Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Хондросат (Chondrosat) (265183) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Хондросат (Chondrosat)
Ціна в місті Київ
від 647,14 до  912,70 грн
За рецептом
Інструкція із застосування Хондросат розчин для ін'єкцій 100 мг/мл ампула 2 мл блістер у пачці, №10
Форма випуску
Розчин для ін'єкцій
Дозування
100 мг/мл
Кількість штук в упаковці
10 шт.
Виробник
Стада
Сертифікат
UA/14288/01/01 від 13.01.2020

Хондросат інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Основні діючі речовини лікарського засобу — натрієві солі хондроїтину сульфату А та С (середня молекулярна маса 11 000 Да). Хондроїтину сульфат натрію — високомолекулярний мукополісахарид. Він є основним компонентом протеогліканів, які разом з колагеновими волокнами утворюють хрящовий матрикс.
Препарат гальмує процес дегенерації та стимулює регенерацію хрящової тканини, чинить хондропротекторну, протизапальну, анальгезивну дію. Замінює хондроїтину сульфат суглобного хряща, катаболізований патологічним процесом. Пригнічує активність ензимів, що викликають деградацію суглобного хряща: інгібує металопротеїнази, а саме лейкоцитарну еластазу. Знижує активність гіалуронідази. Частково блокує викид вільних кисневих радикалів; сприяє блокуванню хемотаксису, антигенних детермінант. Стимулює вироблення хондроцитами протеогліканів. Впливає на фосфорно-кальцієвий обмін у хрящовій тканині. Дає змогу відновити механічну та еластичну цілісність хрящового матрикса. Протизапальний та анальгезивний ефекти досягаються завдяки зниженню викиду у синовіальну рідину медіаторів запалення та больових факторів через синовіоцити та макрофаги синовіальної оболонки, а також внаслідок пригнічення секреції лейкотрієну В та простагландину Е.
Застосування препарату сприяє відновленню суглобової сумки та хрящових поверхонь суглобів, запобігає стисненню сполучної тканини, виконує роль мастила суглобових поверхонь, нормалізує продукцію суглобової рідини, поліпшує рухливість суглобів, сприяє зниженню інтенсивності болю, поліпшує якість життя.
Препарат сповільнює резорбцію кісткової тканини та зменшує втрати кальцію, прискорює процеси відновлення кісткової тканини.
Фармакокінетика. Після в/м введення хондроїтину сульфат проникає у синовіальну рідину. Cmax у синовіальній рідині досягається через 4–5 год після ін’єкції. Виводиться з організму впродовж 24 год. Елімінується переважно нирками.

Показання Хондросат

дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів та хребта (первинний артроз, міжхребцевий остеохондроз, остеоартроз), остеопороз, пародонтопатії, переломи (для прискорення утворення кісткового мозолю). Лікування наслідків операцій на суглобах.

Застосування Хондросат

препарат вводять дорослим в/м по 1 мл через день. У разі хорошої переносимості дозу підвищують до 2 мл, починаючи з четвертої ін’єкції. Курс лікування — 25–35 ін’єкцій. Повторні курси — через 6 міс.
Діти. Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

Протипоказання

підвищена індивідуальна чутливість до будь-якого з компонентів лікарського засобу, схильність до кровоточивості, тромбофлебіти, ниркова недостатність, недостатність функції печінки в стадії декомпенсації.

Побічна дія

при застосуванні препарату в осіб із підвищеною чутливістю до препарату можливі порушення:
з боку імунної системи: алергічні реакції, анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк;
з боку шкіри і підшкірної клітковини: шкірний висип, свербіж, еритема, кропив’янка, дерматит, алопеція.
У місці ін’єкцій можливі почервоніння та свербіж.
Можливі шлунково-кишкові розлади: нудота, блювання, біль у животі, метеоризм, диспептичні явища.
Інші: порушення з боку органа зору, кератопатія, запаморочення, периферичні набряки.

Особливості застосування

застосовувати з обережністю: при порушеннях згортання крові, цукровому діабеті, надмірній масі тіла, дотриманні дієти з низьким вмістом солі, порушенні функції нирок, жінкам у разі планування вагітності.
Для досягнення стабільного клінічного ефекту необхідно не менше 25 ін’єкцій препарату. Ефект зберігається впродовж багатьох місяців після закінчення лікування. Для попередження загострень застосовують повторні курси лікування. Рекомендується підвищення дози під контролем лікаря для пацієнтів з надмірною масою тіла, пептичною виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки, при одночасному прийомі діуретиків, а також на початку лікування при потребі прискорення клінічної відповіді.
При алергічних реакціях або геморагіях лікування слід припинити. 2 мл р-ну містить 18 мг спирту бензилового, який може викликати у немовлят і дітей віком до 3 років псевдоанафілактичні реакції та інші прояви алергії.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не застосовувати в період вагітності та годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Під час застосування препарату немає обмежень щодо керування транспортними засобами і складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні з ГКС та НПЗП хондроїтину сульфат може зменшувати потребу в них, а також потребу у знеболювальних засобах. Виявляє синергізм дії при одночасному застосуванні з глюкозаміном та іншими хондропротекторами. Ефективність лікування підвищується при збагаченні дієти вітамінами А, С та солями марганцю, магнію, міді, цинку і селену.
При одночасному прийомі з ацетилсаліциловою кислотою або іншими антикоагулянтами чи антиагрегантами рекомендовано проводити контроль згортання крові. При одночасному застосуванні з тетрацикліном хондроїтин може впливати на концентрацію тетрацикліну в сироватці крові.
Несумісність. З початку застосування хондроїтину сульфату (1960 р.) випадків несумісності не задокументовано, однак слід уникати змішування р-нів високомолекулярних полісахаридів (у тому числі хондроїтину сульфату) з р-нами інших лікарських засобів.

Передозування

на сьогодні про явища передозування при застосуванні лікарського засобу не повідомлялося. Разом з тим можна припустити, що при перевищенні добової дози можливе збільшення вираженості побічної дії препарату. Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці для захисту від дії світла при температурі 2–8 °С.