучних тканин:
Часто (≥1/100, <1/10): лущення шкіри, свербіж.
Нечасто (≥1/1000, <1/100): пошкодження шкіри, утворення кірки, ураження шкіри, порушення пігментації, еритема, відчуття печіння шкіри.
Рідко (≥1/10000, <1/1000): відчуття сухості шкіри, контактний дерматит, екзема.
Частота невідома (неможливо оцінити за допомогою існуючих даних): висипання*.
Загальні порушення та реакції у місці нанесення:
Нечасто (≥1/1000, <1/100): біль, біль у місці нанесення, подразнення у місці нанесення.
Рідко (≥1/10000, <1/1000): загострення симптомів.
*Дані отримані в результаті постмаркетингових спостережень.

Особливості застосування

препарат Ламікон/Ламікон Дермагель для зовнішнього застосування. Уникати вдихання. При випадковому вдиханні необхідно проконсультуватися з лікарем, якщо при цьому будь-які побічні симптоми посилюються або зберігаються.
Слід уникати потрапляння препарату в очі. Не можна наносити спрей на обличчя. У разі випадкового потрапляння спрею в очі або на обличчя необхідно негайно промити їх проточною водою.
Для запобігання реінфікування мікозами шкіри необхідно дотримуватися таких правил: щодня змінювати білизну, оскільки можлива наявність грибків на одязі, що перебував у контакті з інфікованими поверхнями шкіри; уникати носіння одягу, занадто тісного або який погано пропускає повітря; ретельно висушувати уражені ділянки шкіри після її миття; щодня користуватися чистим особистим рушником. При мікозі стоп не можна ходити босоніж. Додатково до зовнішнього лікування 1 раз на день рекомендується обробити спреєм Ламікон/Ламікон Дермагель шкарпетки або взуття усередині.
Ламікон, спрей нашкірний містить пропіленгліколь, що може спричиняти подразнення шкіри.
Ламікон, спрей нашкірний містить кислоту бензойну, що може помірно подразнювати шкіру, очі та слизові оболонки.
Дослідження на тваринах не виявили впливу тербінафіну на здатність до запліднення.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Дослідження на тваринах не виявили ембріотоксичної дії тербінафіну. Клінічний досвід застосування вагітним обмежений, тому у період вагітності Ламікон/Ламікон Дермагель можна застосовувати тільки у разі, якщо очікувана користь для жінки переважає потенційний ризик для плода.
Тербінафін у невеликій кількості проникає у грудне молоко, тому препарат не можна застосовувати жінкам, які годують груддю.
Слід уникати контакту немовлят з будь-якою ділянкою шкіри, на яку наносили препарат.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.
Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

взаємодія невідома, але як застережні заходи не слід застосовувати інші лікарські засоби на оброблених ділянках.

Передозування

низька системна абсорбція тербінафіну при місцевому застосуванні зумовлює надзвичайно низьку ймовірність передозування. Випадкове проковтування вмісту однієї флакону/туби Ламікон/Ламікон Дермагель можна порівняти із застосуванням однієї таблетки Ламікон по 250 мг (лікарська форма для перорального застосування). При випадковому проковтуванні більшої кількості препарату Ламікон/Ламікон Дермагель побічні ефекти будуть подібними до передозування таблеток Ламікон (головний біль, нудота, біль в епігастральній ділянці та запаморочення). При випадковому проковтуванні слід враховувати вміст спирту етилового у лікарському засобі Ламікон дермгель (28,8% об./об.).
Лікування передозування при випадковому проковтуванні полягає у видаленні діючої речовини, насамперед шляхом застосування активованого вугілля, та проведенні симптоматичної терапії у разі необхідності.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Заморожування препарату не допускається. Зберігати у недоступному для дітей місці.