Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гепа-Мерц гранулят (Hepa-Merz® granulate) (260413) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Гепа-Мерц <I>гранулят</I> (Hepa-Merz<sup>&reg;</sup> <I>granulate</I>)

Гепа-Мерц гранулят інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. In vivo дія L-орнітину-L-аспартату, зумовлена амінокислотами, орнітином та аспартатом, здійснюється за допомогою двох ключових методів детоксикації аміаку: синтезу сечовини і синтезу глутаміну.
Синтез сечовини відбувається у навколопортальних гепатоцитах, де орнітин виступає як активатор двох ферментів: орнітинкарбамоїлтрансферази і карбамоїлфосфатсинтетази, а також як субстрат для синтезу сечовини.
Синтез глутаміну відбувається у навколовенозних гепатоцитах. Зокрема у патологічних умовах аспартат і дикарбоксилат, включаючи продукти метаболізму орнітину, абсорбуються у клітинах і використовуються там для зв’язування аміаку у формі глутаміну.
Глутамат ― це амінокислота, яка зв’язує аміак як у фізіологічних, так і патофізіологічних умовах. Отримана амінокислота глутамін є не лише нетоксичною формою для виведення аміаку, але й активує важливий цикл сечовини (внутрішньоклітинний обмін глутаміну).
У фізіологічних умовах орнітин і аспартат не лімітують синтез сечовини.
Експериментальні дослідження на тваринах показали, що властивість L-орнітину-L-аспартату знижувати рівень аміаку зумовлена прискореним синтезом глутаміну. В окремих клінічних дослідженнях виявлено це поліпшення відносно розгалуженого ланцюга амінокислот/ароматичних амінокислот.
Фармакокінетика. L-орнітину-L-аспартат швидко абсорбується і розщеплюється на орнітин і аспартат. Т½ орнітину та аспартату короткий ― 0,3–0,4 год. Частина аспартату виводиться із сечею у незміненому вигляді.

Показання Гепа-Мерц гранулят

лікування пацієнтів із супутніми захворюваннями і ускладненнями, спричиненими порушенням детоксикаційної функції печінки (наприклад при цирозі печінки) із симптомами латентної чи вираженої печінкової енцефалопатії.

Застосування Гепа-Мерц гранулят

вміст 1–2 пакетів лікарського засобу Гепа-Мерц розчинити у склянці води і приймати до 3 разів на добу під час або після прийому їжі.
Термін лікування визначає лікар залежно від клінічного стану хворого.

Протипоказання

гіперчутливість до L-орнітину-L-аспартату, барвника жовто-помаранчевого S або до будь-якої з допоміжних речовин.
Тяжкі порушення функції нирок (ниркова недостатність), якщо рівень креатиніну >3 мг/100 мл.

Побічна дія

частоту побічних реакцій визначали таким чином: дуже часто (≥1/10); часто (≥1/100, <1/10); нечасто (≥1/1000, <1/100); рідко (≥1/10 000, <1/1000); дуже рідко (<1/10 000); невідомо: неможливо оцінити на підставі наявних даних.
З боку ШКТ: нечасто ― нудота, блювання, біль у шлунку, метеоризм, діарея, запор.
З боку скелетно-м’язової системи: дуже рідко ― біль у суглобах та м’язах.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: шкірні висипи, почервоніння шкіри, свербіж, кропив’янка.
Неврологічні розлади: запаморочення.
З боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, чхання, сльозотеча.
Метаболічні розлади: при застосуванні у великих дозах можливе підвищення рівня сечової кислоти у плазмі крові.
Ці побічні реакції зазвичай короткочасні й не потребують припинення прийому препарату.
Барвник оранжево-жовтий S (E110) може спричинити алергічні реакції.

Особливості застосування

гранулят Гепа-Мерц містить 1,13 г фруктози у кожному пакеті (еквівалентно 0,11 ХО), що необхідно враховувати пацієнтам із цукровим діабетом.
Не застосовувати гранулят Гепа-Мерц пацієнтам із вродженою непереносимістю фруктози.
Тривале застосування грануляту Гепа-Мерц може бути шкідливим для зубів (розвиток карієсу).
Барвник оранжево-жовтий S (E110) може спричинити алергічні реакції.
Застосування високих доз препарату Гепа-Мерц може спричинити підвищення рівня сечової кислоти у плазмі крові, тому необхідно контролювати рівень сечовини у плазмі крові і сечі.
Не застосовувати пацієнтам з фенілкетонурією.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Дані щодо застосування грануляту Гепа-Мерц у період вагітності відсутні. Досліджень на тваринах із застосуванням L-орнітину-L-аспартату для вивчення його токсичного впливу на репродуктивну функцію не проводили. Отже, застосування препарату Гепа-Мерц у період вагітності слід уникати.
Однак, якщо лікування препаратом Гепа-Мерц у період вагітності вважається необхідним за життєвими показаннями, лікарю слід ретельно зважити співвідношення можливого ризику для плода/дитини й очікуваної користі для матері.
Невідомо, чи проникає L-орнітину-L-аспартат у грудне молоко. Отже, слід уникати застосування препарату Гепа-Мерц у період годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Внаслідок захворювання печінки здатність керувати транспортними засобами чи працювати з іншими механізмами може погіршитися під час лікування L-орнітином-L-аспартатом, тому слід уникати такого виду діяльності у період лікування.
Діти. Досвід застосування у дітей обмежений, тому препарат не слід застосовувати у педіатричній практиці.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

досліджень щодо взаємодії не проводили. Дані відсутні.

Передозування

у разі передозування може спостерігатися підвищення рівня сечовини у крові та сечі, посилення проявів побічних реакцій. Досі ознак інтоксикації внаслідок передозування L-орнітину-L-аспартату не спостерігалося.
Лікування. Специфічний антидот невідомий. Рекомендується промивання шлунка і симптоматичне лікування.

Умови зберігання

за температури не вище 25 °С у недоступному для дітей місці.