Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Комбігрип® (Combigrip®) (266776) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Комбігрип<sup>&reg;</sup> (Combigrip<sup>&reg;</sup>)

Комбігрип інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Фармакологічний ефект Комбігрипу, таблетки, зумовлений дією всіх компонентів препарату.
Комбігрип Декса — комбінований препарат для лікування грипу та застуди. Чинить протикашльову дію, має жарознижувальні, знеболювальні, протиалергійні та слабкі протизапальні властивості. Заспокоює сухий непродуктивний кашель. Усуває симптоми закладеності носа, нежить, сльозотечу, чихання, головний біль, покращує загальне самопочуття.
Парацетамол (Комбігрип, Комбігрип Декса) діє як знеболювальний та жарознижувальний засіб. Анальгезивна та жарознижувальна дія парацетамолу пов’язана з впливом препарату на центр терморегуляції в гіпоталамусі та здатністю інгібувати синтез простагландинів.
Фенілефрину гідрохлорид (Комбігрип, Комбігрип Декса) діє як судинозвужувальний засіб, зменшує набряк слизової оболонки носа і придаткових пазух, вираженість ексудативних проявів.
Хлорфеніраміну малеат (Комбігрип, Комбігрип Декса) має протиалергічну дію, усуває сльозотечу та свербіж у носі.
Кофеїн (Комбігрип, Комбігрип Декса) здійснює стимулювальну дію на ЦНС, головним чином на кору головного мозку, дихальний та вазомоторний центри, підвищує розумову та фізичну працездатність, зменшує сонливість, відчуття втоми та послаблює дію засобів, що пригнічують ЦНС.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) є протикашльовим засобом центральної дії. Він знижує чутливість рецепторів і підвищує поріг чутливості кашльового центру до подразників дихальних шляхів. Терапевтично полегшує симптоми сухого кашлю, зменшує подразнення дихальних шляхів.
Левоментол (Комбігрип, мазь) проявляє місцевоподразнювальну, анальгезивну, відволікаючу, протисвербіжну, антисептичну та заспокійливу дію. Ефект в основному зумовлений рефлекторними реакціями, пов’язаними з подразненням чутливих нервових закінчень: подразнення рецепторів шкіри стимулює утворення і вивільнення ендогенних біологічно активних речовин (енкефалінів, ендорфінів, пептидів, кінінів), які беруть участь у регуляції больових відчуттів, проникності судин та інших процесах, які забезпечують знеболювальну, відволікаючу і протисвербіжну дію. Подразнювальний (відволікаючий) ефект сприяє зниженню больових відчуттів. Місцева дія супроводжується звуженням судин, відчуттям холоду, яке переходить у відчуття легкого печіння і поколювання. Шкірно-вісцеральні рефлекси поліпшують трофіку тканин (відповідно до зон іннервації). Левоментол рефлекторно змінює тонус судин як поверхневих, так і глибоко розташованих у тканинах і внутрішніх органах.
Камфора (Комбігрип, мазь) проявляє антисептичну, місцевоподразнювальну, аналептичну, антиагрегантну дію. Рефлекторно збуджує вазомоторний і дихальний центри, проявляючи аналептичну активність. Виявляє периферичний вазопресорний ефект. Інгібує агрегацію тромбоцитів. Виділяючись з організму через дихальні шляхи, сприяє відхаркуванню. При місцевій аплікації проявляє відволікаючі властивості.
Тимол (Комбігрип, мазь) є антисептиком і дезінфектантом. Руйнуючи важливі для життєздатності мікроорганізмів ферменти, він запобігає поширенню процесу гниття і затримує його, якщо він уже розпочався.
Метилсаліцилат (Комбігрип, мазь) проявляє протизапальну та анальгезивну дію. Він неселективно інгібує ЦОГ, знижує синтез простагландинів. Нормалізує підвищену проникність капілярів, поліпшує процеси мікроциркуляції, зменшує набряк та інфільтрацію запалених тканин.
Олія евкаліптова (Комбігрип, мазь) проявляє антисептичну та протизапальну дію, при місцевому нанесенні послаблює чутливість. Евкаліптова олія також збуджує серцеву діяльність.
Олію терпентинову (Комбігрип, мазь) застосовують місцево для лікування застуди як відволікаючу і розігріваючу речовину.
Фармакокінетика. Парацетамол (Комбігрип, Комбігрип Декса) швидко всмоктується із ШКТ, Cmax у плазмі крові досягається через 1 год. Незначною мірою зв’язується з білками плазми крові (у терапевтичних дозах — 28–50%). Т½ із плазми крові становить 1–4 год. Термін знеболювальної дії препарату — 4–6 год, жарознижувальної дії — 6–8 год. Основний шлях елімінації — трансформація в печінці з утворенням глюкуроніду і сульфату парацетамолу.
У дорослих основним метаболітом парацетамолу (90%) є сполука з глюкуроновою кислотою, у дітей — з сірчаною. Виводиться нирками, головним чином у вигляді продуктів кон’югації, менше 5% екскретується в незміненому вигляді.
Кофеїн (Комбігрип, Комбігрип Декса) і його водорозчинні солі швидко всмоктуються в кишечнику (у тому числі й у товстій кишці). Т½ із плазми крові становить близько 5–10 год. Основна частина деметилюється і окиснюється. Близько 10% виділяється нирками в незміненому вигляді. В організмі доношених новонароджених і грудних дітей (віком 1,5–2 міс) елімінується повільніше (Т½ — від 80 до 26,3 год відповідно).
Фенілефрину гідрохлорид (Комбігрип, Комбігрип Декса) має низьку біодоступність внаслідок нерівномірної абсорбції і впливу МАО у ШКТ і печінці при «першому проходженні». Виводиться нирками у вигляді метаболітів. Підкислення сечі прискорює виведення з організму.
Хлорфеніраміну малеат (Комбігрип, Комбігрип Декса) повільно всмоктується із ШКТ, Cmax у плазмі крові досягається через 2,5–6 год, 70% його зв’язується з білками плазми крові. Біодоступність становить від 25 до 50% від прийнятої дози. Хлорфенірамін піддається метаболізму при «першому проходженні» в печінці, значною мірою метаболізується в печінці з утворенням метаболітів дезметил- і дідезметилхлорфеніраміну. Хлорфенірамін розподіляється по всьому організму, проходить через ГЕБ. Метаболіти та препарат виводяться головним чином із сечею в незміненому вигляді протягом 4–6 год. Виведення залежить від рН сечі та ступеня виділення. У дітей відмічається більш швидке і екстенсивне всмоктування, більш швидке виведення і коротший Т½.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) швидко всмоктується зі ШКТ. Він метаболізується у печінці і виводиться із сечею у незміненому вигляді та у вигляді деметильованих метаболітів, включаючи декстрорфан, який пригнічує кашель. Т½ декстрометорфану гідроброміду становить 4 год.

Показання Комбігрип

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: зменшення вираженості симптомів грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (гіпертермія, головний біль, нежить, кашель) у дорослих та дітей віком від 12 років.
Комбігрип, мазь: запальні захворювання дихальних шляхів (нежить, фарингіт, ларингіт, трахеїт); біль у м’язах; біль у суглобах.

Застосування Комбігрип

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: дорослим і дітям віком від 12 років — 1 таблетка 4 рази на добу (Комбігрип — не частіше ніж кожні 4–6 год, Комбігрип Декса — не частіше ніж кожні 3–4 год). Препарат приймають щонайменше через півгодини після прийому їжі. Тривалість лікування без консультації лікаря: Комбігрип — не більше 3 днів, Комбігрип Декса — не більше 5 днів.
Комбігрип, мазь: при захворюваннях дихальних шляхів 2–4 г мазі нанести на шкіру в ділянці грудної клітки і горла та втерти. При бажанні площу аплікації можна накрити теплою сухою тканиною, однак її треба прикладати не щільно, щоб дати змогу випарам досягти носа та горла. При болю у м’язах і суглобах нанести мазь на ділянку м’язів або суглобів товстим шаром і обережно втерти.
Дорослим і дітям застосовувати лікарський засіб до 3 разів на добу. Тривалість лікування визначається індивідуально залежно від тяжкості захворювання та клінічної ефективності.

Протипоказання

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату, інших похідних ксантинів (теофілін, теобромін), опіоїдів, антигістамінних засобів, симпатоміметичних амінів.
Тяжкі серцево-судинні захворювання, включаючи некомпенсовану серцеву недостатність, порушення провідності, аритмії, виражений атеросклероз, схильність до спазму судин, тяжку форму ІХС, тяжку АГ. Комбігрип Декса додатково: шлуночкова тахікардія, гострий інфаркт міокарда, тромбоз периферичних артерій.
Виражені порушення функції печінки та нирок.
Аденома передміхурової залози з утрудненим сечовипусканням, обструкція шийки сечового міхура.
Стенозуюча виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, пілородуоденальна обструкція; гострий панкреатит, вроджена гіпербілірубінемія. Комбігрип Декса додатково: гепатит.
Епілепсія, алкоголізм, підвищена збудливість, порушення сну.
Захворювання крові (у тому числі виражена анемія, лейкопенія), дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, літній вік (від 60 років).
Гіпертиреоз, цукровий діабет. Комбігрип Декса додатково: феохромоцитома.
БА. Комбігрип Декса додатково: емфізема, хронічне обструктивне захворювання легень.
Закритокутова глаукома.
Одночасне застосування з трициклічними антидепресантами, блокаторами β-адренорецепторів; з інгібіторами МАО (Комбігрип Декса додатково: з інгібіторами зворотного захоплення серотоніну) та впродовж 2 тиж після припинення їх застосування.
Протипоказаний пацієнтам з ризиком виникнення дихальної недостатності.
Комбігрип, мазь: підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, ацетилсаліцилової кислоти та інших НПЗП; захворювання та ушкодження шкіри в ділянці передбачуваного нанесення лікарського засобу, у тому числі опіки, екзема, дерматит, гнійничкові захворювання шкіри; БА, коклюш, псевдокруп; епілепсія, схильність до судом.

Побічна дія

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса
З боку шкіри і підшкірної клітковини: шкірні висипання, висип на слизових оболонках (зазвичай генералізований висип, еритематозний), свербіж, кропив’янка, мультиформна ексудативна еритема, синдром Стівенса — Джонсона, токсичний епідермальний некроліз (синдром Лайєлла).
З боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи анафілаксію, анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк.
З боку ЦНС: психомоторне збудження і порушення орієнтації, занепокоєність, зміни поведінки, відчуття страху, тривога, дратівливість, порушення сну, безсоння, сонливість, запаморочення, сплутаність свідомості, галюцинації, депресивні стани, тремор, нервове збудження, відчуття поколювання і тяжкості в кінцівках, шум у вухах, головний біль, в окремих випадках — кома, судоми, дискінезія.
З боку дихальної системи: бронхоспазм у пацієнтів, чутливих до ацетилсаліцилової кислоти та до інших НПЗП.
З боку органа зору: порушення зору та акомодації, мідріаз, підвищення внутрішньоочного тиску, сухість очей.
З боку ШКТ: зниження апетиту, нудота, блювання, сухість у роті, гіперсалівація, печія, дискомфорт і біль в епігастрії, загострення виразкової хвороби, метеоризм, діарея, запор.
З боку гепатобіліарної системи: порушення функції печінки, підвищення активності печінкових ферментів, як правило, без розвитку жовтяниці, гепатонекроз (при застосуванні високих доз), гепатотоксичність.
З боку ендокринної системи: гіпоглікемія, аж до гіпоглікемічної коми.
З боку системи крові та лімфатичної системи: анемія, у тому числі гемолітична анемія, гематоми чи кровотечі; сульфгемоглобінемія і метгемоглобінемія (ціаноз, задишка, біль у серці). При тривалому застосуванні у високих дозах — апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія.
З боку нирок та сечовидільної системи: при застосуванні високих доз — нефрототоксичність (включаючи папілярний некроз), порушення сечовипускання, затримка сечі та утруднення сечовипускання, дизурія, інтерстиціальний нефрит, підвищення кліренсу креатиніну, збільшення екскреції натрію та кальцію, асептична піурія, ниркова коліка.
З боку серцево-судинної системи: АГ, тахікардія або рефлекторна брадикардія, аритмія, задишка, біль у серці.
Інші: загальна слабкість, посилене потовиділення, гіпоглікемія, яка може прогресувати аж до гіпоглікемічної коми, закладеність носа, можливе хибне підвищення рівня сечової кислоти в крові, що визначається методом Bittner; незначне підвищення рівня 5-гідроксиіндолоцтової кислоти, ванілілмигдалевої кислоти та катехоламінів у сечі.
Одночасний прийом препарату в рекомендованих дозах із продуктами, що містять кофеїн, може посилити побічні ефекти, зумовлені кофеїном, такі як запаморочення, підвищена збудливість, безсоння, неспокій, тривожність, роздратованість, головний біль, порушення з боку ШКТ і прискорене серцебиття.
Комбігрип, мазь
з боку імунної системи: реакції гіперчутливості.
З боку шкіри і підшкірної клітковини: гіперемія, помірні локальні подразнення, еритема, висипання, кропив’янка, лущення, свербіж, дерматит, опіки, пухирці, тимчасова помірна зміна кольору шкіри.
З боку дихальної системи: бронхоспазм.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, збудження, судоми.
При нанесенні мазі на великі ділянки шкіри протягом тривалого часу можуть виникати системні побічні реакції, характерні для метилсаліцилату (у тому числі дзвін у вухах, розлади зору, нудота, блювання, діарея, біль в епігастральній ділянці).
Тривале застосування може посилити чутливість до лікарського засобу і знизити клінічний ефект.

Особливості застосування

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: не перевищувати рекомендовані дози та тривалість лікування.
Не застосовувати одночасно з препаратами, які містять парацетамол, та з іншими протизастудними засобами; з седативними, снодійними препаратами. Ризик передозування підвищується при алкогольних захворюваннях печінки. Під час лікування слід виключити вживання алкоголю, який посилює седативний ефект хлорфеніраміну малеату і гепатотоксичність парацетамолу.
Якщо симптоми захворювання не зникають або головний біль стає постійним, слід звернутися до лікаря. У разі високої температури тіла або тривалої гарячки, що зберігається протягом 3 днів на тлі застосування препарату, або у разі появи ознак суперінфекції слід звернутися до лікаря.
Дуже рідко повідомляли про випадки тяжких шкірних реакцій. При почервонінні шкіри, появі висипань, пухирців або лущенні шкіри необхідно припинити застосування парацетамолу та негайно звернутися за медичною допомогою.
При застосуванні препарату слід уникати надмірного вживання кави, міцного чаю, інших тонізуючих напоїв та лікарських засобів, що містять кофеїн. Це може спричинити проблеми зі сном, тремор, напруження, дратівливість, відчуття серцебиття.
3 обережністю застосовувати при компенсованій серцевій недостатності, у пацієнтів з вродженим подовженим інтервалом Q–T або у випадках тривалого прийому препаратів, що можуть продовжувати інтервал Q–T; у пацієнтів, у яких існує ризик виникнення судомних нападів; у пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням дихальних шляхів, персистуючим або хронічним кашлем, який виникає внаслідок куріння або емфіземи легень, коли кашель супроводжується надлишковою секрецією харкотиння. Слід переконатися, що основна причина кашлю визначена і що зниження його інтенсивності не підвищить ризик клінічних або фізіологічних ускладнень.
Перед застосуванням препарату необхідно порадитись з лікарем, якщо пацієнт застосовує варфарин чи подібні препарати, які мають антикоагулянтний ефект або має порушенням функції нирок і печінки.
У разі наявності АГ, епілепсії, аденоми простати, порушень серцевого ритму, феохромоцитоми, розладів сечовипускання препарат може бути призначений лікарем тільки після оцінки співвідношення ризик/користь.
Якщо за рекомендацією лікаря препарат застосовується протягом тривалого періоду, необхідно здійснювати контроль функціонального стану печінки та картини периферичної крові.
У хворих з алкогольним ураженням печінки підвищується ризик гепатотоксичної дії парацетамолу.
Препарат може впливати на результати лабораторних досліджень вмісту в крові глюкози і сечової кислоти; хлорфенірамін може маскувати симптоми гіперчутливості та впливає на результати шкірних проб. Застосування препарату може зумовити позитивний аналітичний результат допінг-контролю. Слід припинити застосування лікарського засобу за кілька днів до проведення вищезазначених маніпуляцій.
Фенілефрин може спричинити прискорення ЧСС, запаморочення або сильне серцебиття; пацієнтів, відповідно, слід про це попередити.
У пацієнтів з тяжкими інфекціями, такими як сепсис, що супроводжуються зниженням рівня глутатіону, при прийомі парацетамолу підвищується ризик виникнення метаболічного ацидозу. Симптомами метаболічного ацидозу є глибоке, прискорене або утруднене дихання, нудота, блювання, втрата апетиту. Слід негайно звернутися до лікаря в разі появи цих симптомів.
У разі випадкового передозування хворому необхідно негайно звернутися до лікаря, навіть якщо самопочуття не погіршилося.
Комбігрип Декса містить азобарвник тартразин (E102), який може спричиняти алергічні реакції. Комбігрип містить у своєму складі азобарвник жовтий захід (Е110), який має алергенний потенціал. У разі наявності алергії до азобарвників призначення препарату заборонене.
Комбігрип, мазь: тільки для зовнішнього застосування. Не накладати щільні пов’язки, не використовувати одночасно з індивідуальними зігрівачами, не застосовувати зігріваючі пов’язки поверх місця нанесення мазі. Не застосовувати на слизових оболонках. Уникати потрапляння лікарського засобу в очі і на слизові оболонки. У разі випадкового потрапляння мазі в очі необхідно промити їх водою і негайно звернутися до лікаря. У разі випадкового проковтування препарату або передозування слід негайно звернутися до лікаря.
Лікарський засіб наносити тільки на неушкоджену здорову шкіру, не можна наносити на відкриті рани. Якщо з’являється місцеве подразнення, застосування лікарського засобу треба припинити і призначити відповідну терапію. Після застосування лікарського засобу завжди слід мити руки.
Стійкий кашель може бути ознакою серйозного захворювання. Якщо кашель не зникає протягом 1 тиж, має тенденцію до рецидиву або супроводжується жаром, висипанням або стійким головним болем, хворому слід звернутися до лікаря, щоб переглянути тактику лікування. Не застосовувати лікарський засіб при тривалому або хронічному кашлі, який є наслідком паління, БА, емфіземи, або якщо кашель супроводжується інтенсивним відходженням мокротиння.
Не наносити лікарський засіб на великі ділянки шкіри.
Не наносити дітям на шкіру обличчя у зв’зку з можливістю розвитку рефлекторного бронхоспазму.
Слід мати на увазі, що лікарський засіб залишає плями на тканині, з якою він контактує.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не застосовувати в період вагітності та годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: у період лікування слід уникати керування транспортними засобами, роботи з механізмами та інших небезпечних видів діяльності. Комбігрип, мазь: не впливає.
Діти. Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса призначають дітям віком від 12 років, Комбігрип, мазь — дітям віком від 3 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса
Метоклопрамід і домперідон підвищують, а холестирамін знижує швидкість всмоктування парацетамолу. При одночасному застосуванні з парацетамолом можуть спостерігатися наступні види взаємодій: може уповільнюватися виведення антибіотиків з організму; тетрациклін підвищує ризик розвитку анемії та метгемоглобінемії, спричиненої парацетамолом; антациди та їжа знижують абсорбцію парацетамолу. При одночасному довготривалому застосуванні посилюється антикоагулянтний ефект кумаринів (наприклад варфарину). Барбітурати знижують жарознижувальну активність парацетамолу. Протисудомні препарати (фенітоїн, барбітурати, карбамазепін), що стимулюють мікросомальні ферменти печінки, та ізоніазид можуть посилювати гепатотоксичність парацетамолу. При одночасному застосуванні парацетамолу з гепатотоксичними засобами збільшується токсичний вплив препаратів на печінку. Парацетамол знижує ефективність діуретиків.
Фенілефрину гідрохлорид при застосуванні з інгібіторами МАО, трициклічними антидепресантами, індометацином та бромокриптином може спричинити тяжку АГ; з симпатоміметичними амінами, дигоксином і серцевими глікозидами підвищує ризик аритмій та інфаркту міокарда.
Може знижувати ефективність блокаторів β-адренорецепторів та інших антигіпертензивних препаратів (резерпіну, метилдопи) з підвищенням ризику АГ та побічних серцево-судинних реакцій.
Алкалоїди раувольфії знижують терапевтичний ефект фенілефрину гідрохлориду.
Блокатори α-адренорецепторів (фентоламін), фенотіазини, фуросемід та інші діуретики перешкоджають вазоконстрикції.
Фенілефрин з іншими симпатоміметиками підвищує ризик розвитку побічних серцево-судинних реакцій.
Взаємодія фенілефрину гідрохлориду з інгібіторами МАО спричиняє гіпертензивний ефект, з трициклічними антидепресантами (амітриптиліном) — підвищує ризик кардіоваскулярних побічних ефектів.
Хлорфеніраміну малеат посилює антихолінергічну дію атропіну, спазмолітиків, засобів, що пригнічують ЦНС (транквілізатори, барбітурати), протипаркінсонічних препаратів.
Не застосовувати одночасно з алкоголем. Хлорфеніраміну малеат при одночасному застосуванні з алкоголем потенціюють дію один одного.
Одночасне застосування зі снодійними засобами, барбітуратами, заспокійливими препаратами, нейролептиками, транквілізаторами, анестетиками, наркотичними анальгетиками, алкоголем посилює дію хлорфеніраміну малеату.
Мапротилін (чотирициклічний антидепресант) та інші препарати антихолінергічної дії: може посилитися антихолінергічна дія цих препаратів або таких антигістамінних засобів, як хлорфенірамін.
Кофеїн при одночасному застосуванні посилює ефект аналгетиків-антипіретиків (покращує біодоступність), похідних ксантину, α- та β-адреноміметиків, психостимулювальних, тиреотропних засобів, ерготаміну (покращується всмоктування ерготаміну з ШКТ).
Циметидин, гормональні контрацептиви, ізоніазид посилюють дію кофеїну.
Кофеїн підвищує імовірність ураження печінки гепатотоксичними препаратами.
Кофеїн знижує ефект опіоїдних аналгетиків, анксіолітиків, снодійних та седативних засобів, є антагоністом засобів для наркозу та інших препаратів, що пригнічують ЦНС, конкурентним антагоністом препаратів аденозину, АТФ; знижує концентрацію літію в крові.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) не слід приймати разом з інгібіторами ензимів, включаючи аміодарон, флуоксетин, галоперидол, пароксетин, пропафенон та тіоридазин, оскільки це підвищує його концентрацію та ризик виникнення побічних ефектів. Декстрометорфану гідробромід метаболізується цитохромом CYP 2D6 і має екстенсивний метаболізм першого проходження.
Ототоксичні та фотосенсибілізуючі препарати при одночасному застосуванні можуть підсилювати побічні ефекти.
Комбігрип, мазь: хоча достатньо контрольовані випробування взаємодії не проводилися, не виключено, що надмірне застосування саліцилатів для місцевого застосування може підвищити ефект кумаринових антикоагулянтів та антитромбоцитарних лікарських засобів. У зв’язку із цим пацієнтам, які приймають кумаринові антикоагулянти та антитромбоцитарні лікарські засоби, включаючи ацетилсаліцилову кислоту, слід проявляти обережність.

Передозування

симптоми
Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса. При передозуванні парацетамолу в перші 24 год розвиваються симптоми — блідість, нудота, блювання, анорексія та біль у животі. Підвищується активність печінкових трансаміназ, концентрація білірубіну і знижується рівень протромбіну. У разі передозування можуть спостерігатися підвищене потовиділення, психомоторне збудження або пригнічення ЦНС, запаморочення, порушення сну, сонливість, порушення серцевого ритму, тахікардія, екстрасистолія, тремор, гіперрефлексія, судоми, панкреатит. У поодиноких випадках повідомлялося про гостру ниркову недостатність із гострим некрозом канальців, що проявляється болем у ділянці попереку, гематурією, протеїнурією, нефротоксичністю (ниркова коліка, інтерстиціальний нефрит, папілярний некроз). При тривалому застосуванні високих доз можливі апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія, дистрофія міокарда.
Вживання дорослим 10 г або більше парацетамолу та дитиною понад 150 мг парацетамолу на 1 кг маси тіла може призвести до гепатоцелюлярного некрозу з розвитком енцефалопатії з порушенням свідомості, печінкової коми та летального наслідку.
Перші клінічні і біохімічні ознаки ураження печінки можуть з’явитися через 12–48 год після передозування. Можуть виникати порушення метаболізму глюкози та метаболічний ацидоз. При тривалому застосуванні високих доз можливі апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія.
У пацієнтів з факторами ризику (тривале лікування карбамазепіном, фенобарбіталом, фенітоїном, примідоном, рифампіцином, звіробоєм або іншими лікарськими засобами, що індукують ферменти печінки; алкоголізм; глутатіонова кахексія (розлади травлення, муковісцидоз, ВІЛ-інфекція, голод, кахексія) застосування 5 г або більше парацетамолу може призвести до ураження печінки.
Симптоми передозування, зумовлені дією фенілефрину та хлорфеніраміну малеату: головний біль, гіпергідроз, сонливість, порушення свідомості, безсоння, зміни поведінки, психомоторне збудження або пригнічення ЦНС, неспокій, дратівливість, тремор, судоми, гіперрефлексія, запаморочення, нудота, блювання, АГ, тахікардія, аритмії, екстрасистолія.
При передозуванні хлорфеніраміну малеату стан може варіювати від пригніченого до збудженого (неспокій та судоми). Можуть спостерігатися атропіноподібні симптоми, включаючи мідріаз, фотофобію, сухість шкіри та слизових оболонок, підвищення температури тіла, атонію кишечнику; пригнічення ЦНС супроводжується розладами дихання та порушеннями роботи серцево-судинної системи (зниження ЧСС, АТ, аж до судинної недостатності).
При передозуванні кофеїну відзначаються такі симптоми: зневоднення, гіпертермія, дзвін у вухах, біль в епігастральній ділянці, підвищення частоти діурезу, екстрасистолія, тахікардія, прискорене дихання, аритмія, вплив на ЦНС (запаморочення, безсоння, збудження, дратівливість, психомоторне збудження, стан афекту, тривожність, тремор, блювання, судоми, конвульсії, ажитація, занепокоєння, делірій, підвищена тактильна або больова чутливість). Клінічно важливі симптоми передозування кофеїном пов’язані також з ураженням печінки парацетамолом.
При тяжкому отруєнні комбінованими препаратами (парацетамол, хлорфенірамін, фенілефрин, кофеїн) порушення функцій печінки можуть прогресувати в енцефалопатію з порушенням свідомості, крововиливи, гіпоглікемію, набряк мозку, в окремих випадках — з летальним наслідком. Гостре порушення функцій нирок з гострим некрозом канальців може проявлятися сильним поперековим болем, гематурією, протеїнурією і розвинутися навіть за відсутності тяжкого ураження печінки. Визначалися також серцева аритмія та панкреатит.
Симптоми передозування декстрометорфану гідроброміду: сонливість, сплутаність свідомості, запаморочення, атаксія, нечіткість зору, ністагм, нудота, блювання, дратівливість, гіперактивність, збудження і психічні розлади. Дуже високі дози можуть викликати пригнічення дихання. При прийомі одноразово 300 мг декстрометорфану відмічався токсичний психоз (гіперактивність та галюцинації).
Комбігрип, мазь. Можливе збільшення вираженості симптомів побічної дії, відчуття сильного тепла та печіння. При випадковому пероральному застосуванні можливий біль у животі, нудота, блювання, діарея, головний біль, симптоми пригнічення ЦНС, запаморочення, атаксія, судоми, припливи, сонливість, утруднення дихання, рефлекторна зупинка дихання.
Препарат зазвичай не проявляє системної токсичної дії при перевищенні рекомендованої дози препарату, однак надмірне зовнішнє застосування на великих ділянках шкіри може потенційно спричинити токсичні симптоми, такі як нефротоксичність, порушення з боку ЦНС(безпосередньо після застосування камфори).
При випадковому потраплянні препарату в ніс або на обличчя немовлят та дітей може виникнути апное через спазм голосової щілини (ларингоспазм), це стан, що вимагає невідкладної медичної допомоги.
Лікування
Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса. При передозуванні парацетамолу необхідна швидка медична допомога. Пацієнта слід негайно доставити у лікарню, навіть якщо відсутні ранні симптоми передозування. У разі підозри на передозування хворого також потрібно доставити в лікарню. Симптоми можуть бути обмежені нудотою та блюванням, або можуть не відображати тяжкості передозування чи ризику ураження органів. Слід розглянути лікування активованим вугіллям, якщо надмірна доза парацетамолу була прийнята у межах 1 год. Протягом перших 6 год після підозрюваного передозування необхідно провести промивання шлунка. При тяжкій АГ є доцільним застосування блокаторів α-, β-адренорецепторів. Концентрація парацетамолу у плазмі крові має вимірюватися через 4 год або пізніше після прийому (більш ранні концентрації є не достовірними). Протягом 24 год після прийому застосовують в/в введення ацетилцистеїну (антидот при отруєнні парацетамолом), максимальний ефект від застосування отримують протягом перших 8 год після прийому. Ефективність антидоту різко знижується після цього часу. Протягом перших 8 год після передозування, у разі відсутності блювання, може бути застосований метіонін перорально, як відповідна альтернатива у віддалених районах поза лікарнею. Ефективність антидотів різко знижується після цього часу. У разі необхідності пацієнту можна в/в вводити ацетилцистеїн згідно з встановленим переліком доз.
Специфічного антидоту кофеїну немає, але підтримувальні заходи, такі як застосування антагоністів β-адренорецепторів, можуть полегшити кардіотоксичний ефект. Необхідно промити шлунок, рекомендована оксигенотерапія, при судомах — діазепам. Симптоматична терапія.
Комбігрип, мазь. У разі появи місцевих реакцій від зовнішнього застосування слід змити нанесений лікарський засіб водою з милом.
При випадковому пероральному застосуванні слід негайно звернутися за медичною допомогою. Не слід викликати блювання.
У разі виникнення симптомів камфорної інтоксикації (при випадковому проковтуванні великої кількості препарату), таких як нудота, блювання, абдомінальний біль, головний біль, запаморочення, відчуття жару або почервоніння обличчя, збудження, галюцинації, судоми, пригнічення дихання та кома, показаний догляд за пацієнтом у стаціонарі. У разі проявів пригнічення дихання строго рекомендується інтубація, у разі необхідності допоміжне штучне дихання та забезпечення заходів інтенсивної терапії.
Пацієнти з тяжкими шлунково-кишковими або неврологічними симптомами отруєння потребують медичного нагляду та симптоматичного лікування.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Мазь не заморожувати. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Коментарі (1)
Алексей Музыченко
14.10.2021 00:00

В справочнику «Компендіум» 2017 року по препарату КОМБІГРИП® (COMBIGRIP®) була представлена наступна інформація

ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:

фармакодинаміка. Фармакологічний ефект Комбігрипу, таблетки, зумовлений дією всіх компонентів препарату.
Комбігрип Декса — комбінований препарат для лікування грипу та застуди. Чинить протикашльову дію, має жарознижувальні, знеболювальні, протиалергійні та слабкі протизапальні властивості. Заспокоює сухий непродуктивний кашель. Усуває симптоми закладеності носа, нежить, сльозотечу, чихання, головний біль, покращує загальне самопочуття.
Парацетамол (Комбігрип, Комбігрип Декса) діє як знеболювальний та жарознижувальний засіб. Анальгезивна та жарознижувальна дія парацетамолу пов’язана з впливом препарату на центр терморегуляції в гіпоталамусі та здатністю інгібувати синтез простагландинів.
Фенілефрину гідрохлорид (Комбігрип, Комбігрип Декса) діє як судинозвужувальний засіб, зменшує набряк слизової оболонки носа і придаткових пазух, вираженість ексудативних проявів.
Хлорфеніраміну малеат (Комбігрип, Комбігрип Декса) має протиалергічну дію, усуває сльозотечу та свербіж у носі.
Кофеїн (Комбігрип, Комбігрип Декса) здійснює стимулювальну дію на ЦНС, головним чином на кору головного мозку, дихальний та вазомоторний центри, підвищує розумову та фізичну працездатність, зменшує сонливість, відчуття втоми та послаблює дію засобів, що пригнічують ЦНС.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) є протикашльовим засобом центральної дії. Він знижує чутливість рецепторів і підвищує поріг чутливості кашльового центру до подразників дихальних шляхів. Терапевтично полегшує симптоми сухого кашлю, зменшує подразнення дихальних шляхів.
Левоментол (Комбігрип, мазь) проявляє місцевоподразнювальну, анальгезивну, відволікаючу, протисвербіжну, антисептичну та заспокійливу дію. Ефект в основному зумовлений рефлекторними реакціями, пов’язаними з подразненням чутливих нервових закінчень: подразнення рецепторів шкіри стимулює утворення і вивільнення ендогенних біологічно активних речовин (енкефалінів, ендорфінів, пептидів, кінінів), які беруть участь у регуляції больових відчуттів, проникності судин та інших процесах, які забезпечують знеболювальну, відволікаючу і протисвербіжну дію. Подразнювальний (відволікаючий) ефект сприяє зниженню больових відчуттів. Місцева дія супроводжується звуженням судин, відчуттям холоду, яке переходить у відчуття легкого печіння і поколювання. Шкірно-вісцеральні рефлекси поліпшують трофіку тканин (відповідно до зон іннервації). Левоментол рефлекторно змінює тонус судин як поверхневих, так і глибоко розташованих у тканинах і внутрішніх органах.
Камфора (Комбігрип, мазь) проявляє антисептичну, місцевоподразнювальну, аналептичну, антиагрегантну дію. Рефлекторно збуджує вазомоторний і дихальний центри, проявляючи аналептичну активність. Виявляє периферичний вазопресорний ефект. Інгібує агрегацію тромбоцитів. Виділяючись з організму через дихальні шляхи, сприяє відхаркуванню. При місцевій аплікації проявляє відволікаючі властивості.
Тимол (Комбігрип, мазь) є антисептиком і дезінфектантом. Руйнуючи важливі для життєздатності мікроорганізмів ферменти, він запобігає поширенню процесу гниття і затримує його, якщо він уже розпочався.
Метилсаліцилат (Комбігрип, мазь) проявляє протизапальну та анальгезивну дію. Він неселективно інгібує ЦОГ, знижує синтез простагландинів. Нормалізує підвищену проникність капілярів, поліпшує процеси мікроциркуляції, зменшує набряк та інфільтрацію запалених тканин.
Олія евкаліптова (Комбігрип, мазь) проявляє антисептичну та протизапальну дію, при місцевому нанесенні послаблює чутливість. Евкаліптова олія також збуджує серцеву діяльність.
Олію терпентинову (Комбігрип, мазь) застосовують місцево для лікування застуди як відволікаючу і розігріваючу речовину.
Фармакокінетика. Парацетамол (Комбігрип, Комбігрип Декса) швидко всмоктується із ШКТ, Cmax у плазмі крові досягається через 1 год. Незначною мірою зв’язується з білками плазми крові (у терапевтичних дозах — 28–50%). Т½ із плазми крові становить 1–4 год. Термін знеболювальної дії препарату — 4–6 год, жарознижувальної дії — 6–8 год. Основний шлях елімінації — трансформація в печінці з утворенням глюкуроніду і сульфату парацетамолу.
У дорослих основним метаболітом парацетамолу (90%) є сполука з глюкуроновою кислотою, у дітей — з сірчаною. Виводиться нирками, головним чином у вигляді продуктів кон’югації, менше 5% екскретується в незміненому вигляді.
Кофеїн (Комбігрип, Комбігрип Декса) і його водорозчинні солі швидко всмоктуються в кишечнику (у тому числі й у товстій кишці). Т½ із плазми крові становить близько 5–10 год. Основна частина деметилюється і окиснюється. Близько 10% виділяється нирками в незміненому вигляді. В організмі доношених новонароджених і грудних дітей (віком 1,5–2 міс) елімінується повільніше (Т½ — від 80 до 26,3 год відповідно).
Фенілефрину гідрохлорид (Комбігрип, Комбігрип Декса) має низьку біодоступність внаслідок нерівномірної абсорбції і впливу МАО у ШКТ і печінці при «першому проходженні». Виводиться нирками у вигляді метаболітів. Підкислення сечі прискорює виведення з організму.
Хлорфеніраміну малеат (Комбігрип, Комбігрип Декса) повільно всмоктується із ШКТ, Cmax у плазмі крові досягається через 2,5–6 год, 70% його зв’язується з білками плазми крові. Біодоступність становить від 25 до 50% від прийнятої дози. Хлорфенірамін піддається метаболізму при «першому проходженні» в печінці, значною мірою метаболізується в печінці з утворенням метаболітів дезметил- і дідезметилхлорфеніраміну. Хлорфенірамін розподіляється по всьому організму, проходить через ГЕБ. Метаболіти та препарат виводяться головним чином із сечею в незміненому вигляді протягом 4–6 год. Виведення залежить від рН сечі та ступеня виділення. У дітей відмічається більш швидке і екстенсивне всмоктування, більш швидке виведення і коротший Т½.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) швидко всмоктується зі ШКТ. Він метаболізується у печінці і виводиться із сечею у незміненому вигляді та у вигляді деметильованих метаболітів, включаючи декстрорфан, який пригнічує кашель. Т½ декстрометорфану гідроброміду становить 4 год.

ПОКАЗАННЯ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: зменшення вираженості симптомів грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (гіпертермія, головний біль, нежить, кашель) у дорослих та дітей віком від 12 років.
Комбігрип, мазь: запальні захворювання дихальних шляхів (нежить, фарингіт, ларингіт, трахеїт); біль у м’язах; біль у суглобах.

ЗАСТОСУВАННЯ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: дорослим і дітям віком від 12 років — 1 таблетка 4 рази на добу (Комбігрип — не частіше ніж кожні 4–6 год, Комбігрип Декса — не частіше ніж кожні 3–4 год). Препарат приймають щонайменше через півгодини після прийому їжі. Тривалість лікування без консультації лікаря: Комбігрип — не більше 3 днів, Комбігрип Декса — не більше 5 днів.
Комбігрип, мазь: при захворюваннях дихальних шляхів 2–4 г мазі нанести на шкіру в ділянці грудної клітки і горла та втерти. При бажанні площу аплікації можна накрити теплою сухою тканиною, однак її треба прикладати не щільно, щоб дати змогу випарам досягти носа та горла. При болю у м’язах і суглобах нанести мазь на ділянку м’язів або суглобів товстим шаром і обережно втерти.
Дорослим і дітям застосовувати лікарський засіб до 3 разів на добу. Тривалість лікування визначається індивідуально залежно від тяжкості захворювання та клінічної ефективності.

ПРОТИПОКАЗАННЯ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату, інших похідних ксантинів (теофілін, теобромін), опіоїдів, антигістамінних засобів, симпатоміметичних амінів.
Тяжкі серцево-судинні захворювання, включаючи некомпенсовану серцеву недостатність, порушення провідності, аритмії, виражений атеросклероз, схильність до спазму судин, тяжку форму ІХС, тяжку АГ. Комбігрип Декса додатково: шлуночкова тахікардія, гострий інфаркт міокарда, тромбоз периферичних артерій.
Виражені порушення функції печінки та нирок.
Аденома передміхурової залози з утрудненим сечовипусканням, обструкція шийки сечового міхура.
Стенозуюча виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, пілородуоденальна обструкція; гострий панкреатит, вроджена гіпербілірубінемія. Комбігрип Декса додатково: гепатит.
Епілепсія, алкоголізм, підвищена збудливість, порушення сну.
Захворювання крові (у тому числі виражена анемія, лейкопенія), дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, літній вік (від 60 років).
Гіпертиреоз, цукровий діабет. Комбігрип Декса додатково: феохромоцитома.
БА. Комбігрип Декса додатково: емфізема, хронічне обструктивне захворювання легень.
Закритокутова глаукома.
Одночасне застосування з трициклічними антидепресантами, блокаторами β-адренорецепторів; з інгібіторами МАО (Комбігрип Декса додатково: з інгібіторами зворотного захоплення серотоніну) та впродовж 2 тиж після припинення їх застосування.
Протипоказаний пацієнтам з ризиком виникнення дихальної недостатності.
Комбігрип, мазь: підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, ацетилсаліцилової кислоти та інших НПЗП; захворювання та ушкодження шкіри в ділянці передбачуваного нанесення лікарського засобу, у тому числі опіки, екзема, дерматит, гнійничкові захворювання шкіри; БА, коклюш, псевдокруп; епілепсія, схильність до судом.

ПОБІЧНА ДІЯ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса

З боку шкіри і підшкірної клітковини: шкірні висипання, висип на слизових оболонках (зазвичай генералізований висип, еритематозний), свербіж, кропив’янка, мультиформна ексудативна еритема, синдром Стівенса — Джонсона, токсичний епідермальний некроліз (синдром Лайєлла).
З боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи анафілаксію, анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк.
З боку ЦНС: психомоторне збудження і порушення орієнтації, занепокоєність, зміни поведінки, відчуття страху, тривога, дратівливість, порушення сну, безсоння, сонливість, запаморочення, сплутаність свідомості, галюцинації, депресивні стани, тремор, нервове збудження, відчуття поколювання і тяжкості в кінцівках, шум у вухах, головний біль, в окремих випадках — кома, судоми, дискінезія.
З боку дихальної системи: бронхоспазм у пацієнтів, чутливих до ацетилсаліцилової кислоти та до інших НПЗП.
З боку органа зору: порушення зору та акомодації, мідріаз, підвищення внутрішньоочного тиску, сухість очей.
З боку ШКТ: зниження апетиту, нудота, блювання, сухість у роті, гіперсалівація, печія, дискомфорт і біль в епігастрії, загострення виразкової хвороби, метеоризм, діарея, запор.
З боку гепатобіліарної системи: порушення функції печінки, підвищення активності печінкових ферментів, як правило, без розвитку жовтяниці, гепатонекроз (при застосуванні високих доз), гепатотоксичність.
З боку ендокринної системи: гіпоглікемія, аж до гіпоглікемічної коми.
З боку системи крові та лімфатичної системи: анемія, у тому числі гемолітична анемія, гематоми чи кровотечі; сульфгемоглобінемія і метгемоглобінемія (ціаноз, задишка, біль у серці). При тривалому застосуванні у високих дозах — апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія.
З боку нирок та сечовидільної системи: при застосуванні високих доз — нефрототоксичність (включаючи папілярний некроз), порушення сечовипускання, затримка сечі та утруднення сечовипускання, дизурія, інтерстиціальний нефрит, підвищення кліренсу креатиніну, збільшення екскреції натрію та кальцію, асептична піурія, ниркова коліка.
З боку серцево-судинної системи: АГ, тахікардія або рефлекторна брадикардія, аритмія, задишка, біль у серці.
Інші: загальна слабкість, посилене потовиділення, гіпоглікемія, яка може прогресувати аж до гіпоглікемічної коми, закладеність носа, можливе хибне підвищення рівня сечової кислоти в крові, що визначається методом Bittner; незначне підвищення рівня 5-гідроксиіндолоцтової кислоти, ванілілмигдалевої кислоти та катехоламінів у сечі.
Одночасний прийом препарату в рекомендованих дозах із продуктами, що містять кофеїн, може посилити побічні ефекти, зумовлені кофеїном, такі як запаморочення, підвищена збудливість, безсоння, неспокій, тривожність, роздратованість, головний біль, порушення з боку ШКТ і прискорене серцебиття.
Комбігрип, мазь

з боку імунної системи: реакції гіперчутливості.
З боку шкіри і підшкірної клітковини: гіперемія, помірні локальні подразнення, еритема, висипання, кропив’янка, лущення, свербіж, дерматит, опіки, пухирці, тимчасова помірна зміна кольору шкіри.
З боку дихальної системи: бронхоспазм.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, збудження, судоми.
При нанесенні мазі на великі ділянки шкіри протягом тривалого часу можуть виникати системні побічні реакції, характерні для метилсаліцилату (у тому числі дзвін у вухах, розлади зору, нудота, блювання, діарея, біль в епігастральній ділянці).
Тривале застосування може посилити чутливість до лікарського засобу і знизити клінічний ефект.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: не перевищувати рекомендовані дози та тривалість лікування.
Не застосовувати одночасно з препаратами, які містять парацетамол, та з іншими протизастудними засобами; з седативними, снодійними препаратами. Ризик передозування підвищується при алкогольних захворюваннях печінки. Під час лікування слід виключити вживання алкоголю, який посилює седативний ефект хлорфеніраміну малеату і гепатотоксичність парацетамолу.
Якщо симптоми захворювання не зникають або головний біль стає постійним, слід звернутися до лікаря. У разі високої температури тіла або тривалої гарячки, що зберігається протягом 3 днів на тлі застосування препарату, або у разі появи ознак суперінфекції слід звернутися до лікаря.
Дуже рідко повідомляли про випадки тяжких шкірних реакцій. При почервонінні шкіри, появі висипань, пухирців або лущенні шкіри необхідно припинити застосування парацетамолу та негайно звернутися за медичною допомогою.
При застосуванні препарату слід уникати надмірного вживання кави, міцного чаю, інших тонізуючих напоїв та лікарських засобів, що містять кофеїн. Це може спричинити проблеми зі сном, тремор, напруження, дратівливість, відчуття серцебиття.
3 обережністю застосовувати при компенсованій серцевій недостатності, у пацієнтів з вродженим подовженим інтервалом Q–T або у випадках тривалого прийому препаратів, що можуть продовжувати інтервал Q–T; у пацієнтів, у яких існує ризик виникнення судомних нападів; у пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням дихальних шляхів, персистуючим або хронічним кашлем, який виникає внаслідок куріння або емфіземи легень, коли кашель супроводжується надлишковою секрецією харкотиння. Слід переконатися, що основна причина кашлю визначена і що зниження його інтенсивності не підвищить ризик клінічних або фізіологічних ускладнень.
Перед застосуванням препарату необхідно порадитись з лікарем, якщо пацієнт застосовує варфарин чи подібні препарати, які мають антикоагулянтний ефект або має порушенням функції нирок і печінки.
У разі наявності АГ, епілепсії, аденоми простати, порушень серцевого ритму, феохромоцитоми, розладів сечовипускання препарат може бути призначений лікарем тільки після оцінки співвідношення ризик/користь.
Якщо за рекомендацією лікаря препарат застосовується протягом тривалого періоду, необхідно здійснювати контроль функціонального стану печінки та картини периферичної крові.
У хворих з алкогольним ураженням печінки підвищується ризик гепатотоксичної дії парацетамолу.
Препарат може впливати на результати лабораторних досліджень вмісту в крові глюкози і сечової кислоти; хлорфенірамін може маскувати симптоми гіперчутливості та впливає на результати шкірних проб. Застосування препарату може зумовити позитивний аналітичний результат допінг-контролю. Слід припинити застосування лікарського засобу за кілька днів до проведення вищезазначених маніпуляцій.
Фенілефрин може спричинити прискорення ЧСС, запаморочення або сильне серцебиття; пацієнтів, відповідно, слід про це попередити.
У пацієнтів з тяжкими інфекціями, такими як сепсис, що супроводжуються зниженням рівня глутатіону, при прийомі парацетамолу підвищується ризик виникнення метаболічного ацидозу. Симптомами метаболічного ацидозу є глибоке, прискорене або утруднене дихання, нудота, блювання, втрата апетиту. Слід негайно звернутися до лікаря в разі появи цих симптомів.
У разі випадкового передозування хворому необхідно негайно звернутися до лікаря, навіть якщо самопочуття не погіршилося.
Комбігрип Декса містить азобарвник тартразин (E102), який може спричиняти алергічні реакції. Комбігрип містить у своєму складі азобарвник жовтий захід (Е110), який має алергенний потенціал. У разі наявності алергії до азобарвників призначення препарату заборонене.
Комбігрип, мазь: тільки для зовнішнього застосування. Не накладати щільні пов’язки, не використовувати одночасно з індивідуальними зігрівачами, не застосовувати зігріваючі пов’язки поверх місця нанесення мазі. Не застосовувати на слизових оболонках. Уникати потрапляння лікарського засобу в очі і на слизові оболонки. У разі випадкового потрапляння мазі в очі необхідно промити їх водою і негайно звернутися до лікаря. У разі випадкового проковтування препарату або передозування слід негайно звернутися до лікаря.
Лікарський засіб наносити тільки на неушкоджену здорову шкіру, не можна наносити на відкриті рани. Якщо з’являється місцеве подразнення, застосування лікарського засобу треба припинити і призначити відповідну терапію. Після застосування лікарського засобу завжди слід мити руки.
Стійкий кашель може бути ознакою серйозного захворювання. Якщо кашель не зникає протягом 1 тиж, має тенденцію до рецидиву або супроводжується жаром, висипанням або стійким головним болем, хворому слід звернутися до лікаря, щоб переглянути тактику лікування. Не застосовувати лікарський засіб при тривалому або хронічному кашлі, який є наслідком паління, БА, емфіземи, або якщо кашель супроводжується інтенсивним відходженням мокротиння.
Не наносити лікарський засіб на великі ділянки шкіри.
Не наносити дітям на шкіру обличчя у зв’зку з можливістю розвитку рефлекторного бронхоспазму.
Слід мати на увазі, що лікарський засіб залишає плями на тканині, з якою він контактує.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не застосовувати в період вагітності та годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса: у період лікування слід уникати керування транспортними засобами, роботи з механізмами та інших небезпечних видів діяльності. Комбігрип, мазь: не впливає.
Діти. Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса призначають дітям віком від 12 років, Комбігрип, мазь — дітям віком від 3 років.

ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ:

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса

Метоклопрамід і домперідон підвищують, а холестирамін знижує швидкість всмоктування парацетамолу. При одночасному застосуванні з парацетамолом можуть спостерігатися наступні види взаємодій: може уповільнюватися виведення антибіотиків з організму; тетрациклін підвищує ризик розвитку анемії та метгемоглобінемії, спричиненої парацетамолом; антациди та їжа знижують абсорбцію парацетамолу. При одночасному довготривалому застосуванні посилюється антикоагулянтний ефект кумаринів (наприклад варфарину). Барбітурати знижують жарознижувальну активність парацетамолу. Протисудомні препарати (фенітоїн, барбітурати, карбамазепін), що стимулюють мікросомальні ферменти печінки, та ізоніазид можуть посилювати гепатотоксичність парацетамолу. При одночасному застосуванні парацетамолу з гепатотоксичними засобами збільшується токсичний вплив препаратів на печінку. Парацетамол знижує ефективність діуретиків.
Фенілефрину гідрохлорид при застосуванні з інгібіторами МАО, трициклічними антидепресантами, індометацином та бромокриптином може спричинити тяжку АГ; з симпатоміметичними амінами, дигоксином і серцевими глікозидами підвищує ризик аритмій та інфаркту міокарда.
Може знижувати ефективність блокаторів β-адренорецепторів та інших антигіпертензивних препаратів (резерпіну, метилдопи) з підвищенням ризику АГ та побічних серцево-судинних реакцій.
Алкалоїди раувольфії знижують терапевтичний ефект фенілефрину гідрохлориду.
Блокатори α-адренорецепторів (фентоламін), фенотіазини, фуросемід та інші діуретики перешкоджають вазоконстрикції.
Фенілефрин з іншими симпатоміметиками підвищує ризик розвитку побічних серцево-судинних реакцій.
Взаємодія фенілефрину гідрохлориду з інгібіторами МАО спричиняє гіпертензивний ефект, з трициклічними антидепресантами (амітриптиліном) — підвищує ризик кардіоваскулярних побічних ефектів.
Хлорфеніраміну малеат посилює антихолінергічну дію атропіну, спазмолітиків, засобів, що пригнічують ЦНС (транквілізатори, барбітурати), протипаркінсонічних препаратів.
Не застосовувати одночасно з алкоголем. Хлорфеніраміну малеат при одночасному застосуванні з алкоголем потенціюють дію один одного.
Одночасне застосування зі снодійними засобами, барбітуратами, заспокійливими препаратами, нейролептиками, транквілізаторами, анестетиками, наркотичними анальгетиками, алкоголем посилює дію хлорфеніраміну малеату.
Мапротилін (чотирициклічний антидепресант) та інші препарати антихолінергічної дії: може посилитися антихолінергічна дія цих препаратів або таких антигістамінних засобів, як хлорфенірамін.
Кофеїн при одночасному застосуванні посилює ефект аналгетиків-антипіретиків (покращує біодоступність), похідних ксантину, α- та β-адреноміметиків, психостимулювальних, тиреотропних засобів, ерготаміну (покращується всмоктування ерготаміну з ШКТ).
Циметидин, гормональні контрацептиви, ізоніазид посилюють дію кофеїну.
Кофеїн підвищує імовірність ураження печінки гепатотоксичними препаратами.
Кофеїн знижує ефект опіоїдних аналгетиків, анксіолітиків, снодійних та седативних засобів, є антагоністом засобів для наркозу та інших препаратів, що пригнічують ЦНС, конкурентним антагоністом препаратів аденозину, АТФ; знижує концентрацію літію в крові.
Декстрометорфану гідробромід (Комбігрип Декса) не слід приймати разом з інгібіторами ензимів, включаючи аміодарон, флуоксетин, галоперидол, пароксетин, пропафенон та тіоридазин, оскільки це підвищує його концентрацію та ризик виникнення побічних ефектів. Декстрометорфану гідробромід метаболізується цитохромом CYP 2D6 і має екстенсивний метаболізм першого проходження.
Ототоксичні та фотосенсибілізуючі препарати при одночасному застосуванні можуть підсилювати побічні ефекти.
Комбігрип, мазь: хоча достатньо контрольовані випробування взаємодії не проводилися, не виключено, що надмірне застосування саліцилатів для місцевого застосування може підвищити ефект кумаринових антикоагулянтів та антитромбоцитарних лікарських засобів. У зв’язку із цим пацієнтам, які приймають кумаринові антикоагулянти та антитромбоцитарні лікарські засоби, включаючи ацетилсаліцилову кислоту, слід проявляти обережність.

ПЕРЕДОЗУВАННЯ:

симптоми

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса. При передозуванні парацетамолу в перші 24 год розвиваються симптоми — блідість, нудота, блювання, анорексія та біль у животі. Підвищується активність печінкових трансаміназ, концентрація білірубіну і знижується рівень протромбіну. У разі передозування можуть спостерігатися підвищене потовиділення, психомоторне збудження або пригнічення ЦНС, запаморочення, порушення сну, сонливість, порушення серцевого ритму, тахікардія, екстрасистолія, тремор, гіперрефлексія, судоми, панкреатит. У поодиноких випадках повідомлялося про гостру ниркову недостатність із гострим некрозом канальців, що проявляється болем у ділянці попереку, гематурією, протеїнурією, нефротоксичністю (ниркова коліка, інтерстиціальний нефрит, папілярний некроз). При тривалому застосуванні високих доз можливі апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія, дистрофія міокарда.
Вживання дорослим 10 г або більше парацетамолу та дитиною понад 150 мг парацетамолу на 1 кг маси тіла може призвести до гепатоцелюлярного некрозу з розвитком енцефалопатії з порушенням свідомості, печінкової коми та летального наслідку.
Перші клінічні і біохімічні ознаки ураження печінки можуть з’явитися через 12–48 год після передозування. Можуть виникати порушення метаболізму глюкози та метаболічний ацидоз. При тривалому застосуванні високих доз можливі апластична анемія, панцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, лейкопенія, тромбоцитопенія.
У пацієнтів з факторами ризику (тривале лікування карбамазепіном, фенобарбіталом, фенітоїном, примідоном, рифампіцином, звіробоєм або іншими лікарськими засобами, що індукують ферменти печінки; алкоголізм; глутатіонова кахексія (розлади травлення, муковісцидоз, ВІЛ-інфекція, голод, кахексія) застосування 5 г або більше парацетамолу може призвести до ураження печінки.
Симптоми передозування, зумовлені дією фенілефрину та хлорфеніраміну малеату: головний біль, гіпергідроз, сонливість, порушення свідомості, безсоння, зміни поведінки, психомоторне збудження або пригнічення ЦНС, неспокій, дратівливість, тремор, судоми, гіперрефлексія, запаморочення, нудота, блювання, АГ, тахікардія, аритмії, екстрасистолія.
При передозуванні хлорфеніраміну малеату стан може варіювати від пригніченого до збудженого (неспокій та судоми). Можуть спостерігатися атропіноподібні симптоми, включаючи мідріаз, фотофобію, сухість шкіри та слизових оболонок, підвищення температури тіла, атонію кишечнику; пригнічення ЦНС супроводжується розладами дихання та порушеннями роботи серцево-судинної системи (зниження ЧСС, АТ, аж до судинної недостатності).
При передозуванні кофеїну відзначаються такі симптоми: зневоднення, гіпертермія, дзвін у вухах, біль в епігастральній ділянці, підвищення частоти діурезу, екстрасистолія, тахікардія, прискорене дихання, аритмія, вплив на ЦНС (запаморочення, безсоння, збудження, дратівливість, психомоторне збудження, стан афекту, тривожність, тремор, блювання, судоми, конвульсії, ажитація, занепокоєння, делірій, підвищена тактильна або больова чутливість). Клінічно важливі симптоми передозування кофеїном пов’язані також з ураженням печінки парацетамолом.
При тяжкому отруєнні комбінованими препаратами (парацетамол, хлорфенірамін, фенілефрин, кофеїн) порушення функцій печінки можуть прогресувати в енцефалопатію з порушенням свідомості, крововиливи, гіпоглікемію, набряк мозку, в окремих випадках — з летальним наслідком. Гостре порушення функцій нирок з гострим некрозом канальців може проявлятися сильним поперековим болем, гематурією, протеїнурією і розвинутися навіть за відсутності тяжкого ураження печінки. Визначалися також серцева аритмія та панкреатит.
Симптоми передозування декстрометорфану гідроброміду: сонливість, сплутаність свідомості, запаморочення, атаксія, нечіткість зору, ністагм, нудота, блювання, дратівливість, гіперактивність, збудження і психічні розлади. Дуже високі дози можуть викликати пригнічення дихання. При прийомі одноразово 300 мг декстрометорфану відмічався токсичний психоз (гіперактивність та галюцинації).
Комбігрип, мазь. Можливе збільшення вираженості симптомів побічної дії, відчуття сильного тепла та печіння. При випадковому пероральному застосуванні можливий біль у животі, нудота, блювання, діарея, головний біль, симптоми пригнічення ЦНС, запаморочення, атаксія, судоми, припливи, сонливість, утруднення дихання, рефлекторна зупинка дихання.
Препарат зазвичай не проявляє системної токсичної дії при перевищенні рекомендованої дози препарату, однак надмірне зовнішнє застосування на великих ділянках шкіри може потенційно спричинити токсичні симптоми, такі як нефротоксичність, порушення з боку ЦНС(безпосередньо після застосування камфори).
При випадковому потраплянні препарату в ніс або на обличчя немовлят та дітей може виникнути апное через спазм голосової щілини (ларингоспазм), це стан, що вимагає невідкладної медичної допомоги.
Лікування

Комбігрип, таблетки, Комбігрип Декса. При передозуванні парацетамолу необхідна швидка медична допомога. Пацієнта слід негайно доставити у лікарню, навіть якщо відсутні ранні симптоми передозування. У разі підозри на передозування хворого також потрібно доставити в лікарню. Симптоми можуть бути обмежені нудотою та блюванням, або можуть не відображати тяжкості передозування чи ризику ураження органів. Слід розглянути лікування активованим вугіллям, якщо надмірна доза парацетамолу була прийнята у межах 1 год. Протягом перших 6 год після підозрюваного передозування необхідно провести промивання шлунка. При тяжкій АГ є доцільним застосування блокаторів α-, β-адренорецепторів. Концентрація парацетамолу у плазмі крові має вимірюватися через 4 год або пізніше після прийому (більш ранні концентрації є не достовірними). Протягом 24 год після прийому застосовують в/в введення ацетилцистеїну (антидот при отруєнні парацетамолом), максимальний ефект від застосування отримують протягом перших 8 год після прийому. Ефективність антидоту різко знижується після цього часу. Протягом перших 8 год після передозування, у разі відсутності блювання, може бути застосований метіонін перорально, як відповідна альтернатива у віддалених районах поза лікарнею. Ефективність антидотів різко знижується після цього часу. У разі необхідності пацієнту можна в/в вводити ацетилцистеїн згідно з встановленим переліком доз.
Специфічного антидоту кофеїну немає, але підтримувальні заходи, такі як застосування антагоністів β-адренорецепторів, можуть полегшити кардіотоксичний ефект. Необхідно промити шлунок, рекомендована оксигенотерапія, при судомах — діазепам. Симптоматична терапія.
Комбігрип, мазь. У разі появи місцевих реакцій від зовнішнього застосування слід змити нанесений лікарський засіб водою з милом.
При випадковому пероральному застосуванні слід негайно звернутися за медичною допомогою. Не слід викликати блювання.
У разі виникнення симптомів камфорної інтоксикації (при випадковому проковтуванні великої кількості препарату), таких як нудота, блювання, абдомінальний біль, головний біль, запаморочення, відчуття жару або почервоніння обличчя, збудження, галюцинації, судоми, пригнічення дихання та кома, показаний догляд за пацієнтом у стаціонарі. У разі проявів пригнічення дихання строго рекомендується інтубація, у разі необхідності допоміжне штучне дихання та забезпечення заходів інтенсивної терапії.
Пацієнти з тяжкими шлунково-кишковими або неврологічними симптомами отруєння потребують медичного нагляду та симптоматичного лікування.

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ:

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Мазь не заморожувати. Зберігати в недоступному для дітей місці.