Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Бепантен® Плюс (Bepanthen Plus) (272971) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Бепантен<sup>&reg;</sup> Плюс (Bepanthen Plus)

Бепантен Плюс інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Декспантенол швидко перетворюється у клітинах на пантотенову кислоту, яка в складі одного з найважливіших коферментів коензиму А відіграє провідну роль у метаболізмі кожної клітини. Пантотенова кислота є незамінною для побудови епітелію шкіри та слизових оболонок. Сприяє зростанню рівня мітозу та підвищує міцність волокон колагену при загоєнні ран.
Хлоргексидину біглюконат належить до відомих антисептиків, що добре переноситься та виявляє бактерицидні властивості щодо грампозитивних бактерій, особливо чутливих штамів Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок), які найчастіше пов’язані з інфекціями шкіри. Виявляє дещо меншу активність щодо грамнегативних мікроорганізмів. Деякі види Pseudomonas та Proteus є нечутливими. Чинить слабку дію на гриби та неефективний проти вірусів.
Фармакокінетика. Декспантенол швидко всмоктується шкірою, одразу ж перетворюється на пантотенову кислоту (вітамін В5) та додається до ендогенних запасів цього вітаміну.
У крові пантотенова кислота зв’язується з протеїнами плазми крові (зокрема з β-глобуліном та альбуміном). У здорових дорослих концентрація становить близько 500–1000 мкг/л у крові та 100 мкг/л — у сироватці.
Пантотенова кислота не розщеплюється в організмі та виводиться у незміненому вигляді. 60–70% пероральної дози виводиться із сечею, решта — з калом. У дорослих із сечею виводиться близько 2–7 мг/добу, у дітей — 2–3 мг/добу.
Абсорбція хлоргексидину через непошкоджену шкіру у дорослих не виявлена. У немовлят, яких купали у миючому 4% розчині хлоргексидину глюконату, виявляли низьку концентрацію хлоргексидину в крові (≤1 мкг/мл).

Показання Бепантен Плюс

поверхневі ураження шкіри будь-якого походження, при яких існує ризик інфікування: подряпини, садна, порізи, тріщини шкіри, опіки, гнійники, дерматити (запалення шкіри).
Хронічні ураження шкіри, такі як трофічні виразки ніг та пролежні.
Інфекції шкіри, наприклад, вторинно інфікована екзема та вторинно інфікований нейродерміт.
Лікування тріщин сосків у жінок, які годують груддю.
Малоінвазивна хірургія: травми та хірургічні рани.

Застосування Бепантен Плюс

Бепантен Плюс крем. Дорослим і дітям віком від 1 року препарат наносити 1 або кілька разів на добу, залежно від необхідності, на попередньо очищені уражені ділянки шкіри.
Добова доза при багаторазовому застосуванні не повинна перевищувати 5 г крему.
У разі необхідності можна застосувати пов’язки.
Частота нанесення крему та тривалість лікування визначаються за рекомендацією лікаря індивідуально, залежно від клінічних ознак пошкодження шкіри. Слід уникати застосування на великих ділянках шкіри.
Бепантен Плюс спрей нашкірний. Препарат застосовувати дорослим, підліткам та дітям: наносити на попередньо очищені рани або запалені ділянки шкіри від 1 до кількох разів на добу. При необхідності можна використовувати пов’язки.
Діти. Препарат застосовувати у дітей віком від 1 року.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату. Заборонено наносити на перфоровану барабанну перетинку.

Побічна дія

з боку імунної системи, шкіри та підшкірних тканин. Рідко можуть спостерігатися алергічні реакції на шкірі, відчуття печіння. Повідомлялося про контактний дерматит, алергічний дерматит, свербіж, еритему, екзему, висип, кропив’янку, набряк, подразнення шкіри та пухирці. Гіперчутливість, алергічні реакції та анафілактичний шок (що потенційно загрожує життю) з відповідними лабораторними та клінічними проявами, що включають синдром астми, реакції від легкого до середнього ступеня тяжкості, які потенційно уражують шкіру, дихальну систему, ШКТ, серцево-судинну систему, включаючи серцево-легеневу недостатність.

Особливості застосування

слід уникати контакту з очима, вухами та слизовими оболонками.
Не рекомендується застосовувати для обробки подразнень шкіри, імовірність інфікування яких є низькою (наприклад, при сонячному опіку). В такому випадку рекомендується застосовувати препарати без дезінфектанту.
В рідкісних випадках при застосуванні антисептичних засобів, що містять хлоргексидин можливе виникнення легких та помірних симптомів алергічної реакції, що можуть стосуватися шкіри (наприклад, свербіж, кропив’янка), обличчя (наприклад, ангіоневротичний набряк), дихальних шляхів (наприклад, астма, хрипи або інші проблеми з диханням), ШКТ та серцево-судинної системи. При появі симптомів серйозної алергічної реакції рекомендується негайно припинити застосування Бепантен Плюс та проконсультуватись з лікарем для запобігання їх розвитку.
Якщо інфекція зберігається або стан погіршується, слід звернутися до лікаря.
Застосування у період вагітності або годування груддю. При дослідженні репродуктивної токсичності у тварин не виявлено ризику для плода. У період вагітності не слід застосовувати препарат на великих ділянках шкіри, оскільки контрольованих досліджень у вагітних не проводилося.
Препарат можна застосовувати у період годування груддю, але слід уникати застосування на великих поверхнях шкіри. Якщо препарат застосовувати для лікування тріщин сосків, перед годуванням груддю його слід змити.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не рекомендується застосовувати одночасно з іншими антисептиками, щоб запобігти їх взаємному впливу (протидії або інактивації). Хлоргексидин несумісний з омилювальними речовинами та іншими аніонними сполуками.

Передозування

при місцевому застосуванні препарату випадки передозування невідомі.
Декспантенол, навіть у високих дозах, добре переноситься та вважається нетоксичним. Гіпервітаміноз невідомий.
Описане підвищення рівня амінотрансферази після самоотруєння хлоргексидином.
Часто після повторного місцевого застосування на тих самих ділянках шкіри може виникати її подразнення. Препарат призначений для лікування поверхневих пошкоджень шкіри. Слід уникати застосування на великих ділянках шкіри.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.