Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Зентел™ (Zentel) (261297) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Зентел™ (Zentel)
Форма випуску
Таблетки
Дозування
400 мг
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
ГлаксоСмітКляйн
Сертифікат
UA/10241/01/01 від 17.10.2019
Міжнародна назва

Зентел™ інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинамічні властивості
Механізм дії. Альбендазол є похідним бензимідазолу з антипротозойною та антигельмінтною активністю щодо кишкових та тканинних паразитів. Альбендазол володіє ларвіцидною, овіцидною та верміцидною активністю. Це призводить до порушення метаболізму гельмінтів, включаючи втрату енергії, внаслідок чого відбувається іммобілізація чутливих гельмінтів.
Ці патофізіологічні зміни призводять до загибелі паразитів.
Фармакокінетичні властивості
Альбендазол є ліпофільним і тому погано абсорбується після перорального введення (<5%). Альбендазол має високий ефект першого проходження в печінці та зазвичай виявляється в плазмі крові. Він швидко метаболізується до основного метаболіту альбендазолу сульфоксиду, який відповідає за антигельмінтний ефект. При застосуванні альбендазолу з їжею з високим вмістом жирів, системна доступність збільшується приблизно в 5 разів. Однак емульгований жир (наприклад, в рідких продуктах харчування) не має ефекту покращення доступності. Після перорального введення альбендазолу 400 мг на зі сніданком (вміст жиру близько 40 г) Cmax альбендазолу сульфоксиду була 1,8–6,0 мкмоль/л.
Т½ з плазми крові сульфоксиду альбендазолу становить близько 8,5 год.

Показання Зентел™

— цистний ехінококоз (спричинений Echinococcus granulosus):
• при неможливості хірургічного втручання;
• перед хірургічним втручанням;
• після оперативних втручах, якщо передопераційне лікування було занадто коротким або відзначаюється поширеність гельмінтів, чи під час операції були виявлені живі форми;
• після проведення черезшкірного дренажу цист з діагностичною або терапевтичною метою;
— альвеолярний ехінококоз (спричинений Echinococcus multilocularis):
• при неоперабельному захворюванні (місцеві або віддалі метастази);
• після паліативного хірургічного лікування;
• після радикального хірургічного втручання або трансплантації печінки;
— нейроцистицеркоз (спричинений личинками T. solium):
• при наявності поодиноких/множинних цист або гранулематозному ураженні головного мозку;
• при арахноідальних або внутрішньошлуночкових цистах;
• при рацемозних цистах;
• капіляроз (викликаний Capillaria philippinensis), гнатостомоз (викликаний Gnathostoma spinigerum та іншими спорідненими видами), трихінельоз (спричинений Trichinella spiralis та Т. pseudospiralis), токсокароз (спричинений Toxocara canis та іншими спорідненими видами).

Застосування Зентел™

кишкові інфекції та шкірний синдром Larva Migrans. Препарат приймають разом з їжею. Бажано застосовувати в один і той же час доби. Якщо не настає одужання через 3 тижні, призначається другий курс лікування.
У деяких пацієнтів, особливо у дітей, можуть виникати труднощі при ковтанні цілої таблетки, в такому випадку таблетку рекомендується розжувати з невеликою кількістю води або ж подрібнити.
Таблетки
Застосовують у дорослих та дітей у віці від 3 років.
1. Ентеробіоз, анкілостомоз, некатороз, аскаридоз, трихоцефальоз: дорослим та дітям віком >3 років по 400 мг 1 раз на добу (1 табл), однократно.
2. Стронгілоїдоз, теніоз, гіменолепідоз: дорослим та дітям у віці >3 років по 400 мг 1 раз на добу (1 табл) на протязі 3 днів. При гіменолепідозі рекомендується повторний курс лікування в інтервалі з 10-го по 21-й день після попереднього курсу.
3. Клонорхоз, опістархоз: дорослим та дітям у віці 3 років по 400 мг (1 табл) 2 рази на добу протягом 3 днів.
4. Шкірний синдром Larva Migrans: дорослим та дітям у віці >3 років по 400 мг (1 табл) 1 раз на добу протягом 1-3 днів.
5. Лямбліоз: тільки дітям у віці 3-12 років по 400 мг (1 табл) 1 раз на добу протягом 5 днів.
Суспензия
1. Ентеробіоз, анкілостомоз, некатороз, аскаридоз, трихоцефальоз: дорослим та дітям у віці >2 по 400 мг 1 раз на добу (10 мл суспензії) однократно. Дітям у віці від 1 року до 2 років по 200 мг 1 раз на добу (5 мл суспензії) однократно.
2. Стронгілоїдоз, теніоз, гіменолепідоз: дорослим та дітям у віці >2 років по 400 мг 1 раз на добу (10 мл суспензії) протягом 3 днів. При гіменолепідозі рекомендується повторний курс лікування в інтервалі з 10-го по 21-й день після попереднього курсу
3. Клонорхоз, опістархоз: дорослим та дітям у віці >2 років по 400 мг (10 мл суспензії) 2 рази на добу протягом 3 днів
4. Шкірний синдром Larva Migrans: дорослим та дітям у віці >2 років по 400 мг (10 мл суспензії) 1 раз на добу протягом 1-3 днів
5. Лямбліоз: тільки дітям у віці від 2 до 12 років по 400 мг (10 мл суспензії) 1 раз на добу протягом 5 днів.

Протипоказання

підвищена чутливість до активної речовини або будь-якого з інших інгредієнтів ЛЗ.
Альбендазол не слід застосовувати під час вагітності або у жінок, які вважаються вагітними. Для виключення вагітності у жінок дітородного віку необхідно проводити тести перед початком та регулярно під час лікування альбендазолом.

Побічна дія

алопеція, висип, поліморфна еритема, свербіж, синдром Стівенса-Джонсона, кропив’янка, агранулоцитоз, медулярна аплазія, гепатит, запаморочення, гіперчутливість, лейкопенія, панцитопенія, підвищення трансаміназ, головний біль, біль у животі, діарея, епігастральні болі, блювота, нудота, порушення функції шлунка, лихоманка.

Особливості застосування

оскільки альбендазол в печінці швидко деградує до свого основного фармакологічно активного метаболіту альбендазолсульфоксиду, ймовірно, що дисфункція печінки має значний вплив на фармакокінетику альбендазолу. Під час лікування альбендазолом може спостерігатися легке або помірне підвищення рівня печінкових ферментів, що, як правило, повертається до нормального стану після припинення терапії. Повідомлялося також про випадки гепатиту. Функціональні тести функції печінки слід проводити до початку кожного терапевтичного циклу, через 5 та 10 днів, а потім принаймні кожні 2 тижні під час терапії. Якщо рівень печінкових ферментів значно збільшився (більш ніж у 2 рази вище ВМН), терапію альбендазолом слід припинити. Оновлене лікування альбендазолом може розглядатися, коли значення повертаються до норми, але пацієнтів слід ретельно контролювати і з меншим інтервалом (щотижня).
Пацієнти, які мають ненормальний рівень функціональних печінкових тестів (трансамінази) перед початком лікування альбендазолом, слід ретельно контролювати та припинити лікування, якщо рівень ферментів значно підвищився.
Лікування альбендазолом може викликати мієлосупресію. Отже, аналіз крові слід проводити на початку кожного циклу лікування, через 5 та 10 днів. Пацієнти з захворюваннями печінки, включаючи ехінококоз печінки, більш схильні до мієлосупресії, що призводить до панцитопенії, апластичної анемії, агранулоцитозу та лейкопенії. Таким чином, у цих пацієнтів слід ретельніше контролювати аналіз крові.
Альбендазол слід застосовувати з обережністю у осіб похилого віку та у пацієнтів з порушенням функції нирок.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Альбендазол + Антиконвульсанти
Значне зниження концентрації альбендазолу та його активного метаболіту в плазмі крові індуктором з ризиком зниження його ефективності.
Необхідний клінічний моніторинг терапевтичної відповіді та можливе коригування дозування альбендазолу під час та після лікування індуктором ферменту.
Альбендазол + Інгібітор протеази
Значне зниження плазмових концентрацій альбендазолу та його активного метаболіту ритонавіром з ризиком зниження його ефективності.
Необхідний клінічний моніторинг терапевтичної відповіді та можливе коригування дозування альбендазолу під час та після лікування індуктором ферменту.
Альбендазол + рифампіцин
Значне зниження концентрації альбендазолу та його ефективного метаболіту в плазмі крові індуктором з ризиком зниження його ефективності.
Необхідний клінічний моніторинг терапевтичної відповіді та можливе коригування дозування альбендазолу під час та після лікування індуктором ферменту.
Альбендазол + хелатуючі смоли
Прийом смоли може зменшити поглинання кишечником ЛЗ та потенційну ефективність препарату.
При прийомі хелатуючої смоли, як правило, прийом інших ЛЗ; якщо це можливо, то має бути перенесений на 2 год.
Альбендазол + ЛЗ які застосовуються при шлунково-кишкових захворюваннях, антациди та адсорбенти.
Зменшення поглинання деяких ЛЗ, при одночасному прийомі.
Рекомендується інтервал (понад 2 год, якщо це можливо) між застосування цих ЛЗ або антацидів з альбендазолом.

Передозування

альбендазол має низьку токсичність. Повідомлення про інтоксикації відсутні. Специфічні антидоти невідомі.

Умови зберігання

таблетки зберігати при температурі — <30 °C. Суспензію — при температурі — 25 °C.