Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Нейрорубін™ (Neurorubine™) (261118) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Нейрорубін™ (Neurorubine™)

Нейрорубін™ інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Нейрорубін/Нейрорубін-Форте Лактаб поєднує високі дози трьох вітамінів: В1, В6, В12, які відіграють важливу роль у діяльності нервової системи. Кожен із цих вітамінів необхідний для забезпечення оптимального обміну речовин у нервових клітинах. Крім того, при застосуванні цих вітамінів у високих дозах вони чинять знеболювальну дію.
Як і всі інші вітаміни, вони є незамінними поживними речовинами, які не можуть синтезуватися безпосередньо в організмі.
Терапевтичне введення в організм вітамінів В1, В6 і В12 поповнює недостатнє надходження вітамінів з їжею, що забезпечує наявність в організмі необхідної кількості коензимів. Вітаміни групи В є компонентами ферментних систем, які регулюють метаболізм білків, жирів та вуглеводів. Проте кожен з вітамінів групи В виконує специфічну біологічну роль. Їх наявність в організмі у збалансованій кількості необхідна для нормального обміну речовин.
Терапевтичне застосування цих вітамінів при різних захворюваннях нервової системи спрямовано на те, щоб, з одного боку, компенсувати одночасно існуючу недостатність (можливо, через збільшення потреби організму, зумовленого безпосередньо захворюванням) і, з іншого, — щоб стимулювати природні механізми відновлення. Вітаміни В1, В6 і В12 мають дуже низьку токсичність і не становлять потенційного ризику для людини. На сьогодні немає даних щодо канцерогенних, мутагенних або тератогенних властивостей цих вітамінів.
Фармакокінетика. Розчинні у воді вітаміни повністю засвоюються організмом після в/м введення. Ступінь засвоєння залежить від знаходження кровотоку відносно місця ін’єкції.
Ціанокобаламін (вітамін В12). У здорової людини поглинання ціанокобаламіну обмежене і залежить від концентрації внутрішнього фактора Кастла. Деяка кількість вітаміну В12 поглинається у вільному стані, але при цьому основна маса поглинається лише після зв’язування з внутрішнім фактором Кастла. Після абсорбції вітамін В12 зв’язується в сироватці крові зі специфічними В12-зв’язувальним β-(транскобаламін) і В12-зв’язувальним α1-глобулінами.
Накопичення вітаміну В12 відбувається в основному в печінці. Т½ із сироватки крові становить близько 5 днів, а з печінки — близько 1 року.
Тіаміну гідрохлорид (вітамін В1) поглинається в тонкій, дванадцятипалій та ободовій кишках з участю активної транспортної системи. Після застосування діюча речовина проникає через слизову оболонку кишечнику, а потім по портальній вені надходить в печінку. Частина засвоєного тіаміну бере участь в ентерогепатичній циркуляції. Основні продукти екскреції тіаміну — це тіамінкарбонова кислота та пірамін (2,5-диметил-4-амінопіримідин). Разом із цим виділяється невелика кількість тіаміну в незміненому вигляді.
Піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) швидко поглинається в кишечнику. В організмі піридоксин окиснюється до піридоксалю або амінується до піридоксаміну. Умовою його функціонування як коензиму є фосфорилювання за СН2ОН-групою в 5-му положенні, тобто утворення піридоксаль-5-фосфату (ПАЛФ). У крові близько 80% ПАЛФ зв’язані з білками. Піридоксин переважно накопичується у м’язах у вигляді ПАЛФ. Головний продукт екскреції — 4-піридоксинова кислота.

Показання Нейрорубін™

Нейрорубін
Лікування невритів і невралгій, таких як:
– міжреберна невралгія;
– поперековий синдром (люмбаго);
– плексит (шийного та плечового сплетінь);
– корінцеві неврити внаслідок дегенеративних захворювань хребта.
Як допоміжне лікування:
– невралгія трійчастого нерва;
– ішіас.
Нейрорубін-Форте Лактаб
Поєднана терапія больових синдромів, спричинених:
– гострими або хронічними невритами, поліневритами та невралгіями;
– токсичними ураженнями нервової тканини при алкоголізмі, діабетичній полінейропатії, інтоксикації лікарськими препаратами.

Застосування Нейрорубін™

препарат призначений для в/м введення.
Дозування. У тяжких (гострих) випадках: 1 ампула на добу до зниження інтенсивності гострих симптомів.
Після зменшення вираженості симптомів: 1 ампула 1–3 рази на тиждень.
Для підтримання або продовження початкового терапевтичного курсу ін’єкцій та профілактики рецидиву рекомендується застосовувати препарат Нейрорубін-Форте Лактаб, таблетки, вкриті плівковою оболонкою.
Не слід перевищувати рекомендовану добову дозу.
Термін лікування, який залежить від характеру та перебігу захворювання, визначає лікар.
Техніка застосування. Щоб відкрити ампулу:
– тримати ампулу догори маркуванням у вигляді крапки;
– струсити ампулу, доки рідина не потрапить у нижню частину;
– відламати голівку ампули над маркуванням.

Протипоказання

гіперчутливість до будь-якого компонента препарату.
Вітамін В1 протипоказано застосовувати при алергічних захворюваннях.
Вітамін В6 протипоказано застосовувати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки у стадії загострення (оскільки можливе підвищення кислотності шлункового соку).
Вітамін В12 протипоказано застосовувати при еритремії, еритроцитозі, тромбоемболії, псоріазі.

Побічна дія

з боку імунної системи: хроматурія, реакції гіперчутливості, у тому числі ангіоневротичний набряк, анафілактоїдні реакції, анафілактичний шок переважно у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
З боку ендокринної системи: інгібіція виділення пролактину.
З боку нервової системи: відчуття неспокою; довготривале застосування (більше 6–12 міс) піридоксину гідрохлориду (вітаміну В6) у дозах >50 мг щоденно може призвести до периферичної сенсорної нейропатії, нервового збудження, нездужання, головного болю, запаморочення.
З боку серцево-судинної системи: тахікардія, циркуляторний колапс переважно у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
З боку дихальної системи: ціаноз, набряк легень переважно у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
З боку ШКТ: шлунково-кишкові розлади, у тому числі блювання, діарея, біль у животі, підвищення кислотності шлункового соку, нудота, кровотеча з органів травного тракту переважно у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
З боку гепатобіліарної системи: високі дози препарату можуть призвести до підвищення рівня глутамінової АсАТ у сироватці крові.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: висип, гіперемія шкіри, екзема, свербіж, кропив’янка переважно у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
Високі дози препарату можуть спричинити появу акне. Піридоксину гідрохлорид може провокувати погіршення захворювання на звичайні вугри чи появу вугрового висипу.
Загальні реакції та ускладнення у місці введення: реакції в місці введення, підвищене потовиділення, слабкість, відчуття «клубка» в горлі.

Особливості застосування

препарат не можна вводити в/в.
Оскільки Нейрорубін містить вітамін В6, слід з обережністю застосовувати препарат у пацієнтів з пептичною виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки в анамнезі, вираженими порушеннями функції нирок і печінки.
Пацієнтам з новоутвореннями, за винятком випадків, що супроводжуються мегалобластною анемією та дефіцитом вітаміну В12, не слід застосовувати препарат.
Препарат не застосовувати при тяжкій або гострій формі декомпенсації серцевої діяльності та стенокардії.
Рекомендується постійний контроль щодо появи ознак периферичної сенсорної нейропатії при довготривалому прийомі.
Короткострокове парентеральне застосування вітаміну В12 може тимчасово ускладнити діагностування фунікулярного мієлозу або перніціозної анемії.
У разі виникнення ознак периферичної сенсорної нейропатії (парестезії) слід переглянути дозу препарату та, якщо необхідно, припинити його застосування.
Випадки нейропатій відмічали при довготривалому (більше 6–12 міс) застосуванні вітаміну В6 у добових дозах >50 мг, а також при короткостроковому (більше 2 міс) застосуванні вітаміну В6 у дозах >1 г/добу.
В/м ін’єкції вітаміну В12 можуть спричиняти анафілактоїдні реакції у пацієнтів з підвищеною чутливістю.
У результаті гіперчутливості до вітамінів В1, В6 та В12 протягом терапії можливе виникнення реакцій з боку шкіри та підшкірної клітковини.
Піридоксин може провокувати виникнення вугрів або вугрового шкірного висипу, або посилювати прояви вже існуючого.
Нейрорубін може містити <1 ммоль (23 мг)/дозу натрію, тобто практично вільний від натрію. Також цей лікарський засіб містить <1 ммоль (39 мг)/дозу калію, тобто практично вільний від калію.
Вживання алкоголю та чорного чаю знижує абсорбцію тіаміну.
Вживання напоїв, що містять сульфіти (наприклад вино), підвищує деградацію тіаміну.
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Клінічні дослідження лікування препаратом Нейрорубін тварин чи жінок у період вагітності відсутні. Потенційний ризик для людини невідомий, тому препарат не рекомендується застосовувати в період вагітності.
Годування грудьми. Вітаміни В1, В6 та В12 екскретуються у грудне молоко. Високі концентрації вітаміну В6 можуть пригнічувати продукування грудного молока. Дані досліджень на тваринах щодо ступеня секреції у грудне молоко відсутні. Лікарський засіб не рекомендується застосовувати в період годування грудьми. Рішення щодо припинення годування грудьми або припинення застосування препарату необхідно приймати з урахуванням користі грудного вигодовування для дитини і користі терапії для матері.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Препарат не впливає на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами.
Якщо під час лікування препаратом виявлено запаморочення, слід утриматися від керування транспортними засобами та роботи з іншими механізмами.
Діти. Відсутній досвід лікування дітей даним препаратом, тому препарат не призначати дітям.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

високі дози вітаміну В6, наприклад такі, що містить Нейрорубін, можуть знижувати терапевтичний ефект леводопи щодо хвороби Паркінсона, за винятком випадків, коли одночасно застосовують інгібітор декарбоксилази.
Може підвищитися токсичність ізоніазиду.
Вітамін В6 може знизити ефективність алтретаміну.
Одночасний прийом з антагоністами піридоксину (наприклад ізоніазид, гідралазин, пеніциламін або циклосерин), пероральними контрацептивами може підвищувати потребу у вітаміні В6.
Дія тіаміну інактивується 5-флуороурацилом, оскільки останній конкурентно інгібує фосфорилювання тіаміну в тіамін-пірофосфат.
Антациди, алкоголь і чай уповільнюють всмоктування вітаміну В1.
Петльові діуретики, наприклад фуросемід, що гальмують канальцеву реабсорбцію, під час довготривалої терапії можуть підвищити екскрецію тіаміну і, таким чином, знизити його рівень.

Передозування

при передозуванні посилюються побічні реакції.
Вітамін В1. Тіамін має широкий терапевтичний діапазон. Дуже високі дози (>10 г) чинять гангліоблокувальну дію і пригнічують провідність нервових імпульсів курареподібним чином.
Вітамін В6. Токсичність вітаміну В6 можна вважати дуже низькою.
Проте довготривале (>6–12 міс) застосування вітаміну В6 у добових дозах >50 мг може спричинити периферичну сенсорну нейропатію.
Постійне застосування вітаміну В6 у добових дозах >1 г протягом більше 2 міс може призвести до розвитку нейротоксичних небажаних реакцій.
При застосуванні >2 г/добу були описані нейропатії з атаксією і сенсорними порушеннями, церебральні судоми зі змінами на ЕЕГ і в окремих випадках — гіпохромна анемія та себорейний дерматит.
Вітамін В12. Після парентерального введення (у рідкісних випадках — після перорального застосування) препарату в дозах, вищих за рекомендовані, відмічали алергічні реакції, екзематозні шкірні порушення і доброякісну форму акне. При тривалому застосуванні у високих дозах можливі порушення активності ферментів печінки, біль у ділянці серця, гіперкоагуляція.

Умови зберігання

Нейрорубін: при температурі 2–8 °С (у холодильнику). Нейрорубін-Форте Лактаб: при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.