Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Вазелинова олія (Vaselin oil) (364165) - інструкція із застосування Косметичні засоби

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Вазелинова <I>олія</I> (Vaselin <I>oil</I>)
Ціна в місті Київ
від 18,80 до  42,90 грн
Без рецепта
Форма випуску
Олія
Дозування
50 мл
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
Віола
Сертифікат
UA/6520/02/01 від 12.04.2017

Вазелинова олія інструкція із застосування

Актуальна інформація

Вазелінова олія, також відома як рідкий парафін, — продукт нафтопереробки, який є сумішшю рідких високомолекулярних насичених аліфатичних та циклічних вуглеводнів (Фармацевтична енциклопедія). Вазелінова олія широко застосовується в медицині в якості проносного засобу, а також як допоміжний засіб при різноманітних маніпуляціях.

Клінічне застосування вазелінової олії

Вазелінова олія може застосовуватися в якості проносного засобу. Вона розм’якшує калові маси, не розщеплюється ферментами та не всмоктується, тому вважається безпечною (Корниенко Е.А., 2010), але в інструкції МОЗ України вказано, що у дітей її слід застосовувати лише зовнішньо.
Вазелінова олія застосовується при різноманітних медичних маніпуляціях у якості лубриканта: нею змащують накінечник клізми (Парфенов А.И., 2010), катетери сфінктероманометра (Халиков М.М., 2015), назогастральний зонд (Хвойнов Д.В., 2008), стравохідний буж (Матвеева Л.В., 2014), використовують для полегшення пальцьового дослідження прямої кишки (Парфенов А.И., 2010) і в якості оптичного середовища при цистоскопії (Морозов Д.А., 2011).
Якщо у хворого виявлено геморой, то для полегшення акту дефекації (для зменшення тривалості натужування) рекомендовано вживати всередину 1 ч. л. вазелінової олії перед сном (Парфенов А.И., 2010). Можна також застосовувати препарат при синдромі подразненої кишки: у поєднанні із засобами, що набухають, та осмотичними проносними засобами вазелінова олія полегшує пасаж кишкового вмісту (Караулько И.В., 2011). Рекомендовано включати вазелінову олію в схеми консервативного лікування дітей з випадінням прямої кишки. Поєднання проносних засобів, препаратів загальнозміцнювальної дії та місцевої фізіотерапії сприяє досягненню повноцінного ефекту від консервативного лікування у 91,7% пацієнтів (Ахмедов Р.Ш., 2009).
Вазелінова олія застосовується в комплексній декомпресійній терапії. Вона показана для консервативного усунення гострої кишкової непрохідності поряд з такими маніпуляціями, як паранефральна блокада, перидуральна блокада, сифонні клізми, введення спазмолітиків та стимуляція кишкової перистальтики. Відмічається, що у 36,5% пацієнтів при таких заходах усувається непрохідність, а в інших вже через 6–7 год покращується стан (оцінюється за критерієм зменшення площі газу над рівнем рідини на 30% та більше) (Тотиков З.В., 2013). Вазелінова олія також застосовується у пацієнтів після стентування пухлинного стенозу товстої кишки (Денисенко В.Л., 2015).
У деяких випадках вазелінова олія дозволяє досягти консервативного усунення кишкової непрохідності, викликаної діоспіробезоаром (фітобезоар, що утворився з волокнистої м’якоті хурми) (Окунев Н.А., 2018).
Призначення вазелінової олії всередину в ранній післяопераційний період сприяє ранньому відновленню перистальтики після операцій на товстій кишці (Дарвин В.В., 2006), а також захисту зони анастомозу від травмування каловими масами (Воленко А.В., 2011).

Інші способи медичного застосування вазелінової олії

Також вазелінова олія застосовується в інтенсивній терапії отруєнь. Описаний досвід застосування вазелінової олії (введення в шлунок через зонд) після промивання шлунка (Васильченко С.Л., 2011) з метою зниження абсорбції жиророзчинних отрут (Шавази Н.М., 2020), наприклад дихлоретану (Толкачев Ю.В., 2012).
Вазелінову олію застосовують для обробки шкіри та складок у новонароджених з іхтіозом (Алимова Х.П., 2016).
При накладанні колостоми вазелінова олія наноситься на слизову оболонку кишки для захисту її від агресивних антисептичних р-нів, якими обробляють лінію шва (Коновалов С.В., 2005).
Проносний ефект вазелінової олії застосовується в післяопераційний період після реконструктивних операцій на прямій кишці поряд з бужуванням та тренувальними клізмами (Хамраев А.Ж., 2017).
Також вазелінова олія застосовується для перев’язок в урології — змочена вазеліновою олією серветка застосовується для закриття ранової поверхні після реконструктивно-пластичних втручань при гіпоспадії (Трапезникова М.Ф., 2002). Однак, на думку деяких авторів (Файзулин А.К. и соавт., 2018), вазелінова олія для перев’язок не рекомендована, оскільки може спричиняти формування норицевих ходів.
При проведенні аутодермотрансплантації хворим із синдромом діабетичної стопи чи для закриття пролежнів (Турсынов Н.И., 2008) вазелінова олія застосовується у складі пов’язки для реципієнтної зони при методиці гіпоксичного прекондиціонування. Ця методика покращує адаптацію тканин до гіпоксії, що в цілому підвищує життєздатність трансплантата (Измайлов С.Г., 2016).
До 1950-х років користувався популярністю метод лікування туберкульозу легень за допомогою накладення олеотораксу. Суть операції зводиться до досягнення механічного колапсу (спадіння) легені у пацієнта з туберкульозною каверною. Для цього у плевральну порожнину чи екстраплеврально вводилася стерилізована вазелінова олія у декілька прийомів до необхідного об’єму. Після рубцювання каверни олію невеликими порціями (по 50 мл) евакуювали з порожнини. Загалом повний курс лікування займав до 5 років, а в деяких випадках пацієнти припиняли спостерігатися у фтизіатра, й олеоторакс залишався на довгі роки, не спричиняючи дискомфорту (Коротков П.Б., 2015). Однак у міру розвитку резекційної хірургії метод олеотораксу припинили застосовувати (Кравченко А.Ф., 2005).

Вазелінова олія: застереження

Важливо знати, що вазелінову олію не можна застосовувати як проносний засіб у період вагітності — вона порушує абсорбцію жиророзчинних вітамінів, що може призвести до підвищення ризику післяпологових кровотеч та кровотеч у новонародженого (Успенская Ю.Б., 2017).
Особам похилого віку слід з обережністю застосовувати вазелінову олію в якості проносного засобу. Через вікові функціональні порушення стравохідної перистальтики частина прийнятої всередину олії може потрапляти у дихальні шляхи та викликати обтураційну пневмонію (Шемеровский К.А., 2010).

Вазелінова олія: висновки

Деякі способи застосування вазелінової олії (наприклад олеоторакс) залишилися в історії, однак завдяки розвитку медичних технології (наприклад стентування пухлин ШКТ, розвиток техніки реконструктивних операцій) вазелінова олія знаходить застосування в нових клінічних ситуаціях.