Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Біолектра Магнезіум Форте (Biolectra Magnesium Forte) (264860) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Біолектра Магнезіум Форте (Biolectra Magnesium Forte)

Біолектра Магнезіум Форте інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Магній є важливим елементом для організму завдяки своїй центральній ролі в обміні речовин. Магній необхідний для забезпечення багатьох енергетичних процесів в організмі, бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот та в процесі нервово-м’язового збудження.
Численні функції генерування (наприклад окисне фосфорилювання) або витрати енергії (наприклад транспорт іонів, скорочення м’язів) залежать від магнію та при його нестачі можуть частково або повністю порушуватися.
Магній активує гліколітичні ферменти, ферменти клітинного окиснення, ферменти синтезу нуклеїнових кислот, він також відіграє важливу роль у процесах скорочення міокарда, є стабілізатором фібриногену і тромбоцитів. Відомо, що дефіцит магнію є однією з причин розвитку АГ, спазму судин, неопластичних захворювань і сечокам’яної хвороби. У стресових ситуаціях виводиться підвищена кількість вільного іонізованого магнію, тому додаткова кількість магнію сприяє підвищенню резистентності до стресу. Магній відіграє провідну роль у процесах нервово-м’язового збудження, виступаючи антагоністом іонів кальцію.
Загальна кількість магнію в організмі дорослої людини становить близько 20–30 г. З цієї кількості близько 50% міститься у кістках, 45% — у клітинах і лише 5% загальної кількості можна виявити в сироватці крові.
Внутрішньоклітинна концентрація магнію варіює в межах 10–60 ммоль/л, показник норми щодо концентрації магнію в плазмі крові перебуває в межах 0,7–1,1 ммоль/л. У плазмі крові близько ⅔ іонів магнію знаходяться в розчиненому вигляді й близько 1/3 зв’язується з протеїнами.
Фармакокінетика. При пероральному застосуванні магній всмоктується залежно від вихідного вмісту магнію в організмі. При дефіциті магнію в організмі його всмоктування збільшується, а при насиченні магнієм — зменшується. Умови абсорбції відповідають гомеостатично регульованій кінетиці резорбції, що характерно для фізіологічно активних речовин.
При рівноважному балансі магнію та нормальній функції нирок, навіть при високих дозах магнію, не відбувається накопичення магнію, що перевищує границю норми.
Після всмоктування в кишечнику виведення магнію головним чином здійснюється нирками. Незасвоєний магній виводиться разом з калом.

Показання Біолектра Магнезіум Форте

лікування дефіциту магнію в організмі у тих випадках, коли він є причиною порушень з боку м’язової діяльності (нейром’язові порушення, судоми).

Застосування Біолектра Магнезіум Форте

доза препарату Біолектра Магнезіум форте залежить від ступеня дефіциту магнію в організмі. Середня добова доза становить 1–2 шипучі таблетки (243–486 мг іонів магнію = 10–20 ммоль).
Дітям віком від 6 років призначають по 1 шипучій таблетці 1 раз на добу.
Підліткам та дорослим призначають по 1 таблетці шипучій 1–2 рази на добу.
При тяжкому ступені дефіциту магнію під наглядом лікаря та за умови контролю електролітного обміну можуть бути призначені більш високі дози лікарського засобу.
Таблетку необхідно розчинити в стакані води, отриманий розчин випити.
Тривалість лікування залежить від причин, що лежать в основі дефіциту магнію.
Тривалий прийом магнію у високих дозах повинен проходити під наглядом лікаря.

Протипоказання

підвищена чутливість до діючої речовини або інших компонентів лікарського засобу.
Порушення функції нирок та порушення провідності збудження в серці (AV-блокада високого ступеня), які можуть призвести до брадикардії. Порушення мінерального та електролітного обміну (гіпермагніємія, гіперкаліємія).
Тяжка міастенія, ексикоз та кальцієво-магнієво-фосфато-амонієвий діатез.

Побічна дія

при більш високих дозах можливе пом’якшення випорожнень, що не вважається небезпечним та зникає після зниження дози. При тривалому прийомі високих доз лікарського засобу може виникнути відчуття втоми. У такому випадку лікар повинен на основі клінічної картини та лабораторних досліджень прийняти рішення щодо доцільності подальшого застосування магнію.

Особливості застосування

1 таблетка шипуча містить 7,35 ммоль (169 мг) натрію. Слід бути обережним при застосуванні пацієнтам, які дотримуються дієти з контрольованим вмістом натрію.
1 таблетка шипуча містить 3,48 ммоль (136 мг) калію. Слід бути обережним при застосуванні пацієнтам зі зниженою функцією нирок або тим, хто дотримуються дієти з контрольованим вмістом калію.
При непереносимості деяких цукрів слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж застосовувати цей лікарський засіб.
Застосування у період вагітності або годування груддю. У період вагітності або годування груддю відсутні ризики застосування препарату. Застосування лікарського засобу в період годування груддю рекомендується після консультації з лікарем та за його призначенням.
Діти. Препарат не рекомендується застосовувати дітям віком до 6 років.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

оскільки магній та інші лікарські засоби можуть мати взаємний вплив на засвоєння в організмі, як правило, слід дотримуватися інтервалів 2–3 год між прийомами різних лікарських засобів. Це стосується, зокрема, фтору та тетрациклінів, для яких слід суворо дотримуватися інтервалу 2–3 год.
При одночасному прийомі з лікарськими засобами, що містять алюміній (наприклад антацидних засобів), всмоктування алюмінію може підвищитися.
Аміноглікозидні антибіотики, цисплатин і циклоспорин А прискорюють виведення магнію.
Діуретики (такі як тіазид та фуросемід), антагоністи рецепторів епідермального фактора росту EGF (такі як цетуксимаб та ерлотиніб), інгібітори протонного насосу (такі як омепразол і пантопразол) та інгібітори ДНК-полімерази вірусів (фоскарнет, пентамідин, рапаміцин та амфотерицин В) можуть викликати дефіцит магнію. У зв’язку з підвищеним виведенням магнію пацієнтам, які приймають зазначені вище препарати, може бути потрібна корекція доз магнію.

Передозування

при пероральному застосуванні солей магнію гіпермагнезіємія виникає лише при нирковій недостатності. Таким пацієнтам прийом солей магнію протипоказаний.
Симптоми інтоксикації. Високі концентрації магнію викликають розслаблення скелетних м’язів (концентрація магнію в плазмі крові >5,5 ммоль/л). Концентрації іонів магнію 10–20 ммоль/л подовжують період провідності в серці, а ще більш високі концентрації призводять до зупинки серця в діастолі.
Лікування інтоксикації. В/в введення кальцію миттєво призводить до пригнічення описаних симптомів, оскільки існує антагонізм між іонами кальцію і магнію.

Умови зберігання

зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.