Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Седаристон® капсули (Sedariston® capsules) (264076) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Седаристон<sup>&reg;</sup> капсули (Sedariston<sup>&reg;</sup> capsules)
Форма випуску
Капсули
Кількість штук в упаковці
60 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/13150/01/01 від 11.12.2023

Седаристон капсули інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Рослинні екстракти, що входять до складу препарату, діють заспокійливо, стабілізують настрій та полегшують засинання.
Сухий екстракт трави звіробою (Hyperici herba) містить активні речовини гіперицин, псевдогіперицин, гіперфорин та флавоноїди, чинить сприятливу дію на функціональний стан ЦНС. Діє як стабілізатор настрою, завдяки чому доповнює дію екстракту валеріани. Механізм дії екстракту звіробою пов’язаний із гальмуванням МАО, а також ферментів, відповідальних за катаболізм нейроамінів, таких як серотонін, норадреналін, дофамін.
Екстракт валеріани знижує збудливість ЦНС. Дія зумовлена вмістом ефірної олії, більша частина якої — складний ефір борнеолу та ізовалеріанової кислоти. Седативні властивості також мають валепотріати та алкалоїди — валерин і хотинін. Седативна дія виявляється повільно, але досить стабільно. Валеріанова кислота і валепотріати чинять слабку спазмолітичну дію.
У комбінації сухі екстракти звіробою та валеріани взаємно доповнюють ефективність один одного.
Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання Седаристон капсули

лікування тимчасових станів депресії легкого ступеня, що супроводжуються нервовим занепокоєнням та порушенням сну внаслідок нервового збудження.

Застосування Седаристон капсули

дорослі та діти віком від 12 років: 4 капсули щоденно (4 рази по 1 капсулі або 2 рази по 2 капсули).
Капсули приймають до їди, запиваючи достатньою кількістю рідини. Капсули виймають з блістерної упаковки безпосередньо перед їх прийомом, щоб запобігти їх пошкодженню від вологості.
Препарат бажано приймати регулярно в один і той же час.
При лікуванні порушення сну останній прийом препарату повинен відбуватися за півгодини до сну.
Позитивний ефект лікування досягається протягом 10–14 днів. Якщо протягом 4 тиж після початку лікування поліпшення не відмічено, слід припинити застосування препарату та проконсультуватися з лікарем.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату.
Відома підвищена чутливість шкіри до світла, тимчасові стани депресії тяжкого ступеня та інші розлади, що супроводжуються пригніченням ЦНС.
Одночасне застосування:
– індинавіру або інших антиретровірусних засобів, інгібіторів протеїназ;
– невірапіну або інших ненуклеозидних інгібіторів зворотної транскриптази;
– циклоспорину, дигоксину, теофіліну, іринотекану, такролімусу, сиролімусу, симвастатину, фексофенадину, трициклічних антидепресантів (амітриптилін, нортриптилін), протиепілептичних засобів (карбамазепін, фенобарбітал, фенітоїн, мідазолам), селективних інгібіторів зворотного нейронального захоплення серотоніну (циталопрам, флувоксамін, сертралін, пароксетин), а також триптанів (суматриптан, наратриптан, золмітриптан);
– препаратів для зниження згортання крові (варфарин, фенпрокумон та інші антикоагулянти — похідні кумарину).

Побічна дія

можливі нижчезазначені побічні реакції:
З боку нервової системи: запаморочення, головний біль, пригнічення емоційних реакцій, сонливість, депресія, занепокоєння, втомлюваність, зниження розумової та фізичної працездатності.
З боку ШКТ: шлунково-кишкові розлади (нудота, спастичний біль у животі, сухість у роті).
З боку шкіри: в осіб з підвищеною чутливістю до сонячних променів перебування на сонці може спричинити опіки; шкірні алергічні реакції, включаючи гіперемію, висип, набряк та свербіж шкіри; фотосенсибілізацію, зокрема в осіб зі світлою шкірою.
Загальні порушення: втомлюваність, підвищення/зниження АТ, слабкість.
Психічні розлади: тривожність, неспокій; в осіб з біполярною депресією підвищується ризик розвитку маніакального стану.

Особливості застосування

лікарський засіб Седаристон капсули містить лактозу, тому його не слід призначати пацієнтам з рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, дефіцитом лактази або синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції.
Перед початком лікування препаратом Седаристон капсули обов’язково слід проконсультуватися з лікарем, оскільки симптоми, при яких показаний Седаристон капсули, можуть бути наслідком іншої (більш тяжкої) патології.
Протягом терапії лікарським засобом Седаристон капсули слід уникати інтенсивного ультрафіолетового опромінювання (тривалих сонячних ванн, гірського сонця, соляріїв).
Інформація для хворих на цукровий діабет. 1 капсула лікарського засобу Седаристон капсули містить менше ніж 0,01 хлібних одиниць, таким чином, підтверджується можливість прийому лікарського засобу.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Оскільки відсутні дані щодо застосування лікарського засобу Седаристон капсули у період вагітності або годування грудьми, препарат не застосовують у цей період.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. При застосуванні більше 4 капсул погіршується швидкісна реакція при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами.
Діти. Не застосовують у дітей віком до 12 років. Застосування препарату у дітей віком від 12 років можливе тільки за призначенням та під наглядом лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

взаємодія з лікарським засобом Седаристон капсули може призвести до зниження ефективності таких лікарських засобів, як антикоагулянти (фенпрокумон, варфарин); циклоспорин; такролімус; дигоксин; індинавір та інші інгібітори протеази, що застосовуються при ВІЛ-терапії; іринотекан; іматиніб та інші цитостатичні препарати; амітриптилін; нортриптилін; мідазолам; теофілін (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ).
Лікарські засоби, які містять звіробій, також можуть сприяти метаболізму препаратів, якщо він здійснюється за участю цитохрому P450-3A4. Внаслідок цього відповідні лікарські засоби можуть забезпечувати послаблену та/або менш тривалу дію.
При одночасному застосуванні антидепресантів (нефазодон, пароксетин, сертралін) їх фармакологічна дія може бути посилена. В окремих випадках можливе посилення небажаних реакцій (серотонінових ефектів), таких як нудота, блювання, страх, занепокоєння, запаморочення (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ).
При одночасному застосуванні з іншими лікарськими засобами, які підвищують світлочутливість шкіри, можливе виникнення небажаних реакцій з боку шкіри.
Для жінок, які одночасно приймають протизаплідні засоби і Седаристон капсули, можливе порушення менструального циклу. Зниження концентрації протизаплідних засобів у плазмі крові може призвести до виникнення нерегулярних кровотеч та зменшення вираженості їх протизаплідної дії. Жінкам слід застосовувати додаткові протизаплідні засоби.
Перед проведенням планового хірургічного втручання слід ідентифікувати можливі взаємодії з препаратами, які планують застосовувати для загальної або місцевої анестезії. При необхідності прийом лікарського засобу Седаристон капсули слід відмінити.
Препарати валеріани можуть посилювати дію алкоголю, седативних, снодійних, анальгетичних, спазмолітичних та анксіолітичних препаратів.
Під час лікування препаратом слід утримуватися від вживання алкогольних напоїв.
У період лікування лікарським засобом Седаристон капсули слід проконсультуватися з лікарем щодо застосування інших лікарських засобів.

Передозування

симптоми: можливе посилення побічних реакцій, відчуття гіркоти у роті, неприємні відчуття у ділянці печінки, психічне збудження, головний біль, запаморочення, сонливість, загальна слабкість, біль у животі, нудота, зниження гостроти слуху та зору, відчуття серцебиття, ознаки подразнення (почервоніння) шкіри при інтенсивному впливі світла внаслідок дії гіперицину, що спричиняє фотосенсибілізацію (підвищену чутливість до сонячного опромінення).
Лікування: негайне припинення застосування препарату і вчасно вжиті заходи екстреної допомоги (промивання шлунка, призначення активованого вугілля, за необхідності — стабілізація дихання) та симптоматичне лікування сприяють швидкому усуненню клінічних проявів передозування. При виникненні фотосенсибілізації слід уникати впливу світла протягом 1–2 тиж.
Гемодіаліз можливий, якщо інші заходи є не досить ефективними.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.