Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Верораб® вакцина антирабічна інактивована суха (Verorab vaccine antirabic inactivated dry) (263975) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
Верораб<sup>®</sup> вакцина антирабічна інактивована суха (Verorab vaccine antirabic inactivated dry)
Форма випуску
Порошок для приготування суспензії для ін'єкцій
Дозування
1 доза
Кількість штук в упаковці
5 шт.
Виробник
Санофі Пастер
Сертифікат
UA/13038/01/01 від 30.11.2018

Верораб ® вакцина антирабічна інактивована суха інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: Rabies vaccine for human use, prepared on cell cultures (inactivated);

Rabies virus, Wistar Rabies PM/WI 38–1503–3M strain (inactivated);

Одна імунізуюча доза вакцини (0,5 мл) після розведення містить:

Інактивований вірус сказу* штам Wistar PM/WІ 38–1503–3M

≥ 2,5 МО**

допоміжні речовини:

Порошок***:

Мальтоза

Розчин альбуміну людини 20%

Середовище ВМЕ****

Соляна кислота та гідроксид натрію для регулювання pH

Вода для ін’єкцій

Розчинник: 0,4% розчин натрію хлориду

* вирощений на клітинній культурі Vero та інактивований бета-пропіолактоном,

** кількість, вимірюється згідно з міжнародними стандартами та NIH тестом,

*** склад порошку до етапу ліофілізації,

**** ВМЕ: середовище ерла: суміш мінеральних солей (включно з калієм), вітамінів, декстрози та амінокислот, включаючи L-фенілаланін.

Допоміжна речовина з відомими властивостями:

фенілаланін — 41 мікрограм.

Лікарська форма

Порошок та розчинник для приготування суспензії для ін’єкцій, не менше 2,5 МО/доза.

Основні фізико-хімічні властивості: вакцина являє собою гомогенний білий порошок у формі таблетки.

Розчинник — прозора, безбарвна рідина.

Після розчинення — прозорий гомогенний розчин.

Фармакотерапевтична група

Противірусні вакцини. Вакцина антирабічна.

Код АТХ J07B G01.

Діти

Клінічно значущі відмінності в імуногенності вакцини у дітей та дорослих відсутні.

Фармакокінетика.

Фармакокінетичні дослідження не проводилися.

Діти повинні отримувати ту саму дозу, що й дорослі (0,5 мл внутрішньом’язово).

Показання

Верораб® показаний для перед- та постекспозиційної профілактики сказу в осіб усіх вікових груп (див. розділи «Спосіб застосування та дози» та «Імунологічні і біологічні властивості»).

Верораб® слід застосовувати відповідно до офіційних рекомендацій.

Передекспозиційна профілактика показана особам з високим ризиком зараження вірусом сказу.

Вакцинація показана для всіх осіб, які постійно мають високий ступінь ризику зараження, наприклад, працівники діагностичних, дослідницьких виробничих лабораторій, які працюють зі штамами вірусу сказу.

Також вакцинація рекомендується таким категоріям:

  • хіроптерологи та інші особи, які регулярно зазнають дії вірусу сказу кажанів;
  • спеціалісти, що постійно наражаються на ризик контакту з вірусом (ветеринарний персонал, лабораторний персонал, що працює з обладнанням, яке заражене або може бути заражене, м’ясники боєнь, персонал боєнь, натуралісти, таксидермісти, єгері, лісничі, співробітники служби відловлювання тварин);
  • дорослі та діти, які живуть або перебувають на ензоотичних територіях.

Бустерні дози визначаються на підставі ризику зараження та результатів серологічних тестів відповідно до офіційних рекомендацій.

Протипоказання

Передекспозиційна профілактика

Відома гіперчутливість до діючої речовини, до будь-якої допоміжної речовини (див. розділ «Склад»), до поліміксину В, стрептоміцину, неоміцину або до будь-якого іншого антибіотика того самого класу, до попередньої імунізації вакциною Верораб® або до вакцини з таким самим складом.

Імунізацію слід відкласти у разі лихоманки або гострого захворювання.

Постекспозиційна профілактика

Зважаючи на летальність у разі інфікування вірусом сказу, протипоказань до лікувально-профілактичної імунізації немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Імуносупресивні методи лікування, зокрема тривала системна терапія кортикостероїдами, може перешкоджати виробленню антирабічних антитіл та призвести до невдалої вакцинації.

Тому рекомендується провести серологічний тест через 2–4 тижні після вакцинації (дивись розділ «Особливості застосування»).

Верораб® можна вводити одночасно з Ві-полісахаридною вакциною для профілактики черевного тифу під час одного і того ж візиту вакцинації у два різні місця ін’єкції.

Антирабічний імуноглобулін або будь-який інший препарат та вакцину Верораб® ніколи не можна змішувати в одному шприці або вводити в одну й ту саму ділянку тіла (дивись розділ «Несумісність»).

З огляду на те, що антирабічні імуноглобуліни перешкоджають розвитку імунної відповіді на вакцину проти сказу, слід чітко дотримуватися рекомендацій щодо їх введення.

Особливості застосування

Особливі застереження

Як і всі інші вакцини, вакцина Верораб® не дає 100% гарантії захисту вакцинованих осіб.

З обережністю застосовувати особам з відомою алергією на поліміксин B, стрептоміцин, неоміцин (присутній в невеликій кількості у вакцині) або на будь-який антибіотик того самого класу.

Запобіжні заходи при застосуванні

Необхідно ретельно дотримуватися схеми введення вакцини.

Необхідність проведення серологічних тестів (для оцінки сероконверсії в осіб) визначається відповідно до офіційних рекомендацій.

Якщо вакцинація проводиться особам з відомими імунодефіцитами внаслідок імуносупресивного захворювання або супутньої імуносупресивної терапії (наприклад, кортикостероїдами), серологічні дослідження слід проводити, щоб переконатися, що імунна відповідь, що вказує на захист, була викликана.

У разі постекспозиційної вакцинації слід вводити всі дози вакцини. У разі будь-якого впливу категорії II або III антирабічні імуноглобуліни також слід вводити одночасно з вакциною (див. розділ «Спосіб застосування та дози»).

Не вводити вакцину внутрішньосудинно: слід переконатися, що голка не потрапила у кровоносну судину.

Як і при застосуванні будь-якої ін’єкційної вакцини, повинні бути доступні відповідне медичне лікування та спостереження в разі виникнення рідкісної анафілактичної реакції після щеплення, особливо після проведення постекспозиційної лікувально-профілактичної імунізації особам з відомою гіперчутливістю до поліміксину В, стрептоміцину, неоміцину або будь-якого іншого антибіотика того ж класу. Як і при застосуванні будь-якої ін’єкційної вакцини, Верораб® слід з обережністю застосовувати пацієнтам з тромбоцитопенією або порушеннями згортання крові, оскільки у таких пацієнтів внутрішньом’язова ін’єкція може спричинити кровотечу.

Попередження щодо реакцій, пов’язаних із занепокоєнням/синкопе, які можуть включати прояви, схожі на напади: реакції, пов’язані з тривогою, зокрема вазовагальні реакції (синкопе), гіпервентиляція або стресові реакції, можуть виникати після або навіть до проведення вакцинації як психогенна реакція на введення голки. Це може супроводжуватися кількома неврологічними ознаками, зокрема транзиторним порушенням зору та парестезією. Важливо, щоб процедури проводилися в місці, де є можливість запобігти травмам внаслідок непритомності.

Простежування

З метою покращення простежування медичних імунобіологічних препаратів слід чітко реєструвати назву та номер серії введеного лікарського засобу в медичній документації.

Верораб® містить фенілаланін, калій та натрій.

Верораб® містить 41 мікрограм фенілаланіну в кожній дозі 0,5 мл, що еквівалентно 0,68 мкг/кг для особи з масою тіла 60 кг. Фенілаланін може бути небезпечним для хворих на фенілкетонурію (дивись розділ «Склад») — рідкісний генетичний розлад, за якого відбувається накопичення фенілаланіну, оскільки організм не здатен виводити його належним чином.

Верораб® містить менше 1 ммоль калію (39 мг)/дозу і натрію (23 мг)/дозу, тобто практично вільний від калію та практично вільний від натрію.

Діти

Потенційний ризик розвитку апное та необхідність моніторингу дихання протягом 48–72 годин слід ретельно враховувати при проведенні первинного курсу імунізації у глибоко недоношених дітей (що народилися на 28 тижні вагітності або раніше) та особливо у тих, хто має в анамнезі ознаки незрілості дихальної системи.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Вагітність

У дослідженні токсичного впливу на репродуктивну функцію та розвиток плода, проведеному на тваринах з використанням іншої інактивованої антирабічної вакцини, вирощеної на клітинній культурі Vero, не виявлено будь-якого шкідливого впливу на фертильність самок, а також на пре- та постнатальний розвиток плода.

Клінічне застосування антирабічних вакцин (інактивований штам WISTAR PM/WI 38–1503–3M) у обмеженої кількості вагітних не виявило жодних вроджених або фетотоксичних ефектів.

Передекспозиційна профілактика

З огляду на серйозність захворювання, у разі високого ризику зараження вакцинацію необхідно проводити під час вагітності відповідно до звичайної схеми вакцинації.

Постекспозиційна профілактика

З огляду на серйозність захворювання вагітність не є протипоказанням.

Годування груддю

Вакцину Верораб® можна застосовувати під час годування груддю.

Фертильність

Верораб® не оцінювався в дослідженнях репродуктивної токсичності.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Повідомлялося про часті випадки запаморочення після щеплення (дивись розділ «Побічні реакції»). Ця побічна реакція може тимчасово впливати на здатність керувати автотранспортом та працювати з іншими механізмами.

Спосіб застосування

Запобіжні заходи, яких слід вжити перед поводженням з лікарським засобом або його введенням

Немовлятам та дітям раннього віку вакцину вводять внутрішньом’язово, у передньолатеральну ділянку м’яза стегна, а дітям старшого віку та дорослим — у дельтоподібний м’яз.

Не вводити вакцину в ділянку сідниць.

Не вводити вакцину внутрішньосудинно.

Щодо інструкцій з відновлення лікарського засобу перед застосуванням дивись розділ «Особливі заходи безпеки».

При проведенні імунізації на території України слід керуватися діючими наказами МОЗ України щодо проведення профілактичних щеплень.

Дозування

Рекомендована доза становить 0,5 мл відновленої вакцини.

Передекспозиційна профілактика

Три дози вакцини Верораб® по 0,5 мл вводять внутрішньом’язово за схемою: 0-й, 7-й та 28-й день. Дозу, передбачену на 28-й день, можна ввести на 21-й день.

Бустерні дози визначаються на підставі ризику зараження та результатів серологічних тестів відповідно до офіційних рекомендацій.

Вакцину Верораб® можна призначати для ревакцинації (введення бустерних доз) після первинної імунізації антирабічною культуральною вакциною (антирабічна вакцина, виготовлена на клітинній культурі VERO або виготовлена на диплоїдних клітинах людини (HDCV — human diploid cell vaccine).

Постекспозиційна профілактика

Постекспозиційна профілактика включає в себе місцеву неспецифічну обробку місця ураження, імунізацію та, у разі потреби, пасивну імунізацію антирабічним імуноглобуліном.

Постекспозиційну профілактику слід розпочинати якомога швидше після підозри на зараження сказом. У всіх випадках належний догляд за ранами (ретельне промивання всіх укусів та подряпин милом або мийним засобом та великою кількістю води та/або віруліцидного засобу) слід проводити негайно або якомога швидше після контакту. Це слід робити перед введенням вакцини або антирабічних імуноглобулінів, коли вони показані. Постекспозиційна профілактика повинна бути скоригована відповідно до категорії впливу, стану тварини (див. таблицю 2) та статусу вакцинації пацієнта відповідно до офіційних рекомендацій (див. таблицю 1, рекомендації ВООЗ).

Постекспозиційну профілактику слід проводити під наглядом лікаря та лише в антирабічному центрі якомога швидше після контакту.

За необхідності постекспозиційну профілактику можна доповнити профілактикою правця та антибіотикотерапією для запобігання розвитку інфекцій, відмінних від сказу.

Таблиця 1

Керівництво ВООЗ щодо постекспозиційної профілактики залежно від тяжкості впливу

Категорія впливу

Тип контакту з домашньою або дикою твариною, у якої підозрюється або підтверджено зараження сказом, або твариною, недоступною для тестування

Рекомендована постекспозиційна профілактика

I

Торкання або годування тварин. Обслинення неушкодженої шкіри (без впливу).

Лікування не потрібне, якщо доступні достовірні дані амбулаторної карти (анамнез)(а)

II

Покусування відкритих ділянок шкіри.

Дрібні подряпини або садна без кровотечі (вплив).

Негайне введення вакцини.

Лікування можна припинити, якщо протягом 10 днів спостереження стан здоров’я тварини залишається нормальним(b) або якщо тест на сказ, проведений з використанням відповідних лабораторних методів, дав негативний результат.

При контакті з кажанами належить до категорії III.

III

Поодинокі або численні трансдермальні укуси(с) або подряпини.

Обслинення пошкоджених ділянок шкіри.

Забруднення слизових оболонок слиною (тобто облизування).

Контакт з кажанами (тяжкий вплив).

Негайно введіть вакцину та антирабічний імуноглобулін, бажано якомога швидше після початку постекспозиційної профілактики.

Антирабічні імуноглобуліни можна вводити протягом 7 днів після введення першої дози вакцини.

Лікування можна припинити, якщо протягом 10 днів спостереження стан здоров’я тварини залишається нормальним(b) або якщо тест на сказ, проведений з використанням відповідних лабораторних методів, дав негативний результат.

(a) Якщо тварина — це собака чи кішка, що видається здоровою та живе в зоні низького ризику і перебуває під ветеринарним спостереженням, лікування може бути відкладене (див. таблицю 2).

(b) Цей період спостереження стосується лише котів та собак. За винятком видів, що знаходяться під загрозою зникнення, домашніх та диких тварин з підозрою на сказ слід піддати евтаназії, а їхні тканини досліджувати з використанням відповідних лабораторних методів (див. таблицю 2).

(c) Укуси, особливо в голову, шию, обличчя, руки та геніталії, класифікуються як вплив категорії III через велику іннервацію цих частин тіла.

Таблиця 2

Порядок дій залежно від стану тварини

Обставини

Порядок дій стосовно

Коментарі

 

тварини

пацієнта

 

Тварина відсутня

Обставини, які викликають підозру або не викликають підозри

-

Направити до антирабічного центру для лікування

Лікування(б) завжди завершується

Мертва тварина

Обставини, які викликають підозру або не викликають підозри

Направляють зразки головного мозку тварини для проведення дослідження на сказ в акредитовану лабораторію

Направити до антирабічного центру для лікування

Припинити лікування(б), якщо результати тесту негативні, а в протилежному випадку — продовжити лікування

Жива тварина

Обставини, які не викликають підозри

Взяття тварини під ветеринарний нагляд(а)

Відкласти лікування проти сказу

Лікування(б) продовжити відповідно до результатів ветеринарного спостереження за твариною

Жива тварина

Підозрілі обставини

Взяття тварини під ветеринарний нагляд(а)

Направити до антирабічного центру для лікування

Припинити лікування(б), якщо результати ветеринарного спостереження спростують початкові сумніви, а в іншому випадку — продовжити

(а) Згідно з рекомендаціями ВООЗ, мінімальний термін ветеринарного нагляду за собаками або котами становить10 днів.

(б) Лікування рекомендоване залежно від тяжкості рани, див. таблицю 1.

Постекспозиційна профілактика неімунізованих осіб (особи, яким не проводили профілактичну імунізацію):

  • Протокол Ессен (Essen)

П’ять доз вакцини Верораб® по 0,5 мл вводять на 0-й день, 3-й, 7-й, 14-й та 28-й день.

Або

  • Протокол Загреб (Zagreb) (схема 2–1-1)

Вводять чотири дози по 0,5 мл вакцини Верораб®: одна доза вводиться в дельтоподібний м’яз правої руки та ще одна доза вводиться у дельтоподібний м’яз лівої руки на 0-й день, а потім по одній дозі вводять у дельтоподібний м’яз на 7-й та 21-й дні. Дітям молодшого віку вакцину слід вводити в передньолатеральну ділянку м’яза стегна.

Незалежно від використовуваного режиму, вакцинацію не слід припиняти, крім випадків, коли тварину, з якою відбувся контакт, не буде оголошено вільною від сказу за результатами ветеринарного спостереження (див. таблицю 2).

  • Незалежно від використовуваної схеми, на 0-й день одночасно з вакциною необхідно ввести антирабічний імуноглобулін у разі ураження III категорії тяжкості (класифікація ВООЗ, дивись таблицю 1).

Для отримання більш детальної інформації слід звернутись до інструкцій для медичного застосування препаратів антирабічного імуноглобуліну. Якщо це можливо, вакцину слід вводити в ділянку тіла, протилежну від місця введення антирабічного імуноглобуліну.

Постекспозиційна профілактика раніше імунізованих осіб (підтверджено повну профілактичну вакцинацію)

Відповідно до офіційних рекомендацій, це стосується осіб, які вже проходили передекспозиційну або постекспозиційну профілактику або які припинили постекспозиційну профілактику після отримання принаймні двох доз вакцини, приготованої на клітинній культурі.

Особи, які вже були імунізовані, повинні отримати 1 дозу на 0-й та на 3-й день. Введення антирабічного імуноглобуліну не потрібно.

Особи з імунодефіцитним станом

Передекспозиційна профілактика

Для пацієнтів з імунодефіцитним станом через 2–4 тижні після вакцинації слід провести серологічний тест на нейтралізуючі антитіла, щоб оцінити потребу в додатковій дозі вакцини.

Постекспозиційна профілактика

Особам з ослабленим імунітетом слід виконати повну схему постекспозиційної профілактики. У разі будь-якого впливу категорії II або III антирабічні імуноглобуліни слід вводити одночасно з вакциною (див. таблицю 1).

Передозування

Про випадки передозування не повідомлялося.

Побічні реакції

Резюме профілю безпеки

Понад 13 000 осіб, включно з приблизно 1000 дітей та підлітків (віком до 18 років), отримали принаймні одну дозу вакцини Верораб® в рамках клінічних досліджень.

Побічні реакції зазвичай були помірними за інтенсивністю та виникали протягом 3 днів після вакцинації. Більшість реакцій минали самостійно протягом 1–3 днів після виникнення.

Найпоширенішими побічними реакціями у всіх вікових групах (крім немовлят/дітей віком до 24 місяців) були головний біль, нездужання, міалгія та біль у місці ін’єкції.

Перелік побічних реакцій у вигляді таблиці

Про перелічені нижче побічні реакції повідомляли під час клінічних досліджень та за результатами проведених післяреєстраційних досліджень на міжнародному рівні. У межах кожного класу систем органів побічні реакції класифікуються за частотою:

дуже часто (≥1/10);

часто (≥1/100 до <1/10);

нечасто (≥1/1000 до <1/100);

рідко (≥1/10000 до <1/1000);

дуже рідко (<1/10000);

частота невідома (неможливо оцінити за наявними даними).

Побічні реакціїДорослі (≥ 18 років)Діти (до 18 років)
Частота
Порушення з боку кровоносної та лімфатичної систем
ЛімфаденопатіяЧастоЧасто
Порушення з боку імунної системи
Алергічні реакції (наприклад висип, кропив’янка, свербіж)НечастоНечасто
Анафілактичні реакції та ангіоневротичний набрякЧастота невідомаЧастота невідома
Порушення з боку обміну речовин і харчування
Зниження апетитуНечастоЧасто
Порушення з боку нервової системи
Головний більДуже частоДуже часто
Запаморочення/вертигоНечасто-
Дратівливість (у немовлят/дітей віком до 24 місяців)-Дуже часто
Сонливість (у немовлят/дітей віком до 24 місяців)-Дуже часто
Безсоння (у немовлят/дітей віком до 24 місяців)-Часто
Розлади з боку органів слуху та рівноваги
Раптова втрата слуху, яка може зберігатисяЧастота невідомаЧастота невідома
Порушення з боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння
ЗадишкаРідко-
Порушення з боку шлунково-кишкового тракту
НудотаНечасто-
Біль у животіНечастоНечасто
ДіареяНечасто-
Блювання-Нечасто
Порушення з боку скелетно-м’язової та сполучної тканини
МіалгіяДуже частоДуже часто
АртралгіяНечасто-
Загальні розлади та реакції в місці введення
Біль у місці ін’єкціїДуже частоДуже часто
Еритема в місці ін’єкціїЧастоЧасто
Свербіж у місці ін’єкціїЧасто-
Набряк у місці ін’єкціїЧастоЧасто
Ущільнення в місці ін’єкціїЧасто-
Загальне нездужанняДуже частоДуже часто
Грипоподібні захворюванняЧасто 
ЛихоманкаЧастоЧасто
АстеніяНечасто-
ОзнобНечастоНечасто
Невгамовний плач (у немовлят/дітей віком до 24 місяців)-Дуже часто

Повідомлення про підозрювані побічні реакції

Повідомлення про побічні реакції після реєстрації лікарського засобу має важливе значення. Це дає змогу проводити моніторинг співвідношення користь/ризик при застосуванні цього лікарського засобу. Медичним та фармацевтичним працівникам, а також пацієнтам або їхнім законним представникам слід повідомляти про усі випадки підозрюваних побічних реакцій та відсутності ефективності лікарського засобу через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua.

Термін придатності

3 роки.

Після відновлення вакцина Верораб® повинна бути використана негайно.

Умови зберігання

Зберігати при температурі від 2 до 8 °С (у холодильнику). Не заморожувати.

Зберігати в оригінальній упаковці. Захищати від світла. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 1 флакону з порошком (1 доза) та 1 попередньо заповненому шприцу (0,5 мл), що містить розчинник, в картонній упаковці разом з інструкцією для медичного застосування;

по 1 флакону з порошком (1 доза) та 1 попередньо заповненому шприцу (0,5 мл), що містить розчинник, в стандартно-експортній упаковці, яка міститься у картонній коробці з інструкцією для медичного застосування;

по 5 флаконів з порошком (1 доза) у комплекті з розчинником (0,4% розчин натрію хлориду) в ампулах по 0,5 мл № 5 в картонній упаковці разом з інструкцією для медичного застосування;

по 5 флаконів з порошком (1 доза) у комплекті з розчинником (0,4% розчин натрію хлориду) в ампулах по 0,5 мл № 5 в стандартно-експортній упаковці, яка міститься у картонній коробці з інструкцією для медичного застосування;

по 10 флаконів з порошком (1 доза) та 10 попередньо заповнених шприців (0,5 мл), що містять розчинник (0,4% розчин натрію хлориду), в картонній упаковці разом з інструкцією про застосування;

по 10 флаконів з порошком (1 доза) та 10 попередньо заповнених шприців (0,5 мл), що містять розчинник (0,4% розчин натрію хлориду), в стандартно-експортній упаковці, яка міститься у картонній коробці з інструкцією для медичного застосування.

Категорія відпуску

За рецептом.

Заявник

Санофі Пастер.

Місцезнаходження заявника

14 Еспас Анрі Валле 69007 Ліон, Франція.