Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гавіскон® подвійної дії суспензія оральна (Gaviscon® double action oral suspension) (264318) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Гавіскон<sup>&reg;</sup> подвійної дії суспензія оральна (Gaviscon<sup>&reg;</sup> double action oral suspension)
Форма випуску
Суспензія оральна
Об'єм
150 мл
ATC-група
Сертифікат
UA/13393/01/01 від 05.12.2018

Гавіскон подвійної дії суспензія оральна інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Лікарський засіб є комбінацією двох антацидів (кальцію карбонату та натрію гідрокарбонату) і натрію альгінату, який чинить адсорбуючу та обволікаючу дію.
Після прийому лікарський засіб швидко вступає в реакцію зі шлунковою кислотою, утворюючи масу з гелю альгінової кислоти, який має майже нейтральне значення рН та покриває поверхню вмісту шлунка, ефективно запобігаючи проявам гастроезофагеального рефлюксу. У серйозних випадках шар гелю, передуючи вмісту шлунка, піднімається до стравоходу та запобігає його подразненню. Карбонат кальцію нейтралізує шлункову кислоту та забезпечує швидке полегшення при розладах травлення та печії. Цей ефект посилюється завдяки гідрокарбонату натрію, який також чинить нейтралізуючу дію. Загальна нейтралізуюча здатність препарату при найнижчій дозі 10 мл становить близько 10 мEкв H+.
Фармакокінетика. Механізм дії цього лікарського засобу є фізичним та не залежить від абсорбції в системний кровообіг.

Показання Гавіскон подвійної дії суспензія оральна

лікування за наявності симптомів гастроезофагеального рефлюксу, пов’язаних із кислотністю вмісту шлунка, що закидається у стравохід, таких як кисла відрижка, печія, розлад травлення, наприклад після прийому їжі або в період вагітності.

Застосування Гавіскон подвійної дії суспензія оральна

лікарський засіб призначений для перорального застосування.
Дорослі та діти віком від 12 років приймають по 10–20 мл (2–4 чайні ложки) після їди та перед сном, загалом до 4 разів на добу. Перед застосуванням збовтати.
Особливі категорії пацієнтів: не потрібна корекція дози у пацієнтів літнього віку.
Пацієнти з порушенням функції печінки не потребують корекції дози.
Ниркова недостатність: приймати з обережністю хворим, які дотримуються низькосольової дієти (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
Діти. Не рекомендовано дітям віком до 12 років.

Протипоказання

лікарський засіб протипоказаний пацієнтам з відомою або підозрюваною гіперчутливістю до діючих речовин або будь-якої з допоміжних речовин, у тому числі метилпарагідроксибензоату (Е218) і пропілпарагідроксибензоату (Е216).

Побічна дія

побічні реакції класифіковано за частотою таким чином: дуже часто (від 1/10), часто (від 1/100 до <1/10), нечасто (від 1/1000 до <1/100), рідко (від 1/10 000 до <1/1000), дуже рідко (<1/10 000) та частота невідома (не підлягає оцінці з огляду на наявні дані).
З боку імунної системи: дуже рідко — анафілактичні та анафілактоїдні реакції, реакції гіперчутливості, такі як кропив’янка.
З боку обміну речовин та порушення травлення: частота невідома — алкалоз1, кислотний рикошет1, гіперкальціємія1, молочно-лужний синдром1.
З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: дуже рідко — прояви з боку дихальної системи, такі як бронхоспазм.
З боку травного тракту: частота невідома — запор1.
Опис окремих побічних реакцій. 1Зазвичай такі симптоми виникають внаслідок перевищення рекомендованої дози.

Особливості застосування

20 мл препарату містять 255,76 мг (11,12  ммоль) натрію, що еквівалентно 12,79% максимального добового споживання натрію для дорослих, рекомендованого ВООЗ.
Максимальна добова доза препарату еквівалентна 51,15% максимального добового споживання натрію, рекомендованого ВООЗ.
Цей препарат має високий вміст натрію, що необхідно враховувати пацієнтам, які дотримуються низькосольової дієти, зокрема у разі захворювань нирок або застійної серцевої недостатності.
20 мл суспензії містять 260 мг (6,5 ммоль) кальцію. Слід дотримуватися обережності у разі лікування пацієнтів із гіперкальціємією, нефрокальцинозом і рецидивним утворенням ниркових каменів, що містять кальцій.
У разі відсутності покращення стану через 7 днів лікування клінічна ситуація потребує перегляду.
Прийом препарату може маскувати симптоми інших серйозних захворювань.
Лікарський засіб містить метилпарагідроксибензоат (Е218) та пропілпарагідроксибензоат (Е216), що можуть викликати алергічні реакції (можливо, відтерміновані).
Флакон скляний — поводитися обережно! Не пити безпосередньо із флакона.
Застосування в період вагітності або годування грудьми. Гавіскон® Подвійної дії не впливає на перебіг вагітності, внутрішньоутробний та постнатальний розвиток дитини. Препарат можна застосовувати в період вагітності та годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Препарат не впливає на здатність керувати транспортними засобами та працювати з іншими складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

у зв’язку з наявністю кальцію карбонату, який діє як антацид, необхідно витримувати 2-годинний інтервал між прийомом препарату Гавіскон® Подвійної дії та інших лікарських засобів, особливо Н2-антигістамінних препаратів, тетрациклінів, дигоксину, фторхінолону, солей заліза, кетоконазолу, нейролептиків, тироксину, пеніциламіну, блокаторів β-адренорецепторів (атенолол, метопролол, пропранолол), глюкокортикоїдів, хлорохіну, дифосфонатів та естрамустину.

Передозування

симптоми. Симптоми бувають незначними при гострому передозуванні. Передозування може проявлятися у вигляді дискомфорту та здуття в животі. Молочно-лужний синдром розвивався в осіб, які приймали кальцію карбонат у високих добових дозах протягом тривалого періоду.
Лікування. При передозуванні необхідно припинити застосування препарату та провести симптоматичну терапію.

Умови зберігання

зберігати при температурі не вище 30 °С у недоступному для дітей місці. Не зберігати в холодильнику та не заморожувати.
Зберігати не більше 6 міс після першого відкриття флакона.