Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Ентерожерміна® (Enterogermina®) (268955) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Ентерожерміна<sup>&reg;</sup> (Enterogermina<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Капсули
Кількість штук в упаковці
12 шт.
Виробник
Опелла Хелскеа Україна
ATC-група
Сертифікат
UA/4234/02/01 від 16.03.2022

Ентерожерміна інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарат Ентерожерміна® — суспензія спор Bacillus clausii, які зазвичай містяться в кишечнику та не виявляють патогенної активності.
Завдяки дії Bacillus clausii препарат відновлює кишкову мікрофлору, змінену у результаті терапії лікарськими засобами, які призводять до дисбактеріозу. Крім того, завдяки здатності Bacillus clausii синтезувати різні вітаміни, особливо групи В, препарат сприяє корекції дисвітамінозу, спричиненого застосуванням антибіотиків або хіміотерапевтичних препаратів. Завдяки метаболічній активності Bacillus clausii застосування препарату дає можливість досягти неспецифічного антигенного та антитоксичного ефекту.
Завдяки високій резистентності до хімічних і фізичних агентів спори Bacillus clausii проходять неушкодженими крізь бар’єр шлункового соку в кишечник, де вони перетворюються на метаболічно активні вегетативні клітини.
Фармакокінетика. Немає даних.

Показання Ентерожерміна

суспензія оральна:
– лікування та профілактика дисбактеріозу кишечнику та пов’язаного з ним ендогенного дисвітамінозу;
– терапія, спрямована на відновлення нормальної мікрофлори кишечнику, що порушується під час лікування антибіотиками або хіміотерапевтичними препаратами;
– гострі та хронічні шлунково-кишкові захворювання, пов’язані з інтоксикацією або дисбактеріозом кишечнику та дисвітамінозом, у немовлят, яких годують грудним молоком.
Капсули:
– лікування та профілактика дисбактеріозу кишечнику та пов’язаного з ним ендогенного дисвітамінозу;
– допоміжна терапія, спрямована на відновлення нормальної мікрофлори кишечнику, що порушується під час лікування антибіотиками або хіміотерапевтичними препаратами.

Застосування Ентерожерміна

суспензія оральна. Дорослим — по 1 флакону 2–3 рази на добу; дітям віком від 28 днів до 18 років — по 1 флакону 1–2 рази на добу.
Термін лікування встановлює лікар залежно від стану пацієнта та перебігу захворювання.
Суспензію необхідно приймати через однакові проміжки часу (3–4 год). Перед застосуванням вміст флакона струсити і приймати нерозведеним або розвести у воді чи іншій рідині (молоці, чаї, апельсиновому соку).
Наявність видимих часток у флаконі (внаслідок агрегації спор) не впливає на якість препарату.
Цей лікарський засіб призначений лише для перорального застосування. Не можна вводити його у вигляді ін’єкцій або яким-небудь іншим способом.
Діти. Препарат можна застосовувати у дітей віком від 28 днів.
Капсули. Дорослим — по 2–3 капсули на добу; дітям віком від 5 років — по 1–2 капсули на добу.
Капсули ковтати цілими, запиваючи невеликою кількістю води або іншого напою.
Якщо пацієнту важко ковтати тверді капсули (особливо якщо це дитина раннього віку), краще вжити суспензію для перорального застосування.
Тривалість застосування визначає лікар залежно від стану пацієнта та перебігу захворювання.
Діти. Препарат застосовувати у дітей віком від 5 років.
Дітям віком до 5 років препарат призначати у формі суспензії для перорального застосування.

Протипоказання

суспензія оральна: гіперчутливість до діючої речовини або будь-якої з допоміжних речовин препарату.
Капсули:
– гіперчутливість до діючої речовини або будь-якої з допоміжних речовин;
– дитячий вік до 5 років включно.

Побічна дія

з боку шкіри та підшкірних тканин: частота невідома — реакції гіперчутливості, в тому числі висип та кропив’янка, ангіоневротичний набряк.
Інфекційні та паразитарні захворювання (суспензія оральна): частота невідома — бактеріємія (у пацієнтів з ослабленим імунітетом).
Повідомлення про підозрювані побічні реакції. Дуже важливо повідомляти про підозрювані побічні реакції, що виникли після реєстрації препарату, оскільки це дозволяє постійно відстежувати співвідношення користь/ризик цього лікарського засобу. Медичних працівників зобов’язують повідомляти про будь-які підозрювані небажані реакції через національну систему фармаконагляду.

Особливості застосування

препарат має високий ступінь гетерологічної резистентності до антибіотиків, що дозволяє застосовувати його як для профілактики зміни мікрофлори кишечнику, спричиненої селективною дією антибіотиків (особливо антибіотиків широкого спектра дії), так і для відновлення вже порушеного балансу мікрофлори кишечнику.
Якщо препарат призначають одночасно з антибіотиками, його слід застосовувати між двома прийомами антибіотика.
Цей лікарський засіб призначений винятково для перорального застосування. Забороняється вводити препарат ін’єкційним або будь-яким іншим шляхом. Некоректне застосування цього лікарського засобу призводило до виникнення тяжких анафілактичних реакцій, таких як анафілактичний шок.
Препарат Ентерожерміна®, суспензія оральна, не взаємодіє з такими антибіотиками: пеніцилін при застосуванні не в комбінації з інгібіторами бета-лактамази, цефалоспорини (часткова резистентність у більшості випадків), тетрацикліни, макроліди, аміноглікозиди (за винятком гентаміцину і амікацину), хлорамфенікол, тіамфенікол, лінкоміцин, кліндаміцин, ізоніазид, циклосерин, новобіоцин, рифампіцин, налідиксова кислота і піпемідова кислота (проміжна резистентність), метронідазол.
Препарат Ентерожерміна®, капсули, не взаємодіє з такими антибіотиками: пеніцилін, цефалоспорини, тетрацикліни, макроліди, аміноглікозиди, новобіоцин, хлорамфенікол, тіамфенікол, лінкоміцин, ізоніазид, циклосерин, рифампіцин, налідиксова кислота та піпемідова кислота.
У флаконах з препаратом Ентерожерміна®, суспензія оральна, можлива наявність видимих часточок, що утворюються внаслідок агрегації спор Bacillus clausii та, відповідно, не свідчать про те, що препарат зазнав будь-яких змін. Перед застосуванням флакон слід струсити.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Протипоказань щодо застосування препарату в період вагітності або годування грудьми немає.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

даних про взаємодію препарату з іншими лікарськими засобами немає.

Передозування

на даний момент не отримано жодних повідомлень про клінічні прояви передозування цього препарату.

Умови зберігання

зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 30 °С.
Щоб уникнути забруднення суспензії, не можна відкривати флакон заздалегідь.