Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Уролесан® (Urolesan) (261453) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Уролесан<sup>&reg;</sup> (Urolesan)

Уролесан інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

Уролесан — комбінований препарат рослинного походження. Складові препарату Уролесан зменшують вираженість запальних явищ в сечовивідних шляхах та нирках, сприяють посиленому кровообігу нирок та печінки, чинять діуретичну, антибактеріальну, жовчогінну дію, утворюють захисний колоїд у сечі та нормалізують тонус гладких м’язів верхніх сечовивідних шляхів та жовчного міхура. Уролесан збільшує виділення сечовини та хлоридів, сприяє виведенню дрібних конкрементів та піску з сечового міхура та нирок.
Препарат добре всмоктується, дія його починається через 20–30 хв і триває 4–5 год. Максимальний ефект настає через 1–2 год. Виводиться через травний тракт та нирками.

Показання Уролесан

гострі та хронічні інфекції сечовивідних шляхів та нирок (цистити та пієлонефрити); сечокам’яна хвороба та сечокислий діатез (профілактика утворення конкрементів після їх видалення); хронічні холецистити (у тому числі калькульозні), дискінезії жовчних шляхів, жовчнокам’яна хвороба.

Застосування Уролесан

Уролесан, капсули. Препарат приймати внутрішньо перед їдою.
Рекомендовані дози для дорослих та дітей віком від 14 років: по 1 капсулі 3 рази на добу. При гострих станах (у тому числі при нирковій та печінковій коліках) тривалість курсу терапії становить 5–7 днів, при хронічних станах — від 7 днів до 1 міс. При виникненні ниркової та печінкової коліки разову дозу можна однократно підвищити до 2 капсул, після цього при наступному прийомі повернутися до звичайної разової дози (1 капсула).
Діти. Дітям віком до 14 років необхідно призначати Уролесан у формі сиропу або рідини.
Уролесан, краплі оральні. Препарат приймати внутрішньо перед їдою.
Рекомендована доза для дорослих: по 8–10 крапель (на цукор, для хворих на цукровий діабет — на хліб) 3 рази на добу. При нирковій та печінковій коліках разова доза становить 15–20 крапель. Тривалість прийому становить 5–7 днів, при хронічних станах від 7 днів до 1 міс.
Рекомендована доза для дітей віком 7–14 років: по 5–6 крапель (на цукор, для хворих на цукровий діабет — на хліб) 3 рази на добу.
Разову дозу, частоту і тривалість лікування визначає індивідуально лікар.
Діти. При необхідності застосування у дітей віком до 7 років рекомендується Уролесан, сироп.
Уролесан, сироп. Препарат приймати внутрішньо перед їдою.
Рекомендовані дози для дорослих: по 1 чайній ложці (5 мл) сиропу 3 рази на добу. При гострих станах (в тому числі при нирковій та печінковій коліках) тривалість курсу терапії становить 5–7 днів, при хронічних станах — від 7 днів до 1 міс. При виникненні ниркової та печінкової кольок разову дозу можна одноразово підвищити до 2 чайних ложок (10 мл), після цього на наступний прийом повернутися до звичайної разової дози (5 мл).
Рекомендовані дози для дітей: віком 2–7 років — по 2–4 мл 3 рази на добу; 7–14 років — по 4–5 мл 3 рази на добу. Дозування проводиться за допомогою шприца-дозатора.
Діти. Препарат не застосовувати у дітей віком до 2 років.

Протипоказання

– підвищена чутливість до компонентів препарату;
– гастрити, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
– діти з судомами в анамнезі (фебрильними або ні).

Побічна дія

зазвичай Уролесан добре переноситься. При застосуванні препарату можливі:
з боку травного тракту: диспептичні явища (включаючи нудоту, блювання);
з боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи відчуття свербежу, почервоніння обличчя, шкірний висип, кропив’янка, ангіоневротичний набряк (відчуття печіння в роті, затруднення дихання, набряк обличчя, язика), анафілактичний шок;
з боку центральної та периферичної нервової системи: запаморочення, загальна слабкість, головний біль, атаксія, м’язовий тремор;
з боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпотензія, гіпертензія, брадикардія.

Особливості застосування

не застосовувати препарат у випадку, якщо діаметр конкрементів перевищує 3 мм.
Уролесан, капсули, містить допоміжні речовини лактозу та крохмаль картопляний, тому пацієнтам із рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, недостатністю лактази, синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції або з підвищеною чутливістю чи непереносимістю глютену не можна застосовувати препарат в цій лікарській формі.
Пацієнтам із цукровим діабетом, а також пацієнтам із підвищеним вмістом глюкози в крові необхідно бути обережними, застосовуючи Уролесан, сироп (до складу препарату входить цукровий сироп).
З обережністю застосовувати у хворих на БА через ризик виникнення бронхоспазму.
Застосування у період вагітності та годування грудьми. Застосування препарату в період вагітності та годування грудьми не вивчали.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не вивчали.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не вивчалася.

Передозування

при передозуванні можливі нудота, запаморочення, посилення седативного ефекту препарату.
Лікування — симптоматичне. Інтенсивне тепле пиття, спокій, активоване вугілля, атропіну сульфат (0,0005–0,001 г).

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.
Уролесан, сироп, після відкриття зберігати не більше 28 діб при температурі від 2–8 °С. Перед прийомом збовтувати.

Актуальна інформація

На сучасному етапі розвитку медицини змінилася сама структура форм сечокам’яної хвороби (СКХ). Це пов’язано з удосконаленням методів діагностики нефролітіазу, появою нових методів консервативної терапії та малоінвазивної урології. Однак ні рання якісна діагностика, ні сучасні методи літоекстракції не можуть гарантувати пацієнту того, що конкременти в сечових шляхах не утворяться повторно. Саме тому в урологічній практиці усе більше уваги приділяється метафілактиці СКХ ― заходам, що спрямовані на нормалізацію сечової мікробіоти (Шевчук А.О., 2019), попередження рецидивів конкрементоутворення, а також на оптимізацію самостійного відходження дрібних конкрементів та піску (Ермоленко Т.И., 2014).

Що таке СКХ

СКХ ― це окремий випадок сечосольового діатезу, своєрідної схильності до інтерстиціальнних процесів у нирковій паренхімі, результатом чого є поява солей у сечовому осаді (кристалурія). Кристалурія може мати як транзиторний, так і постійний характер. Вона залежить від генетичної схильності, якості питної води, наявності хронічних захворювань та ін. Однак так чи інакше результатом кристалурії є відкладення солей у мисково-лоханковій системі нирок, яке вважається передумовою для утворення конкрементів, порушення уродинаміки та приєднання мікробної флори. Факторами, що зумовлюють розвиток СКХ, традиційно вважають недостатній водний режим, рідкісне сечовипускання, тривалий прийом лікарських засобів (НПЗП), розлади травлення та ін. (Кушниренко С.В., 2012). Певну складність в урології становить той факт, що на ранніх стадіях СКХ зазвичай має безсимптомний перебіг, а скарги пов’язані з порушенням уродинаміки великим конкрементом (Брюханов В.М., 2018). Окрім того, навіть після усунення вже існуючого конкременту в житті хворого зберігаються фактори, що зумовили етіологію та патогенез його появи, а значить, завжди існує ризик рецидиву (Константинова О.В., 2011).

Механізм дії Уролесану

Дія Уролесану ґрунтується на поєднанні ефектів його компонентів ― екстрактів рослинного походження, які давно зарекомендували себе в народній медицині, а розвиток сучасних технологій дозволив вивчити їхній склад та механізми дії.
Рідкий екстракт плодів моркви дикої. Морква дика ― це трав’яниста дворічна рослина, яка належить до сімейства селерових (лат. Apiaceae). Рослина поширена на всій території України, у Європі, Азії та на Кавказі. Плодом цієї рослини є двосім’янка (сухий плід, що складається з двох насінин), який не слід плутати з коренеплодом. Активними речовинами плодів моркви дикої є:

  • органічні кислоти (мурашина, оцтова, масляна);
  • ефірні олії (лімонен, мірцен, камфен, пінени, терпінени, гераніол, ліналоол, цитронелол, тимол та ін.);
  • кумарини;
  • стероїди;
  • флавоноїди;
  • жирні кислоти (лінолева, пеларгонова, пальмітинова, лауринова, стеаринова);
  • дубильні речовини;
  • фуранохромони;
  • алкалоїди.

У народній медицині плоди дикої моркви використовуються в якості вітрогонного, глистогонного засобу, а також у якості засобу від нетравлення шлунка, нирково-кам’яної хвороби та сольового діатезу (Фармацевтична енциклопедія).
Рідкий екстракт шишок хмелю. Хміль ― це багаторічна трав’яниста дводомна (тобто квіти бувають чоловічої та жіночої статі) ліана, поширена в Україні, вологих регіонах Європи та Азії. Цікаво, що рослина існує не лише у дикому вигляді, а й активно культивується. Шишки хмелю ― це цілі жіночі суцвіття, які містять такі активні компоненти:

  • 2-метил-3-бутен-2-ол ― компонент із заспокійливою дією;
  • кумарини;
  • катехіни;
  • флавоноїди;
  • вітаміни (аскорбінова кислота, токоферол);
  • естрогеноподібні речовини;
  • ефірну олію (мірцен, гумулен, фарнезен);
  • хмелеві кислоти.

Екстракт шишок хмелю чинить сечогінну та спазмолітичну дію, завдяки чому застосовується для терапії СКХ (Фармацевтична енциклопедія).
Масло піхти сибірської. Сибірська піхта ― це лісоутворювальна порода в тайзі, поширена у Східній Європі та Сибіру. Із медичною метою використовують ефірну олію, яку отримують із шишок, пагонів та хвої. Ефірна олія містить до 6% борнілацетату, а також бісаболен, дипентен та феландрен. При подальшій технологічній обробці ефірної олії отримують напівсинтетичну (лівообертальну) камфору, лікувальні ефекти якої давно і добре вивчені. Вона характеризується протизапальною, антисептичною, знеболювальною та сечогінною дією, завдяки чому широко використовується для лікування циститів. Окрім того, олія тонізує дихальний та вазомоторний центри, що забезпечує її загальностимулювальну дію (Фармацевтична енциклопедія).
Рідкий екстракт трави материнки. Материнка є представником великої родини багаторічних трав (Lamiaceae), поширених по всьому світу. У числі активних компонентів екстракту материнки алкалоїди, фенолкарболові кислоти, тимол, камфен, геранілацетат, флавоноїди та дубильні речовини. Вони забезпечують протизапальний, антисептичний, потогінний, сечогінний ефекти, а також стимулюють перистальтику (Фармацевтична енциклопедія).
Олія перцевої м’яти. Перцева м’ята є культурною рослиною гібридного походження. Вважається, що вона була виведена в Англії. Ефірну олію отримують з усіх надземних частин рослини, та його активною речовиною є ментол. Окрім ментолу, ідентифіковано ще більше 30 активних компонентів — терпенів, органічних кислот та дубильних речовин. Завдяки цим компонентам і реалізуються такі ефекти, як протизапальний, спазмолітичний, протимікробний, потогінний, сечогінний, тонізуючий тощо (Фармацевтична енциклопедія).
Уролесан як новий рослинний препарат із фіксованим складом був запатентований у СРСР у 1982 р. (Мамчур Ф.И., 1982). Завдяки синергічній дії рослинних компонентів Уролесан сприяє посиленню ниркового та печінкового кровотоку, нормалізує тонус гладком’язових структур сечовивідних шляхів, знижує інтенсивність запальних процесів у них. Окрім того, Уролесан характеризується помірною діуретичною, антибактеріальною та жовчогінною дією (інструкція МОЗ України). Антибактеріальний ефект Уролесану пов’язаний з тим, що його активні компоненти значно інгібують антилізоцимну активність мікроорганізмів, що колонізують сечовивідні шляхи при уронефролітіазі (Пашкова Т.М., 2017). Окрім того, препарат сприяє змішенню рН сечі у кислий бік та підвищенню секреції сечовини (Подплєтня О.А., 2017), завдяки чому утворюється колоїд, який захищає слизову оболонку сечовивідних шляхів та покращується евакуація дрібних конкрементів.

При якій патології показаний Уролесан

Уролесан показаний при таких захворюваннях (інструкція МОЗ України):

  • інфекційно-запальні захворювання всієї сечовивідної системи, починаючи з нирок та закінчуючи сечовивідними шляхами (пієлонефрит, цистит);
  • СКХ та її попередник ― сечокислий діатез;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів (ДЖВШ);
  • жовчнокам’яна хвороба (ЖКХ);
  • також препарат показаний для лікування хронічних холециститів (зокрема, калькульозних).

Клінічний досвід застосування Уролесану

Уролесан є ефективним інструментом для консервативної терапії СКХ. При рухомих конкрементах нирок та сечоводів невеликого розміру (діаметром до 1 см) його включають у схему лікування поєднано зі знеболювальними та спазмолітичними препаратами, фізіотерапією, а за необхідності доповнюють антибактеріальними лікарськими засобами (Быков И.М., 1996). Однак після усунення конкременту пацієнту необхідно переглянути свій спосіб життя ― профілактика рецидивів потребує адекватного водного режиму, регулярного сечовипускання, мінімізації переохолодження ділянки таза тощо.
Уролесан застосовується в якості доповнення до основної схеми лікування у пацієнтів, що перенесли видалення конкрементів з нирок методом екстракорпоральної ударно-хвильової літотрипсії, у тому числі в дитячому віці. Препарат зменшує середній термін відходження конкрементів, тобто забезпечує підвищення ефективності та безпеки літокінетичної терапії (Наджимитдинов Я.С., 2019). Після місячного курсу лікування Уролесаном рівень екскреції оксалатів знижується в 1,5 раза, а сечової кислоти та кальцію ― в 1,2 раза. Завдяки таким змінам біохімічного складу сечі зменшуються порушення її мікробіоти, зменшується число пацієнтів із бактеріурією. Вивчення віддалених результатів такої терапії вказує на відсутність рецидивів конкрементоутворення через 6 міс (Шевчук А.О., 2019).
Однак важливо враховувати, що навіть при ідеальному виконанні процедури ударно-хвильової літотрипсії ниркова паренхіма неминуче пошкоджується ударною хвилею — зокрема, страждають клітинні структури нефрона. Тому в ранній період після процедури (до 7 діб) медикаментозну терапію необхідно доповнювати спеціальним водним режимом: нейтральна слабомінералізована мінеральна вода сприяє посиленню діурезу та покращує функціональний стан пошкодженого нефрона (Неймарк А.И., 2008). Розраховують водне навантаження в межах 2 л/1,73 м2 поверхні тіла (Кушниренко С.В., 2012).
Уролесан також застосовується для лікування неспецифічних інфекцій сечовивідних шляхів. Завдяки зміні рН сечі він сприяє ефективній санації від більшості мікроорганізмів (Гапоненко О.Д., 2012) та посилює ефект антибактеріальної терапії (Крутиков Е.С., 2017), що також може розглядатися як профілактика СКХ.
Дослідники вказують (Тронько Н.Д., 2017) на можливість корекції Уролесаном гіперурикемії при хронічній нирковій недостатності (ХНН) початкових стадій. Клінічно значущий урикозуричний ефект препарату був зафіксований у 86,7% пацієнтів з уратною нефропатією ― Уролесан покращує обмінні процеси та функціональний стан нирок, завдяки чому мінімізується ризик прогресування ХНН. Препарат також призначається у педіатрії для лікування дисметаболічних нефропатій із переважанням гіпероксалурії чи фосфатурії (Кушниренко С.В., 2012).
У літературі також згадується можливість застосування Уролесану як допоміжного чи симптоматичного препарату при ХОЗЛ (Зубань А.Б., 2010), стенокардії (Neiko E.M., 1989), подагрі (Иванов Д.Д., 2012). Однак ці згадування носять характер індивідуальних напрацювань та їх недостатньо для включення препарату у затверджені схеми лікування.

Особливості застосування Уролесану

Уролесан можна застосовувати в якості лікувального та профілактичного лікарського засобу не лише у дорослих, а й у дітей віком старше 2 років. Однак для більш точного підбору дози для дітей віком молодше 14 років рекомендовано застосовувати не капсули, а краплі, а для дітей віком молодше 7 років — сироп (інструкція МОЗ України).
Уролесан є препаратом рослинного походження, тому здатний викликати реакції індивідуальної непереносимості. Також він протипоказаний при гастритах, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, а також якщо у дитини в анамнезі були судоми (будь-якого генезу, у тому числі фебрильні) (інструкція МОЗ України).

Висновок

Уролесан є безпечним рослинним препаратом, який повністю відповідає вимогам стратегії метафілактики СКХ, підходить для вирішення різноманітних клінічних завдань як у стаціонарних, так і в амбулаторних умовах.

Коментарі (2)
Юлия Владимировна Топузлиева
10.09.2020 16:00

Уролесан — комбінований рослинний препарат, діючими компонентами якого є екстракти плодів дикої моркви, шишок хмелю, трави материнки, а також масло м’яти перцевої та ялиці сибірської.
Сечокам’яна хвороба (СКХ) зустрічається у 3% населення та є одним із найбільш розповсюджених урологічних захворювань. Одним із найважливіших факторів ризику її розвитку є підвищена жорсткість води у системі центрального водопостачання (Клочков В.В. и соавт., 2012). Інші фактори ризику уролітіазу включають гіподинамію, особливості харчування, екологічні фактори, спадковість, інфекції сечостатевих шляхів та утруднення відтоку сечі (наприклад, внаслідок вроджених аномалій, або стриктур сечоводів). Окрім того, для СКХ характерна висока частота рецидивів — близько 30% (Гапоненко А.Д. и соавт., 2012). Уролесан володіє широким спектром фармакологічних ефектів. Ефірні олії, що містяться у його складі, знижують тонус гладких м’язів сечовивідних шляхів, екстракт із шишок хмелю володіє знеболюючими властивостями. Терпени, що входять до складу препарату, стимулюють нирковий кровотік та володіють діуретичною дією. У нещодавньому дослідженні (n=110) була оцінена ефективність Уролесану у комплексному лікуванні уролітіазу. Було виявлено, що завдяки спазмолітичному та діуретичному ефектам, Уролесан сприяє більш інтенсивному відходженню фрагментів конкрементів після їх дроблення методом дистанційної літотрипсії. Окрім того, Уролесан зменшував вираженість больового синдрому (визначалася за опитувальником МакГілла) та потребу у застосуванні анальгетиків (порівняно із групою, що приймала плацебо) (Гапоненко А.Д. и соавт., 2012).

Филипп Александрович Бекало
10.09.2020 16:14

Уролесан — препарат, що підходить для лікування усіх форм сечосольового діатезу. Своєрідна схильність до кристалурії, як до наслідку інтерстиційниіх процесів у нирковій паренхімі, зазвичай погіршується зовнішніми факторами. Вона посилюється при погіршенні якості питної води, прийомі кристалоутворюючих препаратів, наявності хронічних захворювань і навіть при нерегулярному сечовипусканні (Кушниренко С.В., 2012). Тому терапія Уролесаном обов’язково має поєднуватися зі змінами способу життя, у першу чергу адекватний питний режим та регулярне спорожнення сечового міхура. Уролесан – це препарат, в якому поєднуються рослинні компоненти, які чинять протизапальний та спазмолітичний ефект, позитивно впливають на кислотність та колоїдний стан сечі. Завдяки цьому препарат рекомендований для застосування із лікувальною метою (при інфекціях сечовивідних шляхів), для профілактики (при кристалурії) чи метафілактики (попередження повторного утворення конкрементів у сечовивідних шляхах після їхнього видалення хірургічним чи малоінвазивним шляхом (Ермоленко Т.И., 2014)), а також у схемах терапії для мінімізації пошкодження ниркової паренхіми після сеансів ударно-хвильової літотрипсії (Неймарк А.И., 2008).