Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Цистинол Акут (Cystinol Akut) (263008) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Цистинол Акут (Cystinol Akut)

Цистинол Акут інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарати листя мучниці in vitro чинять антибактеріальну дію відносно Proteus vulgaris, Escherichia coli, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Streptococcus strains, а також відносно Candida albicans.
Антибактеріальний ефект головним чином пов’язаний з агліконами гідрохінону, який вивільняється з арбутину або продуктів, що виникають при виведенні арбутину. При вивільненні гідрохінону з кон’югатів (гідрохіноновий глюкоронід та сульфат) блокується ферментна активність мікроорганізмів, що спричиняють інфекції сечовивідних шляхів.
При цьому екстракт листя мучниці звичайної за рахунок наявності танінів знижує адгезію бактерій на клітинах господаря.
Фармакокінетика. Арбутин листя мучниці (проліки) адсорбується у тонкій кишці та піддається ферментації, а також метаболізується у печінці. Внаслідок цього гідрохінонові кон’югати перетворюються шляхом реакції другого проходження у форму гідрохінонового глюкуроніду та сульфату. Ці нетоксичні сполуки розчинні у воді та виводяться із сечею.
У дослідженнях метаболізму на здорових добровольцях (Цистинол Акут, таблетки, вкриті оболонкою) більше 70% введеної дози арбутину виводилося з сечею у формі кон’югованого гідрохінону протягом 24 год. Відновлення активної субстанції у формі вільного гідрохінону було нижче 0,5% від введеної дози арбутину.
Мікробіологічні дослідження з Escherichia coli показали, що ферментація кон’югатів виникає при широкому спектрі інтрабактеріальної взаємодії та не залежить від рівня рН сечі. Крім того, вираженість антисептичної дії збільшується лише на тій ділянці, де присутні бактерії.

Показання Цистинол Акут

запальні захворювання нижніх сечовивідних шляхів.

Застосування Цистинол Акут

дорослим та дітям віком від 12 років приймати по 2 таблетки 3 рази на добу. Таблетки необхідно запивати великою кількістю рідини, рекомендовано водою, після прийому їжі.
Якщо лікар не призначив інше, то лікарський засіб, який містить арбутин, не можна застосовувати довше 1 тиж і більше 5 разів на рік.
Діти. Не застосовувати у дітей віком до 12 років.

Протипоказання

гіперчутливість до листя мучниці або інших компонентів препарату.

Побічна дія

побічні ефекти за частотою їх виникнення оцінюються наступним чином: дуже часто (з 1/10), часто (з 1/100, <1/10), нечасто (з 1/1000, <1/100), рідко (з 1/10 000, <1/1000), дуже рідко (<1/10 000), невідомо (неможливо оцінити за наявними даними).
Дуже рідко пацієнти з чутливістю шлунка можуть скаржитися на симптоми з боку травного тракту (нудота, блювання, біль у животі, діарея).
З боку нервової системи: запаморочення.
У рідкісних випадках можуть виникнути алергічні реакції, такі як висип, свербіж.
У разі виникнення побічних ефектів лікування необхідно припинити та проконсультуватися з лікарем, який оцінить ступінь їх тяжкості.
Лікар має прийняти рішення про подальші дії у міру необхідності.

Особливості застосування

якщо в сечі наявна кров, при високій температурі тіла або якщо скарги зберігаються довше 5 днів, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Пацієнтам зі спадковою непереносимістю галактози, лактозною недостатністю та глюкозо-галактозною мальабсорбцією не слід застосовувати цей препарат.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не застосовувати в період вагітності або годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Цистинол Акут, таблетки, вкриті оболонкою, містять екстракт листя мучниці, тому їх не слід застосовувати разом з препаратами, які підвищують кислотність сечі, оскільки неможливо виключити зниження антибактеріального ефекту листя мучниці.

Передозування

симптоми: при застосуванні препарату у дозах, вищих за рекомендовані, можуть виникати порушення з боку травного тракту у вигляді блювання, нудоти, ураження печінки та гематурія.
Лікування: слід негайно припинити прийом препарату і звернутися до лікаря. Терапія симптоматична.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C у недоступному для дітей місці.