Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Мемоплант Форте (Memoplant® Forte) (260522) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Мемоплант Форте (Memoplant<sup>&reg;</sup> Forte)
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
80 мг
Кількість штук в упаковці
20 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/0204/01/01 від 29.05.2019

Мемоплант Форте інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарат рослинного походження, нормалізує обмін речовин у клітинах, реологічні властивості крові й мікроциркуляцію. Покращує мозковий кровообіг і забезпечення головного мозку киснем і глюкозою, запобігає агрегації еритроцитів, гальмує фактор активації тромбоцитів. Виявляє дозозалежний регулювальний вплив на судинну систему, стимулює вироблення ендотелійзалежного послаблювального фактора (оксид азоту ― NO), розширює дрібні артерії, підвищує тонус вен, тим самим регулює кровонаповнення судин. Знижує проникність судинної стінки (протинабряковий ефект як на рівні головного мозку, так і на периферії). Чинить антитромботичну дію (за рахунок стабілізації мембран тромбоцитів і еритроцитів, впливу на синтез простагландинів, зниження дії біологічно активних речовин і тромбоцитоактивуючого фактора). Запобігає утворенню вільних радикалів і перекисному окисненню ліпідів клітинних мембран. Нормалізує вивільнення, повторне поглинання і катаболізм нейромедіаторів (норепінефрину, дофаміну, ацетилхоліну) та їх здатність сполучатися з рецепторами. Чинить антигіпоксичну дію, покращує обмін речовин в органах і тканинах, сприяє накопиченню в клітинах макроергів, підвищенню утилізації кисню і глюкози, нормалізації медіаторних процесів у ЦНС.
Фармакокінетика. Діюча речовина ― гінкго дволопатевого екстракт сухий стандартизований (EGb 761®): 24% гетерозидів та 6% гінкголідів-білобалідів (гінкголід А, В і білобалід С).
При застосуванні внутрішньо біодоступність гінкголідів А, В і білобаліду С становить 80‒90%. Cmax досягається через 1‒2 год після прийму препарату. Т½ становить близько 4 год (білобалід, гінкголід А) та 10 год (гінкголід В).
Ці субстанції в організмі не розпадаються, практично повністю виводяться із сечею, незначна кількість виводиться з калом.

Показання Мемоплант Форте

— когнітивний дефіцит різного генезу (дисциркуляторна енцефалопатія (деменція), внаслідок інсульту, черепно-мозкових травм, у літньому віці, що проявляється розладами уваги та/або пам’яті, зниженням інтелектуальних здібностей, відчуттям страху, порушенням сну);
— переміжна кульгавість при хронічних облітеруючих артеріопатіях нижніх кінцівок (II ступінь за Фонтейном);
— порушення слуху, дзвін у вухах, запаморочення і порушення координації переважно судинного генезу.

Застосування Мемоплант Форте

призначають по 1 таблетці 2 рази на добу під час їди. Запивати ½ склянки води. Середня тривалість курсу лікування ― 3 міс.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату.

Побічна дія

можливі побічні реакції:
з боку системи крові та лімфатичної системи: повідомлялося про виникнення кровотеч в окремих органах (очі, ніс, церебральні та шлунково-кишкові кровотечі);
з боку травного тракту, включаючи диспептичні явища, нудоту, блювання;
з боку нервової системи: головний біль, запаморочення;
з боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, кропив’янку, диспное;
з боку шкіри: запалення шкіри, почервоніння, набряк, свербіж, висипання, екзема.
При виникненні будь-яких побічних реакцій слід припинити прийом препарату та звернутися до лікаря.

Особливості застосування

перші ознаки поліпшення стану виникають через 1 міс від початку лікування.
Перед початком лікування препаратом Мемоплант Форте слід з’ясувати, чи не є патологічні симптоми наслідком основного захворювання, яке потребує специфічного лікування.
Якщо запаморочення і шум у вухах виникають часто, завжди слід звертатися до лікаря. У разі раптового ослаблення слуху або його втрати потрібно негайно проконсультуватися з лікарем.
При патологічно підвищеній тенденції до кровотеч (геморагічний діатез), а також у разі одночасного застосування антикоагулянтів препарат необхідно приймати тільки після консультації з лікарем.
Препарати, що містять екстракт гінкго білоба, можуть підвищувати схильність до кровотеч, тому їх прийом слід припинити за 3–4 дні до хірургічного втручання.
У пацієнтів з епілепсією не можна виключити посилення епілептичних нападів, спричинених прийомом препаратів, що містять екстракт листя гінкго білоба.
Не рекомендується одночасне застосування препаратів, які містять екстракт гінкго білоба, та ефавірензу.
Оскільки цей лікарський засіб містить лактозу, він протипоказаний пацієнтам з вродженою галактоземією, синдромом мальабсорбції глюкози чи галактози або дефіцитом лактази.
Застосування у період вагітності та годування грудьми. У зв’язку з відсутністю клінічних даних препарат не рекомендується застосовувати в період вагітності або годування грудьми.
Діти. Немає достатнього досвіду щодо застосування препарату у дітей.
Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Під час лікування необхідно дотримуватися обережності при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні препарату з антикоагулянтами (наприклад фенпрокумон, варфарин) або антиагрегантами (наприклад клопідогрель, ацетилсаліцилова кислота та інші НПЗП) ефект останніх може посилитися.
Результати досліджень щодо одночасного застосування з варфарином не свідчать про наявність взаємодії, проте рекомендується здійснювати належний моніторинг на початку терапії, при зміні дозування, припиненні застосування або заміні препарату.
Дослідження щодо взаємодії з талінололом показали, що екстракт листя гінкго білоба може пригнічувати активність Р-глікопротеїну у травному тракті. Це може призводити до підвищення рівня лікарських засобів у кишечнику, що метаболізуються з участю Р-глікопротеїну, таких як дабігатрану етексилат. Рекомендується з обережністю комбінувати лікарські засоби, що містять екстракт листя гінкго білоба та дабігатран.
В одному з досліджень взаємодії було встановлено, що Cmax ніфедипіну підвищувалася при одночасному застосуванні з екстрактом. У деяких осіб підвищення досягало 100%, що призводило до запаморочення та посилення ступеня тяжкості припливів.
Одночасне застосування препаратів, що містять екстракт листя гінкго білоба та ефавіренз, не рекомендується; концентрація ефавірензу у плазмі крові може знижуватися в результаті індукції CYP 3A4.
Не можна виключити взаємодії з лікарськими засобами, що пригнічують згортання крові. У ході плацебо-контрольованого подвійного сліпого дослідження, проведеного за участю 50 добровольців протягом 7 днів, взаємодії EGb 761® (добова доза 240 мг) з ацетилсаліциловою кислотою (добова доза 500 мг) не виявлено.

Передозування

інформації щодо передозування препарату немає. При передозуванні можуть посилитися побічні ефекти.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С у місцях, недоступних для дітей.