Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Елеутерокок (Eleutherococcus) (269360) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Елеутерокок (Eleutherococcus)
Форма випуску
Екстракт рідкий для перорального застоування спиртовий
Дозування
50 мл
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
Лубнифарм
Сертифікат
UA/4566/01/01 від 20.07.2021

Елеутерокок інструкція із застосування

Актуальна інформація

Елеутерокок екстракт рідкий. Належить до групи тонізуючих, загальнозміцнювальних і адаптогенних лікарських засобів рослинного походження.
Сировиною для отримання екстракту елеутерококу є кореневище з корінням. Основні діючі речовини — елеутерозиди. Крім них, до складу входять пектинові речовини, полісахариди, вільні сахари. Але в складі немає сапонінів, які характерні для всього сімейства аралієвих, до якого і належить ця рослина.

Стимулювальна, адаптогенна дія

Про стимулювальну дію препарату говорять у тому випадку, коли після застосування його одноразової дози підвищується працездатність. А після щоденного його прийому протягом деякого періоду відзначається тонізуючий ефект, який виражається в поліпшенні загального стану організму і підвищенні працездатності на більш тривалий період.
Адаптогенна дія — це здатність препарату підвищувати опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Наприклад, необхідність виконувати роботу при несприятливих погодних умовах: при температурах, коли організм переохолоджується, або, навпаки, перегрівається; або в процесі своєї життєдіяльності людина знаходиться під тривалим впливом випромінювання, токсичних речовин. Тобто відмінність адаптогенів від препаратів, що стимулюють нервову систему, полягає в тому, що вони допомагають організму реагувати на зміни навколишнього середовища, а стимулювальні препарати підвищують працездатність.

Фармакологічна дія

Елеутерозиди, активні сполуки, що входять до складу препарату Елеутерокок, у формі екстракту знижують вироблення гормонів кори надниркової залози, тим самим пригнічуючи реакцію організму, обумовлену впливом стресу. Препарат сприяє синтезу в організмі речовин, відповідальних за психоемоційну поведінку людини. Це серотонін, дофамін, адреналін, норадреналін. Завдяки елеутерозидам препарат підвищує працездатність людини, але незначною мірою спричинює гіпоглікемічний ефект. Саме через стимуляцію нервової системи людина відчуває себе бадьорою, зникають млявість і сонливість, апатія і дратівливість. Елеутерококу екстракт здатний знижувати частоту і тривалість панічних атак, тривожних розладів, які часто супроводжують хворого з вегетосудинною дистонією.
Елеутерозиди допомагають нормалізувати апетит, при низькому артеріальному тиску сприяють його нормалізації, збільшують метаболізм, впливають на тонус м’язів і знижують ризик кисневого голодування. Елеутерокок у формі екстракту застосовують самостійно або в складі комплексної терапії як загальнозміцнювальний лікарський засіб (Філатов І., 2014).
Особливості застосування лікарського засобу
Препарат досить добре вивчений. Екстракт елеутерококу покращує сприйняття кольорів, сприяє підвищенню рівня світлочутливості зору ввечері. Причому терапевтичний ефект стає помітним при прийомі препарату протягом 2–4 тиж.
У результаті досліджень було встановлено, що Елеутерокок у формі екстракту, як і інші препарати, які чинять стимулювальну дію, бере участь у захисті нейронів головного мозку від різного виду пошкоджень: екстракт цієї рослини захищає клітини головного мозку при нейродегенеративних захворюваннях (Бочаров Є. і співавт., 2008). Крім цього, у дослідженні обговорювалася здатність екстракту цієї рослини впливати на нейродегенеративні механізми при хворобі Паркінсона. Під час застосування Елеутерококу спрацьовує механізм енергетичного забезпечення організму людини, суть якого полягає в підвищенні активності м’язів за рахунок більш раннього включення в енергетичний обмін ліпідів і зниження витрати вуглеводів, які є джерелом енергії. Ця здатність порівнянна з отриманою енергією внаслідок м’язового навантаження в результаті тривалих тренувань. У разі прийому Елеутерококу у формі екстракту весь цей процес відбувається без будь-якого фізичного навантаження. Препарат підвищує імунітет людини після перенесених інфекційних захворювань внаслідок збільшення числа Т-лімфоцитів (забезпечують клітинний імунітет) і підвищення рівня лізоциму. Препарати елеутерококу, маючи здатність регулювати метаболізм, покращують загальний обмін речовин і сприяють нормалізації обміну вуглеводів.
Дослідження хворих після інфаркту міокарда продемонстрували, що прийом препарату, незалежно від призначення — для профілактики або лікування, обумовлює пошкодження міокарда меншою мірою. Позитивний вплив пояснюється дією препарату на вегетативну нервову систему, внаслідок чого відбувається розвиток механізму, відповідального за компенсаторну екстракардинальну регуляцію роботи серця і метаболізм хворого (Турова А. і співавт., 1987; Сунь Йо Кім і співавт., 2005).
Було доведено, що Елеутерокок у формі екстракту покращує два види пам’яті: зорову і слухову, прискорює швидкість дії, підвищує розумову працездатність, зокрема здатність займатися обчислювальною діяльністю (розв’язання математичних задач) (Хайрутдінова Д. і співавт., 2017).
Доведено, що цей препарат не тільки діє на функції кори головного мозку, а й впливає на фізичну і розумову працездатність в несприятливих умовах — при гострому і хронічному шумі, препарат допомагає зберегти енергію, не дозволяючи витрачати запаси глікогену в печінці і АТФ у скелетних м’язах. Препарат під час терапії сприяє адаптації організму людини до дії факторів стресу. Було доведено, що прийом лікарського засобу протягом 30 днів збільшує вміст антитромбіну III в плазмі крові щурів й антикоагулянтні запаси плазми крові (Хайрутдінова Д. і співавт., 2017).
Було встановлено, що прийом препарату дає можливість довше концентрувати увагу при інтелектуальних видах діяльності, швидше відновлюватися після інтелектуальних навантажень і викликає загострення слуху.

Механізм дії

Лікарські засоби, що мають адаптогенні властивості, до яких належить і рідкий екстракт елеутерококу, коригують гомеостаз гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи, тобто діють на гормони стресу. З одного боку, препарат знижує концентрацію оксиду азоту, а з іншого — збільшує швидкість утворення АТФ. Причому під час застосування препарату в більш високий дозах його терапевтичний ефект помітніший. Однак було встановлено, що екстракт елеутерококу по-різному діє на організм чоловіків і жінок, що пояснюється особливостями дії жіночих і чоловічих статевих гормонів.
Для чоловіків екстракт є природним афродизіаком і завдяки своїй здатності до поліпшення кровообігу в органах малого тазу він може застосовуватися в комплексній терапії при порушенні ерекції. На відміну від представників препаратів цієї групи, він діє повільно і м’яко.
Що стосується жінок, він ефективний під час клімаксу. Після курсу терапії цим препаратом у жінок підвищується лібідо, поліпшується сон і зменшується дратівливість, підвищується сексуальна активність.

Показання

1. Стреси, нервово-психічні розлади.
2. Фізичне і розумове виснаження організму. Анорексія й астенія.
3. Порушення кровообігу. Гіпотензія.
4. Порушення обміну речовин.
5. При активному занятті спортом та інтенсивному розумовому навантаженні.

Протипоказання

1. Інфекційні захворювання, що супроводжуються високою температурою тіла.
2. Реакції гіперчутливості до діючих речовин препарату.
3. Аутоімунні захворювання.
4. Психічні захворювання.
5. Епілепсія.
6. Наявність гнійних запальних процесів в організмі людини.
7. Гіпертензія.
8. Судоми в анамнезі.
9. Травми головного мозку.

Передозування

При передозуванні можливі головний біль, прискорене серцебиття, перезбудження, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, дратівливість. Іноді можуть розвиватися сонливість, млявість, апатія. При будь-яких проявах передозування прийом препарату слід припинити. Терапія симптоматична.

Побічні реакції

Можливі безсоння або сонливість, підвищення пульсу, головний біль, гіпоглікемія.
Алергічні реакції у вигляді висипу, свербежу та гіперемії шкіри. Підвищення рівня тривоги, зниження працездатності, підвищення артеріального тиску, тахікардія, нервозність, дратівливість.
При застосуванні препарату більше 2 міс можливі порушення роботи шлунково-кишкового тракту і спазм м’язів.

Особливі вказівки

Не застосовувати в період вагітності або годування груддю.
Під час терапії препаратом необхідний контроль артеріального тиску.

Застосування з іншими лікарськими засобами

Не рекомендується одночасне застосування з антидепресантами, седативними лікарськими засобами, адаптогенами і стимуляторами з інших груп препаратів. Небажано призначати Елеутерокок у формі екстракту з кортикостероїдами, препаратами, що застосовуються для лікування цукрового діабету; аналептиками, які діють збудливо на дихальний центр.
Однак можливе одночасне застосування препарату з лікарськими засобами, що містять рослину шлемник байкальский, що має протизапальні властивості.
Було виявлено, що екстракт скорочує час дії таких препаратів: гексобарбітал, барбітал і тіопентал натрію, а також діетиловий ефір і хлоралгідрат. При отруєннях етанолом допомагає усунути інтоксикацію організму. При одночасному прийомі Елеутерококу у формі екстракту з адреналіном, хлорпромазином, натрію саліцилатом спостерігається ослаблення дії цих речовин. Лікарський засіб сприяє зниженню токсичності таких препаратів, як уреїд мезоксалевої кислоти, даунорубіцин, трихлоретиламін, меркаптопурин, циклофосфамід, тіотеп і мелфалан (Філатов І., 2014).

Дози препарату

Приймається за 30 хв до прийому їжі, у першій половині дня. Перед застосуванням флакон струснути, вміст розвести в невеликій кількості рідини.
Дорослі: 20–30 крапель 1 р/добу.
Дітям, починаючи з 12-річного віку, — 1 крапля на 1 рік життя. Тривалість лікування — не більше 1 міс. Через 2 тиж курс терапії препаратом можна повторити.
Інші сфери застосування. У косметичних цілях як засіб проти старіння шкіри і її підвищеної жирності: 1 ст. л. екстракту розводять ½ склянки води і потім застосовують замість лосьйону.
Висновок. Екстракт елеутерококу має потрійний ефект — стимулюючий, тонізуючий і адаптогенний. Він допомагає людині реагувати на зміни, що відбуваються у зовнішньому середовищі. Препарат сприяє комплексному захисту організму: підвищує опірність інфекціям і допомагає долати стресові ситуації, захиститися від впливу шкідливих речовин. При правильному режимі застосування він легко переноситься, і терапія найчастіше не викликає побічних реакцій.