Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Тамістол® (Tamistol) (264853) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Тамістол<sup>&reg;</sup> (Tamistol)
Форма випуску
Супозиторії
Дозування
0,015 г
Кількість штук в упаковці
5 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/13948/01/01 від 28.11.2019
Міжнародна назва

Тамістол інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Тамістол — протимікробний препарат (антисептик). Діюча речовина мірамістин — катіонна поверхнево-активна речовина з протимікробною (антисептичною) дією.
В основі дії мірамістину — пряма гідрофобна взаємодія молекули з ліпідами мембран мікроорганізмів, що приводить до їх фрагментації та руйнування.
На відміну від інших антисептиків, мірамістин має високу вибірковість дії відносно мікроорганізмів, оскільки практично не впливає на мембрани клітин людини. Цей ефект пов’язаний з іншою структурою клітинних мембран людини (значно більшою довжиною ліпідних радикалів, що різко обмежують можливість гідрофобної взаємодії мірамістину з клітинами).
Мірамістин має виражену антимікробну дію відносно грампозитивних і грамнегативних, аеробних і анаеробних, спороутворюючих і аспорогенних бактерій у вигляді монокультур і мікробних асоціацій, включаючи госпітальні штами з полірезистентністю до антибіотиків. Діє згубно на збудників захворювань, що передаються статевим шляхом (гонококи, бліді трепонеми, трихомонади, хламідії), а також на віруси герпесу, імунодефіциту людини тощо. Має протигрибкову дію на аскоміцети роду Aspergillus і роду Penicillum, дріжджові (Rhodotorula rubra, Torulopsis gabrata та ін.) і дріжджоподібні (Candida albicans, Candida krusei та ін.) гриби, дерматофіти (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Trichopphyton verrucosum, T. schoenleini, T. violaceum, Epidennophyton Kaufman-Wolf, E. floccosum, Microsporum gypseum, Microsporum canis та ін.), а також на інші патогенні гриби (наприклад Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur)) у вигляді монокультур і мікробних асоціацій, включаючи грибкову мікрофлору з резистентністю до хіміотерапевтичних препаратів. Під дією мірамістину знижується стійкість мікроорганізмів до антибіотиків.
Мірамістин має протизапальний ефект, підсилює місцеві захисні реакції, регенераторні процеси, активізує механізми імунного захисту. Не впливає на гормональний статус.
Фармакокінетика. Мірамістин проявляє місцеву дію. Дані про можливість проникнення препарату в системний кровотік відсутні.

Показання Тамістол

в гінекології: гострі та хронічні вагініти бактеріальної чи грибкової етіології. Профілактика запальних ускладнень перед проведенням гінекологічних втручань (штучне переривання вагітності, встановлення і видалення внутрішньоматкової спіралі, діатермокоагуляція шийки матки, гістеросальпінгографія та ін.).
У венерології: профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом.
У проктології: проктит, проктосигмоїдит, післяопераційні інфекції прямої кишки.

Застосування Тамістол

в гінекології: інтравагінально, перед застосуванням вийняти супозиторій із захисної упаковки та ввести його глибоко у піхву. При гострих вагінітах — по 1 супозиторію 2 рази на добу протягом 7 днів. При підгострих і хронічних вагінітах — по 1 супозиторію 1 раз на добу перед сном протягом 14 днів (незалежно від фази менструального циклу). При необхідності курс лікування може бути подовжений. Із профілактичною метою застосовують по 1 супозиторію 1 раз на добу протягом 2–3 днів.
У венерології: інтравагінально, 1 супозиторій за 10–15 хв до статевого акту.
У проктології:
• при хронічних проктитах, проктосигмоїдитах — ректально по 1 супозиторію на добу після мікроклізми з водою протягом 1–2 тиж;
• після оперативного втручання — ректально по 1 супозиторію на добу протягом 1 тиж.

Протипоказання

індивідуальна чутливість до компонентів препарату, інтравагінально в період вагітності (безпека застосування не досліджена).

Побічна дія

в окремих випадках можливе короткочасне відчуття печіння, що зникає через 15–20 с і не потребує припинення лікування.

Особливості застосування

перед початком лікування порадитися з лікарем.
Ефективність препарату залежить від ретельного дотримання правил його застосування:
• уводити супозиторій якомога глибше у піхву/пряму кишку;
• не використовувати мило чи інші засоби на основі мила для туалету статевих органів впродовж 2 год до та 2 год після інтравагінального введення Тамістолу (для цього слід використовувати тільки чисту воду).
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Препарат у період вагітності застосовують ректально залежно від ступеня ризику життєвої безпеки, безпека застосування не досліджена.
Даних про негативну дію препарату в період годування грудьми немає.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами та роботі з іншими механізмами.
Діти. Препарат не призначений для застосування в педіатрії.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні Тамістол може підвищувати ефективність дії антибіотиків.

Передозування

не спостерігалося.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.