Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Атропіну Сульфат (Atropini Sulfas) (270381) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Атропіну Сульфат (Atropini Sulfas)

Атропіну Сульфат інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: аtropinе;

1 мл містить атропіну сульфату 10 мг;

допоміжні речовини: натрію метабісульфіт (Е223), натрію хлорид, вода для ін'єкцій.

Лікарська форма

Краплі очні.

Фармакотерапевтична група

Засоби, що діють на органи чуття. Мідріатичні і циклоплегічні засоби.

Показання

Діагностичне розширення зіниці при дослідженні очного дна, для досягнення паралічу акомодації з метою визначення істинної рефракції ока, у комплексній терапії запальних захворювань, травм ока і емболій, спазму центральної артерії сітківки.

Протипоказання

Підвищена чутливість до атропіну сульфату. Закритокутова глаукома.

Спосіб застосування та дози

З лікувальною метою дорослим і дітям старше 7 років призначають по 1 — 2 краплі 2 — 6 разів на добу. Максимальне розширення зіниць атропіном, що сприяє розслабленню м'язів ока і прискорює регресію патологічного процесу, спостерігається через 30 — 40 хв, мідріаз — через 7 — 10 днів, параліч акомодації — відповідно через 1 — 3 години і 8 — 12 днів.

Побічні реакції

Місцева дія: гіперемія шкіри повік, гіперемія і набряк кон'юнктиви, повік і очного яблука, свербіж, фотофобія, мідріаз, параліч акомодації, підвищення внутрішньоочного тиску.

Системна дія: сухість у роті, тахікардія, атонія кишечнику, запор, затримка сечі, атонія сечового міхура, головний біль, запаморочення, порушення тактильного сприйняття, підвищення температури тіла, сонливість, алергічні реакції.

Можливий розвиток алергічних реакцій через вміст натрію метабісульфіту.

Передозування

Препарат переноситься добре, але у поодиноких випадках можливе посилення побічної дії. Лікування: терапія симптоматична.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

При застосуванні Атропіну сульфату сумісно з інгібіторами моноаміноксидази виникають порушення ритму серця; з хінідином, новокаїнамідом — спостерігається потенціювання холінолітичного ефекту.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Атропіну сульфат зменшує секрецію слинних та інших залоз, спричиняє тахікардію, покращує атріовентрикулярну провідність, знижує тонус гладком'язових органів, виражено розширює зіницю (при цьому можливе підвищення внутрішньоочного тиску), спричиняє параліч акомодації.

Механізм дії зумовлений вибірковою блокадою атропіном м-холінорецепторів (меншою мірою впливає на н-холінорецептори), внаслідок чого останні стають нечутливими до ацетилхоліну, який утворюється в ділянці закінчень постгангліонарних парасимпатичних нервів. Здатність атропіну зв'язуватися з холінорецепторами пояснюється присутністю у його молекулі фрагмента, який надає йому спорідненість із молекулою ендогенного ліганду — ацетилхоліну. Зіниця, розширена атропіном, не звужується при інстиляції холіноміметичних засобів. Максимальний мідріаз настає через 30 — 40 хв і зберігається протягом 7 — 10 днів, параліч акомодації — відповідно через 1 — 3 години і зберігається 8 — 12 днів.

Системний ефект атропіну зумовлений його антихолінергічною (холінолітичною) дією, що проявляється у пригніченні секреції слинних, шлункових, бронхіальних, потових залоз, підшлункової залози, частішання серцевих скорочень (зменшується гальмівна дія n.vagus на серце), зниження тонусу гладком'язових органів (бронхіальне дерево, органи черевної порожнини тощо).

Проникаючи через гематоенцефалічний бар'єр, атропін впливає на центральну нервову систему. Препарат зменшує м'язовий тонус і тремор у хворих на паркінсонізм (центральна холінолітична дія), у терапевтичних дозах атропін збуджує дихальний центр, великі дози атропіну спричиняють рухові і психічні порушення, судоми, галюцинаторні явища, параліч дихання.

Фармакокінетика. Враховуючи системний вплив атропіну при ковтанні очних крапель, що потрапили через слізний канал у носоглотку, препарат легко всмоктується у травному тракті, біодоступність препарату становить 50%, період напіввиведення — 13 — 38 годин, атропін на 50% зв'язується з білками плазми крові, метаболізується у печінці, екскретується нирками на 50% в незміненому вигляді.

Термін придатності

3 роки.

розчину після розкриття флакона — 14 діб.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 5 мл у флаконі; по 1 флакону з кришкою-крапельницею поліетиленовою у коробці з картону.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

ТОВ “Дослідний завод “ГНЦЛС”.

ТОВ "Фармекс Груп", Україна

Місцезнаходження

Україна, 61057, м. Харків, вул. Воробйова, 8.