Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Стоптусин-Тева (Stoptussin-Teva) (341548) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Стоптусин-Тева (Stoptussin-Teva)

Стоптусин-Тева інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Комбінований препарат, що чинить протикашльову, муколітичну та відхаркувальну дію. Бутамірату цитрат належить до неопіоїдних протикашльових речовин периферичної дії. Він виявляє місцевий анестезувальний ефект на нервові закінчення, що передають висхідні сигнали подразнення від респіраторного тракту. На відміну від опіоїдних протикашльових речовин, не виявляє центрального гальмівного ефекту, не пригнічує дихальний центр, не спричиняє залежності.
Протикашльова дія бутамірату цитрату доповнюється відхаркувальною дією гвайфенезину. Гвайфенезин має секретолітичні (за рахунок безпосереднього підсилення секреції бронхіальних залоз та стимуляції елімінації кислих глікопротеїнів з ацинарних клітин) та секретомоторні властивості (знижує в’язкість мокротиння та полегшує евакуацію слизу і його відкашлювання).
Фармакокінетика. Бутамірату цитрат швидко і повністю абсорбується, 98% його зв’язується з плазматичними протеїнами. Метаболізується з утворенням двох метаболітів, які також чинять протикашльову дію. 90% метаболітів виводяться нирками та тільки невелика їх частина виділяється з калом. Біологічний період напіврозпаду становить приблизно 6 год.
Гвайфенезин після перорального застосування швидко і легко абсорбується з ШКТ. Незначна кількість зв’язується з білками плазми крові. Виводиться нирками, головним чином у формі метаболітів, незначна частина — в незміненому стані. Біологічний Т½ становить 1 год.

Показання Стоптусин-Тева

сухий подразливий нападоподібний кашель різного походження; препарат можна застосовувати для усунення кашлю у перед- і післяопераційний період.

Застосування Стоптусин-Тева

Стоптусин-Тева, краплі оральні
Дотримуватися дозування залежно від маси тіла пацієнта:
до 7 кг – по 8 крапель кожні 6–8 год (3–4 рази на добу);
7–12 кг – по 9 крапель кожні 6–8 год (3–4 рази на добу);
12–20 кг – по 14 крапель кожні 8 год (3 рази на добу);
20–30 кг – по 14 крапель кожні 6–8 год (3–4 рази на добу);
30–40 кг – по 16 крапель кожні 6–8 год (3–4 рази на добу);
40–50 кг – по 25 крапель кожні 8 год (3 рази на добу);
50–70 кг – по 30 крапель кожні 8 год (3 рази на добу);
від 70 кг – по 40 крапель кожні 8 год (3 рази на добу).
Препарат рекомендується приймати після їди, потрібну кількість крапель змішують приблизно зі 100 мл рідини (води, чаю, фруктового соку). Для дітей, які не здатні випити 100 мл, можна зменшити кількість рідини для забезпечення вживання необхідної дози.
Максимальна добова доза гвайфенезину для дітей віком від 6 міс до 2 років — 300 мг/добу (102 краплі), для дітей віком від 2 до 6 років — 600 мг/добу (204 краплі), від 6 до 12 років — 1200 мг/добу, для дорослих і дітей віком від 12 років — 2400 мг/добу.
Без консультації лікаря не приймати препарат довше 7 днів.
Стоптусин-Тева, сироп
Цей лікарський засіб призначений для застосування у дітей віком від 6 міс та дорослих.
Дозування слід підбирати залежно від маси тіла пацієнта:
до 12 кг 1,25 мл 3–4 рази на добу;
12–20 кг 2,5 мл 3 рази на добу;
20–40 кг 2,5 мл 3–4 рази на добу;
40–70 кг 5 мл 3 рази рази на добу;
70–90 кг 5 мл 4 рази на добу;
від 90 кг 7,5 мл 3–4 рази на добу.
Інтервал між прийомами має становити 4–6 год.
Препарат рекомендується приймати після їди, запиваючи достатньою кількістю рідини (водою, чаєм, фруктовим соком).
Без консультації лікаря, не приймати препарат довше 7 днів.
Стоптусин-Тева, таблетки
Дотримуватися дозування залежно від маси тіла пацієнта:
до 50 кг — по ½ таблетки 4 рази на добу;
50–70 кг — по 1 таблетці 3 рази на добу;
70–90 кг — по 1 та ½ таблетки 3 рази на добу;
від 90 кг — по 2 таблетки 3 рази на добу.
Інтервал між окремими прийомами має становити 4–6 год. Таблетку можна розділити навпіл.
Препарат рекомендується застосовувати після їди, запиваючи достатньою кількістю рідини (вода, чай, сік).

Протипоказання

підвищена чутливість до будь-яких компонентів препарату, міастенія гравіс. І триместр вагітності (див. Застосування у період вагітності або годування грудьми).

Побічна дія

при дотриманні рекомендованого дозування препарат переноситься добре. Побічні ефекти зазвичай зникають після зниження дози.
З боку метаболізму та харчування: анорексія.
З боку нервової системи: головний біль, сонливість.
З боку дихальної системи: утруднене дихання.
З боку органів слуху та лабіринту: запаморочення.
З боку ШКТ: відчуття дискомфорту у ШКТ, нудота, біль у животі, блювання, діарея. Якщо виникли неприємні відчуття в шлунку або інші незвичні ефекти, слід припинити застосування препарату та проконсультуватися з лікарем.
З боку шкіри і підшкірної клітковини: алергічні реакції, включаючи анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк, шкірні висипання, свербіж, кропив’янка, екзантема.
З боку сечовидільної системи: уролітіаз.

Особливості застосування

Стоптусин-Тева, краплі оральні, містить 38 об. % етанолу (алкоголю), тобто 350 мг/дозу, що еквівалентно 8,9 мл пива або 3,7 мл вина у дозі. Лікарський засіб шкідливий для хворих на алкоголізм. Вміст алкоголю слід враховувати при застосуванні у пацієнтів із захворюваннями печінки, епілепсією, жінок у період вагітності та годування грудьми і дітей.
Стоптусин-Тева, сироп, містить мальтит рідкий. Пацієнтам, у яких встановлена рідкісна спадкова непереносимість фруктози, не слід приймати цей лікарський засіб.
Під час лікування пацієнтам необхідно утримуватися від вживання алкогольних напоїв.
Стоптусин-Тева не застосовувати у пацієнтів із продуктивним кашлем та/або стійким або хронічним кашлем, пов’язаним із палінням, БА, хронічним бронхітом або емфіземою.
З обережністю застосовувати препарат при туберкульозі, пневмоконіозі.
Якщо кашель не минає або посилюється, лікування необхідно переглянути.
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Повідомляли про збільшення кількості випадків пахової грижі у новонароджених при застосуванні гвайфенезину у І триместр вагітності. Тому препарат протипоказаний у І триместр вагітності. Застосування препарату у ІІ, ІІІ триместр вагітності можливе тільки при ретельному розгляді співвідношення користь/ризик.
Годування грудьми. Невідомо, чи проникає бутамірату цитрат або гвайфенезин у грудне молоко. Досвід застосування у матерів, які годують грудьми, обмежений, тому ризик несприятливих ефектів у немовлят не може бути виключений. Рекомендується припинити годування грудьми на період застосування цього лікарського засобу.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Лікарський засіб може негативно впливати на діяльність, що вимагає підвищеної уваги (керування автомобілем, експлуатація машин і робота на висоті), у зв’язку з можливістю виникнення сонливості, запаморочення.
Діти. Стоптусин-Тева, краплі оральні, та Стоптусин-Тева, сироп, застосовувати дітям віком від 6 міс відповідно до показань (дози та спосіб застосування наведені в розділі ЗАСТОСУВАННЯ).
Стоптусин-Тева, таблетки, застосовувати у дітей віком від 12 років відповідно до показань.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

оскільки бутамірат пригнічує кашльовий рефлекс, потрібно уникати одночасного застосування відхаркувальних засобів, бо це може призводити до застою слизу в дихальних шляхах, що підвищує ризик бронхоспазму та інфікування дихальних шляхів.
Літій та магній посилюють ефект гвайфенезину.
Гвайфенезин посилює знеболювальний ефект парацетамолу та ацетилсаліцилової кислоти, посилює супресивний вплив алкоголю, заспокійливих, снодійних засобів, загальних анестетиків на ЦНС, а також посилює дію міорелаксантів.
Центральна нервова дія міорелаксантів може підвищувати небажані ефекти гвайфенезину, особливо м’язову слабкість.
Вплив на результати лабораторних аналізів. Гвайфенезин може зумовити хибнопозитивні результати діагностичних тестів, при яких визначають 5-гідроксиіндолоцтову кислоту (фотометричний метод із використанням нітрозонафтолу як реагенту) та ванілмигдалеву кислоту в сечі. Враховуючи це, лікування препаратом Стоптусин-Тева необхідно припинити за 48 год до збору сечі для проведення цих аналізів.

Передозування

при передозуванні переважають ознаки токсичної дії гвайфенезину — сонливість, слабкість у м’язах, нудота, блювання, діарея, запаморочення, артеріальна гіпотензія. Можливий рентгеннегативний уролітіаз.
Специфічного антидоту не існує.
Лікування: промивання шлунка, прийом активованого вугілля, симптоматична терапія, спрямована на підтримання функцій серцево-судинної та дихальної системи, функції нирок і зберігання електролітної рівноваги.

Умови зберігання

за температури не вище 25 °С в оригінальній упаковці та недоступному для дітей місці. Стоптусин-Тева, краплі оральні, не охолоджувати і не заморожувати.