Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Реммакс-КВ (Remmax-KV) (263105) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Реммакс-КВ (Remmax-KV)

Реммакс-КВ інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. РемМакс-КВ — це комбінація двох антацидів: кальцію карбонату та магнію карбонату, які зумовлюють місцеву дію за рахунок нейтралізації кислоти шлунка, що не залежить від системного всмоктування. Кальцію карбонат має тривалу та сильну нейтралізуючу активність. Цей ефект посилюється завдяки магнію карбонату, який також має потужну нейтралізуючу активність. Загальна нейтралізуюча ємність лікарського засобу іn vitro становить 16 mEq H+ (титрування до кінцевої точки рН 2,5).
Фармакокінетика. У здорових осіб початок нейтралізації швидкий. Застосування 2 таблеток лікарського засобу натще приводить до підвищення рН більше ніж на 1 од. протягом 5 хв та значного підвищення рН вмісту шлунка вище базової лінії рН, яке досягається протягом 2 хв.
У шлунку кальцію карбонат та магнію карбонат реагують зі шлунковим соком та утворюють воду й розчинні мінеральні солі.
Кальцій та магній можуть всмоктуватися у формі своїх розчинних солей. Рівень абсорбції кальцію та магнію із цих сполук залежить від дози лікарського засобу. Максимальний рівень абсорбції — 10% кальцію та 15–20% магнію. У здорових осіб невелика кількість абсорбованого кальцію та магнію виділяється нирками. При порушенні їх функції рівень концентрації кальцію та магнію у плазмі крові може зростати. У кишечнику з розчинних солей утворюються нерозчинні сполуки, які виводяться з калом.

Показання Реммакс-КВ

дорослим та дітям віком від 15 років для полегшення симптомів, пов’язаних із підвищеною кислотністю шлункового соку (наприклад печія, шлунково-стравохідний рефлюкс), що призводять до порушення травлення та диспепсії.

Застосування Реммакс-КВ

лікарський засіб для перорального застосування дорослим та дітям віком від 15 років. Звичайна добова доза становить 1–2 таблетки жувальні в період больових відчуттів або печії; у разі болю дозу можна підвищити на короткий період до 5 таблеток на добу. Тривалість лікування не повинна перевищувати 10 днів.
Діти. Не застосовувати дітям віком до 15 років.

Протипоказання

- підвищена індивідуальна чутливість до компонентів лікарського засобу;
- гіперкальціємія та/чи стани, що призводять до гіперкальціємії;
- нефролітіаз, зумовлений відкладенням каменів, що містять кальцій;
- виражена ниркова недостатність (кліренс креатиніну <30 мл/хв);
- гіпофосфатемія.

Побічна дія

з боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи висипання, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, анафілаксію.
З боку метаболізму та харчування: у пацієнтів, особливо з порушеною функцією нирок, тривале застосування у високих дозах може призводити до гіпермагніємії (при застосуванні антацидів, що містять магній) або гіперкальціємії та алкалозу, який проявляється симптомами з боку шлунка та м’язової слабкості, наявний також ризик утворення каменів у нирках та розвитку ниркової недостатності.
З боку ШКТ: нудота, блювання, дискомфорт у шлунку та діарея.
З боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини: м’язова слабкість.
Побічні ефекти, що спостерігаються лише при молочно-лужному синдромі (синдром Бернетта): шлунково-кишкові розлади (агевзія); загальні розлади (кальциноз та астенія); розлади з боку нервової системи (головний біль); розлади з боку нирок та сечовивідних шляхів (азотемія).
Повідомлення про підозрювані побічні реакції після схвалення лікарського засобу дозвільними органами є важливою процедурою. Це дозволяє здійснювати моніторинг співвідношення «користь/ризик» застосування цього лікарського засобу. Медичні працівники повинні повідомляти про усі підозрювані побічні реакції через національну систему фармаконагляду.

Особливості застосування

якщо симптоми не зникають, частково зберігаються чи посилюються через 10 днів лікування, необхідно провести обстеження пацієнта, щоб з’ясувати природу цих симптомів та переглянути схему лікування. Курс лікування лікарським засобом РемМакс-КВ не повинен перевищувати 10 днів. При одночасному застосуванні з тіазидними діуретиками спостерігалися побічні реакції (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ). Тривале застосування лікарського засобу у високих дозах може призвести до появи таких побічних реакцій, як гіперкальціємія, гіпермагніємія і молочно-лужний синдром, особливо у осіб з нирковою недостатністю.
Лікарський засіб не слід приймати одночасно зі вживанням великої кількості молока чи молочних продуктів. Тривале застосування лікарського засобу РемМакс-КВ може підвищувати ризик утворення каменів у нирках. При застосуванні від 4 до 5 таблеток на добу курс лікування повинен бути коротким, лікування слід припинити одразу після зникнення симптомів.
Рекомендується звернутися до лікаря в разі: втрати маси тіла, проблем із ковтанням або постійним відчуттям дискомфорту в животі, ознаками порушень травлення, якщо вони з’явилися вперше або змінили свій характер, при нирковій недостатності (необхідно контролювати рівень кальцію та магнію в плазмі крові).
Кальцію карбонат та магнію карбонат не слід застосовувати при гіперкальціурії. Цей лікарський засіб потрібно застосовувати з обережністю пацієнтам із порушеною функцією нирок. Якщо кальцію карбонат та магнію карбонат необхідно застосовувати цим пацієнтам, то слід регулярно перевіряти вміст рівня кальцію, фосфору та магнію у плазмі крові.
Препарат містить сорбіт, що може бути шкідливим для хворих із непереносимістю сорбіту.
Пацієнтам із цукровим діабетом: 1 таблетка РемМакс-КВ містить сахарин, а також 400 мг сорбіту (таблетки з м’ятним та малиновим смаками) та 390 мг сорбіту (таблетки з апельсиновим смаком); лікарський засіб можна застосовувати пацієнтам із цукровим діабетом.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Немає надійних даних відносно тератогенезу у тварин. При високих дозах та у разі тривалого застосування карбонату кальцію повідомлялося про порушення формування кісткової тканини.
Дотепер не спостерігалося підвищення ризику вад розвитку плода після застосування кальцію карбонату та магнію карбонату в період вагітності. Однак моніторинг вагітностей, при яких приймали цю комбінацію, є недостатнім для виключення будь-якого ризику. РемМакс-КВ можна призначати в період вагітності та годування груддю, якщо застосовувати лікарський засіб згідно з інструкцією, але слід уникати тривалого застосування препарату у високих дозах.
Слід також враховувати, що наявність солей магнію може спричинити діарею, а наявність кальцію у підвищених дозах, що застосовуються протягом тривалого часу, підвищує ризик гіперкальціємії з кальцинозом різних органів, зокрема нирок.
Необхідно враховувати, що протягом періоду вагітності та годування грудьми кальцію карбонат та магнію карбонат забезпечують значну кількість кальцію в доповнення до того об’єму, що надходить з їжею. Тому вагітним слід обмежити період застосування лікарського засобу РемМакс-КВ до 1 тиж та під час застосування лікарського засобу уникати постійного вживання молока (1 л містить до 1,2 г елементарного кальцію), а також молочних продуктів для запобігання надлишку кальцію, який може призводити до так званого молочно-лужного синдрому (синдрому Бернетта), що є рідкісним, але тяжким захворюванням, яке потребує медичної допомоги.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

інші лікарські засоби рекомендується застосовувати за 1–2 год до або після застосування лікарського засобу РемМакс-КВ.
Антациди, що містять кальцій та магній, можуть утворювати комплекси з деякими речовинами.
Тому в разі одночасного застосування лікарського засобу РемМакс-КВ з антибіотиками (тетрацикліни, хінолони) та серцевими глікозидами (дигоксин), фосфатами, сполуками фтору та залізовмісними продуктами, левотироксином та ельтромбопагом відбувається зниження всмоктування останніх.
Тіазидні діуретики знижують екскрецію із сечею кальцію та підвищують його рівень у плазмі крові. У зв’язку з підвищеним ризиком гіперкальціємії при одночасному застосуванні тіазидних діуретиків необхідно регулярно перевіряти рівень кальцію в сироватці крові.
Солі кальцію зменшують всмоктування фторидів і засобів, які містять залізо, також солі кальцію і магнію можуть перешкоджати поглинанню фосфатів.
Також слід робити перерву 2 год між застосуванням лікарського засобу РемМакс-КВ і такими лікарськими засобами: антигістамінні препарати, атенолол, метопролол або пропранолол, хлорохін, дифлюнізал, дигоксин, дифосфонати, фексофенадин, глюкокортикоїди (преднізолон та дексаметазон, за винятком гідрокортизону при замісній терапії), індометацин, кетоконазол, каєксалат, фенотіазидні нейролептики, пеніциламін, тироксин, етамбутол, ізоніазид, лансопразол, лінкозамід
Слід брати до уваги, що при одночасному застосуванні спостерігається посилене виділення саліцилатів нирками шляхом підлужування сечі.
Натрію сульфонат — катіонна іонообмінна смола: зменшується здатність смоли зв’язувати калій, що спричиняє ризик розвитку метаболічного алкалозу при нирковій недостатності.

Передозування

симптоми. Тривале застосування у високих дозах кальцію карбонату та магнію карбонату, особливо у пацієнтів із порушенням функції нирок, може призводити до ниркової недостатності, гіпермагніємії, гіперкальціємії та алкалозу, що проявляється у вигляді симптомів з боку ШКТ (нудота, блювання, запор) та м’язової слабкості. У разі передозування можливий також розвиток діареї.
Лікування. Слід припинити застосування лікарського засобу та забезпечити достатнє надходження рідини в організм. У тяжких випадках передозування (наприклад при синдромі Бернетта) необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки може знадобитися додаткова регідратація (наприклад інфузії).

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.