Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Бромгексин 8 Берлін-Хемі (Bromhexin 8 Berlin-Chemie) (275053) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Бромгексин 8 Берлін-Хемі (Bromhexin 8 Berlin-Chemie)
Форма випуску
Таблетки, вкриті оболонкою
Дозування
8 мг
Кількість штук в упаковці
25 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/9663/01/01 від 17.07.2019
Міжнародна назва

Бромгексин 8 Берлін-Хемі інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Бромгексин — це синтетична похідна діючої речовини рослинного походження вазицину. Він чинить секретолітичну та секретомоторну дію в ділянці бронхіального тракту. У дослідженнях на тваринах він збільшує частку серозної бронхіальної секреції. Вважається, що транспортуванню слизу сприяє зменшенню в’язкості та активації миготливого епітелію.
Після застосування бромгексину підвищуються концентрації антибіотиків амоксициліну, еритроміцину та окситетрацикліну в мокроті та бронхіальному секреті. Клінічна значимість невизначена.
Фармакокінетика. Після перорального застосування бромгексин практично повністю всмоктується, при цьому T½ становить приблизно 0,4 год. Tmax після перорального прийому становить 1 год. Ефект першого проходження становить приблизно 80%. При цьому утворюються біологічно активні метаболіти. Зв’язування з білками плазми крові становить 99%.
Зниження концентрації у плазмі є мультифазним. Період напіврозпаду, який обмежує тривалість дії, становить близько 1 год. Кінцевий T½ — близько 16 год. Це спричинено перерозподілом невеликих кількостей бромгексину з тканин. Об’єм розподілу становить близько 7 л на 1 кг маси тіла. Бромгексин не накопичується. Бромгексин проникає крізь плаценту, у ліквор та в материнське молоко. Виводиться головним чином нирками у вигляді метаболітів, утворених у печінці. Через високе зв’язування з білками та великий об’єм розподілу, а також повільний перерозподіл з тканин у кров основне виведення бромгексину через діаліз чи форсований діурез не очікується.
При тяжких захворюваннях печінки можливе зменшення кліренсу активної речовини. При тяжкій нирковій недостатності не може бути виключена можливість збільшення T½ метаболітів бромгексину. У фізіологічних умовах у шлунку можливе нітрозування бромгексину.
Доклінічні дані з безпеки. Доклінічні дані, отримані в ході традиційних досліджень фармакологічної безпеки, не свідчать про наявність специфічної небезпеки для людини, а також про наявність хронічної токсичності, генотоксичності, канцерогенності, токсичності щодо репродуктивних органів та розвитку.
Хронічна токсичність. Дослідження на різних видах тварин (щури, миші, собаки) із застосуванням дуже високих доз та тривалого лікування не виявили якогось значного токсичного потенціалу для людини при звичайному терапевтичному застосуванні.
Мутагенний та канцерогенний потенціал. Дослідження in vitro (тест Еймса) та in vivo/in vitro (тест на мутагенність із ссавцем-посередником) не виявили мутагенного впливу бромгексину. Дослідження канцерогенності, проведені на щурах, не виявили канцерогенного потенціалу бромгексину.
Токсичність щодо репродуктивних органів. Бромгексин проникає через плаценту. Дослідження на тваринах не виявили ознак тератогенного впливу бромгексину на щурів, мишей чи кроликів. Бромгексин у терапевтичних дозах не впливав на розвиток та поведінку потомства. Впливу бромгексину на фертильність не виявлено.

Показання Бромгексин 8 Берлін-Хемі

секретолітична терапія при гострих та хронічних бронхопульмональних захворюваннях, що супроводжуються порушенням утворення і просування мокротиння.

Застосування Бромгексин 8 Берлін-Хемі

таблетки, вкриті оболонкою, приймати після їди та запивати великою кількістю рідини (наприклад склянкою води).
Рекомендовані дози Бромгексин 8 Берлін-Хемі
Дорослі та діти віком від 14 років: по 1–2 таблетки, вкритих оболонкою, 3 рази на добу (що відповідає 24–48 мг/добу бромгексину гідрохлориду).
Діти віком 6–14 років, а також пацієнти з масою тіла <50 кг: по 1 таблетці, вкритій оболонкою, 3 рази на добу (що відповідає 24 мг/добу бромгексину гідрохлориду).
Інші особливі групи пацієнтів: Бромгексин 8 Берлін-Хемі потрібно застосовувати з особливою обережністю (тобто з більшими інтервалами або в нижчих дозах) за наявності порушень функції нирок або тяжких захворювань печінки (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
Тривалість лікування визначається індивідуально, залежно від показань та динаміки розвитку захворювання. Бромгексин 8 Берлін-Хемі не слід застосовувати довше ніж 4–5 діб без відповідної рекомендації лікаря.

Протипоказання

гіперчутливість до діючої речовини або до будь-якої допоміжної речовини. Бромгексин 8 Берлін-Хемі протипоказаний пацієнтам зі спадковою непереносимістю галактози або фруктози, дефіцитом лактази Лаппа, синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції чи спадковою недостатністю сахарази-ізомальтази. Бромгексин 8 Берлін-Хемі не можна застосовувати у пацієнтів з виразками шлунка чи дванадцятипалої кишки, або з виразковою хворобою в анамнезі, оскільки бромгексин може впливати на слизову оболонку ШКТ.
Бромгексин 8 Берлін-Хемі протипоказаний для застосування у дітей віком до 6 років у зв’язку з високим вмістом активної речовини. Для цієї вікової групи слід призначати лікарські засоби зі зниженим дозуванням.

Побічна дія

частота побічних реакцій визначається таким чином: дуже часто (≥1/10), часто (≥1/100 до <1/10), нечасто (≥1/1000 до <1/100), рідко (≥1/10 000 до <1/1000), дуже рідко (<1/10 000), невідомо (за наявними даними частоту встановити неможливо).
З боку імунної системи: рідко — реакції гіперчутливості; невідомо — анафілактичні реакції, включаючи анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк, свербіж.
З боку ШКТ: нечасто — нудота, біль у шлунку, блювання, діарея, загострення виразки шлунка або дванадцятипалої кишки.
З боку шкіри та підшкірних тканин: рідко — висипання, кропив’янка; невідомо — тяжкі шкірні побічні реакції (включаючи мультиформну еритему, синдром Стівенса — Джонсона/токсичний епідермальний некроліз та гострий генералізований екзантематозний пустульоз).
Загальні розлади: нечасто — гарячка, дихальні розлади, запаморочення, респіраторний дистрес, головний біль, підвищення потовиділення, минуще підвищення рівня АсАТ у сироватці крові, озноб.
У разі появи реакцій гіперчутливості, анафілактичних реакцій або будь-яких порушень з боку шкіри та слизових оболонок слід негайно припинити застосування бромгексину та звернутися до лікаря.
Повідомлення про підозрювані побічні реакції. Повідомлення про підозрювані побічні реакції після реєстрації лікарського засобу відіграють важливу роль. Це дозволяє продовжувати нагляд за співвідношенням користі та ризику застосування лікарського засобу. Працівників охорони здоров’я просять повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції.

Особливості застосування

шкірні реакції. Зафіксовано тяжкі шкірні реакції, пов’язані із застосуванням бромгексину, такі як мультиформна еритема, синдром Стівенса — Джонсона/токсичний епідермальний некроліз та гострий генералізований екзантематозний пустульоз. При появі симптомів або ознак прогресування шкірних висипів (іноді з пухирями або ураженнями слизових оболонок) слід негайно звернутися до лікаря, а застосування бромгексину припинити.
Виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Не можна застосовувати Бромгексин 8 Берлін-Хемі у пацієнтів з виразками шлунка чи дванадцятипалої кишки або з виразковою хворобою в анамнезі, оскільки бромгексин може впливати на слизову оболонку ШКТ.
Легені та дихальні шляхи. При порушенні бронхіальної моторики, що супроводжується утворенням великої кількості бронхіального секрету (наприклад при такому рідкісному захворюванні, як первинна циліарна дискінезія), Бромгексин 8 Берлін-Хемі слід застосовувати з особливою обережністю через можливе накопичення секрету.
Порушення з боку печінки та нирок. Бромгексин 8 Берлін-Хемі слід застосовувати з особливою обережністю (тобто з більшими інтервалами або в нижчих дозах) у пацієнтів з порушенням функції нирок або з тяжкими захворюваннями печінки.
При тяжкій нирковій недостатності можлива кумуляція метаболітів бромгексину, що утворюються в печінці.
Рекомендується періодичний контроль функції печінки, особливо при тривалому застосуванні.
Лактоза, глюкоза, сахароза. Лактоза, глюкоза та сахароза входять до складу цього лікарського засобу. Тому Бромгексин 8 Берлін-Хемі протипоказаний пацієнтам зі спадковими захворюваннями, такими як непереносимість галактози або фруктози, дефіцит лактази, глюкозо-галактозна мальабсорбція чи недостатність сахарази-ізомальтази.
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Кількість даних щодо застосування бромгексину у вагітних обмежена. Тому Бромгексин 8 Берлін-Хемі може бути призначений лише лікарем після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик та не є рекомендованим у І триместр вагітності.
Період годування грудьми. Оскільки діюча речовина проникає у грудне молоко, Бромгексин 8 Берлін-Хемі не можна застосовувати в період годування груддьми.
Діти. Бромгексин 8 Берлін-Хемі не призначений для застосування у дітей віком до 6 років у зв’язку з високим вмістом активної речовини.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Бромгексин 8 Берлін-Хемі не впливає або чинить незначний вплив на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при комбінованому застосуванні Бромгексину 8 Берлін-Хемі та протикашльових засобів (засоби, що пригнічують кашель) може виникнути загрозливе збільшення секрету внаслідок порушення кашльового рефлексу, тому слід ретельно зважити доцільність призначення такої комбінації й бути особливо обережним при проведенні терапії.
Одночасний прийом бромгексину з антибіотиками (амоксицилін, еритроміцин, цефуроксим, доксициклін), сульфаніламідними препаратами сприяє підвищенню їх концентрації в мокротинні та бронхіальному секреті. При одночасному застосуванні речовин, що подразнюють травний тракт, можливе взаємне посилення подразнювальної дії на слизову оболонку шлунка.

Передозування

симптоми. Дотепер не було жодних повідомлень про випадки передозування, що створили загрозу для життя людини. Було опубліковано інформацію про випадок передозування бромгексину гідрохлориду у дітей ясельного віку, у результаті якого у 4 із 25 дітей спостерігалося блювання, а у 3 дітей — порушення свідомості, атаксія, диплопія, легкий метаболічний ацидоз та часте дихання. При застосуванні до 40 мг бромгексину у дітей ясельного віку симптомів не спостерігалося навіть без проведення деконтамінації.
Ніяких доказів хронічної токсичної дії на людину не виявлено.
Терапевтичні заходи. При значному передозуванні слід проводити моніторинг функції серцево-судинної системи та за необхідності призначити симптоматичну терапію. У зв’язку з низькою токсичністю бромгексину проведення більш інвазивних заходів щодо зниження всмоктування препарату або з метою прискорення виведення бромгексину з організму загалом не показане. Крім того, враховуючи фармакокінетичні характеристики бромгексину (високий об’єм розподілу, повільний зворотний розподіл і високий рівень зв’язування з білками), не слід очікувати значного підвищення швидкості виведення препарату при проведенні діалізу або форсованого діурезу.
Оскільки у дітей віком від 2 років навіть при значному передозуванні препарату очікується розвиток лише легких симптомів, заходи щодо зниження всмоктування і прискорення виведення бромгексину при прийомі доз аж до 80 мг бромгексину гідрохлориду (що відповідає 10 таблеткам по 8 мг) можна не проводити; відповідна межа у дітей молодшого віку становить 60 мг бромгексину гідрохлориду (6 мг/кг маси тіла).
Застереження. Якщо кількість прийнятого бромгексину перевищує вищевказані межі, потрібно враховувати також можливі побічні дії допоміжних речовин лікарського засобу (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.