Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Риномістин® (Rynomistyn®) (264991) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Риномістин<sup>&reg;</sup> (Rynomistyn<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Краплі назальні
Дозування
1 мг/мл + 0,1 мг/мл
Об'єм
10 мл
Виробник
Сертифікат
UA/14095/01/01 від 15.06.2020

Риномістин інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ксилометазолін — a-адреноміметик для місцевого застосування, похідний імідазоліну. Спричиняє звуження кровоносних судин слизової оболонки порожнини носа, усуває її гіперемію та набряк, зменшує ексудацію. Дія ксилометазоліну розвивається через 10–15 хв, ефект триває 5–6 год, звуження судин зберігається ще протягом 8–12 год.
Мірамістин — антисептик групи катіонних поверхнево-активних речовин — детергентів. В основі механізму дії мірамістину — пряма гідрофобна взаємодія з ліпідами мембран мікроорганізмів, у результаті чого відбувається розпушення мембрани, підвищення її проникності для високомолекулярних речовин, порушення активності ферментних систем мікробної клітини, що призводить до пригнічення життєдіяльності мікроорганізмів та їх цитолізу.
На відміну від інших антисептиків, мірамістин має високу вибірковість дії саме щодо мікроорганізмів, практично не діючи на оболонки клітин людини. Це зумовлено іншою структурою клітинних мембран людини: значно більшою довжиною ліпідних радикалів, що різко обмежує можливість гідрофобної взаємодії мірамістину з клітинами.
Мірамістин активний щодо грампозитивних і грамнегативних, аеробних і анаеробних, спороутворювальних та аспорогенних бактерій у вигляді монокультур та мікробних асоціацій, включаючи госпітальні штами з полірезистентністю до антибіотиків.
Більш ефективний щодо грампозитивних бактерій (стафілококи, стрептококи тощо), діє згубно на збудників захворювань, що передаються статевим шляхом (гонокок, бліда трепонема, трихомонада, хламідії), а також на віруси грипу, герпесу, імунодефіциту людини й інші. Чинить протигрибкову дію (на аскоміцети, дерматофіти, дріжджові, дріжджоподібні та інші патогенні гриби). Під впливом мірамістину знижується стійкість мікроорганізмів до антибіотиків.
Мірамістин чинить протизапальну та імуноад’ювантну дію, підсилює місцеві захисні реакції, регенераторні процеси, активізує механізми неспецифічного захисту внаслідок модуляції клітинної та місцевої гуморальної імунної відповіді.
Риномістин має збалансоване значення рН, характерне для носової порожнини. Завдяки оптимальному складу компонентів краплі не спричиняють сухості та подразнень слизової оболонки, полегшують відтік слизу та не пригнічують епітеліальні вії носових ходів.
Фармокінетика. При нанесенні на слизову оболонку ксилометазолін викликає місцеве звуження кровоносних судин і практично не всмоктується у кровотік, не спричиняючи системної дії.
Дані щодо можливості проникнення мірамістину в системний кровотік відсутні.

Показання Риномістин

гострі і хронічні форми риніту, синуситу, риносинуситу, які супроводжуються закладеністю носа та ускладнені мікробною інфекцією.
Комплексна терапія гострого отиту середнього вуха та євстахіїту (з метою відновлення прохідності євстахієвої труби).
Профілактика інфекційних ускладнень при риноскопії та інших маніпуляціях у ділянці носоглотки.

Застосування Риномістин

перед введенням препарату слід ретельно прочистити носову порожнину.
Риномістин, краплі назальні 0,05%/0,01% , застосовують у дітей віком 1–11 років.
Риномістин, краплі назальні 0,1%/0,01%, застосовують у дорослих та дітей віком від 12 років.
Краплі назальні 0,05%/0,01%:
застосовують у дітей віком 1–5 років (під наглядом дорослих) по 1–2 краплі у кожний носовий хід 1–2 рази на добу, але не більше 3 разів у кожен носовий хід на добу;
застосовують у дітей віком 6–11 років (під наглядом дорослих) по 2–4 краплі у кожен носовий хід 2–3 рази на добу.
Застосовувати не більше 3 разів у кожен носовий хід на добу.
Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання, зазвичай становить 3–5 днів і не повинна перевищувати 7 днів поспіль.
Краплі назальні 0,1%/0,01% застосовують у дорослих та дітей віком від 12 років по 2–4 краплі у кожен носовий хід 3 рази на добу.
Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання, зазвичай становить 3–5 днів і не повинна перевищувати 10 днів поспіль.
З метою профілактики застосовують по 1–2 краплі р-ну з вмістом ксилометазоліну 0,1% у кожен носовий хід перед операцією, потім 1–2 рази протягом першої доби після операції.

Протипоказання

Риномістин, краплі назальні (0,05%/0,01%), не застосовують у дітей віком до 1 року.
Риномістин, краплі назальні (0,1%/0,01%), не застосовують у дітей віком до 12 років.
Гіперчутливість до будь-якого компонента препарату; гострі коронарні захворювання, коронарна астма, гіпертиреоз, закритокутова глаукома; трансфеноїдальна гіпофізектомія та хірургічні втручання з оголюванням мозкової оболонки в анамнезі. Одночасне лікування інгібіторами МАО та протягом 2 тиж після припинення їх застосування.

Побічна дія

з боку імунної системи: реакція гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, висип, свербіж.
З боку нервової системи: головний біль.
З боку органа зору: транзиторне погіршення зору.
З боку серцево-судинної системи: нерегулярне або прискорене серцебиття.
З боку дихальної системи: сухість або дискомфорт з боку слизової оболонки носа, відчуття печіння.
З боку травної системи: нудота.
Загальні розлади та реакції в місці введення препарату: печіння в місці нанесення.

Особливості застосування

флакон призначений для індивідуального застосування, не слід передавати його для застосування іншим особам для запобігання можливому розповсюдженню інфекції.
З обережністю застосовують у пацієнтів з ІХС, АГ, цукровим діабетом, гіпертрофією передміхурової залози, захворюваннями щитовидної залози, утрудненим сечовипусканням.
Препарат слід з обережністю призначати пацієнтам, у яких при застосуванні адренергічних препаратів відмічали сильні реакції, такі як безсоння, запаморочення, тремтіння, серцеву аритмію, підвищення АТ.
Не перевищувати рекомендоване дозування та тривалість лікування 7–10 днів поспіль. Тривале лікування препаратом може спричинити зворотний ефект.
Застосування у дітей віком 1–12 років рекомендоване лише під наглядом дорослих.
Не слід перевищувати рекомендовану дозу препарату, особливо при лікуванні дітей та пацієнтів літнього віку.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Препарат не можна застосовувати у період вагітності через судинозвужувальний вплив.
Немає доказів проявів побічної дії у немовлят, яких годують грудним молоком. Невідомо, чи екскретується ксилометазолін у грудне молоко, тому жінкам, які годують грудьми, слід виявити обережність. Застосовувати препарат під час вагітності можна тільки тоді, коли, на думку лікаря, очікуваний терапевтичний ефект для матері перевищує потенційний ризик для дитини.
Фертильність. Належні дані стосовно впливу препарату Риномістин на фертильність відсутні. Оскільки системна експозиція препарату дуже низька, ймовірність впливу на фертильність вкрай мала.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Зазвичай препарат не чинить або чинить мінімальний вплив на здатність керувати транспортними засобами чи працювати з іншими механізмами.
Діти. Риномістин, краплі назальні 0,05%/0,01%, не застосовують у дітей віком до 1 року.
Застосування у дітей віком 1–12 років рекомендоване лише під наглядом дорослих.
Риномістин, краплі назальні 0,1%/0,01%, не застосовують у дітей віком до 12 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не застосовують препарат в період лікування трициклічними антидепресантами і інгібіторами МАО. Ксилометазолін може впливати на дію деяких антигіпертензивних засобів.
При одночасному застосуванні препарат може підвищувати ефективність антибіотиків місцевої дії.

Передозування

тривале застосування препарату може призвести до розвитку вторинного риніту, стійкого до терапії (rhinitis medicamentosa). Значне передозування препарату або його випадковий пероральний прийом, особливо дітьми, може призвести до розвитку седативного ефекту, порушення зору, головного болю, дратівливості, порушення ритму серця, безсоння, пригнічення дихання, інколи — затьмарення свідомості. Специфічного лікування немає. Необхідно розпочати відповідні підтримувальні заходи, показано симптоматичне лікування під наглядом лікаря.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С. Заморожування не допускається. Зберігати в недоступному для дітей місці.