Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Септоаква® (Septoaqua) (263775) - інструкція із застосування Медичні вироби

  • Інструкція
Септоаква<sup>&reg;</sup> (Septoaqua)
Форма випуску
Спрей назальний
Об'єм
30 мл
Виробник
КРКА
Сертифікат
14037/2014 від 27.06.2014

Септоаква інструкція із застосування

Характеристика

носова порожнина грає істотну роль в захисті нижніх дихальних шляхів від шкідливого впливу газів, аерозолів і патогенів. Вона є контактною зоною, яка очищає повітря, що вдихає людина, від частинок і водорозчинних летючих сполук, зволожує і нагріває його. Слизова оболонка носа є першою точкою контакту з поданими в організм під час вдиху антигенами і патогенами; отже, має вирішальне значення для імунного захисту. Епітелій дихальних шляхів опосередковує дію вродженого і адаптивного імунітету, підтримує цілісність клітин і сприяє самовідновленню.
Порушення бар’єрної функції епітелію з підвищеною проникністю є основою патогенезу багатьох захворювань слизової оболонки носа, зокрема алергічної патології і рецидивуючих інфекцій.
Миготливий епітелій затримує чужорідні тіла у тонкому поверхневому шарі слизу. Носовий слиз є в’язкопружним гелем, який утворює на поверхні слизової оболонки носа тонку захисну плівку завтовшки 10–15 мкм, що діє як бар’єр проти зовнішніх патогенів та має антиоксидантні, антипротеазні і антимікробні властивості. У звичайних умовах слиз має здатність захоплювати бактерії і віруси.
Близько 80–100% частинок розміром понад 4–12,5 мкм затримуються на слизовому покриві і видаляються. За мукоциліарний кліренс, при якому транспорт виділень спрямовується до хоан, відповідальні війчасті клітини миготливого епітелію. Кількість, структура і скоординований хід війок так само важливі, як і біохімічні, фізичні та хімічні властивості слизу. Для ефективного очищення слизових оболонок має бути добре структурована взаємодія між війками і носовим слизом, який переміщається до задньої частини носоглотки.
Очищення слизових оболонок є однією з основних функцій, необхідних для підтримки здоров’я і захисту носа. При запаленні, вдиханні забрудненого повітря з низькою вологістю мукоциліарний кліренс порушується, що призводить до рясного і надмірного скупчення слизу підвищеної в’язкості, створюючи середу для росту і накопичення патогенів.
Назальне використання ізотонічного р-ну мінеральних солей, які містяться у медичному виробі СептоАква, допомагає розрідженню слизу та, відповідно, видаленню з носової порожнини його надмірної кількості з патогенами та частинками пилу, алергенами, подразниками, вилученню корок, сприяє нормалізації функціонування війчастого епітелію і поліпшує носове дихання.

Рекомендації по використанню

СептоАква спрей назальний, р-н можна щодня використовувати дорослим і дітям у таких випадках:
• щоденна гігієна;
• схильність слизової оболонки до непомірного пересихання (зокрема на холодному або жаркому повітрі);
• низька вологість повітря, забруднене повітря, наявність кондиціонерів чи центрального опалення у приміщенні;
• гострі і хронічні захворювання (у тому числі алергічні) носової порожнини і додаткових пазух носа (як додатковий засіб для видалення густого слизу).
Дорослі використовують спрей назальний СептоАква для дорослих по 1–2 впорскування у кожний носовий хід кілька разів на добу.
Дітям у віці ≥1 року використовують спрей назальний СептоАква для дітей по 1–2 впорскування у кожний носовий хід кілька разів на добу; дітям у віці <1 року використовують СептоАква для дітей по 1 впорскуванню у кожний носовий хід кілька разів на добу.
Медичний виріб СептоАква випускається у пластиковому контейнері з дозуючим пульверизатором з клапаном. У контейнері міститься 30 мл р-на спрею назального.
З пульверизатора знімають захисну кришку. До того, як використати вперше, необхідно кілька разів розпилити р-н у повітря, щоб утворилися дрібні бризки.
Окремим спреєм може користуватися тільки одна людина.
Дорослі та діти віком ≥1 року. Кінчик пульверизатора вводять у ніздрю та натискають на головку пульверизатора. Під час впорскування роблять легкий вдих через ніс. Голову назад не відхиляють. Повторюють процедуру для другого носового ходу.
Діти у віці <1 року. До проведення процедури нагрівають флакон із розчином у теплій воді (до температури тіла). Дитину укладають чи тримають її на руках. Повертають голову дитини на бок, обережно вводять кінчик пульверизатора у ніздрю і розміщують у положенні вгору. Голову дитини назад не відхиляють. Натискають на головку пульверизатора. Повторюють процедуру для іншого носового ходу, після чого видаляють надлишки слизу з носової порожнини. Чистою серветкою витирають ніс дитини. При необхідності можна повторити процедуру кілька разів на добу. Після кожного використання протирають кінчик пульверизатора серветкою і закривають кришкою.
Під час одного натискання головки пульверизатора впорскується така кількість продукту: СептоАква для дітей — 45 мг, СептоАква для дорослих — 100 мг.

Протипоказання

гіперчутливість до будь-яких складових спрею назального.

Побічна дія

у дуже рідких випадках використання СептоАква для дітей можливі алергічні реакцій.

Особливості застосування

не є лікарським засобом. Якщо у хворого наявна ринорея у супроводі кашлю, утруднення дихання або лихоманки, необхідна консультація лікаря.
Можливе застосування спрею сумісно з лікарськими препаратами, які використовують у терапії риніту.
Можна застосовувати вагітним та у період годування грудьми.
Протипоказань для використання в період вагітності та годування груддю не виявлено.

Умови зберігання

при температурі ≤25 °С.