Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Герпевір® мазь (Herpevir® ointment) (267180) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Герпевір<sup>&reg;</sup> <I>мазь</I> (Herpevir<sup>&reg;</sup> <I>ointment</I>)

Герпевір мазь інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ацикловір — це противірусний препарат, який виявляє високу активність in vitro проти вірусу простого герпесу I та II типів. Токсична дія відносно клітин організму господаря мінімальна. Потрапляючи у клітини, інфіковані вірусом герпесу, ацикловір фосфорилюється з утворенням активної сполуки — трифосфату ацикловіру. Перший етап цього процесу залежить від наявності вірусокодованої тимідинкінази. Трифосфат ацикловіру діє як інгібітор та субстрат для вірусної ДНК-полімерази, запобігаючи подальшому синтезу вірусної ДНК, не впливаючи на звичайні клітинні процеси.
Фармакокінетика. Рівень системної абсорбції ацикловіру після повторного місцевого застосування мазі Герпевір мінімальний.

Показання Герпевір мазь

інфекції губ та обличчя, спричинені вірусом простого герпесу (Herpes labialis).

Застосування Герпевір мазь

препарат призначений лише для зовнішнього застосування.
Дітям віком від 12 років та дорослим мазь Герпевір слід наносити 5 разів на добу приблизно з 4-годинними інтервалами, за винятком нічного часу. Важливо розпочати лікування якнайшвидше на початку інфекції, найкраще — під час продромального періоду або на стадії еритеми. Можна розпочати лікування і на пізніх стадіях — папули або пухиря.
Лікування має тривати щонайменше 4 дні. Якщо загоєння не відбулося, можна продовжити лікування до 10 днів. Якщо симптоми захворювання не зникають після 10 днів лікування, необхідно звернутися до лікаря. Слід вимити руки до та після використання мазі та уникати зайвого тертя або торкання рушником уражених ділянок, щоб запобігти загостренню або передачі інфекції.
Діти. Даних щодо безпеки застосування препарату у дітей віком до 12 років недостатньо, тому рекомендується застосовувати препарат у дітей віком від 12 років.

Протипоказання

гіперчутливість до ацикловіру, валацикловіру, пропіленгліколю або інших компонентів мазі.

Побічна дія

у деяких пацієнтів при застосуванні мазі може з’явитися тимчасовий швидкоминучий гострий або пекучий біль. Приблизно у 5% пацієнтів можливе незначне висушування та лущення шкіри. Також у невеликої частини пацієнтів можливі еритема (почервоніння) та свербіж. Дуже рідко повідомлялося про випадки контактного дерматиту після місцевого застосування препаратів ацикловіру, проте найчастіше це пов’язано з компонентами мазевої основи, а не з ацикловіром. Є поодинокі повідомлення про реакції негайної гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, унаслідок місцевого застосування ацикловіру.

Особливості застосування

мазь слід застосовувати лише для лікування герпесу на губах та обличчі.
Не рекомендується наносити мазь на слизові оболонки ротової порожнини, очей та застосовувати його для лікування генітального герпесу.
Слід уникати випадкового потрапляння мазі в очі.
Особи з особливо тяжкими та повторюваними проявами Herpes labialis потребують консультації лікаря. Хворих на герпес слід застерегти від контактної передачі вірусу іншим людям, особливо за наявності відкритих уражень (наприклад мити руки до та після використання мазі). Не рекомендується застосовувати особам з імунодефіцитом. Такі особи потребують консультації лікаря стосовно лікування будь-якої інфекції.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Вагітним та жінкам, які годують грудьми, препарат рекомендується застосовувати тільки у тих випадках, коли користь, на думку лікаря, перевищує ризик.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Дані відсутні.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не виявлена.

Передозування

при випадковому пероральному або місцевому застосуванні всього тюбика мазі несприятлива дія малоймовірна через мінімальний системний вплив. У разі підозри на передозування необхідно звернутися за медичною допомогою.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.