Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Лідаза-Біолік (Lidasa-Biolik) (270213) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
  • Діагнози
Лідаза-Біолік (Lidasa-Biolik)
Форма випуску
Ліофілізат для розчину
Дозування
64 ОД
Кількість штук в упаковці
10 шт.
Виробник
БІОЛІК ФАРМА
Сертифікат
UA/5309/01/01 від 22.11.2016
Міжнародна назва

Лідаза-Біолік інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: гіалуронідаза;

1 ампула містить 64 ОД гіалуронідази.

Лікарська форма

Ліофілізат для розчину.

Основні фізико-хімічні властивості: пориста маса, спресована у таблетку кремового кольору; легко розчиняється у воді.

Фармакотерапевтична група

Гематологічні засоби. Ферменти. Код АТХ B06A A03.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Ферментний препарат із сім'яників великої рогатої худоби, діюча основа якого — гіалуронідаза. Гіалуронідаза спричиняє розпад її специфічного субстрату — гіалуронової кислоти, яка є «цементуючою» проміжною речовиною сполучної тканини, і тим самим призводить до збільшення проникності тканин та поліпшення руху міжтканинних рідин. Ефект гіалуронідази оборотний — зменшення концентрації гіалуронідази відновлює в'язкість гіалуронової кислоти.

Тривалість дії ферменту сягає 48 годин.

Ефект препарату полягає у появі рухливості суглобів, розм'якшенні рубців, усуненні та зменшенні контрактур, розсмоктуванні гематом. Дія найбільш виражена на ранніх стадіях патологічних процесів.

Фармакокінетика.

Не досліджувалась.

Показання

  • Контрактури суглобів;
  • анкілозуючий спондилоартрит;
  • контрактура Дюпюітрена (початкова стадія);
  • рубцеві зміни шкіри різного походження;
  • гематоми;
  • трофічні виразки, які довго не загоюються (у тому числі променеві);
  • склеродермія;
  • в офтальмологічній практиці (кератити, ретинопатії);
  • продуктивний характер запалення легенів у хворих на туберкульоз легенів;
  • травматичні ураження нервових сплетінь і периферичних нервів;
  • ревматоїдний артрит.

Крім того, препарат ЛІДАЗА-БІОЛІК можна застосовувати для прискорення всмоктування різних лікарських засобів (місцеві анестетики, ізотонічні розчини, міорелаксанти) при підшкірному та внутрішньом'язовому введенні останніх.

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до діючої речовини;
  • злоякісні новоутворення;
  • гострі інфекційно-запальні процеси;
  • легеневі кровотечі та кровохаркання;
  • застосування естрогенів;
  • туберкульоз з вираженою легеневою недостатністю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Препарат застосовувати одночасно з антибіотиками, сульфаніламідами. ЛІДАЗА-БІОЛІК прискорює всмоктування інших лікарських засобів (місцеві анестетики, ізотонічні розчини, міорелаксанти) при підшкірному та внутрішньом’язовому введенні останніх.

Особливості застосування

Перед початком лікування слід провести тест з внутрішньошкірним введенням 20 мкл гіалуронідази.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Не рекомендується застосовувати.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Не вивчалась. При застосуванні препарату субкон’юнктивально та місцево на рогівку ока можливе тимчасове затуманення або інші розлади зору. Якщо виникли ці явища, пацієнтові слід зачекати, поки зір не відновиться, перш ніж керувати автомобілем або працювати з іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Препарат вводити підшкірно, під рубцевозмінені тканини, внутрішньом'язово, методами електрофорезу або аплікацій на слизові оболонки. В офтальмологічній практиці препарат можна вводити також субкон'юнктивально, ретробульбарно.

Для ін'єкцій вміст ампули 64 ОД розчинити у 1 мл 0,9% розчину натрію хлориду для ін'єкцій або в 1 мл 0,5% розчину новокаїну.

При контрактурах, рубцевих змінах шкіри, гематомах, анкілозивному спондилоартриті вводити підшкірно поряд з місцем ураження або під рубцевозмінену тканину у дозі 64 ОД щодня або через день. Курс лікування — 6–10–15 (і більше) ін'єкцій.

При травматичних ураженнях нервових сплетінь і периферичних нервів вводити підшкірно через день у дозі 64 ОД у розчині новокаїну. Курс лікування — 12–15 ін'єкцій, при необхідності курс повторити.

При ревматоїдному артриті препарат застосовувати методом електрофорезу: 64 ОД препарату ЛІДАЗА-БІОЛІК розчинити у 30 мл води дистильованої, додати 4–5 крапель 0,1М розчину хлористоводневої кислоти і вводити із роздвоєного електрода (анода) на два суглоби. Тривалість процедури — 20–30 хвилин, курс лікування — 10–15 процедур.

При продуктивному характері запалення у хворих на туберкульоз легенів препарат призначати у вигляді ін'єкцій та інгаляцій у комплексній терапії (з метою підвищення у ділянці ураження концентрації антибіотиків та інших антибактеріальних засобів). Для інгаляцій вміст ампули розчинити у 5 мл 0,9% розчину натрію хлориду для ін'єкцій. Інгаляції призначати щоденно — 1 раз на добу (5 мл розчину, який містить 64 ОД). На курс лікування потрібно 20–25 інгаляцій. Повторні курси лікування — при необхідності з інтервалами 1,5–2 місяці. Підшкірно вводити 1 мл розчину (64 ОД) або таку ж саму кількість — внутрішньом'язово щодня або через день. На курс лікування потрібно 10–20 ін'єкцій.

Для більш тонкого рубцювання уражених ділянок рогівки при кератитах закапувати розчин препарату (вміст 1 ампули препарату розчинити в 20 мл 0,9% розчину натрію хлориду для ін’єкцій або у 20 мл 0,5% розчину новокаїну) при одночасному застосуванні антибіотиків, сульфаніламідів.

При ретинопатіях вводити також під шкіру скроні по 0,5 мл розчину (вміст 1 ампули препарату розчинити в 20 мл 0,9% розчину натрію хлориду для ін’єкцій або в 20 мл 0,5% розчину новокаїну). Курс лікування становить 10–15 ін’єкцій.

Діти

Не рекомендується застосовувати дітям.

Передозування

Симптоми: озноб, нудота, блювання, запаморочення, тахікардія та артеріальна гіпотензія, місцевий набряк, кропив'янка, еритема.

Лікування: вводити адреналін, глюкокортикоїди, застосовувати антигістамінні лікарські засоби.

Побічні реакції

Загальні розлади та реакції у місці введення: підвищення температури, озноб, слабкість; гіперемія, еритема, висипи, болючість, свербіж, ущільнення, місцеве підвищення температури, набряк м’яких тканин у місці ін’єкції, в офтальмологічній практиці при субкон`юктивальному, ретробульбарному способі застосування — набряк, гіперемія повік, параорбітальної ділянки, шкіри обличчя, гіперемія склер.

З боку імунної системи: алергічні реакції.

З боку шкіри та підшкірних тканин: висипи на шкірі, кропив’янка, свербіж, гіперемія, ангіоневротичний набряк, пітливість.

З боку серця: тахікардія.

З боку судин: артеріальна гіпотензія.

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення.

З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: утруднене дихання, задишка.

Термін придатності

2 роки.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці для захисту від дії світла при температурі від 2 °С до 8 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

В ампулах по 64 ОД (одиниці дії); по 10 ампул у пачці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

ТОВ «БІОЛІК ФАРМА».

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

Місцезнаходження юридичної особи:

Україна, 61070, Харківська обл., місто Харків, Помірки, будинок 70.

Адреса місця провадження діяльності:

Україна, 61070, Харківська обл., місто Харків, Помірки-70, будинок б/н.