Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Кора дуба (Oak bark) (266977) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Кора дуба (Oak bark)
Ціна в місті Київ
від 28,34 до  65,70 грн
Без рецепта
1 шт, 100 г від 28,34 грн 1 шт, 100 г від 29,06 грн 20 шт, 1,5 г від 19,24 грн 20 шт, 2,5 г від 18,77 грн 1 шт, 50 г від 25,50 грн 1 шт, 100 г від 35,00 грн 1 шт, 50 г від 12,84 грн 1 шт, 100 г від 33,28 грн 1 шт, 100 г від 31,50 грн 1 шт, 100 г від 32,00 грн 1 шт, 100 г від 39,80 грн 1 шт, 100 г Немає в наявності
Показати
ще 10 варіантів
Форма випуску
Кора
Дозування
100 г
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
Віола
ATC-група
Сертифікат
UA/2194/01/01 від 12.04.2017

Кора дуба інструкція із застосування

Актуальна інформація

Дуба кора згідно з АТС-класифікацією належить до засобів для місцевого застосування у стоматології. Вона застосовується в комплексній терапії різноманітних запальних захворювань ротоглотки, включаючи стоматити, гінгівіти, пародонтоз та ін.

Дуба кора: характеристика лікарської рослинної сировини

Рід дуб (лат. Quercus) належить до родини букових (лат. Fagacae) та налічує близько 400 видів, широко розповсюджених у Європі, Азії та Америці (Deryabin D.G., Tolmacheva A.A., 2015). Дуб звичайний (лат. Querqus robur) — дерево, що досягає у висоту до 50 м, має міцний потужний стовбур, вкритий корою з глибокими тріщинами. Це однодомна рослина, що цвіте наприкінці весни, його плоди — жолуді, вони дозрівають наприкінці вересня (Мацку Я., Крейча И., 1981). Росте в змішаних лісах, дубових гаях, лісонасадженнях (Рабинович М.И., 1988). Також для заготівлі лікарської сировини у нашій країні застосовується кора дуба скельного (лат. Querqus petrae). Згідно з Європейською Фармакопеєю також може застосовуватися кора дуба пухнастого (лат. Quercus pubescens) (Deryabin D.G., Tolmacheva A.A., 2015). Основною лікарською рослинною сировиною є кора, рідше — жолуді, а в народній медицині знаходять застосування молоде листя та гали (кулеподібні патологічні утворення на листі від укусів тлі). У корі дуба містяться 10–20% дубильних речовин, флавоноїди, органічні кислоти, флобафени, пектин, цукри (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992). Заготівля дубової кори (лат. Cortex quercus) здійснюється з молодих дерев та гілок не старіше 20 років та діаметром близько 10 см (Мацку Я., Крейча И., 1981); проводиться ранньою весною у період утворення на дереві бруньок (Рабинович М.И., 1988). В’яжуча, протизапальна та кровоспинна дія кори дуба пояснюється високим вмістом в ній дубильних речовин. Також у дослідженнях продемонстровано виражену антиоксидантну дію кори дуба (Taib M. et al., 2020). У корі дуба виявлено високий вміст флавонової сполуки кверцетину (Рабинович М.И., 1988). Саме завдяки вмісту цієї сполуки для кори дуба характерна антиоксидантна дія. Також кверцетин має протизапальні властивості. У результаті досліджень встановлено, що кора дуба виявляє антимікробну активність. Антимікробний ефект пояснюється тим, що таніни кори дуба зв’язуються з патогенними білками, викликаючи інактивацію адгезинів, ферментів та транспортних білків клітинної оболонки патогенних мікроорганізмів (Deryabin D.G., Tolmacheva A.A., 2015).

Дуба кора: засіб, актуальний сьогодні

Кора дуба застосовувалася в європейській народній медицині ще у середньовіччі для лікування діареї, стоматиту, фарингіту, запальних захворювань шкіри та опіків (Deryabin D.G., Tolmacheva A.A., 2015). І сьогодні вона широко застосовується в народній та традиційній медицині як в’яжучий та кровоспинний засіб зовнішньо, для полоскання при запальних захворюваннях порожнини рота та глотки, для приготування примочок та ванн у лікуванні різних захворювань шкіри, опіків, підвищеної пітливості стоп. Так, у народній медицині відвар кори дуба застосовується у вигляді примочок, компресів та ванн у лікуванні гнійних ран, пролежнів, трофічних виразок, мокнучої екземи, себореї шкіри голови, фурункульозу та піодермії, геморою та тріщини прямої кишки; у формі спринцювання — при кольпітах та вагінозі. Всередину застосовують при патології ШКТ запального генезу, малих шлунково-кишкових кровотечах та при отруєнні важкими металами. Тривало застосовувати всередину відвар кори дуба не рекомендується (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992). Антибактеріальна дія кори дуба пояснює ефективність її застосування при різних запальних захворюваннях (Deryabin D.G., Tolmacheva A.A., 2015). Захворювання парадонта, включаючи гінгівіт та пародонтит, при відсутності належного лікування можуть призводити до розвитку ускладнень, у тому числі до втрати зубів. Досить часто чищення зубів та застосування ополіскувачів для порожнини рота недостатньо для попередження розвитку даних захворювань. У результаті дослідження зафіксовано, що гінгівіт відмічають у 55,7% дорослих американців. Останніми роками ефективність фітотерапії в лікуванні та профілактиці захворювань порожнини рота підтверджена в численних дослідженнях (Safiaghdam H. et al., 2018). Рослинні препарати, які чинять протизапальну, антимікробну та антиоксидантну дію, знайшли своє застосування в терапії стоматиту (Hara Y. et al., 2019), гінгівіту та пародонтозу (Safiaghdam H. et al., 2018).

Кора дуба: висновки

Дуба кора — широко відома лікарська рослинна сировина. І сьогодні у вигляді відварів та настоїв вона застосовується в традиційній медицині в терапії різних захворювань порожнини ротоглотки. Також кора дуба широко застосовується в народній медицині для лікування запальних захворювань шкіри, включаючи фурункульоз та інфіковані рани, діареї, геморою, тріщин прямої кишки та інших захворювань. Для кори дуба характерні антиоксидантні, протимікробні, в’яжучі та протизапальні властивості.